Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2010 18:00 - Тайланд ще екстрадира руският търговец на оръжие Виктор Бут в САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1483 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 21.08.2010 00:15


Тайланд ще екстрадира Виктор Бут в САЩ 20.08.2010 08:18 Апелативният съд не се съгласи с изводите на по-ниската инстанция, че делото е политическо и удовлетвори искането на Вашингтон image

Виктор Бут, Търговеца на смърт

Апелативният съд на Тайланд реши руският търговец на оръжие Виктор Бут да бъде екстрадиран в САЩ, съобщиха световните агенции.

Бут, известен като Търговеца на смърт, бе арестуван през 2008 г. в Банкок, след съвместна американско-тайландска операция, в която агенти под прикритие се явили пред руснака, представяйки се за купувачи на оръжие за Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК).

Съдът не се съгласи с изводите на наказателния съд, че

делото на руснака е политическо

и на това основание удовлетвори искането на Вашингтон за екстрадирането му.

Долната инстанция бе постановила, че ФАРК е политическо движение, а не терористична организация, както твърдят САЩ, и затова Бут не може да бъде екстрадиран.

43-годишният руснак нарече днешното решение провокация и заяви, че то е било взето под натиска на САЩ.

След произнасянето му окованият с белезници на краката обвиняем се просълзи и прегърна своите съпруга и дъщеря.

Това е възможно най-нечестното решение, каза на руски език чрез преводач съпругата му Алла и добави: "На света е известно, че това е политическо дело".

Решението на апелативния съд обаче е

окончателно и не подлежи на обжалване

Адвокатът на Бут също назова решението за екстрадицията политически мотивирано и заяви, че все пак ще внесе жалба за неговата отмяна в тайландското външно министерство и при краля и кралицата на Тайланд.

Екстрадирането на Бут трябва да стане в рамките на три месеца.  

Прокурори в САЩ обвиняват Виктор Бут в незаконен трафик на оръжие, започнал от 90-те години.

Смята се, че с флотилия от товарни самолети Бут е разпращал оръжия до страни в Африка, Южна Америка и Близкия изток. Той е обвинен, че продавал и посредничил за продажба на оръжия за войните в Афганистан, Ангола, ДР Конго, Либерия, Руанда, Сиера Леоне и Судан.

Сред обвиненията има и такива за доставки на оръжия за либерийския диктатор Чарлз Тейлър и либийския лидер Муамар Кадафи.

След ареста в Тайланд Бут бе обвинен от САЩ и в заговор за продажба на ФАРК на оръжия за милиони долари, вкл. 700 ракети "земя-въздух", хиляди леки стрелкови оръжия, високотехнологични хеликоптери и самолети, снабдени с гранатомети и ракетни установки.

Случаят с Бут създаде

 

 

дипломатическо напрежение между Москва и Вашингтон,

тъй като и двете страни искаха да приберат руснака.

Експерти твърдят, че Бут е бил полезен на руските разузнавателни служби и затова Русия не иска той да отиде на процес в САЩ, посочва АП.

Агенцията допълва, че преди днешното решение на тайландския апелативен съд обвинението от САЩ е било подсилено с доказателства, че Бут и бившият му бизнес партньор Ричард Чичакли са използвали различни компании с цел да бъдат продадени два произведени в САЩ самолета в нарушение на международни санкции на САЩ и ООН

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3206371

още по темата Арестуваха недосегаемия Виктор Бут image 0 | image13799 България намесена в случая с ареста на оръжейния търговец Виктор Бут image 0 | image8580 САЩ наложиха санкции срещу Виктор Бут, който продаваше българско оръжие image 0 | image1752


Виктор Бут ще бъде екстрадиран от Тайланд в САЩ  
var so = new SWFObject("http://static.bnt.bg/public/flash/video_player.swf", "video", "404", "338", "10", "#FFFFFF"); so.addVariable("thumbPath","http://static.bnt.bg/public/files/articles/201008/thumb_400x300_35259.jpg"); so.addParam("allowfullscreen", "true"); so.addParam("border", "1"); so.addParam("allowScriptAccess", "always"); so.addVariable("videoPath", "http://static.bnt.bg/public/files/articles/201008/35259.flv"); so.addVariable("title","20.08.2010 / 18:49 Виктор Бут ще бъде екстрадиран от Тайланд в САЩ"); so.write("video_container");

Тайландският апелативен съд реши да екстрадира в САЩ търговецът на оръжие Виктор Бут. През март 2008 година той беше арестуван в Банкок по искане на САЩ.

Американските власти го обвиняват в незаконна търговия с оръжие и "таен заговор за убийството на американски граждани". Русия също иска да получи Бут. Той има руско гражданство и е бивш летец от ВВС на Съветския съюз.

Търговия с оръжие, сянката на смъртта и политически интереси, а може би и вдъхновение за Холивуд се пресичат в съдбата на бившия военен от Червената армия. Познавачи смятат, че той е прототип на героя на Никълъс Кейдж от филма "Господарят на войната".

Още през 2000 година ООН публикува доклад, където споменава Виктор Бут като контрабандист на оръжие от държави от Източна Европа. Сред тях са Украйна, Молдова и България. Бут продавал стоката си в райони на конфликти, главно в Африка.

С групировката УНИТА Бут търгувал срещу диаманти. Предполага се, че е бил от полза и на руското разузнаване. Виктор Бут беше арестуван в тайланската столица на 6 март 2008-ма.

САЩ твърдят, че той е опитал да продаде на колумбийски бунтовници от ФАРК оръжия, сред които 700 ракети "земя въздух", леко стрелково оръжие, модерни хеликоптери и самолети. Вашингтон поиска Бут да му бъде предаден. Москва си поиска Бут, защото е руски гражданин.

Тайландският съд на първа инстанция отхвърли искането на екстрадиране от страна на САЩ, защото мотивите били политически. Втора инстанция намери, че няма политически мотив и реши да изпрати Бут отвъд океана.

Ала Бут - съпруга на Виктор Бут: Мисля, че по дадения въпрос беше оказан колосален натиск от американска страна. Защото американската страна абсолютно откровено, без да се стеснява заявява пред целия свят, или поне това прави държавният секретар и пресаташето и членове на американското правителство за това, че те ще оказват натиск върху тайландското правосъдие то да екстрадира съпругът ми в САЩ.

Руският външен министър също каза, че за решението е упражнен натиск, което е "печално".

Сергей Лавров - външен министър на Русия: Съжаляваме за това неправово, политическо решение, което взе Апелативният съд на Тайланд.

Наблюдатели определят този развой като победа за администрацията на президента Обама. Ден преди съдебното заседание от Държавния департамент съобщиха, че тайландският посланик във Вашингтон е бил извикан, за да му бъде разяснено, този случай е от особен приоритет за
САЩ.

Автор: Валери Маринов
 
http://bnt.bg/bg/news/view/35259/viktor_but_shte_byde_ekstradiran_ot_tajland_v_sa_sht


Тагове:   оръжие,   бут,   търговец,


Гласувай:
1



1. zaw12929 - На нас ни закриха военното произ...
10.11.2015 22:31
На нас ни закриха военното производство САЩ и защо да търпят и този руснак продавач на оръжие? Ако все пак даваше на ИД бива.. Както се разбра, ИД е оборудвана с български боеприпаси...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582073
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031