Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2010 10:43 - Светът се изправи срещу убиването на Сакине с камъни
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3671 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Светът се изправи срещу убиването на Сакине с камъни 20.08.2010 10:19 | Обновен на 20.08.2010 10:24 | image 3 Добави в списък за четене   image

 

Първата присъда срещу Сакине - 99 удара с камшик пред сина й, е изпълнена. След това е решено, че е справедливо и да бъде убита с камъни...


 


Случаят на иранката Сакине разбуни духовете на международната сцена. Милиони хора по света бяха ужасени от новината, че Иран е готов да продължи зловещата практика на убиване с камъни. Към момента редица държави, международни фигури и организации са се нагърбили с нелеката задача да се опитат да спасят Сакине.

Сакине Мохамади Аштиани е иранска жена от азерски произход, осъдена на смърт, заради прелюбодеяние, като първоначално присъдата й е била убиване с камъни. За пръв път, през 2006-та, тя е осъдена от съда в Табриз за „незаконни отношения” с двама мъже, въпреки че по това време съпругът й вече е бил починал. Присъдата от 99 удара с камшик била изпълнена.

През септември 2006-та нейният случай е отворен наново, когато друг съд обвинява един от двамата мъже, с които Аштиани е имала връзка, в убийството на съпруга й. Тогава срещу нея се повдига обвинение за изневяра по време на брака и тя е осъдена на убиване с камъни. В последствие тя се отказва от признанията си, заявявайки, че те са дадени по принуда и, че тя не говори фарси, а само турски. Малек Ейдар Шарифи – председател на съда в Източна азербейджанска провинция заяви: „Тя е осъдена на смърт за убийство, непредумишлено убийство и изневяра.” Иранският върховен съд потвърди присъдата й на 27 май 2007г. и само Аятолах Али Хомейни може да отмени екзекуцията.

Съпротивата на двете й деца успя да отложи временно присъдата й непосредствено преди нейното изпълнение през юли 2010 г., но не и да я отменят. Протести избухнаха в Лондон, във Вашингтон, а и в много други градове по света. Призиви за анулиране на присъдата й дойдоха от съблюдатели на човешките права като „Авааз”, „Амнисти Интернешънъл”, и други, както и от някои звезди от шоубизнеса. Беше създадена петиция в подкрепа на нейното освобождаване.

Във Фейсбук групата в подкрепа на Аштиани събра 57 000 члена до средата на август.

Настоящата съдба на жената е неизвестна. Иранското посолство в Лондон излезе с изявление, в което се твърди, че „в съответствие с информацията, която са предоставили съдебните власти в Иран, тя няма да бъде екзекутирана с камъни”, което оставя отворена възможността присъдата да бъде извършена чрез друг метод.

Наложи се адвокатът на Сакине да се укрие от властите и да потърси международно убежище – първо в Турция, а след това и в Норвегия.

На 12 август, след вероятно два дни на изтезания, тя „призна”, че е убила мъжа си. „Тя беше многократно бита и измъчвана, когато реши да се появи пред камерите. 22-годишният й син и 17-годишната й дъщеря са били дълбоко травматизирани след като са гледали програмата”, каза Хутан Киан. „Амнисти Интернешънъл” осъди остро т.нар. признание и заяви, че независимостта на иранския съд е компроментирана след предаването. „Това е абсолютна подигравка със съдебната система на Иран”, заяви Дрюъри Дайк от екипа на Амнисти в Иран. „Иран извършва престъпления.. и това е неприемлива практика – шамар в лицето на правосъдието.”

Случаят на Аштиани е прехвърлен на заместник главния прокурор Саид Мортазави.

Всъщност, масово споделяна теза е, че убиването с камъни не заложено като практика в Корана. Въпреки това, факт е, че наказанието е регламентирано черно на бяло в Наказателния кодекс на Иран.

Член 83 гласи: „Изневярата в следните случаи трябва да бъде наказана с убиване с камъни: 1 – Изневяра на женен мъж, който има съпруга, с която е имал полов контакт и може да има такъв, когато пожелае;

2 – Изневяра на омъжена жена с мъж, при положение, че жената е имала полов контакт със съпруга си и той е в състояние да има такъв отново

Член 102 определя дълбочината, на която мъжете и жените трябва да бъдат заровени, преди да бъдат екзекутирани с камъни.

Член 104 е ужасяващо специфичен по отношение на това колко големи трябва да бъдат камъните, ползвани при екзекуцията – нито много големи, за да не убият осъдения след два удара, нито прекалено малки, за да му причиняват болка.

С други думи, замерянето с камъни трябва да продължи дълго, за да може жертвата да страда възможно най-дълго преди да загуби съзнание. Тълпата трябва да изпита своята "богоугодна" наслада от случващото се.

 

В следващото видео актрисата от ирански произход Шоре Агдашлу говори за изключителния филм с нейно участие "The stoning of Soraya M.", посветен на зловещата практика на убиване с камъни, както и за съдбата на Сакине


http://world.actualno.com/news_311902.html



 

Днес иранската АЕЦ "Бушер" започва работа image
Днес руската компания "Росатом" започва да зарежда с ядрено гориво първата иранска атомна електроцентрала край град Бушер.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/08/21/949311_dnes_iranskata_aec_busher_zapochva_rabota/





Тагове:   камъни,


Гласувай:
3



1. meto76 - http://www. dnes. bg/world/20...
21.08.2010 11:38
http://www.dnes.bg/world/2010/08/20/sauditski-sydiia-iska-prisyda-osakatiavane.97036

http://www.youtube.com/watch?v=ae7vb8mGYtM&feature=rec-LGOUT-exp_fresh+div-1r-5-HM
цитирай
2. tomcat - Мето като си такъв хуманист не си ли ...
21.08.2010 14:40
Мето като си такъв хуманист не си ли възмутен от смъртта на над 1 милион иракчани избити от великите демократизатори САЩ?Тези практики в някои ислямски страни са ужасни ,но съгласи се че не иранците избиват хора по света в промишлени количества с техните грабителски войни!
цитирай
3. анонимен - май май на чифут докарва
22.08.2010 08:11
Много интересно азерка говори турски,живее в иран, сички звезди и артисти дето ги знаем от какв произход са в нейна чест се развикаха хехе д си опраат кочината чифутите и персийците нали ахмединеджаб и той от техните хора от избраните дето прародитела им се борил с бога цела нощ,що не казаха нещо звездите като изнесе шведския вестник факти че са продавани органи на палестинци в израел или това е хуманно първо ги убиват после продават
цитирай
4. celestian - Мда
22.08.2010 09:23
На Щатите не им трябват независими държави, а покорни овце, които доброволно да си дават млякото. Атомната електроцентрала прави една държава относително независима. За какво мислите ни накараха да затворим нашата Козлодуй. Мисля че автора на статията в случая иронизира ситуацията показвайки две статии - едната, видите ли какви зверове са те и другата Бушер заработва.
Всичко е PR кампания за да се оправдае следващата война на Щатите и хилядите, които щатите ще избият в нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605353
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930