Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2010 12:29 - DW: С Майбах до Бузлуджа
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2010 12:36


С Майбах до Бузлуджа     image Как се става част от българското висше общество?

Типично за август, т.нар. отпускарски теми заливат печата. Във вестниците откриваме безброй лъскави истории от живота на българските ВИП персони. В тази връзка А. Пунчева се спира на някои особености на българския елит.  

 

В годините на цензура недостигът на новини във ваканционния сезон се запълваше със сензации от типа: “Дядо отгледа 15-килограмова диня”. А сега нещо любопитно, както обичат да казват в телевизионните новини. Слабият интерес на публиката днес към тези куриози отвори широко вратата за други – от живота на елита. До неотдавна той бе обект на едноименни предавания и на жълтата преса; днес няма санитарен кордон, а и светските клюки са общо взето условието да продаваш в трудни условия и силно конкурентна среда. Да те гледат и слушат.

И така в една много гореща седмица, в която дори пристрастеният към медиите премиер на страната си взе кратка почивка от тях, сергиите греят със забавното заглавие: „Кризата ме свали от самолета на Майбаха”. То е на интервю в „24 часа” с шефа на АКБ корпорация, известен и като собственик на „Русалка”. Курорт, който бе непристъпен за българи в годините на социализма. Неговият шеф Николай Банев бе обвинен през седмицата, че е затворил и плаж, който не принадлежи на курорта, а персоналът му събира от 6 до 60 лева от посетителите.

image

  Клюките заливат медиите

Представителите на администрацията плахо потвърдиха, че става дума за нарушение, което няма да бъде строго санкционирано, защото му е първо. Олигархът, както често го наричат медиите, използва случая да направи реклама на своя бизнес и възгледи. Разбрахме, че тръгналият от ДКМС Банев, син на „един от най-младите” ятаци преди 1944 г., ходи на Бузлуджа, само когато БСП е в опозиция, а животът му протича „сред хиляди съмишленици на лявата идея.”

Път към висшето общество

“Станах член на БКП още през 1980 г. в завода за релета в Харманли. Бях убеден в програмата на тази партия - тогава тя кореспондираше с практиката й, а за един млад човек единството на думи и дела е много важно.” Стигнаха ли до вас куфарчетата с пари след 10 ноември и какво ви даде партията за бизнеса, го питат от вестника.

“Куфарчетата са всъщност нарицателното на множеството действия и бездействия на превратаджиите от 10 ноември и техните многопартийни рожби. В процеса на разграждане на тоталитарната система повечето стопански ръководители или сменилите ги по политически причини имаха безконтролна власт. Някои успяха да натрупат бързо лично богатство, други създадоха паралелни на държавните икономически структури. Трети приватизираха безшумно външноикономическите дейности и авоари. Четвърти получиха лицензи за банки, телекоми и т.н. Лично аз започнах първоначалното натрупване на капитала с 2,40 лв. в джоба през 1988 г.” Как ви се отрази кризата, намалихте ли заплати, продадохте ли Майбаха, е следващият въпрос. „В личен план кризата върна 14-часовия ми работен ден, както и повече пътувания с Майбаха вместо със самолет”, споделя Банев.

От „Стандарт” научаваме, че Евгени Минчев, с обувки от питон, е дирижирал зрелищен спектакъл „Мис лято”, който се провел за пети път във владенията на Ветко и Маринела Арабаджиеви. „Ветко подкара Макларън” е само едно от по-старите заглавия, посветено на кума на сем. Баневи.

image

  Да започнеш бизнес с 2,40 лв. в джоба - Банев е успял...

Пари не им отиват...

Демокрацията сварва Ветко (Вълчо Арабаджиев) на работа в пловдивския месокомбинат като финансист. Веднага се впуска в частния бизнес, наема магазин, после дискотека. Регистрира „В и К комерс", която се занимава с пакетиране на захар. През 1996 г. става ортак на Илия Павлов. Двамата приватизират пловдивския захарен завод „Кристал 91". В крайна сметка Арабаджиев получава завода. Ветко и съпругата му Маринела са крупни собственици на хотели, имат 4 деца. Семейството обича лукса, разказват медиите. Арабаджиеви имат впечатляващ автопарк – поръчкови мерцедеси, бентлита, ролс-ройси и пр. И самолети. Както и Баневи.

Невиждано парти смята да вдигне в резиденция "Лозенец" собственичката на "Инвестбанк" АД Петя Славова, пише "Галерия". „Повод за феноменалното тържество е сватбата на първородната й дъщеря. Младата наследничка ще се омъжва за дългогодишния си приятел Алекс, с когото се познават от следването в Англия. Алекс е син на приказно богат руски олигарх, който от години живее и прави бизнес в британската столица. Само от Русия ще пристигнат 40 чартъра с гости. Сред гостите се очаква да присъства половината от ВИП обществото на България. Безспорно там ще е Цветелина Бориславова, може би придружавана от самия премиер, хотелиерските босове Ветко и Маринела Арабаджиеви, братя Диневи, Жени и Николай Баневи.”  И така нататък.

Неизменна част от хайлайфа е и семейство Барбукови. В ранните години на прехода така нареченият строителен бос Барбуков съсипа съдбите на много хора, като им продаваше апартаменти, които нямат документи за собственост и досега.  Днес е герой на светските хроники, които показват самодоволните лица на така наречените ВИП персони, лишени от класа, въпреки вложените пари, роклите „кавали”, вишневите „бентлита”, пурите и обувките Джими Чу. Пари не им отиват, както казваше един мой приятел. Но не е само това.

image

  България - действащ музей на прехода в Източна Европа?

Легитимацията на елитите

През май Дойче Веле информира за статия на вестник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, която представя научно изследване на Катерина Гел, посветено на чалга културата.

Трудностите, връхлетели България след влизането й в ЕС, карат народа на тази страна да опонира на Запада със свои културни алтернативи, пише славистската. Най-влиятелната сред тях е т. нар. култура на чалгата. Така една чисто музикална идея успява да се превърне в културен феномен, който помага да се утвърдят специфични норми на поведение, балкански стереотипи, които от западна гледна точка са отрицателно натоварени: изостаналост, ориенталщина. Според Катерина Гел чалгата се използва от властовия елит в България като средство за кодифициране на една водеща национална култура.

Във видеоклиповете до съблазнителната чалга изпълнителка винаги има богат, властен и мускулест мъжага, който е представян като истинския източник на луксозния й живот. Това не е много далеч от действителността, констатира изданието. Именно тази е атмосферата, в която мрежите, оплетени от съмнителни бизнесмени, политици и пазители на реда, стават все по-гъсти. Именно тази е атмосферата, в която се развиват и новите центрове на властта.

Зад всичко това стояли властови елити, нерядко свързвани с корупционни скандали, които искат публична легитимация, казва още изданието. Това ще отмине, децата на тези „елити”, които завършват престижни колежи, ще изглеждат и говорят различно. Но дотогава България често ще изглежда като действащ музей на прехода в Източна Европа. Но не е сигурно, че печели от това.

 

 

Автор: А. Пунчева, Редактор: А. Андреев


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5932820,00.html



Тагове:   Бузлуджа,   Майбах,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617376
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930