Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 17:35 - Кметът на Царево и юрисконсултът са ощетили общината в сделка за 130 дка земя край морето
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 6084 Коментари: 5 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2010 17:39


  Заплахи, пазарлъци и банкети съпровождат сделката "Корал"


Кметът на Царево и юрисконсултът са ощетили общината

Димитър Николов все пак е замесен



Екип на Mediapool

30 Август 2010

 

image
Петко Арнаудов
 



Кметът на Царево Петко Арнаудов и юрисконсултът адв. Евгени Мосинов са ощетили общината със сключването на сделката за продажба на 130 декара земя на първа линия край морето на плажа "Корал". В договарянето на покупката е участвал и тогавашният общински секретар на СДС – Бургас Димитър Николов, който в момента е кмет на Бургас и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ,
който към момента отрича това. Той призна обаче, че е съсобственик във фирмата "Витатур Инвест", която е купила атрактивните земи от общината. Впоследствие тя ги е препродала с огромна печалба, без да изпълни инвестиционния си план и да разкрие работни места.  

По-рано разследване на Mediapool установи, че терените на "Корал" са придобити през 2002 г. по 7 долара на кв. метър или 1 800 000 лева, а през 2006 г. са препродадени чрез свързани фирми на цени от 175 до 400 евро на квадрат. Сделките са донесли на собствениците на "Витатур Инвест" близо 30 милиона евро печалба.

 В пряко предаване на бТВ от Царево миналата седмица беше показан репортаж за скандални сделки и строежи извършени в община Царево през мандата на Петко Арнаудов, на което той отговори с лични нападки срещу журналистите, направили разследването.

На площада в Царево се беше струпала в работно време цялата общинска администрация, която по команда от шефовете си освиркваше опонентите на Петко Арнаудов и им отнемаше думата, за да печели време. Така журналистът Асен Йорданов не успя да разкаже подробности за уличаващите Арнаудов факти, а въпросът дали Димитър Николов е участвал или не в договарянето на сделката за "Корал" остана висящ.

Гаранциите за общината

Mediapool се сдоби с протокола от заседанието на общинския съвет в Царево, на което се взема решението за продажбата на "Корал". Протоколът разкрива, че общинските съветници се наясно с реалните цени, на които се сключват договори в местността и се опасяват, че сделката може да се окаже схема за обогатяване на собствениците на "Витатур Инвест".

"Моите критики са към кмета на общината, защото това е прекрасна земя и моите колеги знаят за какво става дума", казва общинския съветник Евтим Тодоров (Демократическа партия). "Никой от нас не е отишъл да види парцела и да го маркира и да прецени каква е стойността му. Това, което се дава като стойност 4 щ.д., то не е произволно, но и оттам идва смехотворното. Г-н Кмета му дава оценка 7 щ.д. и я завишава не знам на каква база. Земята там е на доста по-голяма цена. Ако това, което казвате, че ще го реализирате аз съм склонен да Ви се доверя. Казвам го с най-голямо откровение. Много сме лъгани тука и нищо не е свършено. С големи резерви гледам към всеки анонс подаден по подобен начин. Сигурен съм, че с тези 1 800 000 лв, които ще постъпят в общината няма да свършат кой знае каква ли работа. Основното, ефективното ще дойде от самите вас. Парите не са толкова важни. Важното е да задействате тази машина и да създадете тези работни места. Вие купувате земята за 7 щ.д., спокойно можете да я продадете за 100 щ.д., значи това е една добра инвестиция в земя. Вие може да сте с прекрасни намерения, относително имам доверие, но можете да направите и другото."

"Цената е 7 щ.д. на кв.м. и много обещания", казва и общинският съветник Сашко Тодоров. "Нищо не гарантира, че ще се приемат 350 човека на работа или пък, че няма да парцелира тези парцели на парчета и да ги изтъргува на цена над 7 щ.д."

Бившият зам.-кмет на Царево Даниел Колев, който присъства на заседанието в качеството си на гражданин, предлага в договорите за продажба да се заложи клауза, че фирмата няма да има право да се разпорежда с имотите и да ги продава.

От друга страна съветниците от СДС не само нямат съмнения в почтеността на инвеститорите, но дори предлагат да им се даде повече, отколкото искат.

"Има един имот, №126, който е на предната линия. Ако вземем решение и продадем тези декари, тя ще остане като едно островче, защото е остатъчен общински фонд. Предложението ми е да запишем в нашето решение, че Общината се задължава да им го продаде, когато го придобие като собственост", казва тогавашната председателка на СДС-Царево Валентина Василева.

Василева става по-късно директор на дирекция в общинската администрация и получава право на строеж за 900 кв.м. на първа линия в стария квартал "Василико". Пред бТВ тя заяви, че не вижда нищо нередно в това, защото 12 години е работила за общината.

Кметът Петко Арнаудов и адв. Евгени Мосинов са ощетили общината

На заседанието присъства и се изказва адв. Евгений Мосинов, който е едновременно юрисконсулт на Община Царево и на купувачите от "Витатур инвест". Мосинов е също така председател на РИК в Бургас от БСП. Преди две години неизвестни извършители намушкаха с нож адвоката в седалищните части.

Тогавашният председател на общинския съвет в Царево Димо Иванов (БСП) задава въпрос на Мосинов дали може инвестиционните условия да бъдат включени в договора и да се запише, че тяхното неизпълнение е достатъчно условие за разваляне на договора. Отговорът на Мосинов е положителен. Впрочем, клаузата за разваляне на договора е предложена и в докладната записка, редактирана от кмета Петко Арнаудов като гаранция за изпълнение на сделката.

Съветниците вписват в решението за продажба следното: "ВЪЗЛАГА на Кмета на Община Царево да сключи договор за продажба на всеки един от горепосочените имоти след окончателното заплащане на продажната цена, като включи в договора и горепосочените допълнителни условия, чието изпълнение да е основание за разваляне на договора.

Именно тази клауза за разваляне на договора не е вписана в договорите, изготвени от адв. Мосинов и подписани от кмета Петко Арнаудов. Така решението на общинарите, което има силата на закон за кмета, е пренебрегнато.

От тази ситуация се възползват купувачите от "Витатур Инвест". Три години по-късно няма никакви инвестиции от тяхна страна, не е направена инфраструктура и не са разкрити работни места. След окрупняване и неколкократни прехвърляния на собствеността между свързани фирми, земите на плажа "Корал" са продадени на цени от 175 до 400 евро на квадратен метър.

Политическа сделка

Според Димо Иванов сделката за "Корал" е била политическа, защото решението за продажбата не е можело да се вземе без да го одобрят съветниците на СДС. Той твърди, че Димитър Николов, който тогава е общински секретар на СДС в Бургас, е участвал активно в договарянето на параметрите на сделката и е обещал неговите съветници да я гласуват, след което да помогнат за преизбирането на Петко Арнаудов (БСП) за кмет.

На заседанието, на което се решава сделката, присъстват двама представители на инвеститорите. Единият от тях е Милко Милков от фирмата "Понс", съсобственик във "Витатур Инвест". Той прави представяне на фирмата, на нейната собственост и опит в инвестициите.

Вторият представител на "Витатур" не говори на заседанието. Според Димо Иванов тoзи представител е Димитър Николов.

"Конфигурацията на общинския съвет предполагаше, че за сделката трябва да гласува и СДС (заедно с БСП - бел.ред.). Такива гаранции бяха дадени от страна на г-н Димитър Николов, че СДС ще подкрепи сделката, като с това всъщност се осигуряваше подкрепа за Петко Арнаудов за един следващ мандат като кмет на общината", разказва Иванов (виж видео интервю с Димо Иванов и Николай Николов).

Иванов твърди също, че след гласуването на сделката Димитър Николов и няколко общинари отиват в заведението "Златна Котва" за почерпка. С тях е и общинският съветник Тодор Гърланов, който тогава е безработен. Според Иванов след личната намеса на Николов, Гърланов е трудоустроен.

Тодор Гърланов, който от няколко месеца е общински лидер на партия "Атака", разказа пред Mediapool, че е присъствал на заседанието и е направил критично изказване срещу сделката, но то не е протоколирано. Той си спомни за банкета в "Златна котва", но на въпроса кои са били представителите на инвеститорите, отговори, че не може да каже, защото преди време е получил смъртни заплахи по телефона! Гърланов, който е един от най-гласовитите критици на Арнаудов, каза също, че си спомня как е ходил лично при Димитър Николов през 2004 г, за да го моли да не подкрепя кмета Петко Арнаудов.

Арнаудов отвръща на удара

През последните седмици по сигнали на Община Царево са започнали едновременни административни и данъчни проверка на всички общественици, които през последните месеци разгласиха злоупотреби за десетки милиони, които са извършени от началото на управлението на Петко Арнаудов.

Проверяват се фирмите на общинари от опозицията Людмил Николов (СДС) и Васил Каридков ("Гергьовден"). Данъчни от Бургас са погнали и фирмата на местния лидер на ГЕРБ Ангел Цигуларов. Проверки от общината, областта, ВИК и НАП са ежедневие и за фирмата "Рейд Екстрийм", концесионер на плажа "Корал" и инициатор на гражданското сдружение "Да спасим Корал", което преди две седмици събра 200 души на импровизиран митинг на плажа.

Проверките са неправомерни и са мотивирани политически, смятат засегнатите. Според тях е трудно да се обясни по друг начин съвпадението във времето и подбора на проверяваните фирми.

Едновременно с проверките в няколко местни медии, които имат договори за медийно-информационно обслужване с община Царево бяха публикувани  материали срещу защитниците на "Корал", представени като "лумпени, унищожаващи плажа."

Още през месец май царевският кмет, който е проверяван от прокуратурата за скандалната сделка за плажа "Корал" се опита да сплаши Атанас Чобанов, един от журналистите разследващи сделката, с проверка за "незаконно строителство" на дървено бунгало.  Случаят стигна и до международната организация "Репортери без граници", която осъди действията на кмета, наредил проверка без писмена заповед като очевидна репресивна мярка след публикации за негови злоупотреби.

Натискът срещу журналисти, общинари и общественици, които разгласиха за скандалната сделка също се вписва в старата традиция на властта да проверява и притеснява тези, които сигнализират за корупция, вместо да разследва закононарушителите и бенефициентите от злоупотребата с обществения ресурс.

 Скандалът "Корал" в прокуратурата

Главният прокурор е сезиран за случая "Корал" още през април и по него тече проверка, която обаче е възложена на Бургаска окръжна прокуратура. Преди месец вносителите на сигнала поискаха от главния прокурор отвод на бургаските магистрати поради съмнения за политически натиск над тях от кмета на Бургас. Те се мотивираха също така с изтеглената в София преписка срещу кмета на Приморско, който е раздавал права на строеж на "крайно нуждаещи се" роднини на магистрати.

След като гръмна скандалът с магистратските имоти по морето стана ясно, че бургаската прокуратура с години не е направила почти нищо по сигналите срещу тези злоупотреби. По нареждане на Върховната административна прокуратурата (ВАП), проверката беше възложена на Софийска градска прокуратура, а кметът на Приморско скоростно се сдоби с обвинителен акт за длъжностно престъпление.

Не толкова категорични са обаче висшите прокурори за скандала с "Корал", където също има данни за длъжностно престъпление. Замесен е виден представител на ГЕРБ, а бургаските прокурори вече са прекратили един сигнал срещу тази сделка, което поражда подозрения за намеса в работата на местната съдебна власт. Въпреки това Върховна касационна прокуратура не премести разследването в София, а в края на юли го препрати "по компетентност"... отново на бургаските си колеги от апелативна прокуратура.

 Протоколът от заседанието на общинския съвет

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

 Кореспонденция около заплахата срещу Гърланов

image

image

 

 


http://mediapool.bg/show/?storyid=169387


Тагове:   общината,


Гласувай:
1



1. анонимен - в Царево има корупция
04.09.2010 11:09
За съжаление в Царево има корупция.Г-жа Василева,беше член на СДС,но след като г-н Петко арнаудов спечели изборите,тя се присъедини към БСП ,стана любовница на кмета и макар,че има купена диплома,след като пребиваваше с родителите си в СССР със специалност Инженер,сега ТЯ е главен експерт към образованието за което няма никакъв ценз.Няма педагогическа квалификация,дори .Представяте ли си?Та тя не е наясно с работата на учителите.Но след като за инженер не ставала,въпреки че има ценз,назначиха я на това място,въпреки ,че в града има много професионални кадри,завършили педагогика.
Сега Валя усети накъде духа вятъра и подаде ръка на Герб.ето виждате ,тази жена се бори за интереси.Накъдето духа вятъра.....
а относно имота,който Арнаудов и подари (уверявам ви ,купила си го е за жълти стотинки от порядъка на 5 евро,а не за тази сума,която казват пред медиите.Кмета раздаде без пари имоти на своите хора и след това започна продава и на други,зад маската "крайно нуждаещи се.
Бих ви писал още и още,но смятам да приключа до тук....
цитирай
2. анонимен - защо прокуратурата не подхване и областния управител на благоевградска област за бездействие
21.09.2010 12:17
Имот-публична държавна собственост, в Сандански ще бъде обявен за частна държавна собственост, реши още правителството. Площта му е 312 кв. м. Повече от 10 г. помещението, в което се е намирала сладкарница „Чинара”, не се използва и не се поддържа. Промяната в собствеността ще позволи да се предприемат ефективни действия за управлението на имота, според разпоредбите на Закона за държавната собственост и Правилника за неговото прилагане.
цитирай
3. анонимен - писна ни
25.09.2010 17:25
за гражданите на Сандански
за гражданите на гр.Сандански за ГЕРБ !! ТЕСТ !!! незаконното строителство на будката наречена ТУРИСТИЧЕСКИ ЦЕНТЪР в гр.Сандански е тест за управлението на ГЕРБ !!! ако ТОВА ЧУДО ОСТАНЕ ТО ВЕЧЕ НЯМА ГЕРБ !! нАДЕЖДИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕДНО ПО-СПРАВЕДЛИВО УПРАВЛЕ3НИЕ ЗАЧИТАЩО ЗАКОНИТЕ НА Р България ЩЕ СЕ ИЗПАРЯТ !! господин Борисов ! къде е областнвия управител! КЪДЕ Е рднска !! КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА !!!! ИЗОБЩО НА ГРАЖДАНИТЕ ОСНАВАТ УЛИЧНИ ДЕЙСТВИЯ ….ИЗОБЩО ЩО ГЛАСУВАХМЕ ЗА ГЕРБ !!!! ТОВА КОЕТО СТАВА У ТОЯ ГРАД Е ПОДИГРАВКА С ЖЕЛАНИЕТО И МЕЧТИТЕ НА ХОРАТА !!!!!! А НА ТИЯ ЩО СПЯТ ИСКАМ ДА ИМ КАЖА ИМА ВРЕМЕ ДА СЕ НАСПИТЕ —–ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ГРАЖДАНСКИ МИРЕН ПРОТЕСТ !!!!!! СЕГА МИРЕН …..после …
цитирай
4. анонимен - за бойко борисов
09.10.2010 08:17

НОРМАТИВА ДА СЪЩЕСТВУВА ЕДНА АВТОГАРА Е ПЕТ ДЕКАРА !!
искане !! за РДНСКА -Благоевград защо се допусна автогарата в Сандански да се разпарчаса на два парцела -Магазин “Била” и автогара ,която не отговаря на никави изисквания -дори е опасна и за живота на гражданите -къде е ролята на РДНСКА -Благоевград!! Ако загине недай боже някое дете на коя съвест ще лежи – ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Откъдето и да го погледнеш!!! Защо някой хора се опитват да решават нещата посфактом.защо не се търсят причините за да се стигне до тук .Кой е взималтези престъпни решения решения ?? Кой си е затварял очите и срещу какво ?.защо гражданството не е било уведомено? Защо ? ЗАЩО НЕ Е ПРОВЕДЕНО ОБЩЕСТ ВЕНО ОБСЪЖДАНЕ !!Защо са прескочени законови процедури ??Събраха се много ЗАЩО ?? докога нас гражданите на гр.Сандански ще ни правят на маймуни !! докога !!къде е и нашия зам . областен управител г-н Баханов ,що се и той крие !! г-н Симитчиев разпоредете проверка !!!
цитирай
5. анонимен - община Сандански ,област Благоевград
15.11.2010 18:38
господин Баханов ,спрете това безумие!!! - 15.11.2010 г. 18:24:33

господин Баханов ,спрете това безумие!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - 15.11.2010 г. 09:05:26

8. Вх. № 436 от 16.09.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Костадин Димчев Мурков от с. Струма .
9. Вх. № 452 от 27.09.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Иван Стойков Янев от с. Плоски .
10. Вх. № 453 от 27.09.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Кръстю Дуков Ризов бивш жител на с. Бождово
11. Вх. № 454 от 27.09.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Илия Георгиев Костадинов от гр. Сандански .
12. Вх. № 455 от 27.09.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на София Николова Патронева от с. Вихрен .
13. Вх. № 466 от 01.10.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Димитър Янкулов Веселинов .
14. Вх. № 467 от 01.10.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Иван Стоянов Станков .
15. Вх. № 477 от 05.10.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на София Николова Патронева .
16. Вх. № 478 от 05.10.2010 г. – предложение от Андон Тотев – кмет на община Сандански относно предоставяне на имот по чл. 19 от ЗСПЗЗ за възстановяване от общинска служба „ Земеделие „ на Атанас Динчев Чачев .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579197
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031