Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 22:29 - "Чаено парти" се утвърждава като влиятелен фактор за изборите в САЩ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
1



  "Чаено парти" се утвърждава като влиятелен фактор за изборите в САЩ
2 Септември 2010

 

image
 




С още една победа в първичните избори за кандидат-сенатори на Републиканската партия, този път в Аляска, движението

"Чаено парти"  показа, че е нещо повече от политическа мода и има сериозен ресурс, за да е значим фактор на изборите през ноември, предаде агенция Ройтерс.

 

Проучвания показват, че кандидатите на "Чаено парти" излизат напред или почти се изравняват с конкурентите от Демократическата партия на малкото ключови места, които могат да обърнат баланса на силите в Конгреса. Или най-малкото внасят живителна нова струя на политика, отстояваща консервативните виждания за намаляване на разходите и по-малко правителство.

Последният успех на движението е победата на Джо Милър над сенатор Лиза Мърковски на първичните избори в Аляска. Мърковски приключи състезанието във вторник, като се подреди до останалите шест свои колеги сенатори, които загубиха първичните избори и отпадат от тазгодишната надпревара за Конгреса, отнесени от недоволството на избирателите към установения партиен елит.

Платформата на "Чаено парти" за ограничена правителствена намеса, по-ниски федерални разходи и противопоставяне на дневния ред на президента Барак Обама, се оказа в съзвучие с обществените настроения на неодобрение към Вашингтон.

"Чаено парти" носи енергия и избиратели на републиканците, а демократите, изглежда, не могат да променят това, коментира Стивън Шиър, политолог от "Карлтън колидж", Минесота. "Те генерираха дух на вдъхновение и обърнаха избиратели", допълва той.

Седмици наред демократите се поздравяват с успеха на консервативните кандидати на "Чаено парти" в щати като Невада, Колорадо, Кентъки и Флорида, прогнозирайки, че те ще се препънат през ноември, защото ще отблъснат умерените избиратели и ще засилят шансовете на демократите в тези критични райони.

Проучвания обаче показват, че републиканците Кен Бък, Ранд Пол и Марко Рубио имат лек превес над демократите в Колорадо, Кентъки и Флодира. Шарън Енгъл от "Чаено парти" изостава съвсем леко в Невада от лидера на демократите в Сената Хари Райд.

Републиканците трябва да спечелят 39 места в Камарата на представителите и 10 места в Сената, за да си възстановят контрола в двете камари, с което биха поставили спирачки на законодателната програма на Обама.

Към момента шансовете им за превес в Камарата на представителите нарастват, но ако искат да спечелят и Сената, се налага да водят тежки битки на редица места – трудна, но не и невъзможна задача.

Състезанието в Невада и Кентъки, където Енгъл и Пол не бяха убедителни през цялото време и понякога допускаха грешки, вероятно ще е най-тежката проверка за кандидатите на "Чаено парти".

И двамата кандидати се опитаха да се измъкнат от първоначално допуснати гафове, се отбелязва в анализа на Джон Уайтсайдс от Ройтерс.

След победата в Аляска, следващата цел на "Чаено парти" е кандидатът на движението да спечели първичните избори в Делауеър срещу Майкъл Касъл, който е вече девет мандата сенатор на Републиканската партия.

Очакванията са Касъл да спечели с лекота номинацията на републиканците и през ноември да спечели бившето място на вицепрезидента Джо Байдън.


http://mediapool.bg/show/?storyid=169539



Тагове:   парти,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628135
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930