Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2010 19:37 - Анна-Мария Борисова и Вълка в обща "здравна" схема
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2110 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Анна-Мария Борисова и Вълка в обща "здравна" схема 03.09.2010 г. 13:05 ч. imageimage image

 

Здравната министърка Анна-Мария Борисова живее на адрес, на който е регистрирана фирмата „Център за клинични изследвания Ф. Олбрайт”, съобщава  в. „Труд”. Собственици на фирмата са съпругът на Борисова и съпругът на новата председателка на Комисията по позитивния лекарствен списък – доц. Русанка Ковачева-Георгиева, която също е ендокриноложка и бивша шефка на министърката в болницата по ендокринология. Фирмата е създадена през 2003 г. от Борисова и Ковачева, които са  съдружнички оттогава. Няколко дни след встъпването на здравната министърка в изпълнителната власт на 21 април тази година тя е продала акциите си във фирмата на съпруга си доц. Стефан Кривошиев, шеф на Клиниката по хемодиализа в ИСУЛ.

 

Вторият съдружник в бившата фирма на Борисова и Ковачева днес е съпругът на Ковачева – Антони Георгиев, който е и член на съвета на директорите на здравноосигурителното дружество "Всеотдайност" (65 % от него са собственост на фирмата за чистота "Волф" на бизнесмена Румен Гайтански). Като шеф на Комисията по позитивния лекарствен списък бившата съдружничка на Борисова на практика председателства органа, който решава колко да плаща касата за всяко лекарство. А съпругът й е в ръководството на частен здравен фонд.
Изданието съобщава още, че здравноосигурително дружество "Всеотдайност", в чийто борд е Антони Георгиев, предлага доброволно здравно осигуряване за корпоративни и индивидуални клиенти и работи с над 120 болници, сред които и "Св. Екатерина".

Медици предполагат, че е малко вероятно тази професионална съпружеска обвързаност да бъде санкционирана, тъй като все пак Ковачева и Борисова са имали общ бизнес.

„Труд” помества и блиц интервюта със здравната министърка и с бившата й съдружничка:

Борисова: Фирмата не се занимава с клинични проучвания, това са клюки

Проф. Борисова, продали сте дяловете си от "Център за клинични изследвания Ф. Олбрайт" на съпруга си Стефан Кривошиев. Но адресът на фирмата остава същият, където живеете. По този начин не се ли запазва конфликтът на интереси?

Да, проф. Борисова е продала дяловете от центъра на съпруга си и адресът на фирмата е същият.

Тази фирма в момента работи ли? С какво се занимава?

Проф. Борисова е подала декларация за всички факти и обстоятелства съгласно Закона за откриване и предотвратяване на конфликт на интереси пред компетентната комисия и няма да коментира факти, които вече е съобщила и са публични. По въпроса за конфликта на интереси – тази фирма не работи.

Етично ли е да предложите бившата си съдружничка във фирмата г-жа Русанка Ковачева-Георгиева за шефка на Комисията по позитивния лекарствен списък?

За председател на Комисията по позитивния лекарствен списък е определила г-жа Ковачева-Георгиева, защото има доверие.

Ще посъветвате ли съпруга на г-жа Ковачева-Георгиева - Антони Георгиев, да напусне борда на здравноосигурителното дружество "Всеотдайност", контролирано от Румен Гайтански?

Не, за първи път научавам за това обстоятелство.

Ковачева: Има закони

Вашият съпруг Антони Георгиев е член на съвета на директорите на здравноосигурителното дружество "Всеотдайност". Той използвал ли е вашето високо служебно положение, за да подпомага работата на частната структура, доц. Ковачева?

Едното няма нищо с другото.

Виждате ли конфликт на интереси?

Има закони и това не става с репортерски интервюта. Съжалявам, но в момента шофирам и не мога повече да разговарям по телефона.

Връзката е прекъсната.


http://www.glasove.com/article-9703.php



Тагове:   схема,   обща,


Гласувай:
2



1. анонимен - МИНАЛИ РАБОТИ
04.09.2010 19:48
НЕЩАСТЕН ОПИТ ЗА СЕНЗАЦИЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615490
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930