Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2010 20:06 - Гърци масово бягат в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4669 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гърци масово бягат в България

Написано от Христос Мурутис   

image

Гръцката трагедия изпраща вълни от "бежанци" в България. Като събудили се от дълбок сън се чувстват днес жителите на Гърция след болезненото им преминаване от благоденствието и комфорта към жестоката и безмилостна криза.


«Тройката» - в лицето на МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка, на практика управлява днес Гърция, изцеждайки парите като с капкомер и то след като бъдат извършени големите и необходими реформи в икономиката. Реформи, напомнящи смели хирургически интервенции, непознати досега в Гърция. Интересното е, че сега хората не излязоха по улиците, за да се вдигнат на революция, както се случваше в едни други времена, реагирайки срещу все по-рестриктивните мерки. Явно, гърците са решили, че това е тяхната съдба, трудна и непоносима, която обаче ще трябва да преглътнат.

Гърция, онази бляскавата страна от 2004 с незабравимите олимпийските игри, с десетките спортни и инфраструктурни обекти, с реда и красотата във всички градове, за съжаление вече не съществува. Липсата на пари не дава възможност за ремонтиране на улиците, за завършване на вече започнатите строителни обекти, за поддръжка на големите булеварди и за елементарната смяна на пътните метални ограждения, ударени от някой автомобил. Картината на днешните гръцки градове е тъжна, напомняща вече Третия свят с боклуците и разкъсаните рекламни афиши, веещи се на вятъра, забравени на рекламните билбордове. За един грък, живееш в чужбина като мен, тази картина е катастрофална, ужасяваща, безнадеждна, смачкваща естествената красота на страната и нейните жители.

Кризата е ударила много сериозно Гърция. Държавата е спряла всякакви разходи, дори и за най-малките дреболии, а частният сектор е принуден да се ограничи чувствително. Затварят магазини, предприятията фалират едно след друго. Гражданите нямат необходимите средства да плащат данъци, а предприемачи от всякакъв калибър дължат много пари на осигурителните каси, а по-лошото е, че едните и другите няма откъде и да ги намерят.

Правителството е започнало титанична битка за събирането на пари от всеки възможен източник под името «борба срещу укриването на данъци", което всъщност е борба срещу страха на хората от недостигащите им доходи. И всичко това, за да може да получи траншовете от суперскъпия заем, предоставен от "Тройката" МВФ-ЕК-ЕЦБ и чиято лихва, надхвърля с много подобни заеми на международните пазари, която е 5%. Този заем е на практика чиста проба лихварство на институционално ниво спрямо една страна, срещнала временни затруднения, вследствие на кризата.

Рецесията ще задълбочи ефектите от кризата. Хората са спрели потреблението и не харчат парите си, страхувайки се за утрешния ден. С такава ситуация Гърция не се е сблъсквала от 1980 година насам, когато стана член на Европейската общност, преименувала се впоследствие на Европейски съюз. Нито един грък досега не е бил свидетел на такъв истински икономически тайфун през последните 30 години, а едно цяло поколение беше израснало със съзнанието само за бурното развитие на страната. Сега обаче всички ще трябва да се научат да живеят със съзнанието за недоимък, породен от кризата. Много фирми фалират, магазини биват затваряни и мнозина, висящи с непосилни за тях вече заеми, предпочитат да посегнат на живота си.

Тази ситуация се разраства непрекъснато, като се очаква кризата да набъбне и стагнацията да удари още повече икономиката преди да се стабилизират нещата. Според гръцката преса, безработните се очаква да достигнат 1 200 000 души в края на есента тази година, което в процентно изражение означава 20% и повече от цялото икономически активно население на страната.

Гръцките предприятия вече открито говорят за своето прехвърляне в Кипър или в България, ако правителството не намали данъците, нещо което управляващите няма как да направят, поради поетите ангажименти към "Тройката".

В момента фирмите с гръцко участие тук получават десетки биографии от гърци в Северна Гърция, учили или работили известно време в България.
Видно е, че всички или почти всички от тях са готови да предоставят труда си срещу много конкурентно заплащане и разбира се в някои случаи по-ниско от това, които получава на пазара едни средностатистически българин, жител на София. С други думи, забелязва се една обща тенденция за емигриране на предприятия и служители от Гърция към България. Една тенденция, към която може би ще се присъединят и обикновените гърци, главно пенсионери, които биха искали просто да намалят разходите за своето преживяване.

По време на голямата емиграция през 50-те и 60-те години на миналия век след Втората световна война и гражданската война между демократите и комунистите, приключила през 1949 г, в Гърция имаше около 20% безработица, т.е. точно такава каквато анализаторите и медиите очакват да видят скоро в страната. Съседството на България и Гърция и развитието на българската икономика, създават предпоставки за установяването на нови гръцки предприемачи тук, както и за активизирането на обикновените гърци, имащи възможност да предоставят специализирана дейност в области, в които България има нужда.

Не трябва да се лъжем обаче. Въпреки трудната ситуация, в която се намира гръцката икономика днес, в Гърция има доста налични пари, намиращи се в депозити в гръцки банки (около 360 милиарда евро) или в чужди банки (около 1 трилион), които принадлежат на гръцки вложители.
Парите от гръцките банки обаче напускат страната с темпове от около 3 милиарда евро месечно и правителството не е в състояние да спре това изтичане. Само една малка част от тези капитали влизат в български банки, а по-голямата се влагат в Швейцария и Великобритания.

Постепенно, хората, които все по-масово ще се питат дали България няма да бъде следващата цел за тяхната емиграция, ще избират къде да отидат и какво ще правят там. С едни елементарни изчисления смятам, че в България ще се преместят повече от 3000 предприятия през 2010 и 2011 година, които ще трансферират дейности и инвестиции за над 3 милиарда евро. Също така, според анализатори, повече от 30 000 гърци може би ще емигрират в България през следващите 2 години, когато кризата в Гърция ще стане още по-осезаема.

Много от тези хора ще бъдат висококвалифицирани специалисти, които ще изберат България с перспективата да участват в нейното развитие и да използват възможностите, които сигурно ще се отворят пред тях. Предприемачи и представители на свободните професии ще изберат България по същата причина, както и заради много благоприятния й данъчен режим, основаващ се на един общ плосък данък от 10% за физически и юридически лица. Най-ниският в Европа!

Гърция преживява една голяма емиграция на хора и капитали и една част от тях ще отидат в България, както и в другите съседни страни, Румъния и Сърбия, доколкото и те продължат да се развиват. За гръцката икономика това е една трагедия, едно истинско кръвопускане на човешки потенциал и фирми, които участват във формирането на богатството на страната.

За България и останалите страни това е едно предизвикателство, доколкото ще бъде необходимо този голям брой хора и предприятия да бъдат интегрирани правилно в техните икономики - нещо, което не е лесно и изисква специализация и правилна организация. Тази вълна не може да бъде спряна нито от гръцкото правителство, нито от която и да било друга сила - диктува го естествената потребност на хората да живеят на едно по-добро място и среда. За България тази масова емиграция на хора и богатства ще бъде в нейна полза, тъй като ще се създадат нови предприятия и ще се облагат с данъци нови капитали, които не участват в момента в нейната икономика.

Това, което никой не е очаквал само допреди няколко години, т.е. "по-доброто място за живеене" и цел на емиграцията да бъде България в сравнение с Гърция, днес се случва по най-видимия начин и е много вероятно тази тенденция да се разрасне през 2011 и 2012 година, когато България ще се намира в още по-добро икономическо състояние.


//Илюстрацията е на www.market-talk.net, където е публикувана и
гръцката версия на текста на Христос Мурутис

http://bgvesti.com/index.php?option=com_content&view=article&id=48755:2010-09-03-09-33-42&catid=76:z&Itemid=118


Тагове:   България,   масово,


Гласувай:
4



1. анонимен - НЕЩО СЕ БЪРКАШ, ПИЧ.....
05.09.2010 10:16
КАК ДА СА ИЗБЯГАЛИ ГЪРЦИТЕ,КАТО БЪЛГАРИТЕ ОЩЕ СА СИ ТАМ......??!
НЕЩО ,....НЕ СЕ ВРЪЗВА!!!!
цитирай
2. анонимен - Гърция трябма да получи по - адекватна помощ
05.09.2010 14:02
Във Евросъюза има нещо гнило!
цитирай
3. анонимен - Не бях чел по-голяма глупост скоро
05.09.2010 14:39
:))) Това журналистите ни взехте съвсем за канарчета :)))
Що не вземете да се разходите до Гърция
цитирай
4. анонимен - АБЕ, ВИЕ ГОВОРИТЕ ,ТЪПИЗМИ....
05.09.2010 17:46
ГЪРЦИЯ Е БОГАТА И ИМА ПАРИ !
ЩЕ СИ ВЪРНЕ ДЪЛГОВЕТЕ ,СЛЕД 2-3-КУРОРТНИ ЛЕТА...ДАЖЕ И ЩЕ ИМ ОСТАНЕ!

ЩО, НЕ МИСЛИТЕ ЗА СЕБЕ СИ И СВОИТЕ ПРОБЛЕМИ ,А ПЛАЧЕТЕ ВИНАГИ
НА ЧУЖДИ ГРОБИЩА!!!????
...ОТ ТОВА,...ПО-ЛЕКО ЛИ ВИ СТАВА??!
цитирай
5. анонимен - DO PI4..
05.09.2010 23:28
VRAZKATA KOIATO NEMOZEW DA VARZIW -;PI4;-E 4E BALGARITE, KOITO SA TAM SAOTIWLI ZA DA RABOTIAT ,OZELIAVAT- ZAWOTO DARZAVATA B-G.(NA TOZI ETAP NE SAWESTVUVA A SAMO FIGORIRA)..DRUG E VAPROSA 4E SME NA EDNO OT 4ELNITE MESTA PO -4ASNA SOBSTENNOST !!!! -TOVA E PROBLEMA NA -;VELEKITE; SILI...-I ZA TOVA VSE OWE SAWESTVUVAME...A ZA GARTITE...TE ZA TOVA SA I NA TOVA POLOZENIE...- ; NANE OTI KOPAEW SEDHAL - OTI NEMOZEM LEGNAL;..
цитирай
6. анонимен - Da taka e
07.09.2010 03:30
kolkoto i da ne vi se vyarva taka e ,mnogo garci iskat da jiveyat sega v Bg.No nali se seshtate che edva li shte iskat da jiveyat pod naem.Iskat da si kupyat kashti tai kato mogat da si go pozvolyat.Cel - svejdane na rashodite do minimom i po lesno preodolyavane na krizata,za tyah razbira se ne za balgarite :).Poznavam dve gracki semeistva koito ve4e sa si kaparirali kashti v BG.
цитирай
7. анонимен - гърция- несъществуващата държава
09.12.2010 17:23
гърция, в която се шири ОГРОМЕН МЪРЗЕЛ, НЕКАДЪРНОСТ, НЕГРАМОТНОСТ, ПРОСТОТИЯ, ГРОЗОТИЯ, ЛЪЖА, ЛУКАВСТВО сама си изкопа гроба!!! Не пишете глупости за "богата гърция"!!! 700 000 000 000... външен дълг, който главоломно ще се увеличава на някакви си около 10 000 000 жители- това направо смразява целия ЕС. гърция- умря!!! Най- жалкото е, че ще повлече всички ни!!! Да изсъхне всеки гръцки крак стъпил в БЪЛГАРИЯ!!!
цитирай
8. анонимен - schrader
08.07.2011 07:46
Я думаю, было бы разумно трезво оценить ситуацию и убедиться в том, что мы воспринимаем ее одинаково.Они въезжают на территорию аэропорта с включенными мигалками. <a href=http://iscawrceu.tk/547/09-2010195.html>Самара секс знакомства </a>
<a href=http://tkchognog.tk/30-05-201010/20-03-201047.html>Секс не повод для знакомства </a>
<IMG>http://farm1.static.flickr.com/64/200037769_5c5f58df3e.jpg</IMG>
Пойми, мы должны отслеживать все звонки из этого укромного гнездышка!Минария говорит, ты берешь людей с Таити на корабль.Обещай мне, что будешь осторожен.Я не могу умереть, пока не исправлю свои ошибки.Старая история, ее рассказывают на Пейсах.Но мне-то, зачем это нужно?Вам нравится? Я сама делаю эти лампы.
Только строишь из себя крутого, а сам - говна кусок! <a href=http://bxeijdwpz.tk/znakomstva-s-russkimi-za-granitsey/znakomstva-dlya-seksa-v-belarusi.html>Знакомства для секса в беларуси </a><a href=http://pyybawjjp.tk/10-03-201010/07-2010145.html>Знакомства секс семейные пары </a><a href=http://eqiqloxnz.tk/7812/sayt-seks-znakomstv-v-belarusi.html>Сайт секс знакомств в беларуси </a><a href=http://prwbaqfys.tk/seks-znakomstva-v-razvode/znakomstva-dlya-zanyatiya-seksom.html>Знакомства для занятия сексом </a><a href=http://gcpeedvmd.tk/7/137.html>Знакомства для секса втроем </a>
<a href=http://gcdqgofwm.tk/9011/238.html>Челябинск интим услуги </a><a href=http://vyzbooaov.tk/30-09-20102/znakomstva-v-sochi-dlya-seksa.html>Знакомства в сочи для секса </a>
<a href=http://mqhhqzewk.tk/sayti-znakomstv-v-donetske/08-11-2010223.html>Николаев знакомства секс </a><a href=http://xujgezqyu.tk/05-201012/>Каталог международных сайтов знакомств</a>
<a href=http://qswgaespp.tk/22-10-20101/154.html>Знакомства интим кемерово </a><a href=http://evuzciedc.tk/06-09-20101/10-2010204.html>Знакомства украина для секса </a>
<a href=http://xriqsssob.tk/12/84.html>Знакомства для занятия секса </a><a href=http://ilerqwef.tk/3/48160.html>Знакомства секс украина </a>

<a href=http://ogyrwdotp.tk/map3.html>Www однотрахники ru </a>
<a href=http://ntlngudsh.tk/07-201012/07-2010132.html>Горловка секс знакомства </a>

<a href=http://zjigzpopq.tk/26-12-20109/znakomstva-dlya-seksa-v-neftekamske.html>Знакомства для секса в нефтекамске </a><a href=http://tfjwctnka.tk/09-08-201012/125.html>Кириши знакомства секс </a><a href=http://xyaioppxd.tk/25-12-201011/6993.html>Веб камера секс знакомства </a>
<IMG>http://farm1.static.flickr.com/67/161961695_6e1f307805.jpg</IMG>
миль нам придётся гнать по скользкому асфальту.Не могу набрать номер без сигнала.Провалившийся останется без обеда!НЕТ ВНУТРИВЕННОГО ДОСТУПА С ЭТОЙ СТОРОНЫ.Почему? Зачем я хотел стать таким? <a href=http://sgecahdlz.tk/11-201010/50.html>Секс однотрахники </a><a href=http://ivajcwqhp.tk/11-20104/kirov-intim-uslugi.html>Киров интим услуги </a><a href=http://xzbeeniyv.tk/715/seks-znakomstva-v-hanti-mansiyske.html>Секс знакомства в ханты мансийске </a><a href=http://qowfuwsuy.tk/6/07-07-2010130.html>Клуб знакомств для инвалидов </a><a href=http://teptlvhwb.tk/06-04-20109/01-201021.html>Онлайн секс веб камеры знакомства </a>
Сам не понимаю, о чем я только думал.Отношение к Дзинтюрики везде одно, в какой бы деревни они ни жили.Он взял своего сына за руку.Да. Однажды, чтобы воспользоваться ванной.Мы уже встречаемся пять лет. <a href=http://otoddntlg.tk/26-04-20106/08-05-201089.html>Знакомства для интима москва </a><a href=http://bjjuimxau.tk/katalog-mezhdunarodnih-saytov-znakomstv/>Каталог международных сайтов знакомств</a><a href=http://dduysicvf.tk/1/77123.html>Киев интим знакомства </a><a href=http://mqhhqzewk.tk/raskrutka-sayta-znakomstv/18-06-2010122.html>Киев знакомства интим </a><a href=http://ifmvlobvd.tk/06-04-20107/71203.html>Знакомства в виннице для секса </a><a href=http://xkmtoczdg.tk/5/5493.html>Секс знакомства в горловке </a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579960
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031