Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2010 16:33 - Ще полетят ли прасетата или как Борисов и Румен Петков яхат формула 1
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2907 Коментари: 5 Гласове:
3

Последна промяна: 06.09.2010 13:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ще полетят ли прасетата или как Борисов и Румен Петков яхат формула 1  

4 Септември 2010

Иван Бакалов  

image Тази снимка за въпросната среща между българските институции и представителите на компанията от Абу Даби беше разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. На нея се виждат главният архитект на София Петър Диков, премиерът Бойко Борисов, Румен Петков, Румен Миланов и Богдан Николов (редицата вляво) и чуждестранните бизнесмени (вдясно). Снимка: Пресцентър на правителството




В България всички мъже разбират от футбол. Сега се опитват да разбират и от Формула 1. Само че в малка страна като България само неколцина се занимават отблизо с Формула 1 от години. Един от тях е инж. Иван Тенчев – автор на статии за автомобили в повечето списания с такава тематика и в съответните рубрики на вестниците в последните 20 години. Оказа се, че той е по-осведомен от българското правителството какви са намеренията на босовете във Формула 1 и какви са шансовете да се строи подобна писта в България. Както е известно правителствената пресслужба съобщи преди дни, че инвеститори от Абу Даби ще строят писта за Формула 1 у нас, а премиерът великодушно дал терен за това край София – в Доброславци.

По повод това инж. Тенчев цитира свой колега, известен в цял свят автор на текстове и коментари за Формула 1 – Джо Сейуърд. Той казал – “Когато прасетата започнат да летят, ще има Формула 1 в България”. Не намерих къде го е казал. Но Сейуърд има блог, който е по-посещаван от някои български всекидневници. И там се споменава България. Например Сейуърд пише, че когато прословутият хитрец Бърни Екълстоун споменава пред журналисти за възможността да се направи писта за Формула 1 в България, той иска да подсети унгарското правителство да дава повече пари за състезанието на Хунгароринг.

Но колко е сладко да яхнеш инициативата да се строи писта за Формула 1 в България. Най-здраво я е яхнал бившия вътрешен министър Румен Петков, който отдавна лъже медиите, че въпросът е уреден и аха строителството да почне.
Румен Петков отдавна се самопровъзгласи за шеф на организационния комитет за строителство на такава писта, организира си посещение при Бърни Екълстоун преди изборите, заедно с близкия си по плевенска линия шеф на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов. И сега Петков въвлече премиера Борисов, който не за пръв път показва симпатии към него (Борисов обвини преди време експремиера Станишев, че нападнал него и Румен Петков и така попречил да се бори мафията – виж
тук).
И сега премиерът Борисов седна заедно с Румен Петков и главния архитект на София на една маса с инвеститори от Абу Даби да пазарят Формула 1 в България. Тоест и Борисов поиска да яхне популистката идея – ние ще построим в България писта за Формула 1. Разбира се, с парите на някой богат шейх.
Двамата популисти отляво и отдясно обаче страшно се издъниха. Дреболия е това, че представиха като шейх и като държавна компания инвеститора от Абу Даби. Той се оказа бизнесмен и представител на частна компания. По лошо е, дето пресцентърът на правителството съобщи, че въпросът с пистата е решен и тя ще се строи край София. А арабските инвеститори като научиха какво е съобщило правителството, възмутено опровергаха, дори техния изпълнителен директор заплаши, че няма да инвестират нищо у нас, заради този непрофесионализъм (виж
тук). Под непрофесионализъм те имат предвид именно правителството – неговата пресслужба очевидно съобщи неверни неща. И сега, след скандала, ще идва човек от Абу Даби да замазва работата. От София вероятно са се обаждали и са обещавали планини от мед и масло, само и само да замажем скандала. Сакън, да не се изгаламе. И арабите съобщиха, че не се отказват, ама това-онова.

Премиерът Борисов се оправда пред в. “Сега”, че приел представителите на фирмата по изричното настояване на депутата Румен Петков и председателя на федерацията Богдан Николов. “Който и депутат да бе поискал подобна среща, бих се съгласил “, казал Борисов. Това обаче не звучи много правдоподобно. Кой ли не иска премиерът да приеме един или друг инвеститор, за да си опече работата. Борисов обаче приема само такива, които ще му излъскат медийния образ с някоя новина като строителство на писта за Формула 1.

Сега престои да видим как ще бъде замазан гафът и как ще построят писта. Но никой не знае тази шумотевица за Формула 1 колко струва. Това, че някой ще извади пари да построи писта – добре. Това, че правителството ще даде терен – добре. Ами после? Като държавата трябва да дава по около 100 милиона евро за едно състезание годишно? А вероятно и 150 милиона? Това Румен Петков ще го обясни ли на своите избиратели, на които така иска да се хареса? Или неговият уж политически противник, а по-скоро дружка – Борисов?
Български производители да извадят като реклама и като спонсорство толкова пари е немислимо. Унгария е в подобно положение. Но Будапеща е в сърцето на Европа, а София е в периферията.
Съседна Турция има писта, но е 70-милионна държава с голяма икономика и компании от цял свят наливат там реклама, за да спечелят от големия пазар. Тук – какво? Спонсорите на Формула 1 колко ще спечелят от българския пазар, че да налеят толкова пари? Колко туристи ще дойдат да гледат в София състезание? 100 000? По скоро под 10 000. Това не може да върне и 5% от сумата, която трябва да плати страната за това състезание.

Сметката очевидно е без кръчмаря. Популисти политици обещават страхотни фойрверки, а после някой трябва да им плати сметката.
Ще полетят ли прасетата наистина?


http://e-vestnik.bg/9901/shte-poletyat-li-prasetata-ili-kak-borisov-i-rumen-petkov-yahat-formula-1/



 

Айде сега, вестник им виновен за лайната с Формула 1  

 

 

6 Септември 2010

e-vestnik  

Някакъв арабин Бадуан, седнал до Румен Петков, обяснява как лошия вестник “Сега” нещо объркал работата със строителството на писта за Формула 1 край София. Въпросният Бадуан бил съветник на вездесъщата фирма от Абу Даби, която ще строи пистата. Фирмата не се била отказала, казва Бадуан.

Малко преди това директорът на тази същата фирма ядосан заяви пред вестник “Сега”, че не са поемали никакъв ангажимент да строят писта и поради непрофесионализма на българското правителство ще се откажат от всякакви инвестиции в България.

Гафът на правителството беше сериозен – нарекоха шейх бизнесмена шеф на фирмата, а нея самата обявиха за държавна, а не за частна. После директорът й пък каза, че и това за Формула 1 не е верно.

Да, ама сега съветникът му казва, че нещо било изопачено и все пак ще преговарят за писта. Вестникът бил виновен.

Станал гаф, що да не си измием ръцете с вестника? Ще кажем, че той нещо е объркал и готово.

И сладките розови мечти на Румен Петков и на премиера Борисов за Формула 1 в Доброславци продължават, и арабите се измъкват чисти от цялата работа. Щели да ходят в Щатите, казва съветникът Бадуан, да търсят партньори за строителство на пистата. Ами къде ще ги намерят там? Нали американците се отказаха от Формула 1? Няма състезание там, въпреки че имат много писти. Очевидно Румен Петков е по-мъдър и повече ги разбира тия работи за Формула 1 от американците.

В момента има 22 писти за Формула 1, на които се провеждат състезания. По света има и още два пъти по толкова писти, на които могат да се провеждат тия състезания. Очевидно няма недостиг на писти. И някоя от тях може да отпадне, за да се вреди София, само ако държавата тук извади между 100 и 200 милона евро на състезание веднъж годишно.

А тя не може да извади пари да плати на болниците и училищата. Няма и фирми в България да извадят тия пари като спонсори. И билети да продават по 100 лв. най-много 50 000 души да се съберат. Това са 5 млн. лв. Айде, 10 млн. да са. И кой ще плати сметката за тия сладки мечти на Румен Петков и премиера Борисов?

После вестниците им виновни. Че и впрегнаха МВР да дири кой пратил мейл на съветника, за да го рекетира. А то се оказа майтап. Ама Румен Петков го представи като саботаж на грандиозния проект. Ех, мечтиииии…


http://e-vestnik.bg/9912/ayde-sega-vestnik-im-vinoven-za-laynata-s-formula-1/



Тагове:   как,   Формула,


Гласувай:
3



1. karambol5 - В този ред на мисли се сещам за едно ...
05.09.2010 16:52
В този ред на мисли се сещам за едно изказване на Фънки по повод натова ,че Мадона никога няма да дойде в БГ:) Мдаааа........ това беше преди две години :))
Вярно е ,че формулата е друга баница ,но знае ли човек .........
цитирай
2. borsi - Бойко не знае английски, ок, ама Трайчо Жицата нали знае? Министър ли е или лукова глава?
05.09.2010 17:02
.... министърът на икономиката Трайчо Трайков каза, че не знае дали е преговарял с шейх за изграждането на писта на "Формула 1" край София.
...Некоректната първоначална информация, разпространена от пресцентровете на МС и МИЕТ, е резултат от подвеждащи данни за инвеститора и представяната от него компания, подадена от лица, придружавали Мохамед Абдул Жалил ал Блюки на срещите му с премиера и министъра на икономиката.

Бойко не знае английски, ок, ама Трайчо Жицата нали знае? Министър ли е или лукова глава? Или не знае и той?
.... Нали само "експерти" работят в тази администрация? Щом струват на населението над 4.5 милиарда лева годишно, само за заплати, не е ли редно поне един чиновник в тоя министерски съвет да знае английски и да има поне малко ум и съобразителност да попита - "Абе байно, ти шейх ли си, или не?"
Към такива особи има обръщение и титла, има си етикеция и т.н. Не може да се обърнеш на "господин" еди кой си, още повече ако е бил принц (както го представиха от МС).

Уважаеми джентълмени, добре, че някой не е облякъл дядо си с карирано костюмче, не му е сложил едни очила и не го е представил пред тъпак номер 1 на републиката, Трайчо като Урън Бъфет, дошъл да инвестира в България
цитирай
3. karambol5 - Всъщност " експетите " ...
05.09.2010 17:53
Всъщност " експетите " са в основата на гафа. Дали някой знае или не английски не е решаващо . Недопустимо е администрацията ,която храним и на която би трябвало да се довярва и министър и премиер да нашправи подобен гаф. Защо бе, байно, не сте проверили с кого точно се среща шефа ви ?
Ми ако е терорист бе ,галфони ,мамини ?
Тия всичките са за уволнение !
Верно и нечий дядо може да се перне там ако е с Румен ГЪвЪта ...Баси.....
цитирай
4. meto76 - Най-важното от цялата тази история ...
05.09.2010 21:12
Най-важното от цялата тази история е че праителството не се занимава с това, за което е избрано, а с глупости - Формули,Лувъри,спортни зали.Пенсионната система изнемогва, здравеопазването фалира, правосъдие и т.н. а правителството го няма никъде по тези теми.
цитирай
5. анонимен - Читател-Нищо ново под слънцето
06.09.2010 08:36
Това е толкова типично - управляващите да се занимават с грандомански проекти, без да са си оправили собствената градинка! Поне преди старта на новата учебна година да бяха въвели мандатност при директорите на училища!!! А те са от 15 години - корумпирани, некомпетентни и вече не стават за преподаватели, но оценяват труда на учителите
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580529
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031