Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2010 20:07 - Министърът, който се опитва да ни извози
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2671 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 10.09.2010 21:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Министърът, който се опитва да ни извози Ще е странно, ако новата транспортна схема се реализира. Мъдрият премиер Борисов, макар и да не чете вестници, сигурно е наясно, че един от неговите министри удря и по бюджета, и по електората му Петьо Цеков
  image  

Петьо Цеков

 

Нямам интереси в автобусния превоз. И в товарния нямам. Не познавам никого от транспортния бранш. Скоро не съм ползвал междуградски рейс, а от жп транспорта май се отказах, когато преди 3-4 години се наложи да пътувам и през февруари, и през август - първият път щях да замръзна, а вторият - да се сваря.

Въпреки това съм наясно, че България притежава добре развит автобусен превоз, и то на конкурентни цени, а БДЖ не е сменила и една гайка оттогава. Това се вижда и с просто око - от автогарите тръгват рейсове за всяка паланка и ако пропуснеш някой, спокойно може да се натовариш на следващия след час-два. Българските рейсове са сравнително нови, бързи и удобни. Шофьорите карат като за световно, но не съм чул някой сериозно да твърди, че междуградските автобуси са основен фактор за ПТП. Последната национална схема за превози пък датира отпреди 5 години, така че си е направо свръхнова - не забравяйте, че у нас част от законите, дето действат, са приемани още по времето на Тато.

Тогава защо транспортният министър Александър Цветков

 

иска да променя нещо, което работи?

 

Министърът е решил да определя къде ще спира рейсът. Сигурно ще каже и кой да кара влака. Той чертае национална автобусна мрежа, в която има гръбнак - градовете над 30 хил., и някакви костички - всички останали градове, села и паланки. Така Севлиево, Нова Загора, Лом, Карлово, Велинград, Троян, Айтос и т.н. автоматично се превръщат във второразредни населени места, а ежедневно ще броим населението на Сандански и Самоков, щото там според едни данни живеят 29 хиляди и нещо, а според други са над 30 хил. жители. Може да се възроди и търговията с местожителство - колко му е да докараш няколко катуна, за да издигнеш Самоков до град от национално значение. Вярно, чак като Саркози едва ли ще плащаме, но все ще се договорим някак си. Слава богу, че Дупница е с 39 хил. жители, иначе дупничани щяха да пътуват за София през Кюстендил, така както плевенчанинът Цветков е пътувал едно време през Кайлъка за гарата.

Чух, че в дъното на идеята за нов закон за автобусните превози стои желанието на министъра да подпомогне БДЖ. Разписанието на автобусите да бъде съобразено с това на влаковете, за да се осигурят повече клиенти на полуразпадналите се железници. Или не съм чул правилно, или това ще да е някакво гениално прозрение, което не мога да схвана. Досега си мислех, че няма как през 2010 г. министър от страна, която е член на ЕС; министър, който е член на дясно правителство, да иска по такъв левашки начин да осигури нерегламентирана държавна помощ за едно закъсало държавно предприятие. Да иска добре работещият частен бизнес да се съобразява със зле управляваните, остарели, нереформирани железници. Самият довод, че малките лоши частници крадели пътниците на големите добри частници и на БДЖ, е абсурден. В това правителство май

 

си представят гласоподавателите като някакво стадо,

 

което идея си няма какво да избере - бавния мръсен транспорт или бързия, чист и евтин. Трябва министърът да ги упъти... В тоя несвързан министерски ред на мисли влаковете от София за Пловдив сигурно крадат пътниците на "Ориент експрес". Или обратното?

Разбира се, въобще не вярвам, че Александър Цветков се е загрижил за БДЖ. Ако се беше загрижил за БДЖ, щеше да оправя жп транспорта, а не автобусния. Щеше да се сети, че преди четвърт век е можел да гледа филм в "Янтра"-та, а сега може да гледа пейзажи през зацапаните прозорци. Дотук се е загрижил само за един насип в Драгоман, който струва 6 млн. и гордо се нарича ро-ла терминал за тирове. И май ДАНС проверява от какво естество е грижата му.

Не е възможно транспортният министър да предлага подобна "революция", за да може да се справи с нароилия се "Превоз за собствена сметка". Въпреки че Цветков говори за тези хора като за "нелегални превозвачи", този вид превоз е съвсем, съвсем законен. Този тип превози може да се регулира още повече, но да задраскаш цялата национална схема заради него, нито е редно, нито е умно.

И не на последно място - няма как Цветков да предлага новата си схема от грижа за пътника, защото след "реформата" пътникът ще плаща повече за едно и също разстояние, което ще изминава за по-дълго време. Кметът Цонко Цонев, като тръгне от Каварна за София, ще пътува първо до Добрич, там ще слезе и ще натовари куфарите на нов автобус - за София.

 

Как няма да му излезе по-скъпо, по-дълго и по-неудобно?

 

Освен това между големите градове ще пътуват само национални превозвачи. В Добрич да забравят маршрутките за Варна! В Перник да забравят маршрутките за София! Изобщо не ми ясно дали ще продължи да съществува директна линия от Дулово до Истанбул и Бурса например - пресичат се няколко области все пак и т.н. Това как се вписва в новата транспортна схема?

Истината е, че в България има стотици големи, малки и още по-малки фирми за автобусен превоз. В момента всеки вози от някъде за някъде. Така и трябва! А единственото, което трябва да направи държавата в момента, е да следи изкъсо превозвачите дали използват изправни автобуси, дали не укриват приходи и дали си плащат данъците. Откъде-накъде някакъв министър ще решава дали между два града ще пътуват 10 автобуса както сега, или всички пътници трябва да се натъпчат в 1? Фирмите са си направили сметката и щом ги има на пазара, значи печелят. Ама много от тях били в сивия сектор - ами хванете ги! Като съкращава автобуси и маршрути,

 

Цветков мисли ли за бюджета въобще?

 

Как кризата се вписва в неговата схема?

Според мен Цветков мисли преди всичко за конкурсите за национални превозвачи, които тепърва ще прави. Много, и то големи фирми с големи възможности, ще искат да продължат бизнеса си между големите градове, а Цветков ще решава кой ще работи и кой ще спусне кепенците. Той ще определя къде ще се движат големите фирми, а малките местни превозвачи щедро е оставил да бъдат регулирани от местната власт. Тук, в конкурсите, е заровен ключът на националната схема! Всичко останало - БДЖ, пътници, кой къде ще спира и ще се прикачва - това са второстепенни въпроси.

Между другото, забелязахте ли, че новата транспортна схема трябва да заработи от началото на 2012 г.? Ако е толкова блестяща, защо не заработи от началото на 2011 г.? Ами защото през октомври 2011 г. ще има избори за местни органи на властта, които ще съвпаднат вероятно и с изборите за президент. Ако схемата на Цветков заработи преди това, на изборите вероятно освен транспортен хаос ще ни очаква и електорално недоволство, което едва ли ще доведе до високо одобрение на кандидатите от партията на Цветков. Но до изборите Цветков вече със сигурност ще си е направил конкурсите... Които вероятно ще вървят с екстри за определени хора, а може би и партии.

Оптимистичната новина е, че едва ли схемата на Цветков ще се реализира. Мъдрият премиер Борисов, макар и да не чете вестници, сигурно е наясно, че един от неговите министри удря и по бюджета му, и по електората му.

И все пак - ако този хаос се превърне в действителност, всички трябва да са наясно, че схемата на Цветков всъщност е схема на ГЕРБ.

  image  

------

Карикатура: Христо Комарницки

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6966§ionid=5&id=0000901


Тагове:   Министърът,   опитва,


Гласувай:
7



1. meto76 - http://ntotkov. blogspot. com...
10.09.2010 20:41
http://ntotkov.blogspot.com/2010/09/blog-post_491.html
цитирай
2. анонимен - Вече не знам в кои години живея - в ...
11.09.2010 09:02
Вече не знам в кои години живея - в 50-те ли, в 70-те ли...! Поне едно е сигурно - в България съм.
цитирай
3. meto76 - Вече не знам в кои години живея - в ...
11.09.2010 09:09
анонимен написа:
Вече не знам в кои години живея - в 50-те ли, в 70-те ли...! Поне едно е сигурно - в България съм.

Определено искат да ни върнат в социализма, ама ще им мине котка път.Тези ограничения даже и да бъдат въведени никой няма да ги спазва.Автобусчета и бусчета ще пътуват от всякакви точки във всички посоки, само дето КАТ и ДАИ ще забогатеят като си затварят очите.
цитирай
4. анонимен - Aлооо, и този ГЕРБ- миистър забъ...
11.09.2010 15:01
Aлооо, и този ГЕРБ- миистър забъркан в някакви схеми и далавери. Освен това е 100% връщане към "социализъма". Къде е дясната политика на Б.Б.?
цитирай
5. meto76 - Aлооо, и този ГЕРБ- миистър забъ...
11.09.2010 16:29
анонимен написа:
Aлооо, и този ГЕРБ- миистър забъркан в някакви схеми и далавери. Освен това е 100% връщане към "социализъма". Къде е дясната политика на Б.Б.?

Недей да задаваш въпроси!Б.Б. има по-важни задачи, чака го следващо мачле този път на малки вратички в селската махала, или пък следващия тенис мач сигурно с Андре Агаси.Много работа върши премиера-слънце, много.
цитирай
6. анонимен - !!!
15.09.2010 21:27
Автобусните превози трябва да бъдат забранени на дълги разстояния!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616927
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930