Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2010 20:03 - И при ГЕРБ, НЕК не спазва Закона за обществените поръчки, далаверите продължават- изпълнителите са други
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1544 Коментари: 1 Гласове:
2



EFT ще изнася една четвърт от тока на НЕК
Регистрираната в Швейцария EFT Group ще изнася 20-25 на сто от тока на Националната електрическа компания (НЕК), съобщи Светислав Булатович, вицепрезидент на дружеството. Името на фирмата беше замесено в прокурорска проверка на държавната компания, според чиито резултати досега НЕК е била ощетена с 90 млн. лв. при сделките за износ на електричество за периода 2004 - 2007 г.

"Според нас направената експертиза е некоректна, защото са сравнявани цените, по които НЕК продава в страната на регулирания пазар, и тези, по които е продавала на нас", обясниха от EFT. През тази година НЕК е започнала да изнася електрическа енергия от април и сключените сделки са на средна цена от 46 евро на мегаватчас, обясниха от швейцарското дружество.

Средната цена на електрическата енергия в региона е 43 евро на мегаватчас. "За първи път тази година средната цена пада под тази в Германия, която е 45.2 евро за мегаватчас", каза Булатович. До 2007 г. дружеството е изнасяло около половината от тока на НЕК. "В момента не може да се печели от експорт на електрическа енергия заради таксата за износ, която се повиши с около 3 евро на мегаватчас и достигна 12.14 евро за мегаватчас", казаха от компанията.

От EFT обясниха, че през тази година НЕК са успели да договорят по-високи цени и ще получат доста висок марж на печалбата. Справка в сайта на държавната компания показа, че действително в средата на годината има публикувана покана, чрез която компанията търси търговци на електрическа енергия зад граница за второто полугодие на годината.

Попитани дали процедурата се провежда по Закона за обществените поръчки, от пресцентъра на НЕК обясниха, че не се съобразяват с него, защото избраните компании не са български, а законът важи само в страната.

Според юристи даденото обяснение не може да отговаря на истината и най-вероятно държавната компания все пак провежда търговете си чрез закона. От EFT също не бяха категорични дали поръчките минават по Закона за обществените поръчки, но обясниха, че най-вероятно е така и това зависи от българската страна.

В средата на юли говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска обяви, че разследването се води срещу длъжностни лица от НЕК и е за престъпление по служба - безстопанственост и търговия с влияние. Договорите с EFT са подписвани от изпълнителните директори на НЕК в периода 2004-2007 г. Васил Анастасов и Любомир Велков.

През това време принципали на държавната компания като министри на енергетиката бяха Милко Ковачев и Мирослав Севлиевски от НДСВ и Румен Овчаров от БСП. Един от мотивите за разследването е, че НЕК не е сключила договорите по Закона за обществените поръчки.

От EFT обясниха, че е напълно логично да има разминаване между цените, по които се продава ток в страната, и тези, по които се изнася. Първите са законово регулирани, а вторите - свободни. "НЕК е национален доставчик, компанията е длъжна първо да задоволи местния пазар и да продава само излишъка.

Тя не може да претърпи загуба от по-ниска цена, защото и без това този ток не е могъл да се продава в страната", допълниха от регистрираната в Швейцария компания. До 2007 г. дружеството е изнасяло около половината от тока на НЕК.

"В случай че България не изпълни един от двата си проекта - АЕЦ "Белене" или не увеличи мощностите на АЕЦ "Козлодуй" през 2017 г., страната ще трябва да купува ток", прогнозира Булатович. По думите му в момента страната заедно с Румъния и Босна и Херцеговина са единствените държави в региона, които имат излишък на електрическа енергия.

"На Балканите ще се говори за дефицит на ток до четири години, в случай че брутният вътрешен продукт на страните продължи да расте със същия темп", казаха още от EFT.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/09/09/958220_eft_shte_iznasia_edna_chetvurt_ot_toka_na_nek/



Гласувай:
2



1. анонимен - Пълни глупости са това!
06.12.2010 11:13
Всяка година ДКЕВР определя квоти, т.е. количеството, което централите следва да произвеждат за вътрешния пазар и количеството, от произведената енергия, което могат да изнасят. Информацията е публича и просто следва да се види в решенията на страницата на ДКЕВР. Много от централите не произвеждат дори и 30 % за вътрешния пазар. Ако има опасност от липсата на енергия, просто на съответните централи ще се променят квотите. Това е - каква 2017г., какви кризи. Ама народеца като не е наясно и вярва на тези брътвежи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624988
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930