Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2010 00:06 - "Чаено парти" – консервативни, религиозни, бели и гневни на Обама
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2278 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 16.09.2010 00:22


"Чаено парти" – консервативни, религиозни, бели и гневни на Обама 01.09.2010 г. 09:53 ч. imageimage

В. "Сега"

image

 

Новосформирано движение в САЩ е на път да разбие двуполюсния модел, установен в страната от столетия. "Чаено парти" (Tea Party) бе създадено в края на февруари м.г., когато в 22 американски града се събират на протест несъгласните с подписания от президента Барак Обама закон за стимулиране на икономиката. На т.нар. чаени партита, организирани в много градове в САЩ от противниците на политиката на държавния глава, се сформира новото движение, което за кратко време успя да привлече сериозен брой привърженици.

 

А миналия уикенд "Чаено парти" организира масов протест под мотото "Възраждане на честта" срещу политиката на Обама, събирайки 300 000 души във Вашингтон.

Името "Чаено парти" е заимствано от важно събитие в борбата за независимост на САЩ от Великобритания – т.нар. "Бостънско чаено парти". На 16 декември 1773 г. жители на Бостън въстават срещу данъците, които Лондон ги кара да плащат, и в знак на протест превземат британски кораб, превозващ чай, и изхвърлят товара в морето.

Съвременното движение "Чаено парти" също е бунтарско и непримиримо, но срещу политиката на президента Барак Обама - не е случайно, че е създадено година след началото на неговия мандат в Белия дом. Освен че не одобряват Закона за стимулиране на икономиката, "чаените бунтари" категорично се обявяват и против здравната реформа, която държавният глава обяви за свой вътрешнополитически приоритет. Поддръжниците на "Чаено парти" не са склонни и да плащат данъци - тъй като парите им отиват за оправяне на многобройните грешки на властта. Движението подкрепя огромно свиване на федералните разходи, а не въвеждането на нови данъци - идея, която често е на дневен ред във Вашингтон.

Какво препоръчва "Чаено парти", за да тръгне Америка в правилната посока?

Федералните разходи незабавно да бъдат драстично намалени - да се закрият безполезните, според движението, министерства на образованието и на земеделието, да се премахне Агенцията за защитата на околната среда; да се анулира законът за стимулиране на икономиката и да се спрат другите държавни средства, употребявани за лични цели. Това са воденичните камъни, които тежат на врата на американския данъкоплатец и на икономиката, коментира Си Ен Ен. Според "Чаено парти" задълженията на тези ведомства трябва да се вменят отново на щатските власти, където те могат да бъдат управлявани по-добре и ефективно. Чуждестранната помощ и разходите на Пентагона трябва да бъдат също намалени, смятат от "Чаено парти". Драстично да се съкрати броят на високоплатените бюрократи с тлъсти бонуси и пенсии. Според "Чаено парти" вашингтонските бюрократи просто са неефективни. Движението е решено да изпрати нови, фискално отговорни лидери във Вашингтон, които да постегнат правителството - но не със скалпел, а с окови, коментира Си Ен Ен. Средствата, отпускани за социални помощи и безработица, трябва да бъдат драстично орязани. Социалните помощи, парите за образование и здраве, отпускани за нелегалните имигранти, трябва да бъдат премахнати, смятат активистите на движението.

Възходът на "Чаено парти" започна в началото на годината, когато в щата Масачузетс се състояха частични избори за мястото в Сената на САЩ на покойния демократ Едуард Кенеди и един от бащите на здравната реформа. Изненадващо вота спечели републиканецът Скот Браун, подкрепен от "чаените бунтари". Неизвестният дотогава Браун спечели благодарение на кампания, в която изцяло отричаше плановете и идеите на Обама. Щатът Масачузетс бе смятан за една от крепостите на Демократичната партия, която не бе губила сенаторското място от 1952 г.

Оттогава политическите анализатори започнаха внимателно да следят консервативното движение, което става все по-притегателно за републиканците. Те дори създадоха специална група в Камарата на представителите, чиято задача е да си сътрудничи с представителите на новото движение и да прокарва идеите им в Конгреса. Начело на групата е републиканката Мишел Бахмън, която е член на Камарата на представителите от щата Минесота.

"Това са обикновени американци, които не искат да седят удобно и да чакат страната да излезе от кризата", обясни тя. Госпожа Бахмън за кратко се превърна в любимка на "чаените бунтари" и успя да засенчи Сара Пейлин, бивш губернатор на Аляска и кандидат за вицепрезидент от Републиканската партия на изборите през 2008 г. Тя бе сред първите републиканци, усетили възможностите на "Чаено парти", и започна активно да се включва в протестните им кампании срещу политиката на Белия дом. Пейлин дори бе "гвоздеят в програмата" на първата конференция на "Чаено парти", която се състоя в началото на годината. Експерти дори смятат, че тя може да се възползва от подкрепата на многобройните си поддръжници от движението и да се кандидатира за президентските избори през 2012 г. Интересът към движението на сравнително непознати републиканци, мечтаещи за израстване в кариерата, също не спира. За тях това може да се окаже идеален трамплин за скок в голямата политика.

Наскоро проучване показа, че гласовете на привържениците на движението "Чаено парти" ще бъдат от съществено значение на предстоящите през ноември избори за Конгреса. Анализаторите определят формацията като движение на консервативно настроените американци, които традиционно гласуват за Републиканската партия. Това може да се окаже решаващо републиканците да си върнат контрола и върху двете камари, тъй като доста от кандидатите им се ползват с подкрепата на бунтарите. Според проучванията активните привърженици на движението са около 25% от избирателите, като 92% от тях са недоволни от политиката на Обама и решително й се противопоставят. Движението обаче има доста критици, сред които и умерени републиканци, които смятат, че "чаените бунтари" са прекалено враждебно настроени към малцинствата и имигрантите. От формацията категорично се противопоставят на подобни твърдения и обясняват, че сред активните привърженици има представители на различни малцинства, както и афроамериканци. Демократите пък определят акциите на движението като фалшиви народни протести, които се организират от републиканците.

Традиционните демонстрации и митинги не са достатъчни на "чаените бунтари", за да изразят несъгласието си с политиката, провеждана от Белия дом. През пролетта на миналата година активните привърженици на движението започнаха да разпращат пликчета с чай на конгресмени. Пликчетата създадоха голяма паника, тъй като чаят бе сметнат за отровно вещество. В офиса си в Болдър, щата Колорадо, демократът Джаред Полис получава бял плик без адрес на подателя и веднага звъни в полицията. В пакета имало само пликче с чай и бележка, на която пишело: "Народът, 1773". Други конгресмени пък получили писма, които съдържали няколко листа от чай или пък гранулиран чай. Пратките сериозно изплашили получателите си - най-често демократи, подкрепили закона за стимулиране на икономиката и здравната реформа. Това показва, че тези нови бунтари все още не са узрели за сериозната политика, но имат солиден потенциал да сторят това.

---------

Според допитване на "Ню Йорк таймс" и CBS News привържениците на движението са по-образовани и по-заможни от средното ниво в САЩ. По-консервативно настроени са от републиканците. Докато републиканците казват, че не са съгласни с политиката на Обама, привържениците на "Чаено парти" казват, че са бесни на Вашингтон. Основната им грижа се състои в това, че политиката на Обама е много повече насочена към най-долните социални слоеве и загърбва средната класа и богатите. 90% от привържениците на движението са бели - за сравнение в САЩ 74% от населението е бяло. 2/3 от симпатизантите на "Чаено парти" са над 45-годишни и 29% са над 65 г.

"Чаено парти" изготви каталог от 10 задължителни точки. От отношението на съответния политик към тях движението решава дали да го подкрепи. Този т.нар. Тест за чистота обхваща споменатите вече намаляване на държавната намеса, намаляване на данъците и на бюджетния дефицит. Освен това - продължаване на войните в Ирак и Афганистан до победа, срещу легализацията на хомосексуалните бракове, срещу абортите, срещу амнистията на нелегалните

Текстът е публикуван във в. "Сега"


http://glasove.com/article-9662.php

 

 

   

 

   

Възходът на "Чаено парти" може да препъне изборния шанс на републиканците
15 Септември 2010

   

 

 
   
image




В момент, когато социологическите проучвания показват реален шанс за Републиканската партия да възстанови контрола си върху Сената през ноември, победата на кандидати на
консервативното движение "Чаено парти" в първичните избори поставя на сериозен риск представянето на партията на същинските избори тази есен, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Най-голямата изненада бе във вторник вечер, когато издигната от "Чаено парти" Кристин O"Донъл спечели сенатската номинация на републиканците срещу ветерана Майк Касъл в щата Делауеър.

Касъл, който е един от малцината останали умерени републиканци в Конгреса и бивш губернатор на щата, бе считан за сигурен победител на изборите през ноември, което, според медийни публикации, е накрало демократа Бю Байдън, син на вицепрезидента Джо Байдън, да се откаже от намеренията си да се кандидатира за мястото, което по-рано е заемал баща му.

Загубата на Касъл дава на демократите нова надежда за спечелването на Делауеър и препъва шансовете на републиканците.

Кандидатът на "Чаено парти" се класира втори, но с малко изоставане зад спечелилия номинацията на Републиканската партия в Ню Хемпшир, а друг кандидат на движението взе с лекота партийната номинация за губернатор на Ню Йорк.

През последните седмици изтъкнати фигури от Републиканската партия се втурнаха да помагат на Касъл, обезпокоени, че O"Донъл може да загуби през ноември сенатското място от Делауеър, заемано дълги години от Джо Байдън.

"Хората от Делауеър казаха думата си. Край на досегашната политика", заяви Кристин O"Донъл пред привържениците си след обявяването на резултатите. "Нашата кауза е да възстановим Америка", каза тя.

Касъл е осмият кандидат, издигнат от националното ръководство на Републиканската партия, който през тази година губи на първични избори – резултат, обясняван с мощното недоволство на избирателите от вашингтонския политически елит.

Серията завоевания на "Чаено парти", породени и от все по-широкото неудовлетворение от президента Барак Обама и правителството във Вашингтон, хвърлиха в смут републиканците.

Републиканците в Делауеър избраха ултра-десен екстремистки кандидат, който няма нищо общо с ценностите, споделяни хората в Делауеър, заяви сенаторът от Демократическата партия Робърт Менендес, шеф на партийния изборен щаб.

Изборният щаб на Републиканската партия излезе с изявление от едно изречение с поздравления на победата на O"Донъл.

О"Донъл ще се бори за място в Сената срещу кандидата на Демократическата партия Крис Куунс. Още преди да стане ясен резултатът, представители на ръководството на републиканците заявиха, че няма да няма да финансират предизборната кампания на О"Донъл, ако тя спечели предварителния вот.

Междувременно новобранецът в политиката Карл Паладино, подкрепян от

"Чаеното парти", победи издигнатия от републиканците Рик Лазио в борбата за номинацията на Републиканската партия за кандидат губернатор на Ню Йорк.Победата му нанесе пореден удар на Републиканската партия в щат, където демократите имат внушителна подкрепа. Строителният предприемач от Бъфало ще се изправи на изборите през ноември срещу популярния и разполагащ със стабилна финансова подкрепа демократ Андрю Куомо, който е главен прокурор на Ню Йорк. Паладино загуби от Лазио на щатски конгрес на Републиканската партия, но се добра до първичните избори на партията, след като си осигури 30 000 подписа от републиканците в щата.

Републиканците се надяват да извлекат дивиденти по време на ноемврийските избори от недоволството на американците заради проблемното възстановяване на икономиката.

По време на вътрешните избори в Републиканската партия новоучреденото движение "Чаено парти" се утвърди като сериозен политически фактор в САЩ. Неговите привърженици изповядват значително по-консервативни възгледи от класическия републиканец. Движението настоява за намаляване на данъците и сериозно свиване на правителствените разходи. Това е политика, която най-ярко контрастира с предприетите от президента Обама мерки.

Преди победата в Делауеар, подкрепените от движението кандидати спечелиха предварителните избори в Невада, Колорадо, Кентъки, Флорида и Аляска.

В Мериленд представителят на републиканската партия Робър Ехлич спечели предварителните избори срещу кандидата на "Чаено парти" Брайън Мърфи за губернаторска номинация.

За да си върнат контрола в Сената, републиканците трябва да вземат 10 от местата на демократите.

http://mediapool.bg/show/?storyid=169994&srcpos=12


http://teapartypatriots.ning.com/











Тагове:   парти,


Гласувай:
3



1. meto76 - http://glasove. com/article-...
16.09.2010 00:31
http://glasove.com/article-9850.php

Да запазим ниските данъци за богатите!
цитирай
2. pitashtia - Тъпанари
16.09.2010 08:50
Тези пиячи на чай май не искат съкращаване на военните разходи, които са воденичният камък на шията на американският данъкоплатец, а доли не са сложили нещо в чая, защото трезвомислещи мозъци не биха могли да измислят нещо толкова тъпо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617399
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930