Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2010 17:15 - Заражда се нова икономическа Югославия
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1290 Коментари: 1 Гласове:
2



image Заражда се нова икономическа Югославия DarikFinance.bg Заражда се нова икономическа Югославия DarikFinance - 17 Септември 2010, 10:33
Оставили в миналото спомените за кървавите войни през 90-те, днес бившите югославски републики поглеждат към възможността отново да се обединят - но в икономически план, за да постигнат по-добри пазарни резултати, пише агенция Bloomberg. В ход са преговори между Сърбия, Словения и Хърватия за обединение на самолетните компании, фондовите борси и железниците на трите независими държави. По този начин икономиките им ще получат стимул от обединението и ще се постигне икономия от мащаба. Те са естествени партньори - коментира специалист по новите пазари в Лондон. Съвкупният БВП на шестте бивши югославски републики плюс отцепниците в Косово е 192 милиарда долара, тоест се равнява на продукта на Чехия или Португалия.

Днес в словенския курорт Алпине се провежда Югоизточният икономически форум, на който участие вземат ръководители на водещи компании от бивша Югославия. Тема на срещата е как да се насърчат икономическите връзки през граница. Присъстват лидерите на словенския производител на бяла техника Gorenje, сръбската рафинерия Naftna Industrija Srbije, хърватската козметична фирма Atlantic Grupa и много други. Времената се променят. По-рано политиците в отделните страни от «Югосферата“ критикуваха своите бизнесмени, ако правят бизнес със съседите си.

Днес в техния дневен ред е как на пазара да се предложат «първокачествени продукти от някога обединената Югославия“.

Политическите пречки пред обединението, дори само икономическо, са множество. Например Словения засега спираше опитите на Хърватия и Сърбия да се присъединят към ЕС заради спор за границите с първата и корупцията във втората, като на Балканския полуостров по-корумпирана от Сърбия е само Босна и Херцеговина, според Transparency International. Хората тук не са готови за идеята за Югосферата - но всъщност те вече живеят в нея. На закуска те пият мляко от Хърватия, докато гледат Босненската телевизия и хапват вафли произведени в сръбско предприятие, собственост на Словенска компания - която съвсем скоро ще се слее с хърватски холдинг. Така коментира ситуацията Тим Джуда от списание The Economist, който пръв предложи термина «Югосфера“. Ако политическите условия са добри, търговията се подобрява - гласят коментарите на местните бизнесмени.

От подобряването на контактите между трите републики Сърбия, Хърватия и Словения всъщност полза ще има целият Европейски съюз.

Словения, която вече е членка на еврозоната, вероятно ще има лидерска роля в процеса на икономическо обединение, което сякаш се потвърждава от балканската експанзия на веригата супермаркети Меркатор. Хърватия и Словения вече обещаха да решат граничните си спорове и да се споразумеят за дълговете на Nova Ljubljanska Banka, която от времето на Югославия не е изплатила на хърватските вложители около 208 млн. долара, без лихвите. След първите официални преговори по обединението на железопътните компании на Сърбия, Словения и Хърватия, в които също така бе решено да се опростят митническите процедури през граница, в края на септември представители на страните ще се срещнат да договарят създаването на обща фондова борса. Изглежда нещата са сериозни.


http://banks.dir.bg/2010/09/17/news7104038.html


Тагове:   нова,   Югославия,


Гласувай:
2



1. анонимен - Задава се на баба ми хурката
17.09.2010 17:43
Задава се на баба ми хурката. Сърбите са откачени леваци и баламурници.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579371
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031