Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2010 08:21 - Българската Независимост и гара Трапезица - видео
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2780 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 22.09.2010 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Родена съм във Велико Търново, но от години живея далече от този прекрасен град. По стечение на обстоятелствата завърших и история във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий", а наследствената ни къща се намира в т.нар.стар град, квартал Асенов.Когато си прибирам в родния си град слизам от влака на спирка Трапезица. От малка имам хубави спомени за тази част от В.Търново. Гарата работеща, спретната, с прилична топла чакалня, бюфет и вежливи служители. Все пак тя се намира точно под историческият хълм Трапезица, а в недалечното минало около нея имаше и работещи предприятия. До самата гара се намира бившата фабрика Етър, която в миналото захранваше с боскетболни топки всички български училища. Пустеещ в близост е и старият телферен завод. От гара Трапезица да разклона между кв.Асенов, новия квартал и кв.Дервента водеше прекрасна осветена алея.
         Кое ме провокира да ви занимавам с някаква си гара? Пустеещи гари из Нава България - колкото щеш! Да така е, но тази гара е свързана с бългаарската история, освен че на нея слизат неколцина заблудени пътници.
         На 22.09.1908 год. на нея слиза княз Фердинанд, който се отправя към историческата църква " Св.40 мъченици", където прочита Манифеста, с който провъзгласява  българската Независимост от Османската империя, след което се отправя към хълма Царевец. Хиляди търновчани приветстват  Фердинанд, който обявява България за царство и  окончателното отхвърляне на васалитета към империята на султана.
       След Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 год., изцяло български акт защитен с победата в Сръбско-българската война, това е ново доказателство за амбицията на българските управници да диктуват собствената си политика. Акта на обявяването на Независимостта е наистина голямо постижение за България, която само 30 години по-рано е получила своята свобода от близо 5 вековното владичество.
       Провокира ме да пиша и това, че Търново се посещава от хиляди български и чужди туристи всеки ден.Те се качват на Царевец, плащат си да гледат аудио-визуалната програма " Звук и светлина",посещават музеите, разглеждат църквите на Арбанаси, без и въобще да подозират, че само на няколкостотин метра от тях една историческа постройка се руши. Какво прави управата на Търново, за да спре това бавно заличаване на историята - нищо явно. Все пак гара Трапезица се намира в задния двор на Търново, далеч от излъсканите атракции за посещаващите старата столица. Пък и колко ли българи са наясно с родната си история и знаят подробности, къде е слязал някакъв си цар живял преди повече от сто години.
       Гара Трапезица отдавна не се ползва от търновчани. Пътниците предпочитат да слизат на гара Велико Търново, поради обясними причини. Първо при поредното насипване на жп път перонът е станал толкова нисък, че хората трябва да слизат със скачане и то направо на чакъла, защото и релсовият път се е изкривил в обратна посока. При тези скачания и под релсите можеш да попаднеш, а да не говорим и за качването. Задължително ти трабва помагач да те повдигне или те изтегли във влака.
       Гара Трапезица от години се води всъщност спирка и вече дори не е обслужвана. Няма никакъв персонал. Билети се закупуват направо във влака. Няма дори и здрава пейка, на която да приседнеш докато чакаш поредното закъснение на влака от Балкана, а като и няма кой да ти каже, че има закъснение - просто седиш и си чакаш. Тъжна гледка и картинка. Да ти се скъса сърцето, как една сграда с история се руши. Какво пречи на община Велико Търново да отдели малко средства и да постегне сградата, да направи една експозиция свързана с обявяването на Независимостта, да сложи един график с дни за посещение, ако и тежи да назначи човек на цял щат. Явно БДЖ няма нито средствата - нито желанието да направят нещо по въпроса, остава управата да се смили над жалката гледка и да предприеме нещо.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Това е само малка част от грозната гледка. На фона на приказната природа, на величествения хълм Трапезица зад самата гара, това е просто недопустимо.Какво виждат от влака при преминаването покрай малката гаричка пътниците? Ето тази жалка картинка. Това също е Велико Търново, скъпи приятели, част от милата ни родна и скъпа България.

http://vali.blog.bg/turizam/2010/09/21/bylgarskata-nezavisimost-i-gara-trapezica.608852









Тагове:   независимост,


Гласувай:
4



1. meto76 - http://www. lostbulgaria. com...
22.09.2010 10:12
http://www.lostbulgaria.com/?cat=1

Снимки от изгубена България.
цитирай
2. vali - Благодаря, че даваш гласност на ...
22.09.2010 18:54
Благодаря, че даваш гласност на проблема и в твоят блог. Колкото повече хора научат за заличаването на нашето минало, посредством безхаберието на нашите управляващи, толкова по-добре!
цитирай
3. meto76 - №2
22.09.2010 19:45
:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614517
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930