Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2010 20:10 - Държавата взе заем от половин милиард лева, за да финансира АЕЦ Белене
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1520 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2010 20:16


image

 

 

Държавата продаде 15-годишни ДЦК  за 234.1 млн. евро (458 млн. лв.) на аукцион, проведен днес, съобщиха от Министерство на финансите. Подадените поръчки от инвеститорите са били за малко над 311 млн. евро, което е близо седем пъти над предварително обявените 45 млн. евро.

Доходността по книжата е 6.45%, при фиксиран ливхен купон от 5.75%. Максималната цена на одобрените поръчки е 97.57 евро за 100 номинал, а минималната е 92.89 евро.

Това е рекордно високо ниво на коефициент на покритие, постиган на аукцион за продажба на дългосрочни държавни ценни книжа.

"Засилен интерес е имало от страна на институционалните инвеститори - пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества. Реализираният обем на емисията, както валутната и матуритетната й структура, й осигуряват бенчмарк статут. Взетото решение ще бъде  допълнителен стимул  за ликвидността и доверието към местния дългов пазар като цяло", коментират от финансовото ведомство.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/09/27/966830_durjavata_prodade_obligacii_za_pochti_polovin_miliard/



Разграбиха 15-год. облигации в евро
- 27 Септември 2010, 18:21
Търсенето надвиши предлагането близо седем пъти на проведения днес първи аукцион за продажба на 15-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) за вътрешния пазар, деноминирани в евро.

Това е първата емисия в този матуритетен и валутен сегмент, емитирана на вътрешния пазар от 2003 година насам, съобщиха от МФ. 

Номиналната стойност на предложеното количество на аукциона за продажба на ДЦК беше 45 млн. евро. Банките подадоха рекорден брой поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и сметка на техни клиенти. За пореден път бе отчетен засилен интерес от страна на институционалните инвеститори - пенсионни фондове, застрахователни и животозастрахователни дружества. В отговор на рекордния инвеститорски интерес, Министерството на финансите взе решение да одобри по-голямо от предварително обявеното за продажба количество държавни ценни книжа - в размер на 234.1 млн. евро. Реализираният обем на емисията, както валутната и матуритетната й структура, й осигуряват бенчмарк-статут (еталон за доходността на българския дълг), твърдят от министерството.

Според директора на дирекция „Държавен дълг и финансови пазари" в МФ Милена Бойкова постигнатата средно претеглена годишна доходност на аукциона от 6.45% е много благоприятна и показва минимален спред, спрямо отчетените показатели на доходността на емисията с матурите 10 години и 6 месеца, която е приоритетна за Министерство на финансите, тъй като се използва за изчисляване на дългосрочния лихвен процент за оценка степента на сближаване за 2010 г.

http://banks.dir.bg/2010/09/27/news7161831.html





Русия очаква строителството на атомната електроцентрала в Белене да бъде възобновено, съобщи директорът на държавната корпорация за атомна енергия "Росатом" Сергей Кириенко, цитиран от РИА Новости.

По време на посещение в Китай, където придружава президента Дмитрий Медведев, Кириенко припомни за плановете на България за изграждане на атомна централа.

"Очакваме съвсем скоро да бъде възобновено изграждането на АЕЦ-а. Постигнати са съответните договорености с правителството на България, като се надяваме да съгласуваме до края на годината конкретен план за действие", каза Кириенко по време на посещението си в Китай.

Припомняме, че през месец юли тази година министър-председателят Бойко Борисов информира, че с Путин са се разбрали да намерят европейски инвеститори за АЕЦ "Белене". Той добави, че Сърбия също ще влезе в проекта, което ще гарантира пазара на електроенергия от бъдещата централа. В същото време от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма опровергаха медийни твърдения, че и Македония влиза в "Белене". Засега този въпрос не е разглеждан.

http://business.actualno.com/news_317080.html



 
Първанов: Вноските за “Белене” почват, няма връщане

Президентът Георги Първанов най-после се зарадва на нещо, което е направило българското правителство, и рече във Велико Търново, че е доволен от потвърждаването на ангажиментите на България към руските енергийни проекти. “До есента ще бъдат направени първите вноски по проекта за АЕЦ “Белене” и това ще направи нещата необратими”, каза държавният глава.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
 
Опа.
 
То още от самото начало беше ясно, че става дума за вноски, ама никой не смееше да си го каже направо. Сега Първанов е доволен, понеже вноските ще почнат още от есента.
 
След много увъртане и игра на това може да струва толкова, но може и онолкова, а може и съвсем онолкова, стана ясно, че на първо време, през есента, България ще трябва да плати 280 милиона евро на Русия за доставката на първия атомен реактор. 
 
Между другото, колко са 10 процента от 280 милиона евро?
 
Първанов обаче малко избърза с радостта си от почването с вноските, понеже този, от когото зависи даването на парите – премиерът Бойко Борисов, каза, че пари няма. Не са предвидени в бюджета, няма ги не само на книга, но и реално.
 
Досега проектът “Белене” е глътнал близо 840 милиона лева, без да се броят инвестициите от времето на Тодор Живков. Макар Борисов наскоро да каза, че фактурите от онова време не са намерени (егати), горе-долу парите, похарчени от старта през 1981 година до замразяването в началото на 90-те години на миналия век, се изчисляват на над 1 милиард и 300 милиона тогавашни долари.
 
Така, ако се притурят и тези пари, атомната централа в Белене, ако все пак някога бъде построена, ще бъде абсолютно най-скъпата централа в света и не е ясно колко ток и на каква цена трябва да произведе, та да се избие инвестицията.
 
Обаче тези, дето се радват, че вноските са почнали, изтъкват точно този аргумент – до този момент са похарчени няколко милиарда, връщане назад не може да има.
 
Тодор Живков отдавна не е жив, обаче наследниците му се справят не по-зле – трошат пара, а резултат няма. И отчет няма. Няма и разчет кое колко ще струва, само е ясно, че ще е скъпо, ама много скъпо.
 
С цялото уважение към едно цяло поколение политици и искрени радетели на демокрацията, обаче в България много малко неща са се променили, щом е възможно съвсем сериозно да се копаят дупки, да се поръчват атомни реактори, скъпо оборудване, па и да се търсят инвеститори, без да е ясно кое колко ще струва.
 
Кой западен инвеститор ще дойде в България, ако не знае колко пари ще трябва да плати и какво ще получи срещу това? Или си е както беше едно време – ти дай парите, пък после ще видим.
 
Дали, кога и как ще има централа, па и колко ще струва, не е толкова важно при българския и руския начин да бъдат правени нещата.
 
Важното е единствено да има вноски, нали така, другарю Първанов?

http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/30162



Тагове:   Белене,   АЕЦ,   милиард,


Гласувай:
2



1. meto76 - http://www. mediapool. bg/sho...
27.09.2010 20:16
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=167468
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579319
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031