Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 12:19 - ЛЕКО, ЛЕКО И У ЛЕВО...
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1211 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 04.10.2010 17:59


ЛЕКО, ЛЕКО И У ЛЕВО... image


В края на септември т.г. лидерът на партия „Атака" Волен Сидеров заяви от трибуната на Народното събрание, че електроразпределителните дружества трябва да бъдат национализирани, защото източват печалби от България. С парите „ може да бъде решен проблемът със здравеопазването в страната”. Същата участ трябвало да последва и мобилният оператор „Мобилтел". Нужна била изцяло нова икономическа политика.
Няколко дни по-рано на своя пленум БСП, който готви документите им за конгреса, поиска замяната на плоския данък с прогресивно облагане, като с болка на сърце се отказа от искането за отмяна на валутния борд. В бъдещата й партийна програма, която БСП ще приеме на предстоящия си конгрес, дословно пише:”…За да се докаже като партия на социалистическия идеал, БСП трябва да се посвети на историческото преодоляване на капитализма”.
Преди година РЗС, на чието раждане и бърз възход самата БСП призна, че е бабувала, предложи „нова финансова инфраструктура”: нова банкова политика, нова политика по отношение на осигурителните и застрахователните дружества, нова политика по отношение на институциите, усвояващи пари от еврофондовете, „за да се спре това безобразно източване”.
Съвпаденията в тезите стават прекалено много, за да са случайни. Тук няма място да доказвам на лековерните, че РЗС и „Атака” са офшорки на ГЕРБ, а ГЕРБ, в която доминират недооценените в БСП милиционери, е офшорка на БСП. И че пътищата и на трите партии водят към „третия Рим” – Москва. Кремъл не крие, че иска да използва България като „троянски кон” в Европейския съюз – най-вече за своите енергийни проекти , чрез които Путин и Медведев искат да постигнат стратегическата си външнополитическа цел – да си върнат статута на велика сила, като станат специален, равнопоставен на Съединените щати член на бъдещия глобален троен съюз САЩ- Европа- Русия .
Янев и Сидеров, колкото и да не се обичат помежду си, говорят това, което Борисов мисли. Засилената реторика срещу капитализма и богатите, която напоследък ни залива по поръчка или поне с мълчаливото съгласие на управляващятя „дясна” партия, вероятно предхожда мотивирани от подобно мислене действия. Те вероятно подгогвят почвата за ляв завой на ГЕРБ. Не към сеташното лошо – към бъдещото „по-добро БСП”. Забелязвате ли, че словесните престрелки между Борисов и Първанов напоследък заглъхнаха? Ако са съперничели за сърцето на Москва, дали пък не са си я поделили? Дали завоят на Борисов няма да го заведе до загадъчния политически проект на Първанов? Първанов очерта контурите му още през 2006 г., но малцина го чуха: „нов тип патриотизъм, базиран на всичко, което идва от историята и ни прави горди, че сме българи, и в който националното върви редом със социалното”. Социалният национализъм (или националният социализъм?!) ще се превърне в идеология на партията, която Първанов отдавна стяга. Ами ако Борисов му помогне и двамата си сменят местата догодина?
Засега това са спекулации. Но истината за сегашното „дясно” в България е, че е ляво наопаки. То се люшка на всички страни, защото няма идеологическа котва. Носителите му се кълнат в демокрацията, а не в свободата. Свободата е цел, демокрацията – процедура.Обратното на комунизма не е демокрацията. Обратното на комунизама е капитализма. Не е достатъчно да си против комунизма, за да се наречеш десен. Антикомунизмът е същностна част от дясното, но е само неговата деструктивна част. Градивната част на дясното се нарича капитализъм – символ на ефективна икономика и на защита на индивидуалните права. Сегашните „десни” – и лидери, и симпатизанти – не са нито предприемачи, нито индивидуалисти. Дянков например с кейнсиански плам се намесва на пазара, защото при криза било препоръчително правителството да е активно. Но през последната година страната се превърна в огромна лаборатория, в която всякакви мислими и немислими икономически експерименти се започват, разгръщат, прекратяват и заменят със своята противоположност. Методът на финансово-икономическият екип първо да плаши, после да обърква, и накрая да успокоява инвеститорите, ги кара да изтеглят инвестициите си от България, или да се отказват да ги правят, дори да са ги планирали. Отливът е драматичен – наполовина, и продължава да пада. Как според вас ще повлияят последните заплахи срещу ЕРП-тата и Мобилтел”?

Запазването на съществуващите и привличането на нови чуждестранни инвестиции е фундаментално важно за финансовата стабилност на страната. Нещо повече – то гарантира капиталистическият път на развитие на страната изобщо. Чуждестранните инвестиции са начинът изостаналите страни да намалят разликата в развитието си с напредналите. Те осигуряват част от нужния капитал за икономическата ни модернизация, гарантират и ускоряват процеса– иначе щяхме да сме принудени да градим капитализма от А и Б. Първо да натрупаме капитал да изградим мини и металургични съоръжения, за да добием руда и от нея да произведем метали, след това да построим железници, после – компютрите и самолета... И така – 300 години. Падането на комунизма и членството в Европейския съюз ни спестиха значителна част от това време. Изгоним ли чуждестранните инвеститори, връщаме се към социализма.

Част от обществото несъмнено би се зарадвало - мутрите и милиционерите от т. нар. „национално отговорен капитал”, възрастните, бедните, мързеливите и неграмотните, придворните интелектуалци, които не могат да продадат интелекта си на пазара, защото е оскъден... Но друга, поне толкова многобройна част, не иска връщане назад. Това са онези поне 10 -12 процента мислещи и активни българи, чиито интереси всички партии систематично пренебрегват. В името на голямата цел – запзаване капиталистическата посока на развитие на България - тези умни и инициативни хора, на които всички досегашни правителства пречеха да се оформят като средна класа, може би са готови да забравят и клиентелизма, и корупцията, и некадърността на елита, които ги отвратиха и от партиите, и от политиката като цяло, ако правителството потърси тяхната помощ. И което е още-важно - ако се опита да я задържи, за да изкара мандата си докрай.

Борисов очевидно не възнамерява да го стори. Затова ще си отиде. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 

http://www.zovnews.com/bg/leko-leko-i-u-levo/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617682
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930