Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2010 22:33 - Москва - Минск: поредната война застрашава сериозно Лукашенко
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1255 Коментари: 1 Гласове:
2



Москва - Минск: поредната война застрашава сериозно Лукашенко  

7 Октомври 2010

e-vestnik  

image Лукашенко и Медведев на съвместни учения. Снимка: официален сайт


В политическия живот на Русия се появи нова остра тема - конфликтът между Москва и Минск. След като президентът на Беларус Александър Лукашенко и руският държавен глава Дмитрий Медведев си размениха резки упреци, ще е много трудно да се върнем към предишната съюзническа интеграционна риторика. Вчера това бе открито заявено от прессекретаря на Медведев Наталия Тимакова, отбелязва вестник “Время новостей”.

Напрежението нарасна в навечерието на президентските избори в Беларус, насрочени за 19 декември. Беларуските експерти на практика нямат съмнения, че Лукашенко ще ги спечели, посочва всекидневникът. Лукашенко се опитва “да влезе в нов президентски мандат, яхнал антируската тематика”, което е “променило отношението към него в личен план” и няма да съдейства за развитие на двустранните отношения, изтъква Тимакова. Тя уверява, че Русия ще продължи политическите контакти с Беларус, но “с всички политически сили, представляващи целия спектър на общественото мнение”.

Според Тимакова, руските власти няма да коментират отношението на Лукашенко към беларуската опозиция - ще оставят това на руските медии, на политическите и обществените движения. Според руски депутат не е изключено парламентът в Москва да приеме декларация за Беларус. Той припомня протест на прокремълското движение “Местните” пред беларуското посолство в Русия през август, когато демонстранти настояли Лукашенко “да си удържи на думата” и да признае независимостта на грузинските сепаратистки републики Абхазия и Южна Осетия.

Евентуалните открити контакти на руски политици и държавни служители с беларуската опозиция биха станали “нова ера” в двустранните отношения, заявява пред изданието Анатолий Лебедко, лидер на опозиционната Обединена гражданска партия в Беларус. Диалогът с беларуската опозиция е прерогатив на опозиционните либерални партии в Русия, които споделят същата прозападна идеология, коментира Константин Затулин, депутат от управляващата партия “Единна Русия”.

След като Виктор Янукович спечели президентските избори в Украйна, отношенията между Киев и Москва кардинално се подобриха, напомня “Ведомости”. Затулин обаче смята, че подобно развитие на събитията е далеч по-малко вероятно в Беларус “заради спецификата на местното политическо поле”.

Дмитрий Медведев е убеден, че Александър Лукашенко се опитва да скара Русия и Беларус, пише “Росийская газета” в коментар за материала, поместен в неделя във видеоблога на руския президент. В това обръщение към руснаците и беларусите Медведев остро осъди политиката на беларуските власти спрямо Русия. Критиките срещу Лукашенко бяха подети  и от председателя на парламента Борис Гризлов. Същевременно анонимен източник от Кремъл, цитиран от РИА Новости, фактически отправи сигнал, че Москва може и да не признае резултата от предстоящите избори.

Председателката на беларуската ЦИК Лидия Ермошина, говорила пред Интерфакс, съзира в тези думи скрита заплаха и “естествено, натиск”. Ако Москва не признае резултата от президентските избори, автоматично няма да признае и бъдещия министерски кабинет. Това поставя въпроса кой ще подписва в края на годината споразумение с “Газпром” за доставки на руски газ, коментира беларуски политолог, цитиран в материала. Подобна стъпка от страна на Русия “може глобално да промени и конструкцията на двустранните отношения, и като цяло мястото на Беларус в европейския контекст”, смята друга местна анализаторка.

Западните държави не признаваха резултатите от всички президентски избори в Беларус, откакто референдум в страната значително разшири през 1996 г. пълномощията на държавния глава. През цялото това време обаче Минск постоянно усещаше подкрепа от страна на Москва, напомня “Время новостей”. Тази седмица президентските избори в Беларус ще бъдат обсъдени в Страсбург. Вчера там започнаха конференция международните недържавни организации от Съвета на Европа, пише “Независимая газета”. Съветът на Европа за пръв път ще разгледа “ръката на Москва” като фактор за положително влияние върху ситуацията в Беларус. Защото за пръв път е такова мнението на беларуската опозиция. Според бившия председател на Върховния съвет в Минск Станислав Шушкевич, местната опозиция се радва, че президентът на Русия най-сетне е дал оценка на Лукашенко и неговия режим, посочва изданието.

За разлика отпреди сегашните президентски избори в Беларус надали ще бъдат признати за легитимни от световната общественост. Като нелегитимен президент Лукашенко не би могъл да реши глобалните икономически проблеми, натрупали се през последната година в страната - предизборните разходи на властта не отговарят на доходите, намалели заради поскъпналия руски петрол. Това може да предизвика сериозни трусове в Беларус, предупреждава “Независимая газета”.

В Беларус изобщо няма избори като институция за формиране на властови органи. Цифрите се спускат отгоре. Съответно дори Лукашенко да е дискредитиран в очите на народа, това не означава, че ще бъде отстранен от власт, разсъждава “Московский комсомолец”. Официалните резултати явно ще сочат внушителна победа. Остават само два варианта за развитие на нещата, заключава той. Единият е Русия да не признае беларуските избори. Тогава Лукашенко може да остане на власт, но може само да гадаем дали режимът ще изтрае дълго в директна конфронтация с Москва. Без подкрепа от Русия Лукашенко ще остане сам, изправен срещу икономическите си проблеми, посочва всекидневникът и се пита: “Може ли една страна в центъра на Европа да живее дълго време във формата на Куба?”. Другият вариант е Русия отново да признае този лукашенковски фарс. За какво са тогава обаче всички тия гневни видеоблогове? - допълва “Московский комсомолец”.

По БТА


http://e-vestnik.bg/10124/moskva-minsk-porednata-voyna-zastrashava-seriozno-lukashenko/



Тагове:   война,   Москва,   Минск,   Лукашенко,


Гласувай:
2



1. kapito - И там е една мътна и кървава. . .
10.10.2010 00:29
И там е една мътна и кървава...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614084
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930