Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 23:39 - ПО – ХУБАВО ЛИ БЕ ПРИ ТАТО
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 29690 Коментари: 78 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Прогноза за миналото – ако позволим да се повтори By Иво Инджев октомври 9, 2010   ПО – ХУБАВО ЛИ БЕ ПРИ ТАТО

Дими Гачев

Вървя по софийските улици и зяпайки във витрините на магазините си мисля, как живяхме до „десети ноември” и дали наистина бе по-добре тогава, както се опитват да ни убедят „другарите“ сега.
„Корекомите” бяха магазини, съществуващи през 70-те и 80-те години на миналия век, в които „левът” – националната валута на България, не беше в обръщение. Там можеше да се пазарува само в така наречените конвертируеми валути, от които американският долар и западногерманската марка бяха най-популярни тогава. Можеше и с така наречените „бонове за Кореком” – хартиени купони без покритие, които банката издаваше след много въртели на работилите в чужбина специалисти или на получилите пари в наследство от Запад българи. Получаваха ги обаче след огромна данъчна тежест, на части, в продължение на дълго време.
Такива бонове можеха да си купят по номинална стойност и в неограничени количества само представителите на висшата партийна номенклатура.

За всички нас – простосмъртните, както сами се наричахме тогава, единствен начин да се снабдим с така жадуваната западна валута беше черната борса – нещо не винаги безопасно. По курс, много по-висок от официалния, купувахме долари от чужденци по морето или бонове от българи, притежаващи ги законно.

Често вратите на „Корекомите” се затваряха, както бяха пълни с купувачи; някой извикваше „хайка” и подът на магазина се покриваше с „ничия” чужда валута. Пред очите на нищо неподозиращите чужденци, влезли да си купят нещо, българите изхвърляха парите си на пода, за да не ги заловят милиционерите с тях. Каква беше работата? По тогавашните закони притежаването на чужда валута от българи се считаше за престъпление от тежък характер.

Сега, след толкова години, когато се сетя за тези моменти, ме напушва смях, но тогава си беше страшно.

Може би трябваше да започна със смисъла на тези магазини.
Сещам се, че за младите, които не са били свидетели на тези времена, ще бъде чудно защо придавам такова значение на „Корекомите”.

Магазини за всичко, както и сега, не така луксозни разбира се, имаше много. Лошото беше, че в тях или често липсваха основни видове стоки, или се продаваха само такива, произведени у нас и в така наречените социалистически страни. По качества и дизайн те далеч отстъпваха на еквивалентните си образци отвъд „желязната завеса”.

Ходенето с дънки „Райфел” или „Леви Щраус”, закупени от валутните магазини, слушането на западна музика и други подобни, официално се наричаше „чуждопоклонничество” и се анатемосваше като западно влияние.

Ние – младите хора, не пропускахме филмите от така нареченото тогава западноевропейско и американско кино. В тях бъкаше от стоки в красиви опаковки, дрехи и други иначе обикновени неща от западния бит, до които копнеехме да се докоснем. Култови филми за нас в средата на седемдесетте години бяха френският „Особен урок” с Натали Делон и американският „Познай кой ще дойде на вечеря” със Сидни Поатие. Сигурно е имало и други, но тези двата са оставили диря в съзнанието ми като нещо много близко до моята възраст тогава и същевременно толкова недостижимо в изолираното общество, в което живеехме. Може би и това е била и една от причините „Кореком” да бъде на особена почит сред нас.

Освен „Корекомите” съществуваха и така наречените „показни магазини”. Това бяха всъщност магазини за плодове и зеленчуци, доста по-големи от кварталните. А също така и доста по-чисти и хигиенични. Разликата от другите им подобни беше качеството на стоките; картофите и морковите бяха измити от калта (заради което бяха и с надценка); възможността преди празници, ако имаш късмет, да попаднеш на цитрусови плодове или банани. В по-редки случаи „пускаха” и ананаси. Преди празниците по радио „Хоризонт” редовно съобщаваха местонахождението на кораба със скъпоценната стока, който всички очаквахме. „Нормална” предпразнична картина бе огромна виеща се опашка на фона на оскъдно украсените витрини и прехвърчащия сняг. Такива магазини имаше на ъгъла на ул. „Раковски” и ул.”Стефан Караджа”, близо до площад „Славейков” и на бул. „Стамболийски” до „Детмаг” срещу Търговската палата.

Другият вид луксозни хранителни магазини бяха „деликатесните”. Такива имаше на улица „Луи Леже”, на ъгъла с „Графа” до 6-то училище, на „Раковски” до театър „Сълза и смях” и на бул. „Стамболийски”, в отсечката между площад „Ленин” (”Света Неделя”) и бул. „Христо Ботев”. В тези магазини на високи цени продаваха няколко вида уиски, английска бира в кутии, деликатесни колбаси, вносни консерви, бисквити, бонбони и шоколади. Беше скъпо за нас и оттам се пазаруваше само на празник, или когато се налагаше да подариш някоя бутилка и кутия бонбони за лекарски преглед или за свършена услуга.

За влизане в езикова или дори обикновена гимназия имаше два списъка: един за деца на безпартийни родители и друг – за деца на така наречените тогава „активни борци против фашизма и капитализма”.
Същите тези “борци против капитализма”, както и техните деца, по-късно станаха ”строителите на капитализма” в нова, демократична България. Те, „активните борци”, бяха привилигеровани във всичко. Освен че получаваха огромни пенсии за онези години, пазаруваха в специални магазини, имаха право на специална болнична помощ, хранеха се почти без пари в ресторанта на хотел „Рила„ и купуваха оттам хранителни стоки, които не се намираха на пазара; имаха и куп други привилегии.

Много мога да разказвам за абсурдите, на които като ученици бяхме подложени тогава. Ще се огранича само до някои от тях. Ежедневните проверки на входа на училището за дължината на косите на момчетата или за дължината на полите на момичетата може би бяха едни от малките унижения, които бяхме принудени да понасяме. На задния вход на гимназията, сутрин, когато отивахме на училище, стояха по двама преподаватели – мъж и жена. Тяхна задача, освен проверката на дължината на косите и полите на техните питомци, бе и да следят дали всички са с униформи и с фуражки на главите си. В Европа по това време бяха излезли на мода минижупите. У нас те, разбира се, бяха забранени. Въпреки това момичетата си позволяваха да ходят с къси поли и това им костваше неприятности с доброволните отрядници и униформените „пазители на реда”. Не бяха редки случаите, когато милиционерите удряха неизтриваеми печати по бедрата на нещастните заловени късополи девойки. Тази „мода” полицията въведе по време на Международния фестивал на младежта и студентите, проведен в София през 1968 година.

Нас момчетата, преследваха за по-дълги коси; стрижеха ни насила, но не можеха да ни забранят да слушаме „Битълсите“, чиято музика бе забранена да се слуша официално, но всички ние притежавахме на магнетофонни ленти, презаписани от плочи, прекарани тайно през граничните контроли.

Да пътуваш на Запад, както се казваше тогава за обикновените хора
/разбирай безпартийни/, бе почти невъзможно. Ако все пак се престрашеше и подадеше документи, това ставаше само с покана от роднини в чужбина, или с екскурзия по линия на „Балкантурист”- в компанията на куп ченгета , на които нещастните туристи плащаха екскурзията, тъй като в цената бе калкулирано и тяхното пътешествие, заминали на твой гръб със задача да те следят неотлъчно. Но обикновено ти отказваха.

След получения отказ за задграничен паспорт и ако не те беше страх, можеше да провериш причината в паспортното на булевард „Георги Димитров”, сега „Мария Луиза”, в една мрачна, плашеща сграда. Въпреки страха си (младите хора, които не са живели по времето на социализЪма, както казваше другарят Живков, няма да ме разберат), веднъж, след пореден отказ, се записах по надлежния ред и бях приет от някакъв офицер. Канцеларията беше почти празна, приличаше на караулно помещение; имаше само едно бюро и един стол, и хартиено „килимче” /кувиорче/ на стената. Натрапчива миризма на казармена пот допълваше общото впечатление.

Офицерът важно започна да разлиства дебела папка с жълти корици (вероятно досието ми). Попита ме какво искам. Казах му, че съм канен в Швеция, но паспортът ми не „излиза”. Запита ме къде искам да ходя, като тук е толкова хубаво. Аз пък му отговорих, че искам да видя как работят колегите в чужбина, за да пренеса този опит у нас. Той изръмжа и изтърси, че както съветските космически кораби достигат винаги до целта си, така и аз, ако е необходимо на Родината, ще пътувам?!

Имаше и други начини човек да замине и остане в чужбина: да бягаш като куче през границата. На ухо се разказваше как границата ни с южните ни съседи е представлявала всъщност една своего рода гробница, където са оставили костите си повече от хиляда млади хора, немалка част от които източно германци. Нашите граничари са стреляли на месо без да си дават сметка, че извършват престъпление. Не са имали друг избор: ако не изпълнят заповедта, щяло да ги сполети тежко наказание. Но са получавали и награди във вид на отпуск за всеки убит или заловен жив „диверсант”, както наричаха нещастниците, решили да преодолеят телените заграждения.

Другият, по-безопасен начин за бягство на Запад, след получаване по някакъв начин на задграничен паспорт, бе просто „да забравиш” да се върнеш. Това обаче създаваше големи проблеми на близките ти, останали в България, които биваха репресирани от органите на Държавна сигурност. Собствеността на „избягалите” в повечето случаи се конфискуваше в полза на държавата, а самите те получаваха задочна ефективна присъда от няколко години затвор. Всъщност, заминавайки отвъд „желязната завеса” по този начин, човек си затваряше вратата за връщане в Родината завинаги. Имаше хора, толкова наплашени, че десетина години след промените на Десети ноември не смееха да стъпят в страната.

Съществуваше и легален начин да се „чупиш”, като се ожениш за чужденка от западна държава. На това властите не можеха да попречат заради международно сключени споразумения по правата на човека, но правеха всевъзможни спънки на кандидатите да встъпят в брак.

Да си купиш лека кола, ако си обикновен безпартиен, също бе героизъм. Нов автомобил, разбира се съветски, или в най-добрия случай чешки или от ГДР, можеше да се вземе от „Мототехника” – единствения държавен „автосалон”, след чакане на ред около 20 /да, двадесет години/, като през всичките тези години депозитът, който трябваше да се внесе, а той не беше никак малък, стоеше в банката без да му се начислява лихва. Ако искаш. Ако пък имаш излишни пари и държиш да си притежател на лека кола, можеше да си я купиш нова на но втора ръка, на петорна цена от хора, които живееха от направени вноски. Да си внесеш от чужбина кола на старо също не ставаше – митото бе 200% от цената, която ти определят на митницата, т. е. на стойността на нова. Другарите се подмазваха на руските си господари и не допускаха западни автомобили да се движат по родните шосета.
Ако обаче си дете на партиен шеф ти издаваха бележка, с помощта на която отиваш в магазина и на часа се сдобиваш с нов автомобил.

Така живеехме тогава, в така наречения „социализъм с човешко лице”. В интерес на истината, трудово – възпитателни лагери вече нямаше, вие по – младите преценете сами, кога сме живеели по добре…

Share on Facebook

Twitter This   http://ivo.bg/2010/10/09/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/



Гласувай:
36



1. анонимен - Paralel mezhdu predi i sega.... E , kak e ?
11.10.2010 03:31
Ako preminesh po osnovnite tochki na "stradanijata" togava , shte se ubedish che si zhivjal po-dobte togava.....ami da, tova e edin paradox , no e istina , proveri go :
1. Koga za posledno si obmenjal dolari ? Za kakvo gi obmeni? Zashtoto az njamam za kakvo da gi obmenjam
2.Nosish li Levis Straus , Wrangler , ili kakvito i da sa danki ? Zashtoto az - kakvito i da sa...
3.Koga za posleden pat si kupi ananas ? S kogo go izjade ? Ami avocado ? Poveche li ti haresvat ot jabalkite i krushite , ili ot krastavicite ? Ananasa simvol na kapitalizma li e ili na stranite ot "treti svjat" ?
4. Sega hodish bradat i s dalga kosa li ? Zashtoto studentite v Yale i Oxford, ne znam zashto , no sa mnogo podstrigani i ne kato chobani v glavite....?
5. Kade v chuzhbina skoro si patuval ? Za kolko dni hodi i kade spa , kakvo se hrani , kakvo poseti , pochuvstva li se "normalen chovek" ili tgi se stori skapichko i si kupi samo edna pizza ?
6.Kakva kola imash - BMW, Mercedes , ili Rumanska Dacia - Logan ili Sandero ?
7. Ako otgovorite ti sa polozhitelni , znachi e uspjala promjanata ot SOCIALIZMA kam KAPITALIZMA i e donesla shtastie na horata
7. Shtasliv li si ti sega ot kapitalizma ? Optimist li si za badeshteto si , shte se pensionirash li bogat ? Mozhes li da se operirash v sluchai na sardechna bolest , kak si s otpuskata, zhena ti shte polzva li 2 godini majchistvo s deteto v kashti ili shte barza da zapochne rabota ot strah dali shte stigat parite v levove ili evro ?
Dano , dano , samo che KAPITALIZMA ima drugi planove za teb , i ne ti gi kazva , zashtoto si mu nuzhen samo ako mu nosish pari......ako ne....za kakvo si mu ? Ako ne pecheli ot teb , za kakvo si mu ? Prospto potrebitel na produktite koito Kapitalizma iznasa na pazara , ne za da te zadovoli , a da brio pechalbite vecher i da gi predstavja v otcheti i diagrami na Power Point na vnimanieto na sobstvenicite. Dnes Dimi kupi BMW , podarete mu edna butilka whiskey , utre negovijat sin shte kupi Medcedes. Dano !
цитирай
2. анонимен - Фактофил
11.10.2010 08:09
Да ,по хубаво бе при социализма.Бяхне 9 милиона...сега сме 7.2...милиона скотове,изморени и унищожени от демонокрацията!!!
А ченгето Инджев да си трае....че и тогава беше добре покрай ченчесарските си командировки...
цитирай
3. анонимен - I dvata komentara sa maloumni
11.10.2010 08:58
Da. Az nqmam mnogo spomeni ot "onova" vreme, tyk kato samo dosta mlad, no spored men sega jiveem dosta po svobodno i ima mnogo pove4e vyzmojnosti, stiga 4ovek da e kadyren, a ne postoqnno da gleda v pani4kata na drugiq i da prostee ot zavist.
цитирай
4. анонимен - edna ot ispania
11.10.2010 09:11
biahme si v bulgaria vsichki,imahme rabota,poluchavahme zaplati i moje da chakahme po opashki da si kupim hubavi neshta,po pokazni magazini i bez tih-az naprimer sam ot malak grad i samo ot plovdiv poniakoga sme kupuvali ot pokaznia,no vseki mojeshe da si posreshne nujdite,da otide na pochivka nai malkoto na more, dori i na more i balkan, da si postroi kashta ili da si kupi apartament-viarno na izplashtane s niski lihvi-ne idvashe lihvaria da ti opira noja ili da izprati ubiitsite si, vecher mojeshe da si hodish spokoino po ulitsata s bijuta po vrata i prastite i nikoi da ne te zakachi. sega ima vsichko-ot pile mliako i 7000 000 gavroshkopvtsi gledashti s tajni ochi kakvoima po skapite vitrini i ne moje da si go pozvoli.imah gosti ot bulgaria i me pitaha"imate li molove tuk?" gledah i ne znaeh kakvo da im otgovoria i kazah che sigurno imame ama kakvo e tova -zapochnaha da mi obiasniavat s podrobnosti.e ima i tuk, no se kazvat askromno targovski tsentrove(centro comercial)i za kakvo e tazi pishnost na tezi prazni molove razpolojeni na ogromni tereni, kadeto kupuvat samo mafioti, spechelili pari na garba na bednia narod,lihvari,mitnichari i gerbovtsi...ubiistvo v moia grad po tova vreme imashe edno ili dve(za vtoroto mislia che beshe veche v nachaloto na demokratsiata).krajbi mnogo riadko-horata se sramuvaha kakvo shte kajat za tiah, a i na rabotnoto miasto ako si kradets beshe sramno-sega vij vsichki kradat, ubiistva vseki den, umirat mladi hora ot libsa na sredstva za lechenie, a v mnogo sluchai i ot libsa na navremenna med. pomosht.mojem samo da sanuvame za vremeto v koeto mojeshe s butilka koniak i bonboni da se otblagodarish na lekaria, koito te e izlekuval(kato posleslov sled kato vidish rezultata ot rabotata mu-ne kato sega ot vratata da te gledat v rasete kolko pari nosish).a za tova kakvo se praveshe za sporta, kulturata,letnite lageri za detsata-nito duma ot ivo-nali gleda samo v ednata posoka.za tova vseki se spasiva sega ot bulharia
цитирай
5. sa612 - до номер3, незнам кое изказване е по ...
11.10.2010 09:13
до номер3, незнам кое изказване е по малоумно и не бих давал такива определения, но ми е интересно ти своето как би определил..."аз нее съм живял тогава, незнам какво е било, ама сега е по-добре"....????
цитирай
6. анонимен - Vik
11.10.2010 09:24
В природото на човек е да се помни само положителното....Ето аз например имама незабравим спомен от "миризмата" в Корекомите, от зъзненето на опашката за банани, които винаги свършваха точни пред мен, от припичаната коричка на хляба, купен след чакане на опашка от 50-100 човека, от празните улици на които залагахме капачки и чакахме но половин час да мине кола, от съседите които дружно се събираха "на гости"..... и всичко това само с положителни емоции, но като се замисля.............
цитирай
7. анонимен - BUSH
11.10.2010 09:30
Нищо ново не казваш. Всеки знае какви бяха непреодолимите пречки по време на социализма. Затова повечето хора бяха против. Кажи какво по-добро направи "демокрацията"! Ако не можеш, млъкни! Тая песен трябваше да я пееш преди 1989-та.Кой те знае с какво си се занимавал тогава. Ако си свестен човек, ще се противопоставяш на сегашното безизходно положение на България и българите! Жалко за българската нация е, че навъди това неизброимо количество "борци за свобода"! Съвсем честно ти казвам--за нищо не ставаш!
цитирай
8. анонимен - !!
11.10.2010 09:40
Всичко е вярна БЕЗ ЕДНО НЕЩО ,,,!!Много пъти сме говорили за печатите по бедрата на момичетатат с къси поли ...Това НЕ е истина ,а само СЛУХ ВЕРОЯТНО РАЗПРОСТРАНЯВАН УМИШЛЕНО ОТ ДС..!!УЧИХ В ПЪРВА ГИМНАЗИЯ 69- 71 г.И ЖИВЕЯ В АБС,ЦЕНТЪР ,НО НЕ ПОЗНАВАМ НИТО АЗ ,НИТО НЯКОЙ ОТ МОИТЕ ПРИЯТЕЛКИ НА НЯКОИ ОТ ТЯХ ДА Е СЛАГАН ПЕЧАТ ...!!! Всички ,които съм питал ВИНАГИ СЕ Е ОКАЗВАЛО ,ЧЕ БИЛИ ЧУЛИ ОТ ТРЕТО ЛИЦЕ ,ЧЕ НЯКОЙ ,НЯКЪДЕ БИЛ ЧУЛ ,НО ЛИЧНО НЕ Е ВИЖДАЛ/А,,,
цитирай
9. анонимен - Естествено!
11.10.2010 09:42
Не мога да разбера,каква е тази просташка статия.....Естествено ,че по времето на ТАТО се живееше ЧОВЕШКИ! Тук вие до корекомите ли опряхте бе....вашта мама да таковам......това ли е най-важното....
Защо пренебрегвате факта,че БЪЛГАРИЯ по времето на ТАТО беше цветуща държава.
1.Нямаше безработица, а сега............
2.Строеше се непрекъснато,а сега.........
3.Левът имаше златно покритие,а сега.........
4.Цените бяха народни,а сега...........
5.Безпроблемно си купувахме жилища и коли,а сега........
6.Лихвите по заемите бяха символични,а сега........
7.За 5 лв.хладилника се пълнеше до горе,а сега......
8.Празниците ни бяха празници,организирани и с настроение,а сега........
9.Трудовото законодателство се спазваше/8 часов работен ден,на официални празници не се работеше или ако работиш,получаваш двойна надница, а сега.....
10.По 2-3 пъти ходихме на лагери и почивки на море и планина,а сега......
11.Медицинската помощ и образованието бяха безплатни,а сега..........
12.Нямаше възрастови ограничения за да работиш,а сега........
Мога да пиша да утре, но не си струва.......съвременицита на бай Тошо не е необходимо да ги убеждаваш,те знаят какъв ЖИВОТ беше.
Жалко за манипулираните КЕЛЕШИ,които драскат по форумите без да знаят защо го правят,просто търсят начин да станат неотразими,а в същност стават смешни.
Да не би сега нещата да са се променили.......
Нима не се назначават пак по роднински близки и приятели без образователен ценз и стаж,нима цените са поносими,нима строителството е шармантно,нима икономиката ни е процъфтяла,нима,нима,нима.......мога да питам до утре....
Не може да има никакъв аналог между времето на бай Тошо и сега.....
Господа демократите,които ни докараха до тук с безумните си политики на разрушение трябва да бъдат съдени! Такъв геноцид и такова некадърно управление вече 20 години не е имало никога!
Един неграмотен и необразован политик като бай Тошо направи БЪЛГАРИЯ цветуща държава, а сега дипломирами магистри,професори и исие бандити я разориха!

цитирай
10. анонимен - избирателно
11.10.2010 09:57
Инджев отново се изявява като нечий глашатай... Видимо този човек не може да наблюдава, да анализира и да дава точна оценка... Всъщност той никога не е бил в състояние да постигне това... Просто много е лесно избирателно да вземеш определни факти / някои точни, други подредени според целта на изложението/ и да ги представиш като всеобхващаща действителност... Нито дума за другите неща, които бяха положителни, даваха сигурност на хората, самочувствие... Защо не спомене въпросният автор как ни приемаха тогава на Запад - инженери, учени, културни дейци, спортисти, изобщо хора със знания, самочувствие и достойнство... И не е много вярно, че не се пътуваше на Запад - просто авторът е проявил недостатъчна информираност и незнание по въпроса.. България беше търсен партньор в много отношения - индустрия, наука, култура, спорт...А сега какво е лицето на България в чужбина - проститутки, мутри, цигани... От тези, които са в състояние да са лицето на България, колко могат да си позволят да пътуват? България имаше много сериозни постижения в образованието на народа си,културата, здравеопазването, промишлеността си, селското си стопанство... Защо въпросното лице Инджев не седне да прочете малко специализирана литература и статистика - или му е трудничко, както между впрочем с много други неща...България беше сериозен конкурент в много области и идеята е очевидна сега - няма го конкурента , няма проблем...Има територия и потребители, е , не са 9 млн., и тези стигат за продукцията на Запада.... Ще им дадем "демокрация" и магазини и ще си спретнем послушковци и слуги.... А иначе е лесно, сядаш, пишеш, но и не мислиш много много / за това се искат други неща/... Вероятно авторът има проблеми житейската си реализация и търси възможности да я предложи на публиката.. Иначе не мога да си обясня с подобно писане да защитаваш претенции, е , ако ги имаш все още, в което се съмнявам...
цитирай
11. анонимен - До No 1 - Не си прав
11.10.2010 10:06
Статията е абсолютно вярна! Аз също помня част от тези времена. Явно не си разбрал смисъла на статията, а той е СВОБОДНИЯТ ИЗБОР! Макар и да се описват основно материални неща, основната идея е не дали караш сега BMW или Лада, а че тогава не ти се позволяваше да имаш BMW дори и да можеш да си го позволиш. И това само, защото не си член на БКП или ако си член - не си заслужил член. Някой някъде винаги преценяваше дали ти имаш право на това или онова - иначе по закон всички сме равни, нали? А помниш ли как ни казваха, че ако не влезем в Комсомола ще служим като трудоваци и няма да можем да кандидатстваме за висше образование. А в същото време по линията на т.нар. РАБФАК (работнически факултет) в университетите учеха полуграмотни работници, защото били от властващата класа! Каквито и материални придобвки да сме имали тогава, които сега много хора не могат да си позволят, СВОБОДАТА не може да се замени с тях. Вярно е, че много хора не пътуват и сега, но знаят че ако имат възможност никой няма да ги спре. Навремето в казармата ни даваха за положителен пример граничарят, който е застрелял баща си в опит да избяга!!! Защо хората искаха да избягат от тук с цената на живота си, след като е толкова хубаво???? Ако ми отговориш на този въпрос, ще повярвам, че да живееш задоволен с онсовни материални блага, но без свобода е по-добре! Между другото робите също са имали подслон и храна...
цитирай
12. анонимен - анонимен
11.10.2010 10:10
Естественно че каквото и да е управлението в България все ще има недоволни - имало е предимства и за антифашистите и техните деца и за тези ,които са работили на запад и на корабите да купуват от КОРЕКОМ но и всеки можеше да си купи долари и да си купи каквпто иска от Кореком - никой не са спирали - също имаше предимства и за българите от търски произход за влизане в учебните заведения но въпреки всичко за всеки имаше работа, за всеки имаше качествена храна дори и не измити картофите не бяха ГМО ИЛИ вносни боклуци от вън - ядяхме си качестени млечни и месни продукти с опашки или не никои не оставаше гладен да не може да си купи храна - за която сега може само да се мечтае - не купувахме втора употреба дрехи,храна,коли не ровехмр в кофите за боклук - това беше унижение за всеки - и почти всички успяха да си съберат с малките както се пише заплати и пенсии по едно апартаментче та било и панелка - а сега яжте говна и слушайте шибаната чалга , с висшето образование ставате келнерки,чистачки,проститутки,геиове и всякакъв обслужващ персонал - слабо платен или понякога и неплатен - ходете в чужбина ама не на разходки а да си търсите там прехраната - та това е има още много да се пише че днешният живот е геноцид и за пенсионери и за голяма част от младите хора и за болните хора с изключение на шепата крадливи продажници на които сега показват луксозните замъци но те имат по цял свят и няма как да покажат и тамошният им разкош - радвайте се на свободата - ТА 20 ГОДИНИ СА ЕДИН ЗАГУБЕН ЗА МНОГО ХОРА ТУК ЖИВОТ - А ЖИВОТА Е ЕДИН - ГЕНОЦИД ТОТАЛЕН -
цитирай
13. анонимен - по-хубаво
11.10.2010 10:13
"...1. Koga za posledno si obmenjal dolari ? Za kakvo gi obmeni? ...
2.Nosish li Levis Straus , Wrangler , ili kakvito i da sa danki ? ...
3.Koga za posleden pat si kupi ananas ? S kogo go izjade ? Ami avocado ? Poveche li ti haresvat ot jabalkite i krushite , ili ot krastavicite ? Ananasa simvol na kapitalizma li e ili na stranite ot "treti svjat" ?
4. Sega hodish bradat i s dalga kosa li ? Zashtoto studentite v Yale i Oxford, ne znam zashto , no sa mnogo podstrigani i ne kato chobani v glavite....?
5. Kade v chuzhbina skoro si patuval ? Za kolko dni hodi i kade spa , kakvo se hrani , kakvo poseti , pochuvstva li se "normalen chovek" ili tgi se stori skapichko i si kupi samo edna pizza ?
6.Kakva kola imash - BMW, Mercedes , ili Rumanska Dacia - Logan ili Sandero ?
7. Ako otgovorite ti sa polozhitelni , znachi e uspjala promjanata ot SOCIALIZMA kam KAPITALIZMA i e donesla shtastie na horata
7. Shtasliv li si ti sega ot kapitalizma ? Optimist li si za badeshteto si , shte se pensionirash li bogat ? Mozhes li da se operirash v sluchai na sardechna bolest , kak si s otpuskata, zhena ti shte polzva li 2 godini majchistvo s deteto v kashti ili shte barza da zapochne rabota ot strah dali shte stigat parite v levove ili evro ?
Dano , dano , samo che KAPITALIZMA ima drugi planove za teb , i ne ti gi kazva , zashtoto si mu nuzhen samo ako mu nosish pari......ako ne....za kakvo si mu ? Ako ne pecheli ot teb , za kakvo si mu ? Prospto potrebitel na produktite koito Kapitalizma iznasa na pazara , ne za da te zadovoli , a da brio pechalbite vecher i da gi predstavja v otcheti i diagrami na Power Point na vnimanieto na sobstvenicite..."

Отговарям на тебе, защото изглеждаш интелигентен(на). Нещата, които пишеш, са верни. Днес, вероятно, повече българи живеят по-бедно и С ПОВЕЧЕ СТРЕС отпреди. Все пак, с ПОВЕЧЕ СВОБОДА. ЗА ДНЕШНИТЕ НЕСГОДИ ОБАЧЕ, Е ВИНОВЕН НАЙ-ВЕЧЕ ИЗГРАДЕНИЯТ ПРИ "СОЦИАЛИЗЪМА" МАНТАЛИТЕТ НА КРАДЛИВИ СЛУГИ, ОТ КОЙТО ЧУДЕСНО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ КАПИТАЛИСТИТЕ.
цитирай
14. анонимен - До No 9 - и ти не разбра...
11.10.2010 10:26
Не може да се отричат и постиженията на страната през времето на т.нар. "социализъм". Също така не може да се отрече, че те се дължаха на помощта на СССР - оттам получавахме почти безплатно основни суровини, а те ни изкупуваха цялата продукция, голяма част от която поради ниското си качество не можеше да бъде продадена никъде другаде. По магазините имаше по два-три вида мебели, колбаси, сирене и т.н. Разнообразие нямаше. Не гледайте София. В страната хубави колбаси, бира и т.н. имаше само за 9-ти септември. Цитрусовите плодове бяха само за Нова година и то по 2 кг. на човек (норма!). За т.нар. жителство няма да говоря - всички бяхме по руски образец крепостни селяни. Можеш да ходиш на екскурзия до столицата и или до някой друг град, но не можеше да живееш и работиш там, без да имаш жителство! Това беше хубвао, може би? А за разпределението на студентите - отиваш там, където ти каже Партията - няма не искам! Работа имаше за всички, но всички ли работеха? Един работеше за двама, но взимаше колкото и тюфлека до него, който цял ден си клати краката. и накрая всички спряхме да работим, защото така или иначе заплатата си върви - защо да се напрягаш? Кошлуков им го каза много добре на старите дермони, които милеят за социализма - вие страдате не за бай Тошо, а за вашата младост. За съжаление, тя безвъзвратно си е отишла - разберете го! И бай Тошо също...
цитирай
15. анонимен - за българия
11.10.2010 10:28
най - важното е че всяко способно дете можеше да учи и да стане такъв какъвто желае, дори да няма никакви средства, а образованието ,което какви ли не тикви го реформираха и унищожиха беше наистина качествено. Лекарите бяха лекари а не търговци кавито реформите ги направиха. Държавата не трябваше да се унищожава при положение ,че никой не знаеше ,какво трябва да се прави след това, а и сега не знае. Циганите не трябваше да стават толкова много , а стават все повече. Най- смешно от всичко е когато някой от някоя работодателска организация каже бизнеса в българия иска еди какво си. Къде го виждаш този бизнес драги , защото аз не го виждам. В България предприятията с над хиляда души работници се броят на пръсти, а за високи технологии е просто смешно да говорим. Много тъжно и безнадеждно.
цитирай
16. krizata - До г-н Инджев,
11.10.2010 10:29
Имаше и друга България, господине - не само на хлапаците, мечтаещи за дънки и чорлави коси.
За Ваша радост и за съжаление на огромната част от обикновения народ, тази наша България почти безвъзвратно е загубена.
Все пак, надежда има и тя се съдържа в колективната памет на цяла една нация, която платени драскачи като Вас трудно могат да победят.

http://bgsviat.narod.ru/BulgAria_koqto_izgubihme.htm
цитирай
17. анонимен - В отговор на Инджев - НЕ БЪДИ ПОДЛОГА !
11.10.2010 10:30
Какви сме ние – строители или рушители, съзидатели или унищожители на съвременна България?
Виенското колело на историята завърта периоди на възход и падение, времена на строеж са следвани от разруха, след разцвета идва упадък и после всичко се повтаря отново … и отново …
1939 г България е аграрна страна с електрифицирани едва 13% от населените места, в които живее около 40% от населението. Дължината на пътищата с твърдо покритие е около 19 000 км. Автомагистрали – няма. В селското стопанство се трудят около 80% от населението, в промишлеността – едва 8%. Няма металургия, почти няма химия, инвестиционното машиностроене е непоз-нато понятие.
Ако успеем да свалим от лицата си очилата на политическите пристрастия и се вгледаме в последващите 60 години – тези между 1939 г и 1989 г, навярно няма да е трудно да видим и признаем, че като цяло, това е период на съзидание. Години на строителство и изграждане, в които са мобилизирани усилията на поколения българи. Единици са онези, останали встрани от случващото се. Години, в които българите превръщат страната от аграрна в индустриална държава и я поставят на икономическата карта на Европа и света.
За 60 години в страната са изградени и въведени в експлоатация 135 електроцентрали – 88 водни, 18 термични, 1 атомна и 23 заводски, над 150 000 км електромрежи, автоматизирана система за диспечерско управление на електроенергетиката, над 20 топлофикации с прилежаща инфраструктура, транзитни и разпределителни газопроводи, газохранилище в Чирен. Някои от тези съоръжения са уникални и нямат аналог в Европа като ПАВЕЦ “Чаира” (мощност 861 МВт), чиято турбопомпена зала се намира на 360 м под земята в каверна с размерите на Зала 1 на НДК, каскада Белмекен-Сестримо с три електроцентрали с обща мощност 735 МВт, ВЕЦ и язовир Кърджали – с уникална за Балканите дъговогравитачна форма на стената, висока 103 м. През тези години, изградените генериращи мощности нарастват 120 пъти.
цитирай
18. анонимен - В отговор на Инджев - НЕ БЪДИ ПОДЛОГА ! - продължение
11.10.2010 10:31
Но не само това. България влиза в клуба на атомните държави, притежаващи и експлоатиращи високотехнологичен процес за генериране на енергия.
За 60 години основно се променя транспортната инфраструктура. Дължината на ж.п. линиите достига 4500 км, със 740 км повече отколкото през 1939 г. Електрифицирани са над 60%. Пътищата с асфалтово покритие достигат 32 000 км, първи клас 2 900 км, автомагистрали – 266 км. Построен е Дунав мост (1954 г) и ферибот Варна-Иличовск (1978 г). Създадени са уникални компании, чиито имена са запазена марка дълги години. СО “МАТ” (1959 г), оперира с 4 500 автовози - хладилни, тежкотоварни, цистерни, ро-ро кораби, с широка мрежа от клонове и представителства, терминали; БГА “Балкан” (1956 г) с 52 самолета, за превоз на пътници и карго, селскостопанска авиация (1948 г); морски търговски флот със 109 кораба с 1.87 млн. т товароподемност.
За 60 години България, която няма металургия (до 1950 г), става 27 металургична страна в света. Тръгвайки от нищото, българите стигат до леене на специални бронестомани и такива микролегирани с азот, предназначени за зони с полярни температури, корабна ламарина, спиралошевни тръби за транзитни газопроводи, прахова металургия, металокерамика, вакуумно леене с противоналягане (известно в света като метод на акад. Балевски), при което се изработват алуминиеви джанти за автомобили и детайли със специално предназначение.
През тези 60 години от държава, внасяща дори син камък и сода каустик, стигаме до такава, построила две нефтени рафинерии – в Бургас и в Плевен, световен производител на минерални торове (карбамид), химикали за растителна защита, калцирана сода (4-ти в света), пластмаси (17-ти в света), изкуствени влакна, таблетиране на субстанции и т.н.
цитирай
19. анонимен - В отговор на Инджев - НЕ БЪДИ ПОДЛОГА ! - продължение
11.10.2010 10:32
За тези 60 години България се нарежда в световната тройка производители на електро- и мотокари (наред с “Кларк” САЩ и “Тойота” Япония) – до 83000 броя годишно и в петицата световни производители на електротелфери (до 150 000 броя годишно). Към 1989 г в страната има 730 машиностроителни завода. Индустрията започва да работи с машини произведени у нас. Първите заводи, оборудвани изцяло с български машини са завода за пектин в Перник и флотационната фабрика в Кърджали. Около 40 завода произвеждат машини за прецизна обработка на метали – металорежещи с ЦПУ (ЗММ София, Казанлък), автоматични технологични линии, манипулатори, стругове, фрези, агрегатни машини.
Тръгвайки почти от нищото, към 1989 г в България се произвеждат трактори (Булгар), автобуси (Чавдар), тролейбуси, товарни автомобили (Шкода-Мадара), велосипеди (Балкан), моторни помпи, електродвигатели, електрогенератори, силови трансформатори, промишлени роботи, парни и водогрейни котли, асансьори, кабели, проводници, електромери, водомери, хладилници, телевизори, перални и т.н. Развити са абсолютно нови индустриални направления - електроника и изчислителна техника. Построени са заводи, произвеждащи запаметяващи устройства (ДЗУ Стара Загора, Пловдив, София), памети и телеобработка (В.Търново), магнитни глави (Разлог), печатни платки (Русе и Търговище), микропроцесорни системи (Правец), УКВ-радиостанции (Г.Делчев), градивни елементи (София, Перник, Айтос, Кюстендил, Никопол, Сливен, Ботевград, Разлог). Изграден е ВПК (Казанлък, Сопот, Карлово) с ВРЗ, АРЗ, изпитателни стендове и полигони. Завод “Бета” Червен Бряг е съоръжен с уникално оборудване и произвежда бронетранспортьори в различни модификации – амфибии, универсални, санитарни, специални със защита от радиация, от газове, самоходни установки и др. И още … и още …
Какво се случи с всичко това през последните 20 години? Запазихме ли построеното, усвоените производства и завоювани позиции или не успяхме? Доизградихме ли започнатото? Създадохме ли нещо ново?
цитирай
20. анонимен - В отговор на Инджев - НЕ БЪДИ ПОДЛОГА ! - продължение
11.10.2010 10:33
Ние “загубихме” четирите малки блока на АЕЦ “Козлодуй”, но запазихме традицията за “първа копка” на АЕЦ “Белене”. След Тодор Живков, Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев слагаха ритуално начало на проект, чиято съдба и до днес е неизвестна. Затворихме всичките си уранодобивни мини (48 на брой), чиито продукт е в основата на ядреното гориво. Ликвидирахме топлофикациите в Искрец, Ловеч, Самоков, Трявна, а от изградените до някъде в Пазарджик, Ботевград, Хасково и Банско – само последната е довършена от частен инвеститор. Електроразпределителните мрежи са продадени, топлофикациите с инфраструктурата им – също (с изключение на тези в градовете София, Перник и Шумен). Не построихме второ газохранилище. От 1998 г се опитваме да построим каскада Горна Арда (с проектна мощност 174 МВт), но без успех. От 2004 до момента все още не е завършен ВЕЦ “Цанков камък” (80 МВт). Последните обекти са в пъти по-малки от изградените преди 1989 г и въпреки това години не могат да бъдат завършени. Енергопроект, чието дело са почти всички енергийни обекти, строени до 1989 г вече не съществува.
За 20 години не построихме нито една магистрала, която да ни свързва със съседните държави. От магистрала “Тракия” са изградени едва 173 км при планирани 368 км, от магистрала “Хемус” – 125 км при обща дължина 433 км. “Струма” трябваше да бъде завършена за Олимпийските игри в Атина (2004 г), но от 156 км са построени едва … 24 км, а от магистрала “Марица” – цели 5 км! Не построихме втори мост над р. Дунав. БГА Балкан не съществува, СО “МАТ” – също.
цитирай
21. анонимен - В отговор на Инджев - НЕ БЪДИ ПОДЛОГА ! - продължение
11.10.2010 10:33
Ние затворихме “Кремиковци”, “Стомана”, “Плама”, “Девня”, “Видахим”, “Химко”, “Арсенал”, и още много и много. Днес производството на дискови запаметяващи устройства, магнитни глави, памети и прочие изглежда като невъзможен спомен от бъдещето. Няма ги “белите стаи”.
През последните 20 години медиите с умиление и възторг показваха поредната построена чешмичка, ремонтирана градинка, сменени тротоарни плочки, откриване на 2-3 км магистрала (по стара традиция за някой пореден път) или МОЛ. На фона тези “значими” строежи, въвеждането в експлоатация на метрото, сградата на Автогарата и РВД на летището в София, изглеждат почти като космически успех!
Трябва ли това да е достатъчно? Възможно ли е да обърнем тенденцията? Защото, ако попитаме днес едно дете, разчитайки на детската непредубеденост, липса на меркантилност и мила откровеност - какво произвежда България, аз не знам какво би отговорило то. И на мен самата ми е трудно да дам отговор.
За 20 години ние загубихме производства, позиции, пазари и специалисти. Остана ли нещо за губене или вече разрушихме всичко и е време да започнем отначало?

ЖАЛКО ЧЕ ТОВА Е ЗАБРАВЕНО А?
цитирай
22. анонимен - съвременик
11.10.2010 11:01
Поддържам това, което като факти е изнесъл автора в отговор на "подлогата" Инджев, защото всичко това е истина и ние не трябва да си закриваме очите за очевадното.С тази статия това момченце отритнато от всякъде, където е забъркал само интриги може да маниполира само младите, които имат затъмнение за миналото от медиите .Но те не знаят, че "свободата" не се състои само в дискотеките, кафенетата на гърба на родителите.За това така са много и проститутките /разделени на касти-за скъпи момченца и за простолюдието/.Толкова млади умове заминаха на запад-признати там или не , но да търсят по-добър живот.Не може един туризъм да запълни нишата на производството.Да не говорим за страхотните незаконни имения на тези, които ни правят на балами, че с честен труд са ги построили.Жалко за децата ни.
цитирай
23. анонимен - По времето на Т. Живков нямаше много ...
11.10.2010 11:01
По времето на Т.Живков нямаше много неща които сега ги "имаме".Всъщност какво имаме?Здравеопазване, образование,работа ,сигурност от цигани и освободени малчугани с много права и никаква отговорност? Нищо нямаме.Всъщност не– имаме анархия,глад и безработица.
цитирай
24. анонимен - Да ама не!
11.10.2010 11:49
Не нямаше долари и марки ама имаше хляб и работа за всички! Възможнаст за образование, медицински услуги, сигурна пенсия!
Имаше сигурност в утрешния ден!
Имаше национален порив да бъде изградена богата даржава с интелигентни и образовани граждани / сега май е наопъки /.
В края на Втората световна война у нас по селата ххората още ходеха с потури и салтамарки!!!
За какви дънки да говорим! Да дънки и банани носеха копелетата по купоните но това не е причина да се отрича всичко! Пък и по света хората продължават да се обличат с костюми. Говедарските облекла - за casual case.
Колкото до Корекомите ти като кореспондент от Близкия изток би трябвало много добре да знаеш истината за тях и за Литекс банк. С валутата на Кореком и продукцията на българското селско стопанство и промишленост бе купено оборудването за индустрията описана много добре от преждепишештиге!
Не беше добре за този който ламтеше за власт а пък на 9.9.1944 не се бе оказал в правилния политически клуб, но така беше по целия свят!
цитирай
25. анонимен - Призовавам блогарите в блог бг да ...
11.10.2010 11:53
Призовавам блогарите в блог бг да напуснат в знак на протест!
Причината за това е невъзможността да се активира деактивиран блог!
Опцията е измама от страна на ИНВЕСТОР с цел кражба на авторски произведения!
А тези които искат да запазят блога си-нека никога не пробват опцията "деактивиране" как работи,защото ще останат без блог!
цитирай
26. анонимен - баш
11.10.2010 12:01
Не си прав ама хич даже. Като нямаш много споменби от "тогава" си мълчи. Първо, сега шуробаджанащината е по-голяма от когато и да било. Второ, взимат се на работа кадърни ама друг път. Първо е татювото, после чичовото, после лелиното, после на батко....и...като се огледаш за теб, колкото и да си кадърен си остава...да миеш тоалетната. Тогава да си "вишист" означаваше нещо. Сега вишистите ги ринат с лопати...и познай...пак по-уредени са татювото, батювото, чичовото.... Свобода???? За коя свобода ми говориш, че не се сещам??/ Свободата да откраднеш и да имаш 100 условни присъди и да няма кой да те затвори в пандиза??? Свободата да убиеш, да се измъкнеш и нагло да се хвалиш с това??? Свободата да си под 16 и да се напиеш и дрогираш като прасе??? Свободата да счупиш някоя пейка в парка или някое кошче, или каквото и да е там, само защото....ти е кеф??? Свободата да си хвърляш боклуците на улицата??? Свободата да имапш всиииииииичко, ама всичко и да неможеш да си купиш нищо???? И немога да разбера, какво имате против БГ стоки. Кореком - ами да....А сега всичко е китайско, тусрко...с ниско качество и на изключително висока цена. И стига с това - нямаше тогава нищо. Такова е било развитието на техническия пргрес. И аз исках '88 година татко да ми купи компютър с четириядрен процесор и т.н. ... ама пустия му капитализъм не ги беше произвел още
цитирай
27. анонимен - за "баш"
11.10.2010 12:03
този коментар беше отправен до №3 : "Da. Az nqmam mnogo spomeni ot "onova" vreme, tyk kato samo dosta mlad, no spored men sega jiveem dosta po svobodno i ima mnogo pove4e vyzmojnosti, stiga 4ovek da e kadyren, a ne postoqnno da gleda v pani4kata na drugiq i da prostee ot zavist."
цитирай
28. анонимен - Някои забравиха къде бяха-от Бореца
11.10.2010 12:03
Да някои забравиха къде бяха преди 20 години,ами много просто защото не искат да си помнят!Това ни е най-големият ни проблем че забравихме какви бяхме а сега на какви се правим!Защо от тези най-велики демократи и борци за свобода нито един от тях не е бил политически затворник,поне за една година питам Ви господа Инджев,Сугарев,Костов,Софиянски,Петър Стоянов,Бойко Борисов,Бакърджев и други знайни борци?А някои от Вас бяха партийни членове и то на ръководни постове,а сега сте говорите като че сте били на Белене 20 години и Ви питам защо сред Вас и Вашите организации няма един истински политически затворник!И какво да се гордеем сега че сме някакъв фактор дори регионален,да преди зад нас стоеше великият СССР,но бяхме фактор с който се съобразяха всички съседи че и по-далече,а сега зад нас са великите САЩ дори една Македония не ни бръсне за нищо като има наглостта да казва че Бербатов е най-големия македонски играч!Да в магазините тогава се продаваше само българска стока малко грозна на вид,а сега всякакви ментата от цял свят със съмнително качество дори опасни за здравето ни!И какво всичко ще го измерваме само с лъскавите магазини и стоки,като забравяме за всичко останало!За общо достъпното образование и здравеопазване,социалната сигурност и личната безопасност забравихме ли,че нямаше дрога,търговия с хора и човешки органи,неща които чувахме че някъде ставали по света за това че тогава всички държахме ключовете за домовете си под черджетата пред вратите ни,а сега сме се барикадирали със стоманени врати и решетки!А за икономиката не искам да пиша защото там може да се напише цяла история,само един факт за другарите демократи през 80-те години пустеещите земи бяха около 20% е сега са около 60%,навсякъде разруха,мръсотия хора ровещи в боклуците с изключение на кварталите на тези 5000 човека които държат 90% от националното богатство,така че за другите какво остава-нищо нали?Та целта на целия този преход беше именно това!А колкото за софийското жителство имали преди 1944!
цитирай
29. анонимен - Чудни хора сте?!?
11.10.2010 12:14
На който му харесва при Тато, очевидно или е забравил за какво става дума, или не е с всичкия си! Не мога да разбера на кой му харесва да живее в концлагер, макар и цивилизован? Да, положението в момента не е особено розово, но за нищо на света не бих го сменил за живот като този преди 20 години.
Вие въобще чувате ли се какви ги дрънкате?
цитирай
30. анонимен - до 29
11.10.2010 12:45
Ми след като ти е добре сега,много хубаво!На други,обаче,не им харесва!Това не е причина да ги наричаш "не с всичкия си"!Освен това,лично за мен,България никога не е била "концлагер"!Свободата си я имах и тогава и никой не я е ограничавал!Друг въпрос е,кой какво разбира под "свобода"!Моето мнение е,че тогава имаше държавност,сега-не!Мисля,че хората ги боли за загубената държавност и реда,а не за сегашното безхаберие!Хората не са малоумни и не е нужно някой измислен кошлуков да им казва по какво тъгуват!В края на краищата,всеки търси това което му липсва,така че не е нужно такова противопоставяне!Бъди здрав!
цитирай
31. анонимен - МИТКО - МНЕНИЕ
11.10.2010 12:55
ЖАЛ МИ Е ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОГАТО ЧЕТА ПОДОБНИ МАТЕРИАЛИ,КАКТО И КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД ТЯХ.... МНЕНИЯТА СА ДВА ВИДА: НА ОНЕЗИ,КОИТО СЪВСЕМ ОБЕКТИВНО И ТОЧНО ПОМНЯТ И ПРЕЦЕНЯВАТ ОНОВА,КОЕТО БЕШЕ: БЕДНОТИЯТА,ДИКТАТУРАТА,ИДИОТСКАТА ИДЕОЛОГИЯ И ОБРАБОТКА НА СЪЗНАНИЕТО,ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ И КОРЕКОМИТЕ,НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СИ СВОБОДЕН,РУСКИТЕ ВАТОМОБИЛИ И ТЕЛЕВИЗОРИ С ДЪЛГОТО ЧАКАНЕ ЗА ТЯХ,БАНАНИТЕ ПО КОЛЕДА И....... ЛИПСАТА НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!!! ПОНИТЕ ЛИ,А?!!!...И ОЩЕ,И ОЩЕ,И ОЩЕ..... ОТ ДРУГАТА СТРАНА Е ДРУГАТА ГРУПА: НА ОНЕЗИ,КОИТО СЕ ГОРДЕЯТ СЪС ЗАВОДИТЕ,ОГРОМНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА СОЦИАЛИЗМА,МОТОКАРИТЕ ЗА ...ЯПОНИЯ(!!!!!!),ЯДРЕНАТА ПОЛИТИКА,ПОДВИЗИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ КОСМОНАВТИ И Т.Н..... НИКОГА НЕ КАЗВАТ,ОБАЧЕ,КОЙ ИМАШЕ ПОЛЗА ОТ ВСИЧКО ТОВА.... КАКТО И ДА Е... ТЪЖНОТО Е ДРУГО - ЧЕ ВСИЧКИ НЕ МОГАТ ДА ПРОУМЕЯТ ЕДНО -ФАКТА,ЧЕ ОНАЗИ СИСТЕМА СИ Е ОТИШЛА,ПОЧИНАЛА БЕЗВЪЗВРАТНО,ДОБРА ИЛИ ЛОША... СЪЩО КАТО ЛЮБЯЩ РОДИТЕЛ,КОЙТО ДО КРАЯ Е ХРАНТУТИЛ ОТРОЧЕТО СИ,КОЕТОТАКА И НЕ МОГЛО ДА ПОРАСНЕ.... И ЕТО РОДИТЕЛЯТ-КЪРМИЛНИК ОТДАВНА ГО НЯМА,А НЕСПОСОБНОТО МУ ДЕТЕ РЕВЕ ЛИ,РЕВЕ,ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ГО НАХРАНИ,ИЛИ ДА МУ ДАДЕ..... И ПРЕЗ УМ НЕ МОЖЕ ДА МУ МИНЕ,ЧЕ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНО И САМО НЕГОВА СОБСТВЕНА ГРИЖА...... БОГ ДА МУ Е НА ПОМОЩ НА НЕЩАСТНИЯ,НЕДОРАЗВИТ И НЕСАМОСТОЯТЕЛЕН БЪЛГАРИН!....
цитирай
32. анонимен - напълно подкрепям № 17,,,21
11.10.2010 13:29
Това е истината !!! Сега ми е жал за народа - НЯМА образование; здравеопазване; закони ! Имаме несменяеми участници във властта, които не се накрадоха - осигуриха пра-правнуците си и пак им е малко! При бай Тошо - циганин да не работи и да получава помощи ; да бие или убива българин - НИКОГА НЕ СЕ Е СЛУЧВАЛО !!!
ИМАШЕ РЕД И ДИСЦИПЛИНА; ИМАШЕ ПОЧИВКИ; ДОБРО ОБУЧЕНИЕ; ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И МНОГО ДРУГИ ХУБАВИ НЕЩА - ИМАШЕ СИГУРНОСТ !!!
А сега - НЯМА НИЩО !!!
Освен бездомници; ненаяли се политици; наркомани - ЕДИН НЕЩАСТЕН ; ГЛАДЕН И НЕСИГУРЕН НАРОД !
Добре са само богатите, откраднали народните пари - те живеят,,,другите се опитват да оцелеят !!
Няма ценности - дори живота нищо не струва !!!
Много важно, че сме гледали руски телевизори и сме яли банани веднъж годишно - сега хората нямат пари ЗА ХЛЯБ !!!
Не съм от БСП и никога не съм гласувала за тях.Винаги съм била за Демокрацията, която така и не видяхме !!!!
На 48 години съм - живяла съм и в двата свята - ТОЗИ НЕ МИ ХАРЕСВА и ми е жал за всички, които отричат нещо, което не са видяли !!!!
Горко на този народ , който отрича миналото си - той няма бъдеще !!!
цитирай
33. filipgeorgiev - и моят коментар
11.10.2010 14:10
думи нямам за постинга...
цитирай
34. анонимен - Истината
11.10.2010 15:00
Интересно тез другари и розово-червени комунисти от партията на серГЕЙ защо така настойчуво пропускат финала на развития социализъм , не казват , че той политически , идейно и финансово фалира в преносен и буквален смисъл . Не казват , че комунистическа България , просто обяви фалит , спря да изплаща вътрешните си и външни дълговете от над 45 000 000 000 / 45 милиарда / долара и остави празни здравните и пенсионни фондове . Не казват другарите , че сега новите поколения на България трябва да изплащат техните комунистически безумства , че сега пенсийте се изплащат от парите на работещите а не от собствените внесени пари в комунистическите пенсионни фондове , защото тези фондове бяха празни . Не казват , че така наречената " комунистическа " здравна система също фалира и остави , бедни и мизерстващи лекари , бедни , празни от към съвременна техника и оборудване и практически фалирали лечебни заведения оборудвани с инвентар останал от царска България . Това е истината другари комунисти и нея няма как да я скриете , няма .
цитирай
35. pukamuli - 29-ka!Басирам се,че
11.10.2010 15:13
Ако те изгонят от работа,последните ти два зъба в устата кървят и се клатят,жена ти я съкратят,щото е криза,пък то всъщност не направила свирка на чорбаджията,децата ти ги е срам да отидат на училище,щото от последното им обличане в магазин втора употреба е минала половин година,не смеете в тези захладявания да си пуснете духалката,щото от два месеца не сте плащали тока,язвата те свива от седмичното ви меню от маргарин и типов хляб и колко ли още "благини" съм пропуснал!Та,басирам се,че друга песен ще запееш!
цитирай
36. vmir - Дънки, корекоми, цени, ако щете и намиране на музика за слушане -
11.10.2010 15:14
всичко това е потребление, до което се домогваш в зависимост от успеха си в сочциалистическото съревнование, където някои бяха недостижими.

Сравнете възможните мечти на хората на изток и на запад, за да прецените и прерспективите за удовлетворяване на консуматорските навици. Нали все пак някой трябва да измисля, да изработва, за да има какво да се консумира. И да не се стига друг път до настоящото положение на "техническата ни нация" - "Гладна кокошка, просо сънува", а в същото време "тъпите" хора измислиха и направиха микрочипове с милиарди транзистори. Само не питайте дали се ядат или пият, защото не стават нито за едното, нито за другото. По-зле сме и от цигани с това вечно очакване "тъпите" да направят нещо, че да се направим на маймуни само, за да се покажем с него.

Социализма беше бягане от мизерията чрез прикриването й без оглед на средствата за целта.
цитирай
37. анонимен - Браво!1 Стига сме оплювали хубавите страни на социализма.Живееше се по-спокойно , сега сме непрекъснато под напрежение.
11.10.2010 15:49
анонимен написа:
Не мога да разбера,каква е тази просташка статия.....Естествено ,че по времето на ТАТО се живееше ЧОВЕШКИ! Тук вие до корекомите ли опряхте бе....вашта мама да таковам......това ли е най-важното....
Защо пренебрегвате факта,че БЪЛГАРИЯ по времето на ТАТО беше цветуща държава.
1.Нямаше безработица, а сега............
2.Строеше се непрекъснато,а сега.........
3.Левът имаше златно покритие,а сега.........
4.Цените бяха народни,а сега...........
5.Безпроблемно си купувахме жилища и коли,а сега........
6.Лихвите по заемите бяха символични,а сега........
7.За 5 лв.хладилника се пълнеше до горе,а сега......
8.Празниците ни бяха празници,организирани и с настроение,а сега........
9.Трудовото законодателство се спазваше/8 часов работен ден,на официални празници не се работеше или ако работиш,получаваш двойна надница, а сега.....
10.По 2-3 пъти ходихме на лагери и почивки на море и планина,а сега......
11.Медицинската помощ и образованието бяха безплатни,а сега..........
12.Нямаше възрастови ограничения за да работиш,а сега........
Мога да пиша да утре, но не си струва.......съвременицита на бай Тошо не е необходимо да ги убеждаваш,те знаят какъв ЖИВОТ беше.
Жалко за манипулираните КЕЛЕШИ,които драскат по форумите без да знаят защо го правят,просто търсят начин да станат неотразими,а в същност стават смешни.
Да не би сега нещата да са се променили.......
Нима не се назначават пак по роднински близки и приятели без образователен ценз и стаж,нима цените са поносими,нима строителството е шармантно,нима икономиката ни е процъфтяла,нима,нима,нима.......мога да питам до утре....
Не може да има никакъв аналог между времето на бай Тошо и сега.....
Господа демократите,които ни докараха до тук с безумните си политики на разрушение трябва да бъдат съдени! Такъв геноцид и такова некадърно управление вече 20 години не е имало никога!
Един неграмотен и необразован политик като бай Тошо направи БЪЛГАРИЯ цветуща държава, а сега дипломирами магистри,професори и исие бандити я разориха!


цитирай
38. анонимен - Al
11.10.2010 15:58
Чудесно казано . Беше точно така- и корекомите и показните магазини и телените мрежи по границите ни / издигнати на 2-3 км в наша територия, за да имат време да те заловят, ако се опиташ да избягаш от земния ни социалистически рай ! /.
И в допълнение ще добавя, че нашия социализъм беше най-див и варварски в Източна Европа.
А защо сегашната ни демокрация е такава ? Ами защото е изградена от децата и внуците на властимащите при социализма! Защото националното ни богатство е в техни ръце,защото те са нашите работодатели и "благодетели".
цитирай
39. meto76 - КАТО ЦЯЛО ИЗВОДА ОТ КОМЕНТАРИТЕ ПОД ...
11.10.2010 15:59
КАТО ЦЯЛО ИЗВОДА ОТ КОМЕНТАРИТЕ ПОД МЕН Е, ЧЕ СКОРО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ. ЕДВА КАТО ИЗМРАТ НЯКОЛКО ПОКОЛЕНИЯ БЪЛГАРИ ЖИВЕЛИ В КОНЦЛАГЕРА НАРЕЧЕН "ЖИВКОВА БЪЛГАРИЯ", ЧАК ТОГАВА ЩЕ ИМА СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА ЗА МАЛКОТО, КОИТО СА ОСТАНАЛИ..
цитирай
40. анонимен - Едва на края разбрах, че това са п...
11.10.2010 16:08
Едва на края разбрах, че това са поредните кьорфишеци на Инджев.Достойните хора попаднали в ситуация от онези години случайно сигурно биха мълчали.Но явно предателите си остават такива за цял живот.Абе Инджев та нали и с твоите доноси са пълнени папки с досиета.Замълчи!
цитирай
41. анонимен - Няма разлика между тогава и сега - ...
11.10.2010 17:11
Няма разлика между тогава и сега - тогавашната номенклатура, сега са капиталисти. И тогава богати, и сега богати! Останалите - и тогава бедни, и сега бедни!
А иначе, "кадърните" тогава "успяваха да се класират" в номенклатурата, да влязат в партията и да получат привилегии, а "кадърните" сега пък успяват да "спечелят" я нисколихвен и дългосрочен заем от банката, я някоя обществена поръчка за десетки милиони с 99% печалба и 1% за подизпълнителите!
Не разбрахте ли, че единствената свобода след 10 ноември е свободата на синовете на тогавашните грабители да грабят повече от бащите си.
цитирай
42. анонимен - сега или преди
11.10.2010 17:15
Не можеш да говориш за концлагер когато по същото това време си ходил прав под масата!Можеш ли да ми кажеш кое е сега хубавото -престъпността,непрекъснато растящите цени ,безработицата ,циганите които не ти дават мира ,това да не смееш спокойно да пуснеш детето си на улицата да играе ,неграмотните млади хора които нямат никакви цели ,чалгата...кое ?Има още за изброяване ,няма да ми стигне времето и мястото...не всичко беше лошо .Може би тогава са ни ограничавали в някои отношения ,но сутрин никой не ставаше с мисълта как днес ще си плати парното и тока ,до кога ще е на работа и дали днес няма да му покажат вратата,детето му дали ще се прибере живо и здраво от училище .Сегашното състояние на нещата -вече цели 20 години-хич не е розово.Ходим като зомбирани ,усмивки няма по лицата на хората ,само умора и страх за утрешния ден .Не ми трябва такава демокрация ,както не ми трябва и "Живковото време" искам да живея спокойно и децата ми да растат усмихнати и щастливи....искам ,но няма!!!!!
цитирай
43. анонимен - Стига демагогстване
11.10.2010 17:42
Целия ти пост в този блог по тази тема е една абсолютна демагогия. Стоките ни баха изключително качествени много по-качествни от това ,което се продава в момента. Храните макар и неизмити в кварталните хранителни магазини , макар че, аз лично не помня да са били с пръст както се изразява другаря Инджев , също бяха в пъти по-качествени , по-вкусни и по-истински. За цитрусувите плодове е една вече банална тема, както съм писал и в други форуми не бананите движат света... Ще кажа и нещо друго , ище тогава ние българите имахме молове , мега марини и били , нашите РУМ и ЦУМ бяха точно това, наистина бяхме добре , но много продажници като автора на блога се опитват да промият мозъка на по-лесно податливите.
цитирай
44. анонимен - истината
11.10.2010 17:44
Хей 45-ти, какви 45 милиарда бълнуваш. Малко под 9 милиарда бяха. Разликата се натрупа по времето на шибаната демокрация. Не отричам, че това което изброява Инджев не е вярно. Вярно е, но това са маловажни неща. Вярно е, че имаше сигурност, но в първите години на Тодор. През 80-те години, когато хората на Тошо тихомълком подготвяха капитализма, бе много страшно да се обадиш. В полицията бяха навлезли мутри и тарикатчета. През 1967 год. правих 7 дни гладна стачка и никой не ме бутна с пръст. През 1985 год. само за няколко думи ( България затъва и няма да се оправи и ако се оправи ще е много трудно) бях обявен за враг, предател и какво ли не още. Репресиите срещу другомислещите през 80-те години бяха по-масирани, отколкото по-рано. През 80-те години, свободата на словото го нямаше. Вярно е и това, че Тодор обърка социализма с комунизма. Тоест, не се заплащаше според значимоста на положения труд, а по усмотрение на началника. Тъй като съм бил моряк, ще кажа че валутата за месец се движеше от 38 до 46 долара за месец. Повтарям - за месец. Моряците получаваха най-ниските заплати, затова сега и пенсиите им са ниски. Докато един начинаещ дърводелец се назначава с основна заплата 115 лева, един среден служител със 10 години стаж в Параходството, имаше основна заплата около 90 лева, а обикновенните моряци - едва 60 лева. Неравномерноста в разпределението на благата се дължеше на прищевките на Окръжни комитети на БКП, на самите ръководители на Параходството. /5 процента от печалбата на Параходството се отнемаше от Държавата, с останалите 15 процента се плащаха заплати, купуваха се кораби. В дотираните предприятия, работниците и служителите получаваха много повече, отколкото в печеливши предприятия. Неравенството не се дължеше на социалистическите закони, а на прищевките на гореспоменатите ръководители. Тодор изкуствено създаде борците против фашизма - при едва най-много 15 - 20 хиляди участници в Съпротивата, те борците бяха многократно повече. Този социализъм бе лъжа.
цитирай
45. balkanec - Да - по-хубаво беше
11.10.2010 19:16
С тази простичка истина демокрадите се борят вече 20 г. и не могат да я преборят.
Просто няма как да се изтрие паметта на хората и всички да станем като хванати от амнезия.
цитирай
46. vmir - Беше хубаво за некадърниците, мързеливците и тарикатите, които бяха галениците на режима.
11.10.2010 19:47
Онези, които разчитаха на ръцете, ума и сърцето си, бяха недолюбваните доведени деца на тъпата система, и за тях нямаше никакъв шанс. Нека сега някой осран балканец да не ми напомня, че тогава е ял луканка, защото изобщо не ми пука, че този продукт е бил привилегия заради послушанието на прасетата, на които не са им достигнали осезания да видят, че на мнозина не са им достъпни и час от привилегиите, ако ще и да се съдерат от бачкане.
цитирай
47. анонимен - иво инджев се бъзика бе. не му се в...
11.10.2010 19:52
иво инджев се бъзика бе.не му се връзваите.пиинало си е момчето.
цитирай
48. анонимен - Аман от папагали!
11.10.2010 19:55
Човече, напиши нещо свое, стига пунтирай lado и сие!
цитирай
49. анонимен - Леле мале колко ниско ни падна це...
11.10.2010 20:07
Леле мале колко ниско ни падна ценностната система и какви материалисти станаха, че чак" т.нар" социалисти' ще ви завидят. та защо ги плюете, като ги задминахте. Всичко се свежда до корекоми, долари, коли. пази боже от такива, но явно някой успяха ето някой цитати:
В началото на “Студената война” – 1947 г. – Алън Фостър Дълес – първият шеф на ЦРУ – заявява:
“Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството – тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ“.
През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър заяви пред техния конгрес: “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.
асега малко от Конфуций" да зотдадеш живота си за идея- материалиста ще те разбере, но никога няма да осъзнае защо"
така, че материалисчета няма във вас и частица от Левски и с вас не тръгвам на никъде. вие ще продадете и майка си и баща си за едни маратонки и дънки.
цитирай
50. vmir - 49. анонимен,
11.10.2010 20:24
Цитатът ти е плоска фалшификация на мозъци, които не могат да си обяснят нещата по друг начин, освен със собствените си действия.
цитирай
51. анонимен - По времето на бай ви тошо-диктатора
11.10.2010 20:43
Да отидеш до телевизора и да го включиш от копчето на стабилизатора.
Да поставиш игличката на грамофона точно там, където започва новото парче.
Да върнеш бурканчетата от кисело мляко и бутилките от олио в магазина.
Да си оставиш ключа под изтривалката, когато излизаш.
Да пишеш писма на руско другарче.
Да идеш на градска баня.
Да носиш лентите във фотото да ти ги проявяват и после да чакаш да си вземеш снимките, за да ги видиш за пръв път.
Да позвъниш на съседката в неделя сутрин с молба да ти услужи с чаша захар, понеже магазинът не работи, а после в знак на благодарност да й занесеш 3-4 парчета кекс.
Да си оплетеш блуза по образец от списание Бурда.
Да бързаш да се прибереш, защото ще ти “звъннат”.
Да отидеш на сла дкарница и да ти налеят от кранчето една от шест.
Да вариш прясното мляко след като го купиш, защото ще вкисне.
Да отключвиш с ключа, както ти е на врата.
“На ти две лукчета, че нямам да ти върна.”
Да събираш салфетки и станиоли от шоколадови яйца.
Да си абониран за Славейче, Пламъче, Мурзилка, Веселые картинки, Космос, Паралели, Септемврийче…
Да се качиш в асансьора, да дръпнеш решетката и след това да пуснеш монетка 1 стотинка, за да тръгне.
Да сложиш индиго м/у два листа и да напишеш доклад по биология в 2 екземпляра.
Да влезеш в детската градина и да видиш всичките деца облечени в сини или червени пресилки и шорти под тях, на ситни или едри квадратчета, тип ” голям пипит”.
Да пушиш в самолет.
Да пиеш кафе смляно лично от теб с ръчна кафемелачка.
Да се вълнуваш, когато “пуснат” нещо в магазина.
Да имаш да пишеш домашно и да отидеш в читалнята да търсиш материали, защото няма Гугъл.
Да си разменяте подаръци в училище за Нова година – старателно надписани книги и грамофонни плочи.
Да свириш от балкона на детето да се прибира за вечеря, а не защото е тъмно или страшно.
Да ходиш до ”Домашни потреби” за тиган, до ”Плод-зелечук” за чушки и домати, до ”Млад техник” за детски играчки, до ”Битовия комбинат” за …
Да си купуваш плочи с музика.
Да сменяш ремъка на касетофона.
Да бъркаш нескафе със захар и лъжичка докато направи пяна, за да стане фрапе.
Да играеш на криеница, стражари и апаши и пътни знаци.
Да играеш на ръбче /без да мине никаква кола покрай теб/.
Да звъниш на вратата на някоя бабичка и да тичаш да се скриеш.
Да си дадеш чорапогащника на ‘ловим бримки’.
Да си вариш домашна кола-маска.
Да хвърляш яйца от балкона върху неприятелите си.
Да гледаш на черно-бял телевизор “Студио Х” всяка събота, след 23.30 часа.
Да скачаш на ластик на улицата пред блока.
Да участваш в Ленински съботник.
Да гледаш в неделя сутрин “Бързи, смели, сръчни”.
Да познаваш мириса на “Кореком”.
Да цъкаш пред величието на новия Москвич.
Да се съберете родата на копане или бране на царевица или грозде.
Да печеш чушки на чушкопек на терасата и да се питате с приятелката ти от 2 етаж коя колко има още да пече.
Най-големият магазин, който си виждал да са централните хали.
Да разлистваш Некерман и да му се взираш с влажни очи.
Да си правиш захарна вода за косата, вместо гел.
Да се подредите всички от семейството за банани на Нова Година и да се правите, че не се познавате.
Да си шиеш разни дрехи, когато те поканят на сватба, банкет или друго събитие, за да си по-модерен.
Да си боядисваш дъвката с магданоз в зелено.
Да се състезаваш с другарчетата за най-бърза подредба на кубчето на Рубик.
Да събираш лайка, мащерка, други билки и кестени за чавдарско поръчение през лятото.
Да те гледат кисели продавачки, а ти да се отнасяш с тях като с богини.
Да имаш уокмен и за да не му се изхабят батериите, да въртиш касетата на химикал/молив.
Да си мечтаеш за “ходеща кукла” от СССР.
Да отидеш на истинско изпращане на войник.
Да чакаш с нетърпение Дядо Мраз на Нова година, да се чудиш какво ще ти донесе и още преди да е дошъл, да откриеш подаръка в гардероба, прилежно скрит из дрехите.
Да се возиш в автобуса с билетче от 6 стотинки.
Да купуваш бира и да вдигаш всяка бутилка, за да провериш дали няма утайка, като избираш само зелени или само кафеви бутилки.
Да носиш пръстенчета, направени от обвиката на бонбони Лакта.
Да си опечеш филийка на печка с дърва или на котлона, вместо на тостер.
Да увиваш чужда книга, взета назаем, с вестникарска хартия, за да не се повреди.
Да влезеш в супера, а там да има само сол и оцет.
Да стоите до тъмно с децата на вън и да си разказвате страшни истории за извънземни. След това се изпращате взаимно, защото си умирате от страх.
Да звъниш на телефон 177, предшественик на чатрумовете. Включваш се в конферентен разговор с още n на брой хора, ако някой ти допадне - разменяте си телефоните и си звъните.
Да заминеш на море с руло тоалетна хартия в багажа.
Всеки възрастен, познат или не, да може да ти плесне един зад врата или да ти издърпа ухото, ако си направил нещо нередно, а майка ти не само няма да се възмути, че някой е пипнал безценното й чадо, което се държи като диване, ами и ще им благодари и после сама ще ти плесне един зад врата и ще ти издърпа ушите…
Да си купиш половинка хляб за 15 ст.
Преди филмите да има преглед със сериозен чичко, който да ти обясни какво ще видиш и как трябва да го разбереш.
Да ядеш луканка по празници.
Да си носиш стотинките в кожено портмоненце на врата.
Да си прибираш ключа на връв под блузата, за да не ти го снимат от самолет и после да влязат у вас.
Да слушаш всеки следобед нивото на река Дунав в сантиметри.
Да нямаш видео, да слушаш филма, преразказан от приятел, който го е чул от приятел, а после да го преразкажеш толкова подробно и цветно на друг, все едно си го видял сам.
Да идеш в чужбина точно след падането на режима и всичко, което да можеш да напишеш в картичката до близките да е ‘Тук магазините са пълни!’, от което майка ти да умре от срам.
Майка ти да донесе огромен чувал със соц дамски превръзки, на които лепилото не им държи даже предпазната лента, и вкъщи да настъпи небивала веселба, защото сте три жени, а лигнинът е неудобна работа.
Да има само два канала на телевизията: Първа програма - работи от сутринта до 12, завършва с химна; Втора програма - работи от 5 следобяд до 9-10 вечерта.
Да си “дежурен” до вратата на класната стая и да викаш “Клас стани! Клас мирно!”
Да си простират съседите от първите етажи прането на онези простори, дето бяха поставени пред всеки блок. Гащи, чорапи, гащи, чорапи, потник.
Да си купиш еспадрили и да им слагаш подметки при обущаря.
Да се прибереш вечер и ако вашите ги няма, да тръгнеш да ги търсиш в съседите, ако не ги намериш, да ги изчакаш у тях. (Събрано от потребителите на бг-мамма)
)))))))


цитирай
52. анонимен - соцборг
11.10.2010 20:54
vmir написа:
Цитатът ти е плоска фалшификация на мозъци, които не могат да си обяснят нещата по друг начин, освен със собствените си действия.


Не се меси ти промитий мозъко!!!
цитирай
53. анонимен - грей
11.10.2010 21:00
анонимен написа:
ЖАЛ МИ Е ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КОГАТО ЧЕТА ПОДОБНИ МАТЕРИАЛИ,КАКТО И КОМЕНТАРИТЕ СЛЕД ТЯХ.... МНЕНИЯТА СА ДВА ВИДА: НА ОНЕЗИ,КОИТО СЪВСЕМ ОБЕКТИВНО И ТОЧНО ПОМНЯТ И ПРЕЦЕНЯВАТ ОНОВА,КОЕТО БЕШЕ: БЕДНОТИЯТА,ДИКТАТУРАТА,ИДИОТСКАТА ИДЕОЛОГИЯ И ОБРАБОТКА НА СЪЗНАНИЕТО,ПРАЗНИТЕ МАГАЗИНИ И КОРЕКОМИТЕ,НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СИ СВОБОДЕН,РУСКИТЕ ВАТОМОБИЛИ И ТЕЛЕВИЗОРИ С ДЪЛГОТО ЧАКАНЕ ЗА ТЯХ,БАНАНИТЕ ПО КОЛЕДА И....... ЛИПСАТА НА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ!!! ПОНИТЕ ЛИ,А?!!!...И ОЩЕ,И ОЩЕ,И ОЩЕ..... ОТ ДРУГАТА СТРАНА Е ДРУГАТА ГРУПА: НА ОНЕЗИ,КОИТО СЕ ГОРДЕЯТ СЪС ЗАВОДИТЕ,ОГРОМНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА СОЦИАЛИЗМА,МОТОКАРИТЕ ЗА ...ЯПОНИЯ(!!!!!!),ЯДРЕНАТА ПОЛИТИКА,ПОДВИЗИТЕ НА СЪВЕТСКИТЕ КОСМОНАВТИ И Т.Н..... НИКОГА НЕ КАЗВАТ,ОБАЧЕ,КОЙ ИМАШЕ ПОЛЗА ОТ ВСИЧКО ТОВА.... КАКТО И ДА Е... ТЪЖНОТО Е ДРУГО - ЧЕ ВСИЧКИ НЕ МОГАТ ДА ПРОУМЕЯТ ЕДНО -ФАКТА,ЧЕ ОНАЗИ СИСТЕМА СИ Е ОТИШЛА,ПОЧИНАЛА БЕЗВЪЗВРАТНО,ДОБРА ИЛИ ЛОША... СЪЩО КАТО ЛЮБЯЩ РОДИТЕЛ,КОЙТО ДО КРАЯ Е ХРАНТУТИЛ ОТРОЧЕТО СИ,КОЕТОТАКА И НЕ МОГЛО ДА ПОРАСНЕ.... И ЕТО РОДИТЕЛЯТ-КЪРМИЛНИК ОТДАВНА ГО НЯМА,А НЕСПОСОБНОТО МУ ДЕТЕ РЕВЕ ЛИ,РЕВЕ,ЧЕ НЯМА КОЙ ДА ГО НАХРАНИ,ИЛИ ДА МУ ДАДЕ..... И ПРЕЗ УМ НЕ МОЖЕ ДА МУ МИНЕ,ЧЕ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНО И САМО НЕГОВА СОБСТВЕНА ГРИЖА...... БОГ ДА МУ Е НА ПОМОЩ НА НЕЩАСТНИЯ,НЕДОРАЗВИТ И НЕСАМОСТОЯТЕЛЕН БЪЛГАРИН!....


Ако и другите жалеха като тебе, нямаше да бягат от сегашния рай като дявол от тамян.
цитирай
54. анонимен - БКП(БСП)ДС(КГБ)-МАФИЯТА В БГ
11.10.2010 21:01
И повечето аквариумни рибки се научиха да плуват в морето. Научиха се и да общуват с морските такива. Има такива които обаче предпочетоха да не плуват и си намериха блато където се заселиха. С течение на времето еволюираха до нещо подобно на тритони и развиха комплекс за малоценност. Основното им занимание напоследък е освен да се валят в тинята е и да се оплакват жално и да си спомнят щастливите години когато са били заключени и изкуствено отглеждани (и осеменявани) в аквариум.
цитирай
55. анонимен - мнение
11.10.2010 21:17
Maклееее колко петолъчки има в този форум!Замериса ми на руски ботуш.
цитирай
56. анонимен - Ей ма много болшевишки лумпени тука ...
11.10.2010 21:26
Ей ма много болшевишки лумпени тука бре , направо препълнено с комунойдни дебили , замяза на пенсианерский клуб . Още малко и ще запеят Венсеремос и " Ей дубинушка ухнием " тия залупени кретенойди .
цитирай
57. анонимен - тогава имаше едно велико народно ...
11.10.2010 22:00
тогава имаше едно велико народно събрание докато се разбере че се е събрало то вече се е разпуснало и всички партиини членове по родните места и на работа а сега 20 год парламент в който 200 търтея делят онова което пчеличките заработват искам да попитам нима българинът не е кадърен кадърен е но неможе всички да са баровци просто всеки иска да работи но къде и какво
цитирай
58. анонимен - .
11.10.2010 22:12
ДA СЕ ПАЗИШ ОТ КОН ОТЗАД,ОТ ВОЛ ОТПРЕД,А ОТ КОМУНИСТ ОТВРЕД.....
цитирай
59. анонимен - Еми нали вие го създадохте новото ...
11.10.2010 22:12
Еми нали вие го създадохте новото " Народно " събрание бе дебил куманойден , от кого се оплакваш , от себе си ли ?
цитирай
60. vmir - 52. анонимен - соцборг
11.10.2010 22:30
анонимен написа:
vmir написа:
Цитатът ти е плоска фалшификация на мозъци, които не могат да си обяснят нещата по друг начин, освен със собствените си действия.


Не се меси ти промитий мозъко!!!


Охо - бях забравил, че у нас за всеки втори няма тайни не само в българската, но и в световната политика. От многото нагли всезнайковци сме на това положение, и явно е време за изриване на цялата тази гмеж.
цитирай
61. анонимен - ПО – ХУБАВО ЛИ БЕ ПРИ ТАТО
12.10.2010 13:46
Целият ми съзнателен живот мина по онва време и вече 20 години по това.Съвсем спокойно и убедително мога да кажа че беше по-добре.Защо? Защото работа имаше за всички,лекари, болници,здравно обслужване също.Учебните заведения бяха достъпни за всички можещи и желаещи, и за да завършат не им се налагаше да теглят студентски кредити.Имало специални магазини, нямало валута.А сега като има всичко, може ли всеки да си го позволи?
Особено, ако си останал без работа и се чудиш, дали да си купиш хляб или не, за да може да дадеш на детето си за билетче за автобуса, или за лекарства, или за закуска.Да отидеш на лекар и от вратата да започват да ти казват, че за да ти направят необходимите изследвания ще ти струва еди колко си, да чакаш с месеци за направление и накрая да не можеш да се вредиш, защото нямаш излишни пари да си платиш така наречената безплатна услуга.И други и други такива "дребни" нещица, които вгорчават живота на обикновения човек.И много е прав тоз, който беше написал "Ако е толкова хубаво, то толкова хора (около 2 милиона българи) нямаше да напуснат станата си."
цитирай
62. анонимен - 61. анонимен - ПО – ХУБАВО ЛИ БЕ ПРИ ТАТО 13:46
12.10.2010 14:16
Да пукнеш дано , веднага урод болшевишки и господ да те прати в болшевишкия ад -" Комунистическа България " там да се пържиш , во веки веков , ти и и цялото ти уродливо болшевипко домочадие .
цитирай
63. анонимен - d
12.10.2010 15:19
bravo na nomer 37. Moje vsi4ko da e no se jivee6e spokoino i dobre i niama6e klo6ari kato sega na vseki 10metra.
цитирай
64. анонимен - d
12.10.2010 15:20
bravo na nomer 37. Moje vsi4ko da e no se jivee6e spokoino i dobre i niama6e klo6ari kato sega na vseki 10metra.
цитирай
65. анонимен - 61. анонимен - ПО – ХУБАВО ЛИ БЕ ПРИ ТАТО 13:46
12.10.2010 15:20
анонимен написа:
Да пукнеш дано , веднага урод болшевишки и господ да те прати в болшевишкия ад -" Комунистическа България " там да се пържиш , во веки веков , ти и и цялото ти уродливо болшевипко домочадие .


Е и какво? Ще запълня своята дупка. Твоята ще те чака, така, че няма да ти стане по- добре.
цитирай
66. анонимен - МРЪСНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМЕТ
12.10.2010 16:58
ЩАСТЛИВ СЪМ ,ЧЕ УСПЯХ ДА ЗЪРНА СГРОМОЛЯСВАНЕТО ВИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!
ЩАСТЛИВ СЪМ ДА ВИ СЛУШАМ ,КАК ОПЛАКВАТЕ ОНАЯ ЮГОВИНА,НАРЕЧЕНА "СОЦИАЛИЗЪМ", В КОЯТО БЯХТЕ СВИКНАЛИ ДА ЖИВЕЕТЕ НА НАШИЯ ГРЪБ,ДА КОМАНДВАТЕ И ДА СИПЕТЕ "УМНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОСТОТИЙ",КАТО СЕ МЕСЛИТЕ ,ЧЕ СТЕ СОЛТА НА ЗЕМЯТА !
ЩАСТЛИВ СЪМ,ДА ВИ ВИДЯ ,КАК СЕ ГЪРЧИТЕ КАТО ЧЕРВЕНИ ЧЕРВЕИ НАБУЧЕНИ НА КЛЕЧКА,ГОТОВИ НА ВСИЧКО ,САМО И САМО ДА УБЕДИТЕ ОСТАНАЛИТЕ /ОЩЕ,НЕ МАЛКО/ БЪЛГАРСКИ ПРИМИТИВИ..."КОЛКО БИЛ ХУБАВ ЖИВОТА ПРИ ТАТО И СОЦИАЛИЗъМА"!
ВЕРНО Е :...БЕШЕ ХУБАВ И С МАСА ПРИВИЛЕГИИ, ЗА ЦЯЛАТА ВАША КОМУНИСТИЧЕСКА МРЪСНА СГАН, РЕВЯЩА ТУК ВЪВ ФОРУМА !
ОТИДЕ СИ .....И СЛАВА БОГУ!!!
РЕВЕТЕ ,ДРУГАРИ .....!!!!
ИМА ОЩЕ МНОГО ДА РЕВЕТЕ, ЗА УТЕХА НА ДУШИТЕ НА ПОГУБЕНИТЕ МИ РОДИТЕЛИ!
УМИРАМ ОТ ЩАСТИЕ ,КАТО ВИ ЧЕТЕ ЖАЛБИТЕ!
НЯМА ПО-ХУБАВА ПЕСЕН ЗА МОЕТО УХО,ОТ ЖАЛЕЙКИТЕ ,ПО ....."ИЗГУБЕНИЯ "КОМУНИЗЪМ"!
АЗ ПЪК ,ЩЕ СЕ ПОСТАРАЯ -ТОВА ДА НЕ ВИ СЕ ВЪРНЕ ОТНОВО!
КЪЛНА СЕ ВЪВ ВСИЧКИ СВЕТИЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ТОВА ЩЕ ПРАВЯ НЕУМОРНО --ВСЕКИ ДЕН, НАВСЯКЪДЕ И ПОД ПЪТ И НА ПЪТ!!!!
цитирай
67. анонимен - комунизЪма = фашизЪма
12.10.2010 20:53
комунизмът никога не се е базирал на „вяра“, било тя утопична, било някаква друга, комунизмът винаги се коренил в най-пошъл прагматичен интерес (партизаните с кашкавалени пити в раниците, излежаващи се по сенките в горите) и е произхождал от користта, ползата, облагата, стремежа към лапане и плюскане. Комунизмът като „философия“ е груб и вулгарен материализъм и атеизъм (безбожничество), сиреч, не може да има никаква вяра („вярата“ в материалното не заслужава да се нарече вяра, просто щото си има по-подходяща дума за това: интерес). По тази причина цинизмът, сиреч, аморализмът, е квинтесенцията на комунистическия мироглед; спомнете си още веднъж перверзията „Вината поемаме само с мезе!“, така умилително възприета от нашия нынешен государственний водач Гоце Първанов, че той от благодарност още държи изказалия горната пошлост (Филип Боков) на хубава служба в Президенството, а пък сестра му уреди чак в ЮНЕСКО.
цитирай
68. анонимен - ????
12.10.2010 22:46
Eхеййййй комуняги,защо се косите за времето на првешкия ПРОСТАК? Че нали вие и вашата партия БКП(ДС) си спретнахте "тихата революцийка",а? Нали вие си изритахте вожда от Правец,а????Нали вие си сменихте буквичката на партията за 9-ти пореден път и така от БКП(ДС) стана на БСП(ДС),за да сте вечни във властта,защото се "СРАМУВАТЕ" от миналото си и от партийката си,но пак сте си същите крадци и убийци...Какво е строял диктатора живков,а? Резиденций,където да си е водил пачаврите,а-точно,като Сава дуганов със сараите и палатите...Че нали сте си от едно исъщо змииско котило. Трябва да знаете,че миналото си е минало и няма да позволим ТО да се завърне...
цитирай
69. анонимен - по-хубаво ли е било при тато
12.10.2010 22:52
Определено ДА! Защото имаше спокойствие, знаеш, че утре сутрин след като заведеш децата на детска градина, ще отидеш в закусвалнята и ще изядешедеш една щембе чорба за 0.08 или 0.12 ст. , ще се видиш с много познати,, ще си пожелаеш весел и спорен ден, ще отидеш на работа и няма да стоиш на тръни дали няма да те викне шефа и да ти връчи заповед за напускане. А вечер, ех вечер ще се отбиеш в ресторанта на чашка с приятели, ще отидеш на театър или концерт, а най-често с комшийте ще поиграеш карти, ще се хвалиш какъв мъж си или готина мацка. Ще поиграеш с децата . А сега какво, от мисълта как да осигуриш насъщния нямаш време за нищо. Кога си разговарял с комшийте си или с приятели или най-вече с децата си. Висят по цял ден и нощ отпред пред блоковете, "напушват"се, кикотят се и крещат, няма кой да им обърне внимание. И на г-на Инджев ще отговоря - май забрави къде беше той по "татово" време! Кой живееше и пазаруваше в Кореком. На мен лично не ми е липсвало това, че нямям долари. Много ми се ядяха банани, но - ако стигнеше на опашката да взема - радост в къщи за н.г. е, сега пък не ми се ядат. Преситих се. Това не най-важното - няма го спокойствието, има озлобение - прочетете какви гадости се пишат. Ей, хора - какво ви стана, къде остана човечността. Не може само да се отрича и хули , оставете всеки да си живее неговия живот, какво,че има хубави спомени от миналото. То е минало, трябва да се гледа напред. Една жена от миналото и днес! Абе, защо всички сте анонимни, явно още ви е страх и от вчерашните и от днешните управници, а нали има демокрация?! А на 62 номер ще кажа, че е за джунглата, там да се бие с животните и да излива яростта си и отровата си.
цитирай
70. анонимен - парцела да се знае
12.10.2010 22:56
На който му е мъчно за бай ви тодоря - моля,гушнете си го в централните ,парцел 4.Приема по всяко време на денонощието...
цитирай
71. анонимен - От 62 до 69
13.10.2010 00:52
Точно там е проблема , че вие болшевиките със шлифованите мозъци не ходехте на работа за да работите , а за да се водите на работа и после да наричате вегетирането си живот . Бяхте се превърнали в нещо кат насекоми , хлебарки затворени под стъклен похлупак . И както насекомите вегетирали цял живот под похлупак и вие , щом ви махнаха похлупака и ви развалиха вегетацията и вие пищите на умряло , хлебарки с хлебарки гнусни болшевишки .
цитирай
72. анонимен - държавата - умерено социална, управляващите - несменяеми?
13.10.2010 08:36
Преди: Несменяемо политбюро. от съветски кадри с ръков. тройкаджията др. Т.Живков ( не владеещ чужд език, дори руски) ; затворени граници. Приоритет за издигане в управлението на кадри от турските села и партизански ятаци от българските. Преса - казионна, дезинформираща, пълна с взаимнодоносничестващи си ченгета от ДС (нищо лично, инджев) и величаеща политическия гений на Тато. Послушник на БКП - партията БЗНС.

Минимална заплата = 80 лв.
заплата среден кадър = 146лв.
таван запл.среден кадър след 25 г. тр. стаж = 180 лв
детски 2 деца = 40 лв
парно за тристаен = 26 лв.
ток месец = 7лв.
телефон тримесечие = 10 лв.
вода шестмесечие = 14лв.
купон за стол = 0.50 лв.
дамска прическа = 0.95лв
самолет до морето = 26лв.
детска градина своб. такса = 26лв.
кожени сандали =7лв...
зимни юношески обувки = 8лв.
униформено момичешко палто (за 3 години) = 24лв и.т.н.
погребение - поносимо дори за сам вдовец на социална пенсия

Сега:
Демократично избран парламент от несменяеми де факто партийни и доказано провалени политически лидери и с мин. председ. бодигарда на др. Т.Живков, (все по-често прибягващ до речника му и също невладеещ говоримо чужд език, дори руски) били с партийните облаги от онова време.Преса - казионна, дезинформираща, с елементи на възвеличаване на премиерската личност на бодигарда на Тато. Послушник на управляващата партия - партията на бившия социалистически списвач-редактор Волен.

Минимална заплата 270лв.
парно=320лв...
погребение - цена около 7-10 минимални заплати



цитирай
73. gbfil2 - Бяло....черно. Черно... бяло.
13.10.2010 09:38
Нещата никога не са черно-бели. Важно е да се използва позитивното, да се преодолява отрицателното и да се върви нататък. Ама ние така не можем. Ние тотално отричаме едно или друго. България е нация на отрицанието и унищожението. В крайна сметка самоунищожението.
цитирай
74. анонимен - ....България-нация на "самоунищожението"!
13.10.2010 12:37
Абсолютно правилно!
В този си вид ,нито държавата нито нацията могат да просъществуват!
А И ...НЕ БИВА!
ДЪРЖАВА ,НА ПРАКТИКА НЯМА---ТЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА!
НАЦИЯТА БОЛЕДУВА ТЕЖКО И НАЙ-ВЕРОЯТНО С ЛЕТАЛЕН ИЗХОД!

ДИАГНОЗАТА Е ПРОСТА:
За 50-г., комунистите направиха това ,което и турците не можаха за 500-години!
Погледнете запустелите села и мъждукащия живот в провинцията!
Такова ще е бъдещето на цяла България!
Младите и кадърните напускат страната и няма да се върнат!
ПРОСТО ,НЯМА ЗА КАКВО!
След 5-10 години,няма да има и при кого...!

ЩЕ ОСТАНАТ "ВЕЛИКИТЕ СТРОЕЖИ" НА ПАРТИЯТА И ТЕХНИТЕ ДЕЦА ПО МОРЕТО И ПАЛАНКИТЕ!
Халал да им е...!
цитирай
75. анонимен - ИСТИНАТА
13.10.2010 17:50
Живков и БКП оставиха тежко икономическо наследство –
11 милиарда долара външен дълг и 26 милиарда лева вътрешен дълг! В по-голямата си част трансформираните през 1989 г. държавни фирми са фалирали. Те няма откъде да вземат кредити, защото още в края на 80-те години имат невърнати кредити към БНБ и Българската външнотърговска банка. Това важи и за целия военнопромишлен комплекс.
цитирай
76. анонимен - Безродници
16.10.2010 20:35
Трийте тия латино говорящи помияри!
цитирай
77. анонимен - До всички и до 66
23.11.2010 18:50
До 66

Цитат: „66. анонимен - МРЪСНА КОМУНИСТИЧЕСКА ИЗМЕТ
ЩАСТЛИВ СЪМ ,ЧЕ УСПЯХ ДА ЗЪРНА СГРОМОЛЯСВАНЕТО ВИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!”


Моля всички да прочетат долните редове. Всички, които смятат, че комунизмът се бил сгромолясал в световен мащаб.

Ще започна с един малък пример. Нашата АЕЦ Белене, която ще бъде енергиен гигант, ще има мощност около 4000 мегавата.
Приятелю №66, има една държава - Китай, където за твоя изненада (и ужас), управлява все още Китайската комунистическа партия (ККП).
Населението на тая държава е милиард и 400 милиона души. Та в тоя Китай под ръководството на ККП сега завършват строителството на един тристъпален язовирен комплекс с мощност 182 000 (сто осемдесет и две хиляди) мегавата !!! Можеш ли да се напънеш и да си представиш това „комунистическо” чудо. Съмнявам се. Защото за това се иска мозък, а не пяна на устата.
В същия тоя Китай функционират огромен брой така наречени “научно-технологични паркове” (нещо като твоя некомунистически Бизнес парк в Младост 4, дето има 8 сгради с офиси, 10 бакалници и 3 шадравана) Та само в един от тия китайски комунистически “паркове” има :
- 39 университета (!)
- 210 научно-изследователски института (!!)
-10 000 (десет хиляди!!!!) технологични предприятия, в т.ч. създадени от IBM, Майкрософт, Мицубиши и др.
Та по тая тема наскоро Файненшъл таймс писа : Китай тотално ни изпреварва в науката.
В същия тоя Китай космическата промишленост, роботиката, електрониката, генното инженерство, клонирането и т.н. са фантастично напред.
Една трета от планетата ползва китайски стоки на тежката и леката промишленост, дрехи, храни и какво ли още не.
А от известно време Китай разклаща сериозно и световната валута – американския долар.
Ако случайно започваш да загряваш, намеквам, че комунизмът управлява една четвърт от света, снабдява със стоки половината свят и набира все по-голяма скорост в развитието си.
Така че, приятел, сигурно си много разстроен, но си забърши пяната от устата и си подвий опашката. А за да бъдеш в час, освен в собствената си кочина, трябва да поглеждаш и навън по света. Защото утре Китайската комунистическа партия ще завладее света и ти ще бъдеш неприятно изненадан, ако продължаваш да си мислиш, че комунизмът бил „се сгромолясал в световен мащаб”.
цитирай
78. анонимен - Никой не е умрял с вик "Да живее капитализмът!"
28.12.2010 20:13
Статията,оценяваща комунизма, е плитка и свръхелементарна като мисленето на всяка антикомунистическа отрепка, която изхвърля епилептична фашизоидна пяна по повод на едно общество, което се опита да разклати уродливата империя на Злото "Америка", най-полицейската държава на пошлия и свръхпосредствен еснафски дух.Блажен ще бъде денят, когато Америка ще стане непоносимо място за живеене и ще се сгромоляса заедно с гнусоподобните й апологети.Всичко е червено, копелета сини!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624097
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930