Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2010 19:49 - Тотю Чашката иска да национализира 465 млн. лева спестявания на осигурени лица в частни пенсионни фондове
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1831 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 14.10.2010 19:54


  Прави се опит за национализиране на лични спестявания
Мартина Бозукова

14 Октомври 2010

 

image
 


Частни пенсионни фондове отхвърлиха в четвъртък обвиненията, че средствата от допълнителното осигуряване на категорийните работници не се управляват добре и предупредиха, че се готви посегателство срещу личните спестявания на работещите. Повод за изявленията им стана постигнатото съгласие между социалното министерство, НОИ и синдикатите за създаване на нов фонд в НОИ, който да поеме разходите за пенсии на работещите в условията на първа и втора категория труд. Предложението е този фонд да замести съществуващите професионални пенсионни фондове, от които в него да се прехвърлят и натрупаните средства по индивидуалните партиди на осигурените. Т.е., всички, акумулирани досега в частните фондове лични средства на работещите, да се преведат в бюджета на НОИ.
Сега работещите при първа и втора категория труд се осигуряват задължително в частните професионални фондове. Когато тази мярка бе въведена преди десет години, идеята беше след време оттам да им се изплаща срочна пенсия от момента на ранното пенсиониране докато навършат възрастта, при която се пенсионират всички останали. В момента това, което се натрупва в професионалните фондове, при пенсионирането на работника се прехвърля в НОИ и оттам той получава една обща пенсия.    

 

От началото на следващата година обаче условията за ранно пенсиониране трябваше да се променят и стажът или възрастта на категорийните работници да се повиши. Едва след този момент професионалните фондове трябваше да започнат да изплащат срочните пенсии.

Срокът за ранно пенсиониране при сегашните условия обаче предстои да се удължи, като според управителя на НОИ Христина Митрева и социалния министър Тотю Младенов причината е, че средствата в професионалните фондове са недостатъчни. Според тях при натрупаните досега средства, пенсионерите биха получавали от професионалните фондове по 80 лева месечна пенсия.

Според частните фондове обаче истината е, че ако те започнат да изплащат пенсии за ранно пенсиониране, съгласно Кодекса за социално осигуряване (КСО) автоматично започва да действа неговият регламент от 2000 година, съгласно който необходимият стаж за пенсиониране на категорийните работници се увеличава с 3 години. Това пък очевидно е неприемливо, на първо място за синдикатите.

Вдигането на стажа и възрастта за работещите в тежки условия наистина е един от най-спорните моменти в готвените пенсионни промени. В първоначално предложения от социалното министерство вариант, наистина се предлагаше възрастта на категорийните работници от 2011-та да се вдигне с три години. После предложението падна на две години, а накрая се заговори за плавно повишение в по-далечна перспектива.

Фондовете отричат, че не управляват добре средствата

“Считаме за неправилно да се внушава на цялото общество, че професионалните пенсионни фондове не могат да предоставят пенсии на този етап, че професионалните пенсионни фондове не се управляват добре. Аргументите, които се използват при тези твърдения представляват непрофесионално сравнение между размера на акумулираните активи в тези фондове и общата сума на преведените към професионалните фондове вноски от създаването им до момента. Тезата е, че размерът на активите в момента, който е 465 млн. лв., е по-малък от сумата на преведените вноски, които са 537 млн. лв., поради което се прави нелепият извод, че разликата е загуба от управлението на тези средства“, заявиха от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО).

Оттам обясниха, че от създаването си досега професионалните фондове са превели на НОИ 97.7 млн. лв. в т. ч. включената доходност от инвестициите в размер на 16 млн. лв. Това са средства, които са били част от активите и които са били натрупани по индивидуалните партиди на работници, след чието ранно пенсиониране парите са преведени в НОИ. Още 9.2 млн. лева пък са дадени под формата на еднократни плащания към осигурени лица или към роднини на починали.

Авторите на предложението за прехвърляне на тези активи към НОИ трябва да са наясно, че всичките тези над 465 млн. лева се намират в индивидуалните партиди на осигурените в професионалните фондове и практически са техни лични средства и собственост, нещо което не трябва да се подценява и да се забравя“, заявиха още от БАДДПО.

“Ако се окаже, че вече преведените към НОИ 90 млн. лева не се отразяват върху пенсиите на съответните лица, кой би могъл да бъде сигурен, че с парите, натрупани в индивидуалните партиди, ще се случи нещо по-различно от това, което е правено досега“, попитаха оттам.

Частните фондове питат как ще се управляват парите, ако отидат в НОИ, и как държавният институт ще постигне същата доходност като тях.

“Така наречената нова идея не е нищо друго освен желание парите на професионалните пенсионни фондове, а това значи парите на хората, да не се вземат постепенно, а веднага и накуп. Повече от очевидно е, че причината за това не е внезапно появило се желание за нов пенсионен фонд на НОИ, а дълготрайно натрупания и в огромни размери дефицит на държавния пенсионен фонд“, убедени са от частните фондове.


http://mediapool.bg/show/?storyid=171245&srcpos=4

http://www.infostock.bg/infostock/control/news/details/28150


http://banks.dir.bg/2010/10/14/news7261629.html


Тотю Чашката, известен с този прякор, поради слабостта си към марковите питиета,  иска да национализира 465 млн. лева спестявания на осигурени лица в частни пенсионни фондове и от личните им сметки да прехвърли парите в общия кюп в НОИ. Браво на дясното правителство на ГЕРБ. Национализацията не беше ли понятие от миналия век. Когато се вземаше от богатите и се даваше на бедните. Доколкото ги разбирам тези работи, такава беше идеологията на комунизма, осъществявана с помощта на армията, партизаните и другите подобни измишльотини на тази, като че ли вече несъществуваща партия.България не е Аржентина, и ние не сме в Латинска Америка, а в Европа и тези действия на Тотю Чашката няма да бъдат допуснати нито от българските, нито от европейските съдилища.




Гласувай:
2



1. анонимен - А на бас, че могат и ако го направят ...
14.10.2010 23:12
А на бас, че могат и ако го направят никой няма да забележи в ЕСС ! Та това си е нормална европейска реформа - точно в духа на времето. Като че ли всички са забравили социализма, въпреки че цяла Европа не е преставала да се управлява от леваци, та сега отново се стремят към същото - включая и Бг.
Да ви припомня и нещичко от Трифон Кунев - "Когато парламента заседава на никой имуществото му не е застраховано."
цитирай
2. meto76 - В Европа никой не национализира в ...
14.10.2010 23:16
В Европа никой не национализира в момента частна собственост, напротив приватизират държавна собственост.
цитирай
3. анонимен - generic viagra rx
08.07.2011 11:00
Incredible blog!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616322
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930