Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2010 23:05 - Мартин Карбовски: Държавата на невинните
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1568 Коментари: 1 Гласове:
3



 
image
 

image
Докога хората с куфарчетата ще остават недосегаеми

Мартин Карбовски
Стандарт


Има един български синдром, който ще се изследва или от историци, или от археолози. Това е да знаем и да виждаме как всички сме затънали като държава в калта, но по документи калта не е много, само леко има кал, дори не е ясно къде.

Ако се справим с този синдром, историците ще го разказват на децата ни. Ако не се справим, остават археолозите, най-вероятно от съседна страна. Усещането, че нещо не е наред, боде очите ни. Всички знаем, че нещата не трябва да са по този начин.

Официално погледнато обаче, дяволът не е толкова черен. Престъпниците ни не са толкова лоши. Къщите на определени хора не са много незаконни. Земята под тях е горе-долу ничия. Собствениците на тези къщи казват, че не са най-големите милионери.

Търсете милионери в гарсониери

Въобще - не се доверявайте на очите си. Нещата не са такива, каквито ги усещате. Спрете да се притеснявате. Една тайна сила бавно и полека се опитва да ни убеди, че правителството си прави само пиар и нищо друго. А ние му се надявахме.

Това остана от социализма и социализмът остана тук. Този синдром е втъкан в кожата на поколения българи. От него се възползваха строителите на съвременна България.

Видимото да няма нищо общо с отчетеното. Проверките да показват "някои слабости", но общо взето нещата са наред. Това е най-фрапантно в работата на държавата. В работата на съда. Всеки човек наоколо знае какво се случва. Но опрат ли нещата до официален език и официални институции, сякаш хората гълтат едно червено хапче и започват да виждат проблемите по съвсем друг начин. "Разколебано" - това е думата, която употребява най-много съдията по делото "Октопод".

Всичко е разколебано, когато е официално когато е държавно. Когато е в съда. Кой е правил тази държава така разколебана - за вечния бандит, който влиза всеки ден в къщата ни, до вечния чорбаджия, който прави хеликоптерна площадка до имението си, защото няма път до там.

Лъжата. Всеки ден една недоизпипана лъжа се слага в чинията на българина, който отдавна е свикнал да вечеря с нея. Невинните Нагли са навън - 6000 лева гаранция.

Разколебаване. Разколебават се съдиите. После свидетелите. После електоратът. После децата. После децата решително си хващат багажа и бягат от разколебаната
държава на невинните в неразколебани държави.

Въобще не ни интересува кой точно е Октопода и кои точно са Наглите. Но Нагли има и Октопод има. Покажете ги. Осъдете ги. Има незаконни строежи - дайте ги на прокурор. И го направете бързо. Кое държавата прави добре, кажете ми едно нещо?!

Един тих гняв се надига отдолу, един скромен въпрос. Хората с куфарчетата и този път ли ще се "оправят", както досега? Преди плащаха на правителството, сега плащат на чиновници отдолу. Или директно на  правосъдието.

Пак ли ще остане всичко като преди?

Някой открадна чантата на бабичка - няма виновен. Някой открадна държавата - няма виновен. Мафията е наоколо и бръмчи - кой точно е мафията, знае всяко дете, но мафията дори не се употребява като дума у нас.

Преди време написахме в "Стандарт", че не можеш да удариш мафията и дори една обикновена банда не можеш да удариш, ако преди това не удариш гнилите брънки на правосъдната система. Идва Меркел и ни хвали за борбата с мафията.

Ден след това борбата е разколебана. Това не е точно мафията. Окей, кой е мафията? Така ли се оказа пак? Наистина, ако така продължава, за нас ще си говорят само археолозите.

http://kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=13826865



Тагове:   Мартин,   Невинните,


Гласувай:
3



1. анонимен - държавата на невинните
16.10.2010 12:23
Браво Карбовски, е за съжаление преминаваме към археолозите.Дано да стигнат до нас в разкопките си. Знаеш ли? и на тях човек вече не може да вярва. Остава да си живеем с "разколебанието", че кога пък сме го напускали.
И все пак ми напълни душата, човек остава да се радва когато някой произнася истината, макар тя да е толкова тъжна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582055
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031