Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 17:48 - Анна Пенгезова - Повелителката на Белия дом
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 8331 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 18.10.2010 11:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Данъчните погнаха отрочето на съдията на „Октопода” Повелителката на Белия дом 25-годишната адвокатка Анна Пенгезова влиза в борда на фирма, чиито дела се решават в съда на баща й image Алексей Димитров Белия дом – офис на фирма или луксозен частен дом? Отговор на това ще дадат в най-скоро време данъчните. Политика 15.10.2010   image   Охранителят се прибира засрамен, след като са го скастрили да не отваря и дума пред журналистите.









image
  Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов веднъж вече дава обяснения пред Висшия съдебен съвет дали е „уредил” дъщеря си с парцел в „Квартала на съдиите в крайна нужда” в Приморско.






Дъщерята на съдията на „Октопода”, както стана известен шефа на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов, държи Белия дом. Ултра тузарският имот, който получи прякора си, защото наподобява достолепната сграда във Вашингтон, беше заснет от данъчните, след като литнаха над София с хеликоптер.

 

Палатът е разположен в полето между Бистрица и Панчарево, малко над спортната база на ЦСКА. Белият дом е собственост на строителна фирма „Средец”. От проверката в ДАКСИ лъсва фактът, че 25-годишната Анна Пенгезова е вписана за член на борда на директорите. А това се случва, по съвпадение, точно когато делото на собственика на дружеството Венцислав Стоев срещу бившата изпълнителна директорка на „БКС Средец” Ема Бочева навлиза в решаваща фаза за разглеждане от Софийския апелативен съд, който се ръководи от нейния баща.

 

Името на пропсепиращата млада юристка нашумя година по-късно покрай скандала с имотите на „бедните” роднини на висши магистрати -”Темида бийч”. Освен имената на Пенгезови, в аферата лъснаха и роднини на съдиите от Върховния административен съд Андрей Икономов , Панайот Генков и Николай Урумов и на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов. Техни близки се бяха представили за „крайно нуждаещи се”, за да се сдобият с право на строеж на първа линия в Приморско. След като скандалът се разрази със страшна сила Анна Пенгезова реши да се откаже от правото си на строеж. Въпреки това обаче баща й беше привикан от етичната комисия на Висшия съдебен съвет, за да дава обяснения по случая. А сега същото може да се наложи и по повод на подозренията за конфликт на интереси при спускането на дъщеря му в борда на споменатата фирма.

 

Щерката на ген. Пенгезов, чието приятелство с Алексей Петров излезе наяве след подслушване със СРС-та в килията на „Октопода”, отрече категорично да живее в имението. Пред Нова телевизия изпълнителният директор на фирмата Илиян Колев пък обясни, че сградата е отдадена под наем, но запази обитателите й в тайна, както и размера на парите, които прибират с Анна Пенгезова всеки месец. В същото време от НАП обявиха, че започват мащабна проверка дали собствениците на Белия дом са платили всички данъци и такси на държавата.

 

„Строежи като този се правят като фирмена собственост, но всъщност се вижда, че цели семейства живеят там. А това вече е данъчно престъпление”, отсече шефът на НАП Красимир Стефанов след като видя грамадния имот от въздуха. „Аз съм само член на борда на директорите, нямам право да давам изявления, а и не знам на кого е даден имота под наем”, оправда се скандалното отроче на апелативен съдия N1 в столицата. 

 

„Да, това е имот на фирма „Средец”, но тук не живее никой. Не знам никаква Анна Пенгезова, не знам кой е и Алексей Петров. Няма смисъл да висите. Само аз и кучетата сме”, обясни пазачът на Белия дом. Точно 3 мин. по-късно обаче луксозен „Мерцедес” с номер С 5959 се зададе по алеята. Възрастен белокос мъж му разпореди да отвори портата и да прогони журналистите. „Това е частна собственост, нямате право да снимате”, развика се той. Видимо засрамен, че са го хванали в лъжа, гардът бързо завърза хъскито-пазач и залости портата. Около една от пристройките, в която обикновено се настанява прислугата, пък шетаха градинар и възрастна женица. „Тук има много персонал, все подрязват тревата, поливат растенията. Баровска работа, ако ги видите с какви лимузини са, не като мен с жигулката”, коментира Иван Петров от Панчарево. По думите на дядото прислужници от Белия дом разказвали в захлас колко луксозно било всичко вътре, „все едно имението на някой големец от турски сериал”, описателно разказа бай Иван. .

http://www.politika.bg/article?id=19272




 

Веселин Пенгезов, шеф на ключовия Софийски апелативен съд, живее под наем в къща в кв. Симеоново, собственост на негов добър приятел и състудент - известния корпоративен адвокат Венцислав Стоев.

"Плащам по 900 лв. на месец", каза вчера съдията пред bTV.

"Преместих се там преди месец, живея на първия етаж и не знам кои са ми съседи", уточни Пенгезов пред "24 часа". Магистратът живее в Симеоново от 12 г. Има етаж от къща, който е обявил за продан по лични причини. "Не мога да живея с другия съсобственик и се изнесох под наем", каза той.

Стоев е собственик на "Средец" АД, построила суперрезиденция до футболната база на ЦСКА в Панчарево. Внушителната постройка, снимана от хеликоптерите на НАП, стана известна като "Белия дом".

Дъщерята на Пенгезов - 25-годишната адвокатка Анна, доскоро е била член на съвета на директорите на "Средец" АД. "Проверих в търговския регистър, вече не е в борда", каза съдията.

"Не знаех, че дъщеря ми е била член на борда на "Средец" АД", подчерта Пенгезов и допълни, че дъщеря му отдавна не живее с него и съпругата му.

Запитан как Анна е започнала работа в "Средец" АД, той каза: "Венци ми е приятел, защо да не я назначи. Тя е млад адвокат, няма клиентела, трябва да работи някъде. Назначил я е, защото ми е приятел, а не защото фирмата му има дела в апелативния съд."

След интервюто в bTV Пенгезов проверил и установил, че "Средец" АД има 4-5 висящи дела в ръководения от него съд. "Те са в търговското и гражданското отделение, аз не съм в тричленните състави, на които са разпределени. Изобщо не може да се говори за конфликт на интереси", допълни Пенгезов, който е наказателен съдия.

Анна Пенгезова нашумя покрай скандала "Приморско" - тя е една от петте деца и роднини на топмагистрати, получили евтино право на строеж. Единствено тя се отказа доброволно от възможността да строи в морския град. Парцелът бе от 563 кв.м, но не на брега като останалите, а в новата част на града близо до ромската махала. Заради него Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно дело срещу Пенгезов, което още не е приключило.

Етичната комисия на ВСС също провери Пенгезов - дали той е приятелят на Октопода в магистратурата. След двумесечно проучване тя оневини магистрата с лаконично заключение от две изречения.

Стоев бе съсобственик на фирма "БКС-Средец", но преди четири години бе отстранен от нея с "неверни документи" по думите му. Дружеството оспорваше реституцията на рухналата сграда на столичната ул. “Алабин” 39, в която е наследило общинския дял. При инцидента със сградата загинаха две млади жени. (24часа)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=643991



Тагове:   дом,


Гласувай:
6



1. marystaneva - Без коментар.
18.10.2010 05:02
Тя, тая работа, е ясна...
цитирай
2. анонимен - Ние знаем как се разпределят дела в ...
18.10.2010 11:39
Ние знаем как се разпределят дела в съда на удобни съдии от Шефове, които са дупе и гащи с адвокатите. Какво като не бил в 3-членните състави по делата.Достатъчно е да разпредели делата да се гледат, от когото трябва ... ние овци не пасем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582333
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031