Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2010 16:19 - Институтът за пазарна икономика предлага намаляване на осигуровките в алтернативен бюджет
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 952 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.10.2010 13:51


Институтът за пазарна икономика предлага намаляване на осигуровките в алтернативен бюджет


  18 октомври 2010 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Начало / Финансова политика


София. Философията на бюджета, предлаган от Института за пазарна икономика, е ниски данъци, балансиран бюджет, реформи, които са наложителни и реформи, които се насочват към хората, към техния избор и на практика им дават повече власт – със собствения избор да предопределят политиките. Това каза Петър Ганев, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ) за Агенция „Фокус” във връзка с алтернативата на държавния бюджет, предлаган от ИПИ.
Предвиждаме 5 процентни пункта намаление на осигуровките, от които 2 % са от здраве. Това са тези, които отиват в здравния резерв, повече да не отиват в този резерв. 6 процентни пункта вноска към частен фонд биха били достатъчни за осигуряване на качествено здраве, както и 3 процентни пункта намаление на пенсионната вноска към държавата, 2 от които отиват в личната сметка, тоест на практика ние предвиждаме и намаление на осигуровките, каза той.
По думите му - към момента директна заплаха за валутния борд няма, но от гледна точка на стабилност и доверие, заплахата е реална и тя се случва. В България вече и то от доста време поне от ревизията на бюджет 2010 г., доверието го няма, ще имаме пета поредна година на дефицит, от който дори прекомерен през тази, най-вероятно през следващата година.
Според Петър Ганев – това оказва влияние не само в това, че надеждите за еврозоната се изпаряват, но от гледна точка на липсата на пълно доверие, на по-малкото инвестиции, на високите лихви.
Колкото до фискалния резерв, това, което е залегнало в нашия бюджет, е, че той се запазва към момента такъв, какъвто е. Резервът за здраве остава резерв за здраве като гарант за реформата, без да се попълва повече. Резервът от Сребърния фонд за пенсии остава като гарант за пенсионната реформа, като приватизацията, която най-накрая трябва да започне, трябва да попълва този Сребърен фонд, не да се използват счетоводни трикове, които да вкарват приходите от приватизация в бюджета, а да отиват, така, както са по закон за гарантиране на пенсионната реформа, каза Петър Ганев.
Възрастта за пенсиониране в България е по-ниска от средната за страните от ОИСР, тоест за най-развитите страни. Средната ефективна възраст за пенсиониране е поне с пет-шест години по-ниска и хората на 55 години вече се пенсионират.
Мерки по отношение на възрастта за пенсиониране трябва да започнат постепенно възможно най-скоро – със стъпка от 3-4 месеца от 2011 г. Промени трябва да започнат постепенно и по отношение на ранното пенсиониране.
Планове да се започне от 2016 г. не звучат сериозно. Също така – много по-сериозен контрол на инвалидните пенсии и дори преразглеждане на всички инвалидни пенсии, отпуснати в последните две години. Ако някой е излъгал системата, сега е моментът да бъде изваден на светло. Да се затегне изходът на системата не толкова като се отнемат, а като се спазват правата. В този си вариант, в който е бюджетът, актуализацията е вероятна от гледна точка на това, че сме много близо до границата на прекомерния дефицит. Приходите отново ще зависят от тези оптимистични очаквания – било за износ, било за икономически ръст, каза икономистът. По думите му - ако видим разходите на държавата – през последните 10 години всяка една година тя е харчила повече, отколкото е планирала в началото на годината, а средният допълнителен харч е бил около 1 млрд. лева.
Няма основание да очакваме чудо през 2011 г. Промени в бюджета ще има и по отношение на това, което е внесено. Едва ли ще го изтеглят от парламента, по-скоро ще направят съответните промени между четенията. Друго притеснително е, че към момента дори не са внесени всички програмни бюджети на министерствата. На МТСП програмният бюджет не е готов. Как правим бюджет, как залагаме разходи, при положение, че те още не могат да обосноват програмите си. Министерството на образованието също няма програмен бюджет, коментира Петър Ганев.
Веселина ЙОРДАНОВА


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1451612



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627636
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930