Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2010 23:26 - Лобизмът на министрите от ГЕРБ мина всякакви граници
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2015 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лобизмът на министрите от ГЕРБ мина всякакви граници

Министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова пак ще молят Брюксел да направи невъзможното, за да продължи да работи фабриката на Христо Ковачки, който така и не намери пари да оправи замърсяващите производства Драгомир Николов
  image  

Нона Караджова и Трайчо Трайков влязоха в акция "Спасители" и молят Брюксел да даде още живот на фабриките на Христо Ковачки. А вероятно и вярват, че това ще стане.

снимка: Юлиян Савчев

Сериалът "Спасители" с активното участие на министрите Трайчо Трайков, Нона Караджова и пушещата "Брикел" навлезе в нов сезон. И по количество обрати за единица време се доближава до най-добрите екземпляри на сапунените опери. В рамките на 45 дни министрите веднъж обещаха категорично да затворят фабриката, а след това се отметнаха, после направиха пореден лупинг и отново се отказаха да спират "Брикел" на 1 ноември. Пълната промяна по традиция настъпи след поредна среща със собственика Христо Ковачки, срещу когото в момента се води дело за данъчни измами.

Всъщност министрите на Бойко Борисов поеха старите си ангажименти - ще просят от ЕС още 6 месеца живот за "Брикел" и пак ще пробват да му харижат безплатни квоти от резерва. Всичко това се случва с ясното съзнание, че Брюксел може да наложи солени глоби на България. Новото е само "голото" обещание на Ковачки, че той ще плаща евроглобите за това, че фабриката му продължава да дими без никакви екосъоръжения.

 

Глобата пък расте с всеки изминал ден

 

работа в нарушение и набъбва въз основа на изхвърлените мръсни газове.

Всъщност Ковачки трябваше да затвори "Брикел" още на 1 септември, когато изконсумира дадените му от ЕС 20 000 часа за работа без сероочистки, но не го направи. Държавата не го и задължи, а вместо това същите министри дружно обещаха да пишат писмо до Брюксел, за да молят милост и още живот за фабриката. В депешата си щяха да посочат обещанията на Ковачки да налее 38 млн. евро до март 2012 г. и да модернизира част от мощностите. Как обаче очакваха Брюксел да повярва, че това, което не е свършено 7 години, ще се направи за 1 година, не е ясно. Сигурно е едно - ЕС едва ли е толкова наивен, на колкото се правят Караджова и Трайков.

Единствените проблясъци на разсъдък по казуса държавата демонстрира след средата на септември. Тогава министрите на Борисов се отказаха от мисия "Спасяване" и дори заговориха за принудително затваряне на фабриката. А само преди ден премиерът Борисов отсече: "С мъка наблюдавам стачките на работниците от "Брикел". Но когато през 2003 г. техният собственик е имал възможността да избира дали да работи 20 000 часа и да прибира печалбата, или да направи инвестиции, той е избрал големите пари, вместо да гарантира бъдещето на своето производство". Борисов показа, че ясно познава ситуацията и добави: "Но ако заводът продължи да работи, ще трябва да вземе пари от всички българи, за да плати глобата към ЕС".

 

Просветлението обаче беше за кратко

 

Часове след изказването на премиера министрите му смениха посоката и пак започнаха да обещават преговори с ЕС за нови 6 месеца за "Брикел". Освен това хитро прехвърлиха решението за съдбата на фабриката върху съвместна работна група между експерти и бизнеса, на която "делегираха права" - каквото се избистри в тази група, това да става! Факт, който сам по себе си показва, че министрите просто се застраховат за предстоящия пореден провал. Потвърждение в тази посока е и изказването на Нона Караджова, която разказа, че говорила с кмета на Гълъбово, пред когото Ковачки отсякъл, че тази инвестиция не го интересува, а инициативата да се спасява "Брикел" идвала от синдикатите. Представителят на фабриката Валентин Терзийски пък онзи ден направо призна, че дружеството няма пари за екоподобрения, но искало да работи, колкото да изкара стартиращия отоплителен сезон.

 

Грижите на държавата към съдбата на "Брикел" не свършват дотук

 

Министрите възродиха и старото си обещание в писмо до ЕС да питат дали България може да предостави и безплатни парникови квоти за фабриката на Ковачки. А правилата на ЕС в това отношение са железни. Безплатни квоти от националния резерв на страната може да вземе само нов инвеститор с нова мощност, а не построената преди десетилетия фабрика "Брикел", пък дори и хипотетично да приемем, че ще се модернизира. Самата Нона Караджова пресметна, че за година на централата ще са нужни 3.5 млн. тона квоти, които струват към 50 млн. евро. Или казано с други думи, правителството на България пита ЕС дали може

 

да даде държавна помощ на фирмата на Ковачки от 50 млн. евро

 

Искането само по себе си е колкото скандално, толкова и нелепо. Ако "Брикел" иска да работи, нека извади 50 млн. евро и да си купи квоти от други предприятия, които имат излишни количества. Това е позволено от европравилата и от Националния план за разпределение на квотите. Ами ако утре дойде голям чужд инвеститор от ранга на "Фьост Алпине" и поиска да прави завод у нас? Ще трябва да го върнем и да обясняваме, че няма безплатни квоти в резерва, защото вече са харизани на замърсители като "Брикел".

Най-странното е, че министрите на ГЕРБ знаят европравилата, но въпреки това упорстват да искат невъзможното. Нима някой е забравил абсурдните аргументи, с които през май т.г. министерството на икономиката пак настояваше за удължаване на живота и на останалите предприятия на Ковачки - ТЕЦ-овете "Бобов дол", "Марица 3", "Република" и "Сливен". Тогава страната мотивира искането си с Договора за присъединяване, в който се казва, че държавата има право на защитни мерки за предприятие в случай на трайни и сериозни затруднения в някой сектор от икономиката. В ЕС обаче бързо се ориентираха и отговорът гласеше, че затрудненията на България "не произтичат от правилата на ЕС за вътрешния пазар, а са свързани със спазването на екозаконодателството". Т.е. това не са краткосрочни затруднения, възникнали през трите години след присъединяването на България към ЕС, а са съществували към момента на съставяне на договора за присъединяване. Поради което искането бе отхвърлено.

И в крайна сметка, вместо да засипва ЕК с абсурдни искания, по-добре държавата да започне щателно

 

да проверява ТЕЦ по ТЕЦ кой как се модернизира

 

Няколко пъти досега вестник "Сега" пита официално отделните министерства какъв контрол упражняват над тези мощности, но винаги липсват конкретни отговори. "Въпросите ви са от компетенциите на Министерството на околната среда и водите. Това е ведомството, което следи спазването на екологичните норми от предприятията", традиционно отговарят от министерството на икономиката. От пресцентъра на Нона Караджова пък прехвърлят директно към регионалната си дирекция в Стара Загора, откъдето само потвърждават, че "Брикел" продължава да работи. От там винаги уточняват, че имат добра комуникация с предприятието, каквото и да значи това.

Нищо ново под слънцето. И тройната коалиция си прехвърляше топката по същия начин, примерно за "Кремиковци". Този сериал обаче не приключи с хепиенд, а струваше милиони на българите. Но очевидно управляващите не са извадили поуки. Затова и с "Брикел" ситуацията ще се развие по идентичен начин.

  image  

Фабрика "Брикел" е строена преди десетилетия и бизнесменът Христо Ковачки я придоби през 2004 г. Оттогава в нея не е вложен и лев за подобряване на екологичните показатели. Но въпреки това управляващите вярват, че някак си това ще стане в бъдеще.

 

  Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.



http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=7372§ionid=5&id=0000902


Тагове:   мина,   министрите,


Гласувай:
4



1. vmitkov - Ангеле,
27.10.2010 01:18
Независимо на колко си години, има още много хляб да изядеш докато се научиш да мислиш държавнически, но пак не е сигурно дали ще се научиш.

Имаш ли представа какви ще са цените на брикетите, ако Ковачки инвестира в модернизация за очистване на газовете. И дали някой ще купува брикетите му тогава?

Не мисли, че Ковачки е по-прост от тебе.

А що се отнася до министрите, които го защитават, ще ти кажа следното:

И на мен ми се иска всички българи да се возим в нови мерцедеси, но повечето се возят в голфове и кадети втора употреба, нали? Тъй че изискванията на ЕС са едно, а реалните ни възможности са съвсем друго нещо. И съм сигурен, че министрите мислят по сходен на моя начин (без да ме познават и без аз да ги познавам).

До колкото съм запознат, технологията на брикета е немска от времето на Хитлер още. Брикетите се правят от кафяви въглища, каквито има в изобилие в Германия. Със сигурност това е стара технология и по времето на Хитлер е вършела работа. Друг е въпросът, че сега немците едва ли ползват брикети, но ние като тях ли сме богати, за да се лишаваме от една технология, която ни върши работа, пък макар и стара.

Разбира се, има печки, които могат да горят каменни въглища. С тях е и по-евтино, защото те са 2 пъти по-калорични от брикетите, но щом има пазар за брикети в България какво трябва да направим - да спрем производството им ли? И ще стане както с блоковете на АЕЦ Козлодуй. Спряхме ги, щото така са казали от Европата, а дали това беше в национален интерес? И в чий интерес беше всъщност? Да не се окаже, че инсталациите за сероочистване на брикетната фабрика са западно производство и за това от Запад ни натискат да ги слагаме?
цитирай
2. meto76 - Учителю Митков надявам се повечето ...
27.10.2010 10:35
Учителю Митков надявам се повечето учители в България да не са на твоето ниво.В България както и в ЕС има закони, които по принцип в ЕС се спазват, а в Бълтгария не се спазват.Има закон, че всички ТЕЦ-ове трябва да имат сероочистващи инсталации.Всички ТЕЦ-ове направиха такива инвестиции, и италианците от ЕНЕЛ и американците от АЕС в Марица -изток, даже и държавнта ТЕЦ изхарчи няколко стотин милиона, сигурно колкото да се направят 2-3 такива инсталации.Само за мафиота Ковачки законите не важат.Тези инсталации не се слагат, защото на някой така му е кеф, защото иначе белодробните заболявания в района на Стара Загора ще бележат бум всяка година.А все пак за нормалните цивилизовани държави здравето на населението е на първо място, а след това бизнеса.И какво се получава едни компании инвестират стотици милиони долари и евро, за да приведат производството си в рамките на закона, а за други този закон не важи.Резултата е че електричеството от ТЕЦ-овете на ЕНЕЛ и АЕС е по-скъпо, защото хората спазват закона, а това от ТЕЦ-а на Ковачки би трябвало да е по-евтино.Нелоялна конкуренция.Тези които спазват закона могат да фалират, а нарушителя Ковачки ще печели,защото може да продава по-евтино. Друг е въпроса, че държавата изкупа електричеството от ТЕЦ-овете на Ковачки на по-високи цени от тези на ЕНЕЛ и АЕС, защото такава ни е държавата - връзкарска.А първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй добре бяха затворени, защото са строени по остаряла и опасна руска технология, а както знаем от Чернобил руската технология е пълен боклук.Все пак не можем да рискуваме обезлюдяване на половината държава при ядрена авария.
цитирай
3. meto76 - http://www. dnes. bg/balkani/...
27.10.2010 12:38
http://www.dnes.bg/balkani/2010/10/27/syrbite-si-vyrnaha-13-firmi-kupeni-ot-kovachki.102244
цитирай
4. genadi2000 - Тоя миризлив наркотрафикант...
28.10.2010 22:24
meto76 написа:
http://www.dnes.bg/balkani/2010/10/27/syrbite-si-vyrnaha-13-firmi-kupeni-ot-kovachki.102244

...само в България си "играе" на бизнесмен. И то най-великото му постижение е да точи ДДС! В другите държави биснесът му не потръгва...
Долен мръсен комунистически боклук, дано да бъде застрелян от своите господари по-скоро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614339
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930