Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2010 19:51 - Снимат чуждите имоти, а крият своите!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2806 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2010 21:22


Снимат чуждите имоти, а крият своите!     image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ударите май не са на място...

Има ли начин България да се пребори с корупцията и конфликтите на интереси, с които често свързват името й в чужбина? Не, ако не започне борбата оттам, откъдето трябва - от най-висшестоящите. Коментар на Бистра Узунова:  

 

 

Понякога западните медии говорят по инерция за това, колко корумпирана е България. На моменти клишето става почти забавно, защото споменаването му се е превърнало в автоматизъм. Тъжното в случая е, че новините от България вместо да го обезсилват, наливат нови съмнения, така че изобщо няма шанс то скоро да излезе от употреба.

image


 Корупция без граници

Смешно, та чак тъжно...

Съмненията за несъответствия в доходите и имуществото на вицепремиера Цветанов показаха колко е притеснена НАП, че й се налага да направи проверка. Получи се доста смешно - на практика поискаха разрешение от проверяваното лице, за да го проверят.

Смешните неща не приключват дотук. Българските политици явно редовно са със сбъркано призвание - един го тегли хидрологията, макар да не е учил за това, друг хармонизира европейските правни политики, но някакси не може да докаже, че компетенциите му са тъкмо там... Все скрити таланти със скрити възможности за скрити доходи.

Дори ако атаките срещу Цветанов и председателя на Столичния общински съвет Иванов идват от кухнята на президента Първанов, както предполагат някои, те сочат нещо симптоматично: доходите на българските депутати и политици, както и на самите политически партии си остават абсолютно непрозрачни, а публичният регистър за доходите на лицата с висши държавни длъжности явно не струва и хартията, на която е написан.

Публичността е предимно теоретична, доколкото данните са непълни и така сложно поднесени, че си остават загадка за онези, които се интересуват от тях. Санкциите за неподадени декларации за конфликт на интереси са смешно ниски, а и от съдебните инстанции не може да се очаква прекалено много в това отношение, особено след като се видя резултатът от проверката на Висшия административен съд за хонорара на Доган.

image


 Какво стана с обещанията?

Нагазване в блатото

Не само съдии, но и политици в България подозрително често притежават ту бедни, ту богати роднини - според както е необходимо за оправданието на необяснимите богатства, натрупани през последните години.

Сегашното управление на ГЕРБ дойде на власт с едно основно предизборно обещание: да се бори срещу корупцията в България и да бъде безпощадно /включително и към своите/, когато става дума за престъпления. Единственият начин ГЕРБ да спази това свое обещание е да въведе онази прозрачност, без която всяко общество неминуемо се превръща в корупционно блато. Без нов закон за конфликт на интереси и нов публичен регистър за доходите на висшите политици и държавници това няма как да стане. В крайна сметка цинично е да снимаш чуждите имоти от въздуха, а своите да криеш!

 

 

Автор: Бистра Узунова, Редактор: Александър Андреев


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6162311,00.html 

 http://news.ibox.bg/news/id_687413844

 

  РЗС „показаха" 52-та имота на шефа на СОС image

© БГНЕС

 

Шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов е придобил общо 52 недвижими имота на стойност над 10 милиона лева, повечето от които докато е бил полицейски и данъчен служител. Това обявиха от РЗС по време на брифинг в централата на партията.

Бяха представени доказателства за собствеността на Иванов, който освен това е бил началник на шефовете на двете най-печеливши фирми за маршрутни таксита в София.

Според РЗС той се е ползвал с протекциите на Цветан Цветанов при оглавяването на СОС и столичната организация на ГЕРБ.

Хората на Янев показаха и още доказателства за финансирането на ГЕРБ от страна на "Лев Корпорация."

Депутатът от РЗС Емил Василев заяви, че Андрей Иванов е постъпил в МВР през 1981 г. Бил е началник на 9-то РПУ в „Люлин", а от 1999 г. е работил в Главно данъчно управление, което е предшественик на НАП. От 2007 г. Иванов е общински съветник, след като Цветан Цветанов е наложил преместването му нагоре в листите на партията.

Според РЗС Андрей Иванов е бил избран за председател на общинския съвет, въпреки че фаворит на Борисов е бил Владимир Кисьов.

По информация на Емил Василев Иванов и Цветанов се познават още от 1987 г., когато са работили в една стая в СДВР.

От РЗС разпространиха документи, показващи, че като кадрови служител на МВР, между 1995 и 1998 г. Иванов, е придобил голям мезонет и няколко търговски обекта в квартал „Люлин".

В периода, в който е работил като данъчен служител настоящият шеф на СОС е закупил апартамент в „Младост", 5 парцела в Банкя и квартал „Михайлово" с обща площ 10 хил. кв.м., както и множество магазини и парцел в люлинския базар „Искра".

През своя бизнес период през 2004-2007 г. Иванов е придобил дворно място от над 2 дка в Банкя, където в момента строи огромна къща, както и друг парцел от 22 хиляди кв.м. и два големи апартамента в София и други. През 1992 г. Иванов е получил от родителите си апартамент от 80 кв.м. и чрез дарение поземлен имот от 2400 кв.м. в квартал „Михайлово" на град Банкя.

Емил Василев коментира, че става въпрос за 52 имота на обща стойност от 10 милиона лева. Той заяви още, че като полицейски служител Иванов е притежавал 8 търговски дружества, което е в нарушение на закона.

Василев посочи, че през 2003 г. 2 фирми са спечелили търга за концесията на 20 маршрутни линии - „Сиси - Т" на Николай Петров с 9 линии и „ЕГ 6" на сегашната депутатка от ГЕРБ Стефани Михайлова с 11 линии. Двамата са служители на Иванов във фирмата му „Банкя 21".

Василев посочи, че 20-те линии носят годишна печалба от 16 милиона лева, а същевременно в интервю Андрей Иванов е заявил, че печели „скромните" 70 хиляди лева годишно от отдаването под наем на три имота.

Според Емил Василев съпругата на Иванов е един от най-големите дарители на ГЕРБ и е собственик на няколко печеливши търговски фирми - една, от които е в съдружие с шефа на „НАДИН". Заради това съдружие от РЗС заподозряха бизнес мотив в акцията срещу Дамбовците.

От партията на Янев разкриха информация, че собственици на временни търговски обекти на кооперативния пазар в „Люлин" са подлагани на натиск от страна на общината да се изнесат. Техните обекти са разположени на земя, за която Иванов е имал право на строеж, но го е загубил.

Яне Янев отбеляза, че никой не е познавал Андрей Иванов преди Цветанов да го представи на ГЕРБ. Впоследствие общинските съветници от ГЕРБ са се оказали на страната на Цветанов, а не на лидера си Бойко Борисов и това довело до избора на Иванов за техен шеф.

От РЗС посочиха, че парцелите в Банкя са купувани като земеделска земя, вкарвани са в регулация и са продавани на по-ниска цена, което е знак за измама. Осен това от партията на Янев заявиха, че ще сезират НАП и комисията за борба с корупцията, тъй като всички имоти са били закупени от Иванов в качеството му на физическо лице и не е ясно дали е декларирал използваните пари.

По отношение на разразилият се през миналата седмица скандал за отношението между Столична община и „Лев Инс" от РСЗ излязоха с конкретни доказателства.

На представителите на медиите беше дадено копие от имейла, изпратен от представителя на ЛЕВ Корпорация Боян Чуков, до управителя на белгийската фирма, която е трябвало да изгради система за видео наблюдение на софийското метро.
В него се казва, че „ЛЕВ Корпорация" ще предостави банкова гаранция, необходима за стартирането на проекта.

Въпросното писмо е изпратено след среща между Чуков и тогавашния зам. кмет Цветан Цветанов.
На нея Цветанов е изразил желание за "бързо преодоляване на законовите формалности", за да може кметът Бойко Борисов да подпише договора при предстоящото си тогава посещение в Брюксел.

В последствие ЛЕВ Корпорация внася като гаранция от името на общината 1 млн. евро.

Очакваният от представителите на медиите свидетел по делото „Октопод" Асен Урмановне дойде на пресконференцията, а от РЗС подчертаха, че не се гарантирали неговото присъствие и че се надяват той да говори от трибуната на партията в най-скоро време.

Стана ясно името на още един свидетел по делото - Спаска Рашкова, която е счетоводител от „Лев Корпорация" и също е била измъчвана по време на разпитите. По това време тя е била бременна в 7-мия месец. Правена й е била очна ставка с основния свидетел на обвинението Георги Цветанов, който я е заплашвал, а присъствалите униформени лица не са направили нищо.

От партията на Янев заявиха, че депутатът Емил Василев, в качеството си на адвокат, ще посети в затвора Петър Стоянов - Сумиста, за да разбере дали бившият спортист е зад решетките заради „нерегламентирани контакти" с министър Цветанов.

Яне Янев заяви, че от доста институции и политически партии са започнали да говорят за Цветан Цветанов. По думите му РЗС има сили сама да се справи с „политическото бедствие Цветанов".

Лидерът на консерваторите заяви, че не е упълномощавал президента Георги Първанов да задава на силовия министър въпросите, които партията повдига от много време.

Той призова Първанов да покани представители на РЗС на публична среща, защото на вече зададените въпроси няма да бъде отговорено нито от ГЕРБ, нито от Цветан Цветанов.

Зам.-председателят на партията Атанас Семов коментира случващото се в партията през последните дни, заявявайки, че партията „е единна, силна и самоуверена" и че върви по курса към създаването на трета българска република с нова Конституция.

След вчерашната оставка на организационния секретар Тодор Великов на неговото място е била назначена депутатката Кристияна Димитрова.

От РЗС заявиха, че са „загрижени" за Великов, който споменал, че има здравословен проблем преди брифинга, в който обяви отказването си от РЗС.

Янев за пореден път опита да разсее съмненията, че е замесен в гей скандал, наричайки случилото се „един скалъпен сценарий, продължаващ години наред." Той заяви, че ще съди клеветниците и съобщи, че оплакалият се от него - Светослав Стефанов, е бил назначен за експерт в Изпълнителната агенция по риболов и аквакултури.

 

 

 Гласувай:
11. анонимен - димчо
29.10.2010 20:54
За да тръгнат нещата,първо трябва ГЕРБ да преровят и прочистят редиците си от крадци и мошенници. Това няма как да стане ,защото тези елементи спонсорираха ГЕРБ, и някои нейни лидери още преди да спечелят изборите. Това им осигури да продължават безпрепятствено да крадат и трупат пари. Затова сега се правят от ГЕРБ на стреляни гургулици,и демонстрират загриженост и борба с престъпноста. И на най простия ще му стане ясно че всичко е кьорфишек работа. Така че оправяне няма освен ако не бъдат изметени с голямата метла.
цитирай
2. анонимен - CSJVpLHoeUcVIhZLthg
09.06.2011 04:26
Hey, good to find smooene who agrees with me. GMTA.
цитирай
3. анонимен - gyprrGiHWSsGUfmOLQf
09.06.2011 12:36
9YHA8I <a href="http://vigrvmprzjiu.com/">vigrvmprzjiu</a>
цитирай
4. анонимен - qeafCWlNqS
09.06.2011 17:27
2hAmdj , [url=http://eftzpqbgtemk.com/]eftzpqbgtemk[/url], [link=http://psagtzrashxd.com/]psagtzrashxd[/link], http://tgmztnvjjhbz.com/
цитирай
5. анонимен - xsLzeYhbnQBxxRSlP
13.06.2011 12:44
6feyh1 <a href="http://tqxzfxzutyki.com/">tqxzfxzutyki</a>
цитирай
6. анонимен - uyOVklBeTBEozW
13.06.2011 18:02
o1Lq4p , [url=http://dowjkrzbsdti.com/]dowjkrzbsdti[/url], [link=http://tontfsafmyrg.com/]tontfsafmyrg[/link], http://npcfarnxldgl.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13952106
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031