Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2010 10:19 - Победа за републиканците на изборите за Конгреса в САЩ (ОБЗОР)
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1344 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 03.11.2010 11:20


Победа за републиканците на изборите за Конгреса в САЩ (ОБЗОР)


03 ноември 2010 | 10:12 | Агенция "Фокус" Начало / Северна Америка




Разочарованите американски избиратели отнеха властта на демократите в Камарата на представителите и засилиха позициите на републиканците в Сената, нанасяйки тежък удар на американския президент Барак Обама.
Две години след като Обама завладя Белия дом, общественото недоволство заради тежкото състояние на икономиката и разочарованието от лидерството на Обама осигуриха победата на републиканците, сваляйки председателката на парламента Нанси Пелоси и слагайки начало на нова епоха на разделено правителство.
Демократите ще имат 51 от 100 места в Сената, запазвайки контрола си върху поне една от двете Камари на Конгреса, след като загубиха мнозинството си в камарата на представителите.
Според предварителните резултати републиканците ще спечелят най-малко 50 места при представителите, повече от необходимите им 39 за мнозинство, което да издигне за председател републиканеца Джон Брьонер, поставяйки спирачки на политическата програма на Барак Обама. До момента в Камарата на представителите разпределението на гласовете е 238 срещу 182 места в полза на републиканците, като все още не е решена съдбата на 15 места.
Това е най-драстичното обръщане на баланса на силите, откакто републиканците завоюваха 54 места при представителите през 1994 г., когато в Белия дом беше демократът Бил Клинтън.
Американският президент Барак Обама е коментирал пред лидерите на републиканците в Конгреса, че иска да намерят общи позиции, след като опозиционната партия отбеляза решителна победа на изборите в средата на президентския му мандат, обявиха от Белия дом.
Обама е разговарял с Джон Бьонер, най-вероятният следващ председател на вече доминираната от републиканците долна камара на американския парламент, както и с Мич МакКонъл, лидер на републиканците в Сената.
Президентът е коментирал, че „очаква с нетърпение да работи с тях и републиканците в търсенето на общи позиции, придвижването на страната напред и постигането на промяна за американския народ”, се посочва в изявлението от Белия дом.
Бьонер е коментирал, че е провел „кратък, но приятен” разговор с държавния глава.
„Нашето ново мнозинство ще има готовност да прави нещата различно”, коментира Брьонер, „започваме със съкращаване на разходите, вместо да ги увеличаваме, намаляване на администрацията, вместо да я увеличаваме, и промяна на начина, по който работи Конгреса”.
Според анализатори възможността за президента Барак Обама да преследва големите си планове навярно се изчерпи.
Обама дойде в Белия дом, изразявайки възхищението си от Роналд Рейгън и Франклин Рузвелт заради умението им да постигат промяна в големи мащаби.
Но със загубите на партията му на изборите за Конгреса през изминалата нощ, Обама се изправя пред ново разпределение на силите, което ще ограничи възможността му да довърши едва започнати части от програмата си, като законодателството за климатичните промени. Подобни загуби през 1994 г. принудиха тогавашния президент Бил Клинтън да се задоволи с инициативи в малък мащаб, стратегия, която беше критикувана от Обама като кандидат-президент.
„Нещата ще станат много по-трудни, от големите промени като търговията с емисии, до малки неща като политиката спрямо хомосексуалистите в армията и затварянето на „Гуантанамо”, коментира Мат Бенет, бивш съветник на Обама и заместник-председател на организацията „Третият път”. „Но ще има постигане на сделки, като въпросът е – къде ще искат да преговарят републиканците?”
Изборите може да провокират и промяна на носителите на отговорността за икономическата политика. В момент, когато избирателите считат за свой най-голям проблем пазара на работни места и възстановяването на икономиката, победата на републиканците ще задълбочи политическата блокада по фискалните въпроси, поставяйки по-голяма част от тежестта за справянето с икономиката върху Федералния резерв.
© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

 









Тагове:   победа,


Гласувай:
2



1. meto76 - АФП: Според предварителните ре...
03.11.2010 10:20
АФП: Според предварителните резултати републиканецът Ранд Пол от „Чаеното парти” е избран за сенатор в Кентъки


03 ноември 2010 | 01:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Северна Америка


Вашингтон. Републиканецът Ранд Пол ще отбележи първата символична победа над демократите, ставайки първият американски сенатор от опозиционното движение „Чаено парти”, предаде АФП, позовайки се на прогнози на Си Ен Ен за изборните резултати.
Консервативният активист, който е син на дългогодишният американски политик Рон Пол спечели място за републиканците, с 55 % от вота за сметка на 45 % гласове, подадени за съперника му Джак Конуей.
Ранд описва консервативното движениер като „група от хора, които са по-загрижени за държавния дълг на САЩ, отколкото всичко друго.”
цитирай
2. meto76 - Първия клип, който знае английски ...
03.11.2010 11:21
Първия клип, който знае английски да го изслуша.Силна реч на Ранд Пол от „Чаеното парти"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612196
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930