Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 00:16 - Огнян Донев оглави най-голямата бизнес организация в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2148 Коментари: 1 Гласове:
1



image

 

   

 

   

Иво Прокопиев предаде поста на Огнян Донев
Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

Това, което КРИБ винаги е искал и иска от правителството, което и да е то, е постоянно подобряваща се среда за бизнес, която да дава възможност активите на населението и бизнеса да поскъпват,
Иво Прокопиев

Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев е новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Негови заместници ще са изпълнителният директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян и Петко Димитров от "ПрайсуотърхаусКупърс".

Това реши новият управителен съвет на бизнес организацията, който беше обновен с 15 членове на общо събрание вчера. Мандатът на новото ръководство е за 2 години.

"Надявам се, че ще мога да отговоря на доверието и в следващите две години да направим така, че гласът на българския бизнес да бъде още по-силен и разбираем", заяви Донев. Заседанието започна с презентация на досегашния председател на КРИБ Иво Прокопиев, който направи обзор на актуалното състояние на икономиката в България (виж карето).

Прокопиев (съиздател на "Дневник" и Капитал") беше два последователни мандата начело на КРИБ. Организацията прие и отчет за дейността си. Докладът показва, че тя стои добре финансово, а паричните й средства са над 962 хил. лв. При създаването си през 2006 г. КРИБ обединява над 4000 компании, колективни и индивидуални членове, сега те са над 10 500, отчете Прокопиев.

Преди четири години и половина членовете на организацията са произвеждали 2/3 от БВП на страната, а сега - 3/4. Хората, на които компаниите в КРИБ осигуряват работа, са се увеличили от 300 000 на 700 000.

Почетният председател на строителната камара и член на КРИБ Симеон Пешов коментира, че въпреки сигналите за раздвижване в западните икономики българското строителство все още е близо до дъното "с много леко тръгване нагоре". Прогнозата на камарата обаче е, че през март 2011г. се очаква по-голямо раздвижване на пазара, но нивата от 2008 г. няма да бъдат достигнати.

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" представи на членовете на КРИБ актуално изследване на обществените нагласи. В момента се наблюдава най-високото ниво на песимизъм сред гражданите и бизнеса от 2001 г. насам, заяви тя. Част от другите изводи са, че и през следващите месеци ще живеем под страховете на продължаващата икономическа криза.

Тя ще определя потреблението и покупателното поведение на хората. Само 2% от хората смятат, че България ще излезе от кризата до края на 2010 г. 72% очакват това да не стане и през 2011 г. Основните опасения на малкия и средния бизнес са замразяването на чуждите инвестиции, ръстът на безработицата и освобождаването на квалифицирана работна ръка.

Мениджърите са притеснени и заради свитите пазари и потребление и увеличаващата се междуфирмена задлъжнялост.

Основната заплаха - честата "смяна на посоката"

Влошените фискални резултати в съчетание със значителното отслабване на буферите, с които разполага държавата, са основен риск пред възстановяването на българската икономика, каза досегашният председател на организацията Иво Прокопиев (съиздател на в. "Дневник"). Проблемът идва от по-големия спад на приходите (-8% на годишна база) в сравнение със свиването на публичните разходи (-1%). Бягството от реформи в социалната и в здравната сфера ще увеличи допълнително натиска върху разходната част на бюджет 2011.
Според Прокопиев, освен да разчита на ЕС и на Световната банка като партньор за социалните реформи, България може да се възползва и от новата предпазна кредитна линия на МВФ. Чрез нея фондът предоставя застраховане при криза за страни, които провеждат здравословни политики, но все още не отговарят на изискванията за ползване на гъвкава кредитна линия (за каквато Полша например се договори с МВФ през 2009 г.) 
Най-голямата заплаха за бизнеса обаче е честата "смяна на посоката" - политиката на правителството към частния сектор е колеблива и често противоречива, обратите по ключови въпроси създават недоверие и несигурност, каза бившият председател на КРИБ. Това кара потребителите  да отлагат потреблението, а инвеститорите да замразяват проекти и да изнасят капитал. Прокопиев допълни, че и най-успешната комуникация не може да замени липсата на модернизация, особено в публичния сектор.
"Има видими сигнали за ценностен обрат - да си бизнесмен е лошо, да си успял е порок", каза още Прокопиев и предупреди, че "когато се криминализира идеята за бизнес като цяло, криминалният бизнес получава предимство". И данъкоплатците, и предприемачите искат едно - ясни и твърди правила на играта. Трудното е налагането на правилата и създаването на институции, които да ги гарантират, в което е ролята на държавата - това е разликата между бедните и богатите страни, каза Прокопиев.

Новите членове на УС на КРИБ

Огнян Донев  - "Софарма"
Петко Димитров - "ПрайсУотърхаусКупърс"
Левон Хампарцумян - Уникредит Булбанк
Камен Колчев - "Елана"
Петър Кънев - Съюз на печатарската индустрия
Цоло Вутов - "Елаците мед"
Атанас Гаров - "Колиърс"
Евгений Иванов - Българска асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика
Даниела Петков - ПОК "Доверие"
Боряна Манолова - "Сименс България"
Стефан Шарлопов - "Шарлопов хотелс"
Светослав Глосов - "БИАД-С", Камара на строителите в България
Франко дел Фабро - "Крафт Фуудс България"
Антъни Хасиотис  - "Юробанк И Еф Джи груп"
Георги Ранделов - "Майкрософт България"




http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/11/04/987715_ognian_donev_oglavi_nai-goliamata_biznes_organizaciia/



Гласувай:
1



1. анонимен - Да им е честито!
07.11.2010 00:30
Кой от горе изброените "работодатели и индустриалци" е собственик на това което управлява? Иначе да им е честито!
И другите "работодателски организации" са изградени по същия тертип - мениджъри от национална величина назначени и нито един собственик на предприятие или главен акционер и все едни и същи елитни и добре познати физиономии, в по- голямата си част медийни звезди, готови на всичко да се "отъркат" във властта и в никакъв случай да защитят интересите на бизнеса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615613
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930