Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 13:39 - DW: България : имитация на реформи
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1334 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2010 13:41


България: отлагане на неотложното     image
Старата боя по новите тапети

Поредното упражнение на управляващите най-после приключи. То бе толкова отегчително и безсмислено, че краят му сам по себе си е повод за дълбока въздишка на облекчение. Ясен Бояджиев за една нищо не решаваща реформа.  

 

Подписаното от премиера, синдикатите и работодателите „национално споразумение” за бъдещето на пенсионната система бе представено като реформаторски триумф. Заслужена ли е тази оценка?

За тържествената приповдигнатост и радостните фанфари, съпътствали събитието, със сигурност има поне една, напълно уважителна и валидна за всички причина – че най-после упражнението на днешните управляващи на тема пенсии завърши. Толкова мъчително, отегчително и безсмислено бе то, че краят му сам по себе си е повод за дълбока въздишка на облекчение.

image
Истинската реформа - задача за някое по-смело управление

За всекиго по нещо

Колкото до резултатите от него, всеки от участниците получи по нещо. Правителството получи благословия да измъкне още пари от работещите и бизнеса под формата на „данък пенсия” и отделно си взе 100 милиона „откуп” от частните пенсионни фондове, за да позакърпи бюджетната сметка в изборната година.

Работодателите бяха толкова стреснати от перспективата за национализация на тези фондове, че видяха във „великодушния”, макар и частичен, а може би и временен, „отказ” от нея повод за успокоение.

Синдикатите, противопоставящи се на всяка промяна, въпреки драматичното си тръшкане за пред публиката, на практика получиха почти всичко, което поискаха.

За сметка на това поколенията бъдещи пенсионери, драматично заинтересовани от промяна, не получиха нищо.

„Реформа”, която не решава нищо

Щастливи, че се отървават от безкрайните пенсионни преговори, някои от участниците в тях благодариха на премиера за „решителното му поведение в провеждане на пенсионната реформа”.

В действителност обаче днешното правителство се отказа от почти всички действия, понамирисващи поне малко на нещо като реформа, и щедро ги завеща на следващото, по-следващото и по-по-следващите правителства, които и да са те.

Първият вариант на т. нар. „пенсионна реформа” бе представен преди повече от година. Оттогава се смениха толкова варианти, че едва ли някой ги помни, а и няма смисъл да се помнят. В края на краищата бе приет най-мекият, най-разсроченият във времето и нерешителен вариант, при това без никакви гаранции, че ще се случи.

Скоро едва ли някой ще си спомня какво съдържа и той, а и едва ли има смисъл да се помни. Т. нар. „реформа” не решава трайно нито един от проблемите на пенсионната система, която в този си вид може да просъществува по-дълго само, ако все повече хора плащат все повече, за да може все по-малко хора, за все по-кратко време да получават малки пенсии.

image

Т. нар. "реформа" не включва трайно решение на нито един от проблемите на системата

Защото не се премахва нито един от дълбоките пороци на тази система и най-вече поредицата привилегии и изключения, които дават възможност за най-ранната в Европейския съюз реална възраст на пенсиониране. Защото не се прави нищо за промяна на модела на системата към укрепване на капиталовите пенсионни схеми, които да мотивират личната отговорност и личните спестявания.

Истинската реформа – някой друг път

Доволни от развръзката, синдикатите я определиха като „единственият възможен компромис” и „максимално балансираното решение”. И са прави – решението наистина е дотолкова компромисно и балансирано, че, запазвайки статуквото в обозримо бъдеще, на практика не решава нищо.

Истинската реформа ще почака за някой друг път. За някое отговорно, компетентно, смело и наистина реформаторско управление. Ако такова е възможно в България.

 

Автор: Я. Бояджиев, Редактор: А. Андреев

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6201264,00.html


Тагове:   България,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://www. dw-world. de/dw/a...
08.11.2010 13:39
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6100023,00.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617009
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930