Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2010 22:22 - САЩ ще изнася втечнен шистов газ за Кувейт, България отказа на Шеврон добив на газ в България
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2508 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 09.11.2010 22:34


САЩ ще доставят природен газ за Великобритания за първи път от 50 години image От Юлиян Арнаудов Всички статии на автора Последна промяна в 12:46 на 09 ное 2010, image

САЩ разполагат само с два терминала с лиценз за реекспорт - Сабина Пас и Фрийпорт.На снимката: тeрминал за втечнен газ в Италия.

image

САЩ се готвят да осъществят първата от 50 години насам доставка на природен газ за Великобритания, като танкер с втечнен газ на борда се очаква да пристигне на Острова в средата на месеца, пише "Ройтерс".

Танкерът "Маерск меридиан" се очаква да пристигне на 18 ноември от Лузиана на терминала Грейн във Великобритания. Първият изобщо транспортен съд за втечнен газ "Метан пайънийр" извърши трансатлантическа доставка през 1959 г.

Цените на американският природен газ отчетоха спад с близо 30% от началото на годината заради скока на добив в Северна Америка. Това намали до минимум обемите на синьото гориво, което САЩ внасяше. Вашингтон поднови износа на втечнен газ на високоплатените пазари в Азия и Южна Америка по-рано през тази година, но за първи път ще осъществи доставка към Европа.

"Това е първият случай, който виждам за подобна директна трансатлантическа сделка", обяви британски енергиен експерт.

Въпреки това "Маерск меридиан", който може да превозва 166 хил. куб.м охладен газ, друг танкер "Ал Хамила" с капацитет 216 хил. куб.м се очаква да бъде натоварен с газ за реекспорт от същия британски терминал малко по-късно. Крайната точка на втория танкер не е известна, допълва "Ройтерс".

Близо 6 млрд. куб. м газ е бил реекспортиран от САЩ през тази година. В момента само два американски терминала имат лиценз да извършват подобна дейност – Сабина Пас и Фрийпорт. През октомври два танкера извършиха доставка на синьото гориво предназначена за реекспорт от САЩ към Аржентина и Кувейт, като крайните точки за доставки не са известни.

http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/09/990155_sasht_shte_dostaviat_priroden_gaz_za_velikobritaniia/
Трайчо се издърви на посланика на САЩ Уорлик 09.11.2010 [Преводач]image
image

Министърът на икономиката Трайчо Трайков разкритикува американския посланик Джеймс Уорлик заради опитите му да сътрудничи на американска компания за инвестиции в шистов газ у нас.

Преди няколко месеца дипломатът заяви пред журналисти, че американската компания „Шеврон“ иска разрешение от правителството за проучване на терени за добив на шистов газ като алтернатива на природния. Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация, добави тогава посланикът. 

Моят приятел, посланикът Уорлик вече шест месеца не може да разбере какво точно се случва с шистовия газ и защо трябва да се спазват българските закони и българския национален интерес, когато се прави най-хубавото нещо. Защото когато се дава право за проучване и добив, се провежда конкурс“, заяви днес Трайков в лекцията си пред студентите от УНСС, цитиран от Дарик радио.

„Конкурсът се провежда като се вземе решение на Министерския съвет, което ние сме направили и след това се публикува в официалния вестник на Европейския съюз, което е на път да се случи.
И защо „Шеврон“ въобще дойдоха? Защото когато аз бях в Щатите, отидох и говорих с тях, въпреки че американското посолство каза: не говорете с тях, те са много голяма компания, не се интересуват от България. Но приемам, че всеки има право да интерпретира фактите както намери за добре“, каза още министърът.

Той заяви, че България се надява да постигне по време на предстоящите преговори с Русия намаление на цената на природния газ с повече от 5%, предаде БТА.

   

 

   

 

Руското протеже в България Трайчо - десетте процента, се издърви на посланика на САЩ, който го попита защо вече 6 месеца след интереса на Шеврон една от малкото компании, които имат технологията за добив на шистов газ не е обявен конкурс за проучване и разработвенате на собствените ни залежи от шистов газ. Защо 2 години след газовата криза между Украйна и Русия, България все още няма връзка с газовата транспортна мрежа на съседните държави. САЩ най-големия до преди няколко години вносител на природен газ благодарение на шистовия газ вече изнася природен газ за страна  от Персийския залив - Кувейт. Видяхме руските подлоги от ГЕРБ, поредните продажни български политици, които за 30 сребърника продадоха българските национални интереси на Газпром. Другарят Путкин идва след няколко дни да донесе куфарчетата с парите.


Тагове:   България,   добив,   отказа,


Гласувай:
1



1. meto76 - http://30dumi. pozicii. net/2...
09.11.2010 22:38
http://30dumi.pozicii.net/2010/11/traytcho-se-izdarvi-na-poslanika-na-sasht-uorlik/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617605
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930