Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2010 17:31 - Нуриел Рубини: Само слабите оцеляват
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2038 Коментари: 2 Гласове:
4



Само слабите оцеляват 15.11.2010 г. 11:36 ч. imageimage

Нуриел Рубини*

image  

Рискът от разразяването на глобална валутна и търговска война нараства, а повечето икономики се надпреварват да обезценяват валутите си. Всички са се впуснали в игра, в която някои със сигурност ще загубят. Сегашното напрежение се корени в парализата, породена от глобалния спад на цените на активите. Страните с големи бюджетни дефицити – каквито са Съединените щати и някои англосаксонски икономики – където имаше сериозно надценяване на активите и бързо нарастващ търговски дефицит, сега трябва да спестяват повече и да харчат по-малко, за да постигнат балансиран бюджет. За да подкрепят растежа, те се нуждаят от номинално и реално обезценяване на валутите си за намаляване на търговския дефицит.

 

Но страните с големи бюджетни излишъци – каквито са Китай, Германия и Япония – с нарастващи търговски излишъци са твърдо против номинално преоценяване на своите валути. Поскъпването на валутите им ще намали видимо търговските им излишъци, защото са неспособни или нямат желание да харчат от бюджетните излишъци в подкрепа на икономическия си растеж чрез увеличаване на разходите за стимулиране на потреблението.

В рамките на еврозоната този проблем е изострен от факта, че Германия, със своите големи търговски излишъци, може да преживее едно по-силно евро, докато PIIGS (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания) не биха могли. Дори още по-лошо, с техните огромни търговски дефицити, PIIGS се нуждаят от рязко обезценяване, за да възстановят икономическия си растеж и да осъществят болезнени фискални и други необходими структурни реформи.

Свят, в който страните с огромни бюджетни дефицити се нуждаят от съкращаване на бюджетните разходи и нетно повишаване на износа, докато страните с бюджетни излишъци не искат да се лишат от експортно ориентирания си растеж, е свят, където напрежението около валутното неравновесие неизбежно ще излезе от контрол. Страни извън еврозоната като Съединените щати, Япония и Обединеното кралство се нуждаят от слаби валути. Дори Швейцария интервенира на пазарите, за да отслаби франка.

В същото време Китай интервенира масирано, за да спре поскъпването на реминбина (конвертируемата валута на Китай – б.пр.) и да поддържа нивата на износа си. Резултатът от това е, че повечето нововъзникващи икономики изпитват подобни притеснения за поскъпването на валутите си, от което ще загубят конкурентността си спрямо Китай, и също интервенират агресивно и/или осъществяват пълен контрол върху капиталовите потоци, за да предотвратят поскъпването на валутите си под натиска на валутните пазари.

Проблемът, разбира се, е, че няма как всички валути да са слаби по едно и също време. Ако едни са слаби, други по дефиниция трябва да са по-силни. По същия начин не всички икономики могат да подобрят търговския си баланс по едно и също време. Световният търговски баланс по дефиниция е равен на нула. Затова войната за обезценяване на валутите, в която и ние участваме, е игра с нулев резултат. Докато едни страни печелят, други неизбежно губят.

Първият залп в тази война дойде от манипулирането на валутните курсове. За да разнообрази валутните си резерви с различни валути от долара, но без да се лишава от доларовите резерви, Китай започна да купува японска йена и южнокорейски вон, като по-този начин засегна силно конкурентоспособността им. Затова в отговор Япония започна да интервенира на пазарите, за да може да отслаби йената.

Тази интервенция възмути Европейския съюз, защото подложи на натиск еврото и то поскъпна във време, когато Европейската централна банка задържа лихвените равнища, докато Японската централна банка и Федералният резерв на Съединените щати продължаваха да подкрепят монетарната си политика. Поскъпването на еврото ще бъде доста болезнено за PIIGS и ще задълбочи рецесията в тези страни, подлагайки на риск икономическото им възстановяване. Европейците вече започнаха вербалната интервенция, като в скоро време може да им се наложи да я приложат на практика.

Влиятелни гласове в Съединените щати препоръчват на властите в отговор на неконтролираното трупане на доларови запаси от страна на Китай да се предприеме изравняване на сметката между продадените долари и купените реминбини. Но докато тези идеи все още са в процес на обсъждане, Китай и останалите нововъзникващи пазари ускоряват намесата в регулирането на валутите си в опит да предотвратят понататъшното им поскъпване.

Следващото стъпало в тази война е наливане на повече ликвидност на пазара (т.е. печатане на пари – б.пр.).

Централната банка на Япония вече обяви, че ще предприеме подобни действия, Английската централна банка вероятно също скоро ще го направи, а Федералният резерв на Съединените щати със сигурност ще го направи след редовната си ноемврийска сесия. По принцип има много малка разлика между монетарна интервенция – по-ниски лихви или повече ликвидност под формата на напечатани пари – която води до понижаване на стойността на съответната валута, и директната интервенция на валутните пазари за постигането на една и съща цел. Де факто обаче наливането на ликвидност обикновено е по-ефективен инструмент за отслабването на валутите, отколкото пряката намеса на външните пазари, която обикновено не носи никакви ползи.

Очакванията за агресивно наливане на пари от страна на Федералния резерв вече оказаха влияние върху стойността на долара, като тя сериозно се понижи, предизвиквайки силно безпокойство в Европа, нововъзникващите пазари и Япония. Въпреки че Съединените щати твърдо заявиха, че няма да се намесват в опит за понижаване на стойността на долара, те всъщност активно правят точно това чрез наливането на ликвидност.

Централните банки на Япония и на Англия предприемат същите действия като Федералния резерв, като по този начин засилват натиска върху еврозоната, където инатът на Европейската централна банка, страхуваща се от възможно нарастване на инфлацията, е по-скоро причината за спъването на възстановяването на PIIGS, отколкото наливането на ликвидност от страна на горепосочените централни банки. Но този страх на ЕЦБ е илюзорен, защото има по-скоро риск от дефлация в PIIGS, отколкото от инфлация.

Валутната война вероятно ще причини и търговска война, както се вижда от скорошното споразумение, постигнато в Конгреса за предприемане на действия срещу Китай. С почти десет процента безработица в Америка и растеж в Китай, единственото неизвестно е дали звукът от барабаните на войната не се приближава по-бързо, отколкото ни се струва.

Ако Китай, нововъзникващите пазари и другите страни с огромни излишъци пречат на номиналното поскъпване на валутите си чрез пряка интервенция – и предотвратяват реалното поскъпване чрез утвърждаване на правото да интервенират – единственият начин, по който страните с дефицити могат да постигнат видимо обезценяване на валутите си, е чрез дефлация. Това ще доведе до влизане в нова рецесия, до по-големи фискални дефицити и до огромно нарастване на дълга.

Ако номиналното и реално обезценяване (респективно поскъпване) на валутите на страните с дефицит (респективно с излишък) не успеят да влязат в равновесие, а страните с дефицит не намалят бюджетните дефицити и страните с излишък не успеят да намалят нивата на спестяванията си чрез стимулиране на консумацията, то това ще доведе до сериозно намаляване на брутния продукт в световен мащаб заради прекомерно предлагане. Това ще породи световна дефлация и невъзможност за обслужване на частните и публични дългове на задлъжнелите страни, като в същото време ще лиши страните кредиторки от растеж и богатство.

*Нуриел Рубини е професор по икономика в Stern School of Business към Нюйоркския университет и съавтор на книгата „Икономики в криза”.

Текстът е публикуван в сайта на „Project Syndicate”.

Превод от английски Георги Киряков


http://glasove.com/article-10716.php



Тагове:   Оцеляват,


Гласувай:
4



1. meto76 - http://www. investor. bg/news...
15.11.2010 18:56
http://www.investor.bg/news/article/108377/9.html
цитирай
2. ivanmitev57 - Грешката на проф. Рубини
19.06.2011 12:32
Статията с преценки на проф. Рубини съдържа любопитна информация.
...
При ползване на "Незлатни пари", за пълноценно обществено развитие следва да се неутрализира грешката на проф. Рубини и да се употребява държавно финансово противодействие с "Модел Ресурси М" спрямо икономическа и/или финансова криза.

Иван Митев - икономист

http://ivanmitev.blogspot.com/2011/02/blog-post_09.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580747
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031