Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2010 18:48 - Здравен десятък
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1766 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 18.11.2010 20:53


Здравен десятък Здраве, Икономика for n00bs — 07:18, 9 March 2010

image

По време на тираничното, робовладелско и съвсем гнусно турско робство, прочитаме в учебниците по родинознание още в 4 клас, алчните османски изедници са издевателствали всячески над нещастния български народ, включително с тежкия, несправедливо смазващ и ужасен данък - десятък. Всеки българин, представете си ужаса, трябвало да дава на империята като данък 1/10 от това, което произведе! Истинско робство!

Разбира се, фактът, че в момента толкова е само здравния ни данък, е само леко ироничен…

 

Непрекъснато срещам хора (и то не само в тоя блог, както може би си мислите), които ми обясняват колко лошо е “да пуснем търговците в храма” на здравеопазването и как то трябва да остане държавно, “за да не станем като Америка“, където, според очевидци (очевидци на филма Sicko на Майкъл Мур, разбира се, не очевидци на американската здравна система) хората буквално са оставяни да умират, защото не могат да си платят лечението. Според същите тия хора, държавното здравеопазване е евтино, качествено и достъпно.

Доколко е качествено знаем много добре от опит и именно поради това всички ходим на частни зъболекари, примерно - затова няма да говорим сега. Но доколко е евтино и достъпно за всички държавното здравеопазване, можем доста да си поприказваме, особено пред вид плановете на правителството отново да вдигне “здравната осигуровка” и тя да стане колкото най-високите в света - 10%.

За Америка

Както казах по-горе, ако гледа филмите на Майкъл Мур, човек остава с впечатлението, че в САЩ народът измира от бедност и само богатите могат да си позволят лекар. Там здравеопазването било много скъпо, здравните застраховки били непосилни. Това виждане се подкрепя и от мнението на много американци - който и от тия, с които работя да питам, всички казват, че здравеопазването в САЩ наистина е изключително качествено (САЩ са на първо място в света по медицински патенти, проведени изследвания, медицински открития и въвеждане на иновативни технологии в медицината няколко десетки години подред, а университетите им са безспорни световни лидери)  но …е много скъпо.

Когато обаче кажа на тия американци, че в Европа почти навсякъде здравния данък е 10% от дохода на всеки човек и че е задължителен, настава едно странно мълчание. Мълчание, което се проточва, оказва се, защото американците пресмятат на ум каква безумно щедра и с включени всички възможни бонуси здравна застраховка могат да си купят в САЩ, ако за това харчат цяла 1/10 от парите, които печелят.

Здравната застраховка в САЩ, която покрива общо взето всичко, струва между 100 и 200 долара месечно, в зависимост от човека (дали пуши, дали е дебел, дали е предразположен към болести и т.н.). Когато се сключва договор за години напред (даже за цял живот може), отстъпките са големи. Има и опростени планове, започващи от 35 долара, които покриват само злополуки и high cost болести (рак и т.н.), но не и обикновени медицински процедури (прегледи, настинка и т.н.) - насочени основно към младите.  Средният доход в САЩ е 4000 долара месечно (48 хил. годишно), а минималната заплата  - 1300 месечно (7.25/час).

Оказва се, че митът за скъпото американско здравеопазване и евтиното и достъпно европейско е само това - мит. В Европа като цяло здравето е много скъпо и това е резултат именно от задължителните  държавни здравноосигурителни системи. Като нашата конкретно, която представлява просто пробита каца, източвана по всякакви начини, в която ние сме задължени да наливаме парите си и в същото време да ходим по частни доктори, ако искаме качествено обслужване, а не шамари, безкрайно чакане и безхаберие. Положението е подобно и в други европейски страни с изцяло държавно здравеопазване (Великобритания) и по-добро в тия, в които то е либерализирано или под контрола на общините (Швейцария).

Затова Обама не може да си прокара здравния план и затова ние трябва да реформираме здравната система, вместо да хвърляме още тежест върху частния сектор, за да финансираме неефективността на държавния.



http://kaka-cuuka.com/2126


http://svejo.net/916730-globalization-zdraven-desqtuk



Тагове:   десятък,


Гласувай:
3



1. zaw12929 - Защо да им е скъпо на американците
19.11.2010 17:50
Те привличат ума на човечеството, когато е готово, обучено...
Не ми ги хвали. От тях тръгна кризата,войните... Имаме познати там и разказите им са ...просто САЩ произвеждат 2% от световния доход, а консумира 25% . Те и с печатането на долара ни ограбват...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582846
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031