Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2010 21:40 - Свързани с Нона Караджова лица печелят обществени поръчки за милиони
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3650 Коментари: 4 Гласове:
1



Клуб "Дондуков 53" Свързани с Нона Караджова лица печелят обществени поръчки за милиони  

imageВ началото на 2006 г. апартамент от 78 кв.м. на петия етаж на Дондуков 53, близо до кръстовището с бул. Васил Левски сменя собствениците си. Списъкът на продавачите е дълъг. Съсобственици на имота са 16 души, сред които личат имената на сегашния министър на околната среда и водите Нона Караджова и тогавашния шеф на НОИ Йордан Христосков, заедно с техните съпрузи. Редом с тях са още 14 неизвестни на публиката имена, разпределени по двойки: Тодор и Емилия Градеви, Георги и Теменужка Шопови, Стефан и Лина Иванови, Борислав и Антоанета Тафраджийски, Ева и Тодор Радеви, Спартак и Даниела Керемидчиеви.

В имотния регистър липсва каквато и да е било информация за придобиването на апартамента от тази внушителна група. От фирмения регистър обаче научаваме, че още от 2001 г. на Дондуков 53, но на четвъртия етаж в ап. 13 се помещава седалището на Сдружение "Клуб Икономика - 2000", както и Кооперацията "София Консултинг Груп". Членове на УС на тези сдружения в различен период от време са били всички гореизброени лица, но без министър Нона Караджова и Йордан Христосков и техните половинки.
Основен предмет на дейност и на двете кооперации са консултански услуги в областта на икономиката и правото. Като юридически лица те участват в многобройни консорциуми и кооперации, кандидатстват за обществени поръчки по национални и европейски програми и... печелят.

Справка в регистъра на Агенцията за обществени поръчки показва, че от 2005 г. до днес близо 4 700 000 лв са усвоени от организации с различни имена, но с едни и същи собственици и управители: Борислав Тафраджийски, Спартак Керемидчиев, Стефан Иванов, Ева Радева и съпругът и адв. Андрей Горанов.

Възложители на поръчките спечелени от "Кръга Дондуков 53" са МОСВ, МОНМ, МРРБ, Програма ФАР, Басейнова дирекция и няколко общини, сред които най-щедра е Столична община. Последната е дала близо 1 200 000 лв. през 2008 за "Координация и управление на договорите на Столична Община за подготовка и изпълнение на инвестиционен проект за „Управление на битовите отпадъци на Столична община”. Изпълнител на поръчката, подписана от Бойко Борисов и финансирана по програма на ЕС е КОНСОРЦИУМ "СКГ - КЛУБ 2000 - ЕПК", в който членуват "Екопро Консулт", "Клуб Икономика" и "София Консултинг Груп", а управляващ е Борислав Тафраджийски.

След като ГЕРБ идват на власт настъпват още по-добри дни за консорциумите, които печелят два солидни проекта: МОНМ възлага на "Обединение делегирани бюджети" представлявано от Стефан Иванов проект за 1083250 лв. за разработка на методология за обучение на директори на училища по работа с делегирани бюджети. Министър Нона Караджова пък възлага на "Водна стратегия 2010" представлявана от бившия и съсобственик Борислав Тафраджийски проект за 630000 лв за "Подготовка на Национална стратегия и план за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база".

Сдруженията и консорциумите около Ева Радева и съпругът и Андрей Горанов също печелят няколко по-скромни поръчки от порядъка на 80-100000 лв.

Консултантската дейност носи и прилични доходи. Така например имотното състояние на семейството на Горанов и Радева значително се подобрява през последните три години. През 2007 г. те купуват ателие от 123 кв.м. в Младост 1 от Ивайло Манджуков, който е син на оръжейния търговец Петър Манджуков. Тази година Ева Радева се е сдобила и с апартамент от 83 кв.м. в луксозния комплекс "Перлите на Младост".

"Вършим работа, която е невидима за хората"

Мистериозно придобитият апартамент на Дондуков 53 е засега единствената формална пряка връзка на министър Караджова с доходоносните кооперации от консултанти. Неформалните сведения очертават обаче един доста тесен приятелско-роднински кръг.

Според разследване на активистите от неправителственото сдружение "Екопрограма" връзките на Караджова с Борислав Тафраджийски, който управлява най-крупните обществени поръчки, датират от времето, когато тя работи в Икономическия институт на БАН. Двамата били изключително близки и до днес.

Ева Радева и Нона Караджова са родом от един край и са приятелки покрай първите си съпрузи. Ева Радева печели например концесията за "Невестинска вода" ООД по времето когато Нона Караджова е шеф на отдел в МОСВ.

Друга полезна връзка на Радева е тази с настоящата шефка на Агенцията за обществени поръчки Миглена Павлова. Двете дами членуват в Сдружение "Национален институт за обществени поръчки"

Радева протежира също така назначението на своята съдружничка Клементина Иванова Денева-Върбанова за главен секретар на МОСВ. Според сайта Bulgaria News, който се позовава на "бюрократи" от екоминистерството, тя помага на бившия габровски кмет Томислав Дончев да спечели проекта за водния цикъл на Габрово. Шампионът на европроектите Дончев, който стана министър на еврофондовете, пък е близък приятел с Андрей Горанов.

Естествено, тези връзки трудно могат да бъдат доказани като конфликтни, с изключение на няколко трудно оспорими факта.

Първо: съсобствеността в апартамента на Дондуков 53 показва свързаност. Каква именно предстои да се изясни.

Второ: след като напуска МОСВ през 2005 г. и преди да стане министър през 2009, Караджова работи като експерт към "Клуб Икономика - 2000".

Трето: анализът на сумите получени от "Клуб Дондуков 53" във времето показва, че обемът и източниците на финансиране растат и се местят паралелно с властовия ресурс на ГЕРБ: през милиона от Столична община, до двете министерства, които само за тази година са дали поръчки за 1 700 000 лв. Подробностите могат да бъдат видяни в приложения файл.

http://www.bivol.bg/home/item/688-dondukov53.html




Гласувай:
1



1. анонимен - На това му се казва - перфектна работа в екип!
23.11.2010 00:53
Нека, да има обществени поръчки! Нека, има силна държавна власт - по възможност централизирана! Нека, ни дерят с "ниски" данъци и имат на разположение все по - голям и все по - нестигащ бюджет! Че иначе ще им изпопукат колективчетата от глад и може да им се наложи да посвършат някаква реална работа. Друго си е - средства за присвояване... Пардон за усвояване.
цитирай
2. анонимен - Браво, много свежо!
10.12.2010 12:39
ББ все още ли вярва на всичките си министри. Или и той е един от тях! Възмутена съм от такава наглост и безочие!
цитирай
3. анонимен - но
23.12.2010 10:14
*На стр. 7 от одитния доклад на сметна палата, http://www.bulnao.government.bg/files/_bg/FO_MOSV-41.1-v01-SZ_internet[1].doc констатациите по т. 3 Анализ на извършени стопански операции по бюджетната, набирателната и валутната сметка на ЦА на МОСВ и тяхното осчетоводяване през 2009 г. от одитния доклад са изпратени на прокуратурата, на основание чл. 38, ал. 1 от Закона за Сметната палата,,нона пак се е пообъркала,
цитирай
4. анонимен - Прокуратурата да си свърши работата!
26.02.2011 11:40
Аман от крадци и пияници! На тази министърка определено и седи райето! Да ходи в затвора!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615106
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930