Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2010 19:20 - Мирослав Найденов предлагал подкуп от 200 бона на шефа на фонд "Земеделие"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1132 Коментари: 0 Гласове:
1



РЗС: Найденов предлагал 200 бона на шефа на фонд "Земеделие" 03.12.2010 15:36 105 Министърът участвал в схеми "пари срещу покровителство"  
image

Снимка: БГНЕС

 

Министър Мирослав Найденов предлагал подкуп на новия директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Светослав Симеонов в размер на 200 хил. лв., ако бъде изплатено спорно ДДС на четири фирми при една обществена поръчка, съобщиха от РЗС.

Сигналът за министъра, за когото от РЗС смята, че е намесен в търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, искане и предлагане на подкупи в особено големи размери, е подаден до Комисията за борба с корупцията.

Хората на Янев твърдят, че Мирослав Найденов е лобирал и натискал определени фирми да печелят обществени поръчки. Сигналите за тези нарушения били предадени на депутатите от РЗС от техни колеги от ГЕРБ в НС.

По време на горещия му период скандалът и информацията са стигнали лично до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Цветан Цветанов, подадени от специалните служби.

За случая са известени зам. главният прокурор Бойко Найденов, както и служители на ОЛАФ в Брюксел, твърдят хората на Яне Янев.

Премиерът Бойко Борисов е привикал при себе си Мирослав Найденов и Светослав Симеонов и им е разяснил, че на него в този момент скандали в земеделието не му трябват – „да си раздават каквито щат пари, но това да не става обществено достояние“, съобщават още от партията.

От РЗС посочват, че в края на 2009 г. е образувано досъдебно производство срещу шестима души – началника на отдел "Прилагане на мерките за развитие на селските райони" в Държавен фонд "Земеделие" Велин Велев, началниците на секторите "Договориране" и "Оторизация на плащанията" Нина Йолова и Цветомира Стайкова и главните експерти Иван Метанов, Иван Патев и Ралица Братанова.

Метанов и Патев станаха известни още преди време, когато номерата им бяха открити в телефона на т.нар. Красьо Черничкия, припомнят от партията.

Частична реализация по споменатото досъдебно производство е направена с акцията на прокуратурата и ДАНС в ДФЗ на 13 и 14 януари 2010 г., когато от домовете и кабинетите на споменатите лица бяха иззети огромно количество служебна документация и пари в брой.

Макар и след тази акция да е уволнен от тогавашната изпълнителна директорка на ДФЗ Калина Илиева, понастоящем Велев вече е възстановен на работа от първоинстанционния съд и дори му е присъдено обезщетение от 5000 лева.

В ход по същата процедура е връщането в ДФЗ и на останалите от групата.

„Т.е. в рамките на по-малко от година разбитата престъпна група отново започва да се събира на същите ръководни позиции в ДФЗ, с тази разлика, че Калина Илиева я няма вече, а личните си протекции предлага министърът на земеделието Мирослав Найденов“, коментират от РЗС.

В началото разследването започва по данни от оперативна разработка на ДАНС, че тази 6-членна група е изнудвала кандидати по САПАРД и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да им бъдат одобрявани проекти за финансиране.

Отделно от това те са насочвали изнудваните кандидати за оформяне и придвижване на документацията към определени консултантски фирми. Именно разработката на специалните служби е послужила като основание за образуване на следствено дело.

ДАНС официално са разпоредили и използвали специални разузнавателни средства (СРС) срещу шестимата заподозрени. При експлоатацията им е записан обаче и разговор с участието на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

От него става ясно, че министър Найденов иска да участва в схема по модела "пари срещу покровителство".

Коментира се, че главна пречка е тогавашният изпълнителен директор на ДФЗ Калина Илиева, която твърдо се противопоставяла на подобни схеми за източване на евросредства през фонда, посочват още от партията.

През март 2010 г. към същото досъдебно производство е присъединен и сигнал във връзка с тежки нарушения на закона по обществена поръчка "Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план 2010".

Общата стойност на обществената поръчка е около 17 милиона лева.

Мирослав Найденов е натискал специална работна група по проекта да  завиши неколкократно финансовите и икономическите критерии и да се премахнат отделните обособени позиции, така че поръчката да може да бъде спечелена само от една, и то много голяма фирма, както и да се промени методиката за оценка.

Министърът на земеделието и храните ще даде извънредна пресконференция във връзка с "лъжливите твърдения на Политическа партия „Ред, законност и справедливост”, съобщиха от  ведомството.


http://www.dnes.bg/politika/2010/12/03/rzs-naidenov-predlagal-200-bona-na-shefa-na-fond-zemedelie.105422


Още по темата Калина спретвала СРС-та за Найденов цели 6 месеца?


Тагове:   Мирослав,   фонд,   подкуп,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616593
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930