Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2010 16:50 - Продава се
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
4



Продава се

Гръцките управници смятат да продават острови и други луксозни имоти, за да олекотят дълга си. Единственият проблем е, че никой не знае кой какво притежава

image
От
Крейг Копетас, BusinessWeek image  



Малко преди Великден през 2008 Антоан Малуф пристига в офиса на гръцкия министър на туризма с необичайна молба - да закупи гръцки остров. 63-годишният генерален директор на инвестиционната компания MMC Group от Монако поставя на махагоновото бюро под носа на министъра Ђ15 млрд. под формата на гаранции за инвестиции, издадени от най-големите финансови институции в САЩ и Европа.

 

Идеята на Малуф е простичка. Той и инвестиционната му група ще платят Ђ120 млн. за остров Патроклос, ивица суша с площ над 4000 дка в Сароническия залив, наричана от рибарите „Магарешкия остров", за да построи тематичен парк тип Лас Вегас. Малуф смята да изгради множество казина, голф игрища, луксозни съоръжения за 50 000 души и пристанище за хиляди яхти на острова, който се намира на няколко минути път с кораб от Атина. Очаквало се проектът му да създаде 8000 работни места за гърците в момент, когато безработицата била чувствителна. Дори Донатела Версаче смятала да издигне луксозен хотел на острова.

 

„Всичко, което ми бе нужно, за да започна, бе писмо с обещанието, че правителството ще помогне за преодоляването на абсурдната бюрокрация в Гърция - казва Малуф. - Исках гаранция, официална писмена гаранция."

 

Според разказа на Малуф министърът на туризма, тогава Фани Пали-Петралия, му отговорила: „Гръцкото правителство ви оказва пълна подкрепа" и „Имате нашата благословия."

 

„Значи ще ми дадете такова писмо?", питал Малуф.

 

„Какво? Не вярвате на правителството на Гърция ли?", попитала го Пали-Петралиа.

  Възможностите  

Малуф разказва, че така и не получава исканото писмо, а проектът му за Магарешкия остров става жертва на парализиращата бюрокрация и институционализираната корупция, които премиерът Георгиос Папандреу се опитва да овладее в момента. До 2012 дългът на Гърция към кредиторите й се очаква да достигне Ђ400 млрд., след като по-рано тази година Европейският съюз и Международният валутен фонд финансираха икономиката на страната. Месечните погасителни вноски на Гърция възлизат на Ђ4 млрд., ето защо на Световния икономически форум, проведен през януари, Папандреу предложи стратегия, до която често прибягват компаниите, изпаднали в затруднение - продажба на ценни активи. За Гърция това са нейните 6000 слънчеви острова, които заедно с луксозните имоти и земите, собственост на държавата, могат да донесат добри печалби на свободния пазар.

 

Повечето от островите в Гърция са в частни ръце и са с единична цена между Ђ3 млрд. и Ђ150 млрд. И въпреки че правителството не ги притежава, при евентуална продажба то би спечелило от данъци и от разработването им, което би създало работни места и би подкрепило туризма. Затова държавата е намесена във всяка фаза от една такава продажба - от разрешаването на сделката до регулирането на всички детайли относно кой да бъде купувачът и колко трябва да плати. Това поставя страните в пряка зависимост от гръцката бюрокрация. И макар че още не са реализирани никакви продажби, възможностите са огромни. Остров Скорпиос в Йонийско море, собственост на легендарния Аристотел Онасис. На изток островите Спетсопула, собственост на семейство Ниярхос, и Коронида - леговището на клана Ливанос. Списъкът е доста дълъг. Проблемът е, че лабиринтът от федерални, държавни, местни, военни и религиозни правила, декрети, закони, наредби и укази правят невъзможна продажбата на имотите, тъй като никой не знае кой какво притежава.

 

Гърция не е единствената съвременна държава, която, изправена пред бюджетни проблеми, се опитва да продаде земи и други активи, собственост на държавата, за да разчисти сметките си с кредиторите. В периода между 1993 и 1995, например, 20 000 от 27 000 държавни предприятия в Русия бяха продадени на цени, равняващи се на около 10% от реалната им стойност, за да натрупа държавата капитал, твърди специалистът Борис Кагарлицки, директор на Института за глобализация и социални движения в Москва.

 

„За чуждите инвеститори гръцките острови са много по-любопитни отколкото обсъждането на съотношението дълг-БВП с човек, който иска с данъчни облекчения да построи верига молове върху държавни земи, продавани на търг", казва Майк Василиу, директор на гръцката имотна компания NAI Global, която консултира съветниците към МВФ, чиято задача е да проучват плановете за продаване или отдаване под наем на държавни имоти в полза на кредиторите. С това Василиу иска да каже, че предлагането на острови може да привлече всякакви купувачи, които да донесат така нужните на Гърция инвестиции. „Но държавата за момента отказва да се занимава с такива бутикови оферти, които биха привлекли предприемачите и частните инвеститори. Ако се появите с Ђ20 млн., които искате да инвестирате, държавата ще заяви готовност да ви преведе през бюрокрацията. Ако предлагате и стотинка по-малко обаче, ще трябва сам да си пробивате път през лабиринта."

 

Въпреки ентусиазма на Папандреу, реалното закупуване на гръцки остров е кошмарно трудно изпитание. Евентуалните купувачи често изразходват повече време и пари, преговаряйки относно крайната цена с държавните бюрократи, отколкото с реалния собственик на имота. След което се появява проблемът с реалния собственик на земята. „В момента се водят съдебни битки относно поземлена собственост, които се връщат назад чак до 1838 - казва бившият генерален секретар на Министерството на икономиката на Гърция Стратис Стратигис, който преди време бе глава на олимпийския организационен комитет на Атина и е бил юридически съветник на Малуф по проекта за Патроклос. - Ние все още нямаме поземлен регистър."

 

ЕС отпусна на Гърция близо Ђ60 млн. за създаването на Агенция за поземлен регистър през 1994. Петрос Дукас, бивш зам.-финансов и зам.-външен министър, разказва: „ЕС поиска да върнем част от парите. А разходите по създаването на регистъра някак си скочиха от Ђ1300 на кв. км на Ђ30 000 на кв. км." В момента единственото нещо, което би могло да служи като поземлен регистър, е независимото проучване, предприето от Василиу по-рано тази година. След щателно изучаване на съдебната документация на страната, Василиу е разкрил, че в момента държавата оспорва претенциите на частни лица за собственост на над 270 000 хектара земи. Според Стратигис проблемът е в аритметиката, или както той казва: „Гръцкото правителство така и не се научи да смята."

 

Историята, която най-добре илюстрира проблема с поземлената собственост в Гърция (сякаш извадка от Огледалния свят,) е остров Свети Дух - ивица с формата на китара с площ 5 хектара, покрита със скали и дървета, насред залив Евия, където наремето са спали „Бийтълс". Рок групата три години се опитвала да купи Свети Дух от собственика му Софокъл Папаниколау, канцлер на гръцкия Кралски двор през 50-те и 60-те (неговият братовчед д-р Георгиос Папаниколау е изобретил ПАП теста за диагностициране на рак на шийката на матката). Въпреки усилията си музикантите не успели. (В крайна сметка си купили друг остров, който продали няколко месеца по-късно.) Името на острова на гръцки е Агиа Триада или Света Троица. На някои карти островът, който се намира на около 80 км северно от Атина, се появява като остров Тринити. Пазителите му го наричат Св. Троица, но пък Гръцката ортодоксална църква има различно мнение. Свещениците твърдят, че земята, покрита с маслинови и бадемови дръвчета, се нарича Остров на Отца, Сина и Светия Дух и са готови да съдействат всячески при пробиването на път през бюрокрацията, стига да им обещаете да издигнете храм там. „Ако искате да изградите нов дом върху даден парцел, трябва просто да изградите църква и епархията веднага ще ви издаде разрешително за строеж - обяснява високата мургава Катерина Самаропулу, директор на островната имотна компания A. Samaropoulou & Associates. - Така новият ви дом ще се нарича „ксенона" или дом за гости на енорията. Басейнът ще бъде „колибитра", т.е. извор за кръщенета. А данъците ще бъдат нулеви."

Рибарите наричат острова Свети Дух и разказват за духа на един отхвърлен влюбен, който витае из венецианската кула от XVII век. Официалната цена на острова е Ђ20 млн. Освен в данъчната служба на Гърция.

 

Мариел Кзони, адвокат, представляващ семейство Папаниколау относно продажбата на остров Свети Дух, подрежда чашите с кафе на масата под наровото дръвче и се опитва да внесе ред в хаоса, играейки си с двете си кучета Митос и Енос. „Върху цената от Ђ20 млн. има 9% данък - казва Кзони. - Но според местната данъчна служба цената на Свети Дух е около Ђ1.5 млн. Затова носим в данъчното договор за продажба, на който пише Ђ1.5 млн. Вие плащате на продавача Ђ20 млн., но пък плащате на държавата 9% върху Ђ1.5 млн. За данъчната служба това е достатъчно. Евтино, нали?"

 

Объркването около цената на земята очевидно е само едно от препятствията пред продавачите и купувачите. „Осем министерства, от културното до това на отбраната, участват в първоначалната покупка на гръцки остров - казва Самаропулу, докато здрачът се спуска над Свети Дух. - И после, след като имате подписите на осемте министерства, в зависимост от това къде се намира островът и какъв е неговият юридически статус, се връщате в Министерството на финансите, за да видите дали те не искат да го купят на данъчната цена."

 

Всички граждани на страни извън ЕС минават през още една проверка в Министерството на отбраната, където се удостоверява, че не представляват военна заплаха за Гърция в случай на нападение от страна на Турция. „Най-травматичната сделка в Гърция е купуването на остров - казва Самаропулу. - За сключването на такава сделка са нужни около 2500 официални лиценза и разрешителни. За моите 60 сериозни чуждестранни клиенти, които се интересуват от покупката на остров, това е изумително и невероятно. Очакваме правителството да предложи държавни земи на обща стойност Ђ300 млрд., като поне 15% от тях ще представляват луксозни плажни имоти и острови - продължава Самаропулу. - Можете ли да си представите какъв хаос ще настъпи?"

  Хаосът около продажбите  

Предвиждайки този хаос, администрацията на Папандреу назначи Джордж Папайоану, изпълнителен директор на Piraeus Real Estate към банка Пиреус, чиято задача е да оценява и пласира държавните имоти чрез продажба или отдаване под наем и да въведе ред в сделките около гръцките острови. Екипът на Папайоану се помещава в сградата до монетния музей в Атина, осем етажа над почти празен търговски комплекс. Броят на имотите, от които трябва да се освободят, е около 50 в цялата страна. „Аз съм един от треньорите, човекът, който казва на правителството какво има и как най-добре да го продаде - казва Папайоану. - Не ме питайте колко хектара имаме, никой не знае всъщност."

 

Той, например, все още не е запознат с детайлите относно 10-те хектара незастроена крайбрежна ивица на остров Родос, които по поръчка на правителството е трябвало да оцени, за да може държавният енергозавод да ги продаде.

 

Папайоану е изчислил, че държавата разполага със земи, които може да продаде на инвеститорите, на обща стойност от Ђ300 млрд. Сделка от такъв мащаб е била сключена последно през 1803 при продажбата на Луизиана, когато Наполеон продал на САЩ област от Северна Америка с площ 2 150 000 кв. км и население от 74 556 души за $15 млн. Тогава Франция се нуждаела отчаяно от парите, за да изплати дълговете си, точно каквато е ситуацията в Гърция днес. Президентът Томас Джеферсън изпратил на Наполеон с кораб $3 млн. в златни кюлчета, останалите средства били под формата на облигации, издадени от лондонската Baring & Co и английски и холандски инвестиционни институции. „Ако пред инвеститорите се изложат тези Ђ300 млрд., те ще покрият фискалния проблем - казва Папайоану. - Но всичко зависи от правителството. Най-сериозният проблем за мен е бюрокрацията. Може би е дошло време да ги разтърсим."

 

Рене Папас, бивш съветник на зам.-министъра на външните работи Теодор Касимис и на зам.-финансовия министър Дукас, е основала частната компания Foreign Investors in Greek Development, чиято цел е да привлича чуждестранни капитали и да напътства дребния бизнес в борбата с бюрокрацията. За последните осем години, разказва тя, организацията й е станала свидетел как инвеститори с потенциален капитал от Ђ100 млн. от Южна Африка, Швейцариа, Белгия и Австралия са се отказвали и са напускали масата за преговори. „Гърция е  незряла страна на постоянно препиращи се деца и, както е с децата, има нужда от настойник", казва Папас.

 

През 2004 бившият министър на отбраната Спелиос Спилитопулос предусетил, че Гърция вероятно се е запътила към финансова катастрофа и решил да изчисли стойността на земите, собственост на министерството му, описани в озадачаваща папка с документация, датираща от XIX век. Последвалото тригодишно изследване довело до изготвянето на 84 стр. доклад с името „Оценка и проучване на земите на Министерството на отбраната", представен пред една от парламентарните комисии през 2007. В доклада сред всичките 2500 имота била описана и ивица от 12 хектара на остров Миконос с изглед към океана, оценявана на Ђ500 млн., неколкостотин хектара крайбрежни имоти южно от Атина, недалеч от Храма на Посейдон, оценени на едва Ђ100 млн. заради незаконните заселници върху по-голяма част от терена, както и апартамент с площ 500 кв. м на ул. „Кралица София" в Атина, оценяван на Ђ8 млн., даден под наем на бюрократ срещу месечен наем от Ђ200.

 

Голяма част от земите, натрупани през годините от Министерството на отбраната, били завещани на военните от семейства, които искали да помогнат в борбата срещу турците. Тези „патриотични дарения" продължават и до днес, като според Стратигис, адвокатите и нотариусите са задължени по закон да питат клиентите си колко смятат да дадат на военните,  когато изготвят завещанията им.

 

Отвъд вълните, разбиващи се в Свети Дух, хаосът около продажбата на острова, използван от персийците при подготовката на битката при Термопилите, продължава.  I BW I

Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.     

http://www.businessweek.bg/news.php?category=2&id=5474




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582605
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031