Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 23:56 - Християните - най-преследваната религиозна общност!Кой уби християните?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2290 Коментари: 1 Гласове:
5



Кой уби християните?     image
Кръв по лика на Исус
В новогодишната нощ в египетския град Александрия беше извършен атентат срещу християни, отнел живота на най-малко 21 души. Ранените са 97. Египетското правителство е на мнение, че нападението носи почерка на Ал Кайда.  

 

 Кървавото нападение изкара много представители на християнското малцинство на улицата, където се стигна до истински стълкновения със силите на реда. Най-масовите протести на разярени коптски християни бяха в пристанищния град Александрия, в столицата Кайро и в южния град Асуит. Силите на реда се опитваха да контролират положението, но когато част от протестиращите се опитаха да пробият загражденията, се стигна до сблъсъци. Полицията беше принудена да използва сълзотворен газ.

Змията, наречена тероризъм

imageBildunterschrift: Християните - преследваното малцинство

Коптите се чувстват изоставени от правителството, казва правозащитникът Ваел Абас: "Обвинявам властите, че на такъв празник като Нова година те не са направили необходимото за сигурността на християните. Отново демонстрираха небрежност - както при кървавото нападение от преди една година."

Миналия януари загинаха 7 християни след църковна служба. Те бяха застреляни от преминаващ автомобил. Протестиращите сега тълкуват това като знак, че християните са нещо като граждани втора категория в Египет. Египетският президент Хосни Мубарак призова в телевизионно обръщение към единство и отпор на терористите:

"Господ отново ни показа, че мюсюлманите и християните седим в една и съща лодка, и че заедно трябва да смажем главата на змията, наречена тероризъм."

Редица държавни глави на арабски страни и представители на мюсюлмански организации в Египет изразиха възмущението си от кървавия атентат. Египетското правителство смята, че поръчителите на нападението са в чужбина. Магед Реда Ботрос от управляващата в Египет партия казва:

"Нападението носи почерка на Ал Кайда. То е замислено, за да провокира насилие в египетското общество. Извършителите имат за цел да нагнетят напрежение между мюсюлмани и християни."

Християните - на прицел

imageBildunterschrift: След атентата

Преди нападението имаше заплахи от Ирак срещу представителите на християнското малцинство в Египет. До този момент обаче няма конкретни доказателства за такава връзка или писмо за поемане на отговорност. Според източници от силите за сигурност полицията се е концентрирала върху местна групировка от ислямисти-фундаменталисти. Те поддържали контакти с Ал Кайда, но не били пряко направлявани от терористичната организация.

След нападението през почивните дни бяха задържани общо 25 души. Повечето са собственици на паркиралите пред църквата автомобили. Засега обаче няма конкретни улики срещу нито един от тях. Междувременно полицията съобщи за ареста на седмина заподозрени, които били замесени в атентата.

Автор: Л. Щауде, Е. Лилов

Редактор: Д. Попова-Витцел


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14749046,00.html





Християните - най-преследваната религиозна общност     image

 Почти 80% от всички случаи на религиозни преследвания в света се падат на християните
    Малайзия, Нигерия, Иран и Сомалия са само малка част от страните, в които християните се страхуват за живота си. Според протестантската църква в Германия християните са най-често преследваната религиозна общност.    

 

Сега църквата реагира на тази ситуация като обяви тази неделя за "Ден в подкрепа на потисканите и преследвани християни".

image

  28 февруари 2010 - ден в подкрепа на потисканите и преследвани християни

Тази година германската протестантска църква се ангажира особено за преследваните християни в Ирак. От около една година насам в рамките на специална програма Германия приема 2500 иракски бежанци. Повечето от тях са християни. Един от тях е Адел Тома. Той пристига преди няколко седмици със семейството си в бежанския лагер Фридланд край Гьотинген. Адел Тома разказва:

Бягството - единственото спасение

„Синът ни бе нападнат посред бял ден и бе тежко ранен. Искаха да го отвлекат. Аз имам работилница за ремонт на автомобили в Багдад. Като християнин бях непрекъснато преследван и обиждан. Християни, които живееха близо до нашата къща, бяха убити.”

След масивни заплахи, че къщата му ще бъде вдигната във въздуха Адел Тома продава имуществото си и със семейството си бяга в Сирия. Там и в Йордания живеят стотици хиляди бежанци. Адел Тома принадлежи към малкото, които успяват да заминат за Европа.

Миналата година Европейският съюз взе решение да приеме 10 хиляди иракски бежанци. Това стана също и поради упоритото настояване на църквите, казва Мартин Шиндехюте. Отговарящият за чужбина епископ от германската протестантска църква посочва, че допреди няколко година в Ирак са живеели 1,2 млн християни, а сега техният брой е спаднал до 600 хиляди. Бягството е единственото спасение и за християни, живеещи в други ислямски страни.

image


 В Ирак живеят 600 хил. християни

Християните в Турция - на изчезване

„Много християни напускат страната, също и защото са непосредствено застрашени. Повечето християни избират бягството по политически причини или поради липсата на икономически перспективи. Само една цифра: преди 100 години 25 процента от населението на Турция е било християнско. Сега християните съставляват само 0,2  процента”, казва епископ Шиндехюте.

Със своята мащабна инициатива в подкрепа на преследвани по света християни германската протестантска църква дава ясен сигнал. Но на страни като Турция, Египет и Индонезия обаче, които минават за партньори на Запада, никак не са им приятни критики по техен адрес поради преследването на християни.

Автор: М. Холенбах, Б. Емануилов/Редактор: М. Илчева


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5298193,00.html 




Гласувай:
5



1. grigorsimov - Който има интерес да "да нагнетява напрежение между мюсюлмани и християни"...
04.01.2011 22:16
Той е организаторът на този, и на почти всички други емблематични терористчни актове. И, реално, от тези актове на масов терор, следва, постепенно - пълзящо ограничаване правата и свободите на гражданите, по целия свят, и изкуствена омраза между християни и мюсулмани. И е очевидно, че нито християните, нито мюсулманите имат полза или интерес, това да се случва.
Значи има други, които имат стратегически интерес и реална полза от тероризма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627233
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930