Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 19:16 - Н.В.Симеон ІІ:Оставането в тройната коалиция беше израз на способността на НДСВ да служи на националния интерес
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1984 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Оставането в тройната коалиция беше израз на способността на НДСВ да служи на националния интерес

Повечето медийни експерти знаят, че най-лесният начин да информираш манипулативно обществото е като му поднасяш готови заключения, предизвикващи емоционални реакции, които да изместят рационалния анализ. Повтарянето като мантрa на отделни умозаключения, базиращи се по-скоро на възприятия, отколкото на фактите, съвсем не ги превръща в действителност. Фрази като „НДСВ е трябвало да напусне коалицията на 1 януари 2007 г.” или „Предишното управление е виновно за всички беди у нас” не са изводи от конкретна фактология, а завъртани многократно в общественото пространство конюнктурни политически изказвания, някои от които - откровени лъжи.

Убедеността, с която се повтаря от някои твърдението, че на 1 януари 2007 г. НДСВ е трябвало да напусне демонстративно управлението с цел по-добри изборни резултати и „спасение на държавата” е наистина учудваща. Но, ако не искаме да се поддаваме на лесната манипулация, базираща се на емоционални усещания, а искаме сами да анализираме действителността, нека разгледаме фактите, такива каквото са, макар от все още малката дистанция на времето.

Първо: Членството в ЕС не е еднократен акт или една дата, то е процес, съставен от много компоненти – реформи в икономиката и финансовата сфера, администрацията, услугите, социалните дейности, смяна на манталитета, модернизация на инфраструктурата, съхраняване и развитие на културните ценности. И преди, и след 1 януари 2007 г. - датата на влизането ни в ЕС, имаше и има огромен обем работа както за институциите, така и за обществото като цяло. До тази дата беше направено много и то от три поредни и различаващи се идейно правителства – на СДС, на НДСВ и ДПС, и на тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС. Европейската посока на развитие е еднаква и за трите управления. Защото присъединяването на България към ЕС беше стратегическа национална цел.

Второ: Членството в ЕС не  можеше да бъде превърнато в инструмент за вътрешно-партийна употреба. Изборните резултати през 2005 г. подредиха по различен начин управлението. Единствената възможна тогава формула беше партниране на трите водещи по резултат политически сили. Всяка друга конфигурация би поставила на риск членството и би обезсмислила труда на толкова хора.  Оставането на НДСВ във властта имаше за цел да се гарантира плавното адаптиране към новите изисквания на ЕС, да се осигури приемствеността в работата на администрацията. Не бива да забравяме, че по време на тройната коалиция бе запазена фискалната дисциплина, бе въведен плоският данък, бяха продължени реформите и довършени приватизационни сделки, въпреки идеологическите различия на партньорите. Дори само заради постигането на този коалиционен консенсус си е заслужавало да се изтърпят всички трудности  и тежки моменти вътре в коалицията, което явно не се оценява достъчно от широката общественост именно поради тази тенденция манипулативно да се засилва емоционално негативната страна на обществените явления, просто защото някои среди имат интерес от това.  

Излизането от коалицията по средата на мандата би довело до излишен политически трус и изместване на усилията от реформите към предсрочни избори, политически борби и т.н. Това щеше да разклати доверието в България в международен план. Тройният формат на управление бе единствено възможният за онзи етап на развитие на страната и политическата обстановка. Това  създаде стабилност след изборния процес. Нима в момента не наблюдаваме нещо сходно?

Колко от нас са се замисляли какво би станало при един прибързан и емоционален ход – излизане от управлението след 1 януари 2007?  Нестабилна коалиция БСП-ДПС, предсрочни избори, които щяха да повторят приблизително същия резултат, но пък щяха да бъдат похарчени милиони левове и то в момент, когато управлението постигаше добри резултати във финансовата сфера и попълването на държавния резерв –факт, който в началото на този мандат изигра ключова роля за преодоляване на кризата.

Трето: По време на двата си мандата НДСВ натрупа сериозен управленски опит и се научи да носи отговорност. Когато бе подписано споразумението за участие в коалиционно управление, водещо е било как да е полезна партията в тази конфигурация, а не какъв „номер” да скрои на партньорите си, за да спечели временни партийни дивиденти. Важното е, че НДСВ се доказа като лоялен и предсказуем парньор.

Всъщност бихме могли да разсъждаваме и в обратна посока: в какви ли грехове щеше да бъде обвинена партията, ако беше напуснала коалицията? Щеше да е виновна за създаване на политическа криза, срив на доверието на европейските партньори, поставяне на партийните си интереси над националните и какво ли още не. Такъв един образ щеще ли да доведе до различен изборен резултат през 2009 г. за НДСВ и щеше ли да има положителен ефект за европейската интеграция на България?

kingsimeon.bg

http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/129
Гласувай:
41. анонимен - монарх-републиканец, и смях и грех
03.01.2011 19:35
meto76, еврейското н.в. Симеон Кобургота беше доведен и поставен в България от външни сили. Това, че Вие изпадате в умиление от членството на България в Еврейския съюз, продиктувано от управлението на еврейския Международен валутен фонд, който командва България, не е успех за страната ни, а геноцид. Исландия, Гърция, Ирландия, Партугалия, Испания и следващите върху които кризата се отразява имат национална икономика. България няма такава, а е управлявана от Международния валутен фонд. Многократно по-зле от споменатите страни, за България не се говори нищо, защото тя няма национална икономика. Как така още с пристигонито на Кобургота се появи партия. Същия фокус стана и с ГЕРБ.
цитирай
2. kapito - anonimni gluposti
03.01.2011 19:54
anonimni gluposti
цитирай
3. анонимен - в подкрепа на анонимен
03.01.2011 20:03
Жалко, че не са май глупости...а по-скоро истина!
цитирай
4. анонимен - уточнение?
03.01.2011 21:27
kapito написа:
anonimni gluposti

Господин kapito, уточнете в какво точно Вашата извисена личност вижда глупости. И още нещо, предполагам знаете, че в интернет няма анонимност.
цитирай
5. kapito - "н. в. Симеон Кобургота беше ...
03.01.2011 23:22
"н.в. Симеон Кобургота беше доведен и поставен в България от външни сили"
с колесница , водена от бели коне със сребърни гриви го доведоха
или за ръчичка
учените все още спорят
:)
цитирай
6. анонимен - научно постижение
04.01.2011 00:43
kapito, явно сте с научна титла в школата на Кобургота? Но е нужно и по-голямо усилие за да докажете равнището си. Нещо по стилно, в монархическо-републикански стил, може би. Или сте специалист по горите и собствеността? Какъв по произход е Кобургота, българин, едва ли? Какъв е тогава, господин научен работник по монархическо-републиканските дела и какво търси в България. Получавал ли е издръжка от републиката когато е бил непълнолетен и ако това е вярно, защо?
цитирай
7. pagan - Един въпрос.
06.01.2011 00:59
В едно интервю Симеон Кобурготски, дадено по телевизията, (в предаването на Кеворкян), той казва (цитирам по памет): - Как?! - Аз да търся имоти?! От моята родина?! - Никога !!! Какво стана после, обаче? Май само с голословно "Вервайте ми"
НЯМА ДА СТАНЕ !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13436983
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Декември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031