Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 21:20 - Сапунките задраскаха турското робство
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3837 Коментари: 10 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сапунките задраскаха турското робство     image

Гледате ли сапунки?
Турските сапунки взривяват България. Сериалите са магнит за дамите (а понякога и господата) от всички възрастови групи. Прословутото "турско робство" сякаш е забравено, българите се помиряват с турците заради "Листопад"!  

 

До такива изводи с леко намигане стига австрийският вестник "Дер Щандарт":

В 8 вечерта по-добре не закачайте баба си, леля си, майка си или… сервитьорката в местното заведение. Това е часът на сърцераздирателните истории от патриархалния бит в южната българска съседка, които силно вълнуват малки и големи на Балканите. От Дуранкулак в Североизточна България до Патра в Западна Гърция, от Ван в Турция та чак до Прищина в Косово, в Сараево, Белград и Загреб - навсякъде вървят турски сериали. “Листопад”, “Перла” или “1001 нощ” - турската филмова индустрия се грижи на никого да не му е скучно.

image

 Животът на другите

Интриги, лукс и клишета

Въпреки дълголетно насажданата омраза към турците, зародила се още в годините на османското владичество, българите сякаш са забравили всичките си предразсъдъци и в захлас следят какво се случва с Перла и сие. Гръцката психоложка и авторка Фотини Каликоглу обяснява, че всички тези сериали, по един добре познат и изпитан образец, се въртят главно около семейството.

Схемата се повтаря във всяка отделна история и във всеки сериал, като предизвиква съответно очакваните реакции. Заплетените любовни интриги, като тези от сериала „1001 нощ“, често тръгват от бедни, но талантливи млади момичета, които, разбира се, се влюбват в шефа си.

Сапунените сериали са не само доходоносен развлекателен продукт. Те постепенно се превръщат и в ефективен инструмент на турската дипломация - коментира "Дер Щандарт". Политиката на външния министър Ахмед Давутоглу се опира върху принципа “Ние нямаме проблеми със сеседките си”.

Давутоглу често препраща към така наречените “хармонични” времена на османско владичество за Балканите, така че някои наблюдатели вече говорят за "неоосманизъм". У съседите на Турция това по рефлекс буди тревога, но в същото време безкрайните истанбулски сапунени сериали отварят очите на българи и гърци за същината на живота в днешна Турция и им помагат да се отърсят от клишетата под общия знаменател "турско робство".

Общото между всички турски сапунки - от “Листопад” до “1001 нощ” - са луксозните автомобили, скъпите къщи и добре облечените хора, които водят увлекателни разговори. Туроператорски компании отбелязват дори покачване на туристическия интерес към Турция заради сериалите. Все повече развълнувани фенове от България се стичат към южната съседка, за да разгледат къщите и кварталите на своите герои.

Да загубиш ума и дума пред телевизора

image
  В плен на "Листопад"

Религиозните различия и старата вражда сякаш са изкоренени. Благодарение на сериалите на бял свят излизат дори много общи културни и манталитетни характеристики. 

Най-хитовият сериал, идващ от Босфора, е "Листопад". Той се базира на едноименния роман на Решат Нури от 1939 г. и разказва историята на едно семейство, което се раздира от сблъсъка между традиционните ценности и изискванията на модерното общество.

За да завърши подобаващо, в стила на сълзлив турски сериал, австрийският всекидневник обобщава: "Всеки може да се поучи от грандиозните истории на сапунените сериали - и дълбоко религиозните хора, и по-разкрепостените им съвременници. Изводът е един: уважавайте семейството и не захвърляйте семейните ценности на боклука!"http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14751442,00.html
Гласувай:
4
01. meto76 - http://www. dw-world. de/dw/a...
05.01.2011 21:45
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5726534,00.html
цитирай
2. pagan - Да речем, че турското робство (и геноцид!) е забравено,
06.01.2011 01:10
но какво биха казали прехласващите се по турски сериали баби сервитьорки, домакини и пр. на новината, че българка е УБИТА С КАМЪНИ В Иран?!- (Също мюсулманска държава)! И на тази, че МЮСУЛМАНКА Е ПРИЕЛА ХРИСТИЯНСТВОТО
и строи християнски храм в България със собствените си ръце! И на това, че както каза: - Основна разлика между исляма и християнството е, че исляма не познава и не признава прошката,- САМО ОТМЪЩЕНИЕТО !!!
цитирай
3. анонимен - Някои хора се дразнят от турските сериали
06.01.2011 18:05
Да се насъскват хората срещу Турция е вредно за България.Един от големите митове в българската истирия мита за турското робство.Не сме били под турско робство, а под турско владичество.Разликата в двете понятия е съществена.
цитирай
4. pagan - Може би не е имало и баташко клане, а!
07.01.2011 00:54
А стихотворението на Вазов "Кочо Честименски" е сценарий за психо- трилър, а не е по действителен случай?! Може би историята с еничарите е само митология?!
Може би и днешните помаци са се "покръстили" доброволно?! Може би и Ботев казва "...да гледам турчин как бесней над бащино ми огнище" само като метафора?!
А Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Левски, Ботев, Стамболов и т.н. са обикновени мутри и разбойници?! А другарю "анонимен"?!!!
цитирай
5. анонимен - Ти , май не си добре...с главата!
07.01.2011 23:19
Имаш нужда да мразиш и воюваш с някого ,нали...?
Да те светна:
-ония отатък ,са 84-млн., а ние българите ....само 7-млн!
-Батак е сблъсък между българи мюсулмани и християни---башибозука ,бастисали Батак са от с.Тамръш и с.Барутен.Идвете села са от помаци!Иди и виж и сега!
-когато идва редовната турска войска....всичко е в руини и въстанието е потушено!
Почти навсякъде селете са преплетени и със смесено население-това е било политиката на Високата порта/разделяй --и владей/...или противопоставяне на базата на верските различия!
ЗА ЖАЛОСТ--ТОВА СЕ ПРАВИ И ДНЕС ОТ НЯКОИ ПОЛИТИЦИ!
Покръстването и взимането на "еничари", е също акт на създаване на верноподанически малцинства ,за вярност към Султана!
След приключване на военната служба, всички "еничари" са ставали спахий--или едри земевладелци, със земя подарена от Султана ,за вярна служба!
Нещо, като доскорошните "червени барети"---бившите елитни войски на ДС и БКП!
Хайде ,да не смесваме художествената литература с историческите факти!
В България има около 1-млн.,българо-мохамедани и това е реалността от която не можем да избягаме!
Вместо да се делим, мразим, наливаме масло в огъня и пари в джобовете на политическите негодници, не е ли по-добре да помислим за децата си и бъдещето им и създадем един по-добър свят за всички нас?
От война-никой не е спечелил!
Не си заслужава да връщаме неща от преди 100-200 години....а , няма и за какво....!
Глупаво е, защото вярата е нещо твърде лично , за да се месим в личния живот , на обикновенния човек и определяме начина му на мислене и схващане за света!
ДНЕС ---ТОВА Е НЕДОПУСТИМО, ДОРИ.....СМЕШНО И...ЖАЛКО!
цитирай
6. анонимен - ...като допълнение...
07.01.2011 23:54
Априлското въстание е инспирирано и замислено от Русия ,като повад за намеса
и предтекст за нахлуване на Балканския полуостров ,за достигане на топлите морета и пролива!
Бенковски,/ или Гаврил Хлътев/ е платен, руски агент на граф Игнатиев, за оказване на давление върху БРЦК, за организиране на въстанието!
Известно е ,че навсякъде е заплащал с руски "екатеринки"/наполеони/ по организиране на въстанието!
Независимо от неговия замисъл и край, въстанието изиграва положителна роля за получаването на ПЪЛНА АВТОНОМИЯ на България ,Босна и Хърватия на Цариградската конференция, още същата 1876г.-м.декември!
ТОВА Е АБСОЛЮТНО ПРИЗНАНИЕ И ПРЕЛЮДИЕ, КЪМ ИСКАНАТА ОТ БЪЛГАРИТЕ "НЕЗАВИСИМОСТ", ОТ ВИСОКАТА ПОРТА, ИЗВОЮВАНА ПОД НАТИСКА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИЛИ!
Това , обаче не се нрави на Русия и тя обявява война на Турция, за защита на своите имперски интереси и осъществяване на мечтаното присъствие на Балканите!
Резултата е Окупация на Северна България от руснаците и създаване на автономната област Източна Румелия /Южна България/!
Руската окупация на Севера, е премахната след 4-год., пак под натиска на Европа!
Съединението правим Ние Българите----въпреки несъгласието на Русия!
Заради това "СЪЕДИНЕНИЕ", си отива княз Батенберг, под натиска на Руския император и в България се прави опит за преврат от "русофилите", за превръщане на България, в руска "Задунайска губерния"...или руски протекторат!
За да не стане това и да имаме днешната си независимост от Русия, важна роля изиграва великия Стефан Стамболов, съсечен по-късно по заповед на руския император от руски агенти-наемници в България!
Подробности, по тези истории ,четете в "Строители на съвременна България" от
Симеон Радев!
цитирай
7. pagan - Към "анонимен"
08.01.2011 02:21
Напълно съм съгласен с историческата фактология, не само защото съм чел Симеон Радев, (Това е първата книга, която купих след "Комунизмът" на Ж.Желев) но и от собствената ми родова история, която познавам от 1744 година насам,- прадядо ми е бил в либерал- демократическата партия на Стамболов, преди това ЛИЧЕН! ятак на Левски, (който, когато се е маскирал като жена, е носел дрехите на прабаба ми), а след това- депутат в първото велико народно събрание.
НЕ СЪМ против личната вяра и против НИКОГО! Но съм против нахлуването на турски сериали, (а това означава и влияние!), против строежа на повече джамии, и мюсулмански център (каква му е целта?), и така в България сигурно има 2 пъти повече джамии на човек с ислямска вяра, отколкото църкви на християнин. Освен това, като слуша човек Ердоган, май Турция се връща по- назад от Ататюрк! Имам и приятели турци и помаци, но между по- интелигентните,-не между гласуващите за противоконституционната етническа ДПС, които са поддатливи на влияния от сериалите, а те някой ден могат лека- полека, (като арията за клеветата) да ги призоват към "джихад"! Ето ПРОТИВ това съм! А влиянията се провокират (за съжаление) от управляващите, пък
историята пак за съжаление), т.е. войни, революции и пр. се твори най- вече от най- манипулираните! това пък, за 84-те и 7- те милиона, въобще не го разбрах!
цитирай
8. pagan - Допълнение
08.01.2011 02:31
Освен това ако някой има нужда, да бъде ограмотяван за семейните ценности, мисля, че повече от това се нуждаят самите турци в значително по- голяма степен от нас! Решат Нури е по- актуален за собствената си родина, (за която и пише)!
Пък и годината е 2011, не 1939! НЕ ИСКАМ ДА МЕ ОГРАМОТЯВАТ, НИТО ИСЛЯМИЗИРАТ, КАКТО И АЗ НЕ ИСКАМ ДА ГИ ПОКРЪСТВАМ, (НИТО ВОЮВАМ С КОГОТО И ДА БИЛО)! ПРОСТО ПРИЗОВАВАМ КЪМ ВНИМАТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ТЕЗИ НЕЩА!
цитирай
9. анонимен - ЧУДЕСНО!!!!
08.01.2011 16:02
ТИ , НЕ ИСКАШ ДА ТЕ ИСЛЯМИЗИРАТ....АЗ ПЪК ,НЕ ИСКАМ ДА МЕ РУСИФИЦИРАТ!

АКО ИСЛЯМА Е ЕДНА ОТ РЕЛИГИИТЕ В БЪЛГАРИЯ....НА 1/6 ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ТО
..... "РУСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ", НЕ СЕ ИЗПОВЯДВА ОТ НИКОГО, ОСВЕН ОТ "НОВОПОКРЪСТЕНИ ", ДРУГАРЧЕТА НА ДС И ПАРТИЯТА БКП/БСП!

В ЛИЧЕН ПЛАН , МОЯТА ВЯРА Е НЕПОКЛАТИМА......ИЗГЛЕЖДА ,ОБАЧЕ ВЪПРОСА С "АТЕИСТИЧНИТЕ ДРУГАРЧЕТА" НА ПАРТИЯТА ,НЕ СТОИ ....ТОЧНО ТАКА!
ЯВНО ,ТОВА ВИ ТРЕВОЖИ !
НО,... И ТОВА МАЙ, НЕ Е ГОЛЯМА БЕДА ЗАЩОТО.....ЗА ПАРИ И ВЛАСТ-ТЕ СА ГОТОВИ ДА СТАНАТ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА БУДА ИЛИ БИН ЛАДЕН....!
ТОВА СА ИЗГУБЕНИТЕ ОВЦЕ НА БЪЛГАРИЯ......ТЯХ , ВЕРСКИТЕ ВЪПРОСИ ,НЕ ГИ КАСАЯТ....!
ТАКА ЧЕ, СПОКОЙНО.....
НЯМА ПОКРЪСТЕНИ В ДРУГА ВЯРА,...... ОТ ГЛЕДАНЕ НА ЧУЖДИ ФИЛМИ!!!!
цитирай
10. pagan - Един въпрос.
08.01.2011 23:58
От къде идва "руското" православие? България приема християнството по времето на Борис 1- ви, от Гърция, а в Русия идва по- късно! Ако в някои (Руски) източници пише обратното, това си е руска пропаганда. Както стана вече въпрос, прадядо ми е бил стамболовист, а Стамболов е бил колкото против Турция, толкова и против Русия! Казано с други думи, бил е родолюбец,- т.е. за България! За комунистите пък, въобще не става дума,- те са както казваш ЗА ПАРИ И ВЛАСТ! И получават властта от Русия- това е което идва от Русия- изсмуканият от пръсти "комунизъм", нищо друго! Вярно е също, че покръстени в друга вяра от гледане на филми няма, но сега са "модерни" времена,-нещата не стават "с меч", а външните влияния започват с лека манипулация, внушение, реклама, търговия, енергийна (или друга) важна зависимост, например финансова, военна, следват привилегии (да речем за покръстените, или тези с чужди имена )поставяне на условия и ето го вече готов метода на "моркова и тоягата"! Освен това, даже не става въпрос за видовете религии, колкото до видовете ЦЕННОСТИ! Т.е. НАЧИН НА ЖИВОТ! ЕВРОПА Е СЪГРАДЕНА ИМЕННО ВЪЗ ОСНОВА НА ТЯХ! Не искам жените да ходят с шамии по улицата, ходжи да ме тормозят В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ! с уредбите си, Верски партии да идват на власт,
(които по същество се доближават до тоталитарните, ЗАЩОТО С АЛЛАХ, Т.Е.
ДУХОВНИЦИТЕ!) не се спори, и т.н. и т.н.!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13378015
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930