Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 16:25 - Депутати от ГЕРБ обещали ГКПП-та на свои "спонсори"
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1001 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 08.01.2011 16:26


Депутати от ГЕРБ обещали ГКПП-та на свои "спонсори"
07.01.2011,
Webcafe.bg

Сподели: Във FacebookВ SvejoTwitter

image

Снимка: © Sofia Photo Agency

"На едно ГКПП работят около 20 служители на смяна - граничари и митничари, а оперативно се обслужва от 18 служби. Как си представяте, че при това положение аз ще отида през нощта да вдигам бариерата и да пропускам някакви камиони?!", запита бившият заместник-шеф на митниците Антоний Странджев

Бившият заместник-шеф на митниците Антоний Странджев (този, за който Ваньо Танов казва в записите, че е напуснал със сълзи на очи екипа му - бел.р.) представи своята истина и коментар по изтеклите записи.

"Знам кои са депутатите, министрите и длъжностните лица, които са разработвани", заяви в сутрешния блок на телевизия бТВ бившият зам.-шеф на Агенция "Митници" Антоний Странджев. Той обаче категорично отказа да назове имената им с мотива, че не може да коментира оперативните дейности на службите.

В интервюто той очерта съперничеството между митниците и МВР при залавянето на контрабанда, както и за покровителстването на тази дейност.

Антоний Странджев прочете в студиото докладна записка от 22 март 2010 г. до премиера Бойко Борисов, с копие до главния прокурор Борис Велчев. В нея той е написал, че част от новоизбраните депутати са поели ангажименти пред лица, които са ги подкрепили на избори, но заради кризата не са в състояние да ги изпълнят и поради това са "силно изнервени". Особено важно било "овладяването" на основни пунктове - на границата с Турция и с Румъния.

Бившият зам.-шеф на митниците заяви, че е загубил доверие в премиера Бойко Борисов, след като не е получил очакваната реакция на тази докладна записка и няколко пъти си е подавал оставката.

Относно напускането на поста си Странджев заяви, че едно тежко бреме е отпаднало от плещите му. "Жал ми е за г-н Ваньо Танов, който остава самичък. Той е честен човек, който отстоява интересите на България", заяви той.

Бившият заместник на Танов отрече обвинения, че лично е покровителствал контрабандна дейност. "Миналата година в медиите беше замесено моето име, изваждаха се някакви псевдоними, вчера г-н Борисов заяви, че е изгубил доверието си към мен, но това не ме притеснява. Аз 20 години правя име, докато някои трупаха пари", каза Странджев.

"С опита, който имам при борбата с контрабандата, много добре познавам капацитета на специалните служби. На едно ГКПП работят около 20 служители на смяна - граничари и митничари, а оперативно се обслужва от 18 служби. Как си представяте, че при това положение аз ще отида през нощта да вдигам бариерата и да пропускам някакви камиони?!", попита Странджев.

По думите му никога не е имало пряк натиск от страна на МВР. "Не може някой да ти вдигне телефона и да ти каже в прав текст нещата", заяви Странджев.

Той каза още, че с бившия вътрешен министър и червен депутат Румен Петков не се бил виждал от 3 години и не изпитвал уважения към партията му, защото те го пенсионирали.

Румен Петков, който влезе след него в студиото на БиТиВи пък заяви по повод записите, че - знаейки че е подслушван, Танов е искал "да информира премиера какво става".

Румен Петков: Контрабандата - по-голяма от югоембаргото

"Има определена линия на поведение", обясни Петков. "Ваньо Танов действа много подготвен. Той не води телефонни разговори с Влади Горанов и Симеон Дянков, той информира премиера какво става, защото той знае, че е на контрол", каза бившият вътрешен министър.

"Какво прави впечатление при случая с разговора между Дянков и Танов? Г-н Дянков го търси, министърът да те търси и ти да не вдигнеш, значи ти трябва да си в интензивното или на другото място. Мисля, че няма съмнения, че г-н Танов участва много подготвено в тези разговори", каза Румен Петков.

Нови данни за контрабанда, надскачаща в пъти времето на югоембаргото изнесе Петков. Скептичен съм към тези данни, но не казвам, че министър-председателят лъже, каза той и показа изследване, поръчано от "Филип Морис". Според него през 2007 г. пазарният дял на контрабандата в България е бил 14%, през 2008-а - 14%, през 2009-а е 17%, а през 2010 г. е 34%.

Това надвишава югоембаргото в пъти, смята Румен Петков. Без МВР това не може да стане. В Пазарджик например контрабандата е 14% през май 2009 г., а през май 2010 г. е 56 % . В Кюстендил е 57% през май 2007 г. Това е предоставено на министър Цветан Цветанов, увери Петков.

Контрабандата в Латвия, Литва и България е най-голяма в ЕС. Ние сме в челната тройка, а Румъния я няма и в петицата, заяви бившият вътрешен министър.

Бившият вътрешен министър заяви, че в България няма да има стабилни правоохранителни органи, ако продължаваме да се занимаваме на тези неща. "Не може чрез средствата за масова информация да се размахват СРС-та. Прокуратурата и съдът са подложени на огромен натиск от страна на изпълнителната власт. Броят се на пръсти дните, в които някой министър не е произнесъл присъда", каза още той.

Кога загубих доверието си в Бойко Борисов?

В студиото на БиТиВи Тони Странджев изчете докладната, която е внесъл при премиера Бойко Борисов през март м.г.

"Г-н министър-председател, при извършените кардинални реформи в митническата администрация, при освобождаване на значителен кадрови ресурс, който в голямата си част е корумпиран, имайки предвид световната финансова криза и липсата на свободен финансов ресурс, особено важно е "овладяването" на Агенция "Митници" и основни стратегически места като входните и изходни пунктове при границата с Република Турция, както и основния пункт на вътрешната ни граница Русе - Дунав мост.

В термина "овладяване", имам предвид кадрово верни, послушни хора на позиции, даващи им възможност да взимат решения в полза на човека, в скоби, политическата сила, поставила го на поста. До настоящия момент, ние, като ръководители на митническата администрация на Република България не сме допуснали такъв тип назначения, въпреки упражнявания ежедневен натиск и въпреки обвиненията за не следване "подходящата кадрова политика".

Аз, като част от ръководството на Агенция "Митници", изпълнявам длъжността си, следвайки единствено политиката на правителството на Република България, а именно да събираме приходите в държавния бюджет, съгласно законите на тази държава. Голяма част от политическите дейци, особено тези, които са депутати за първи мандат, при своето избиране са поели съответните финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат, финансират, но сега, заради финансовата криза и заради не овладените митници, това не се случва и всички са много изнервени.

Въпреки че врагът, наркотрафикантите, контрабандистите на стоки, е един, по ред причини някои от тях и от субективен характер, съвместното противодействие на този вид престъпност е на ниско ниво, основно поради липсата на доверие между МВР и митническата администрация.

В началото на месец март под ръководството на г-н Цветан Цветанов е сформиран екип от служители на МВР, който трябва да "разследва" корупционните и контрабандни схеми в митница Свиленград. Под контрол са поставени ръководни, редови и бивши служители от митническата администрация, бизнесмени с изградени позиции на митнически пункт "Капитан Андреево", действащи партийни функционери.

На съвещание, проведено под ръководството на министър Цветанов, в присъствието на ръководни служители от министерството, ДАНС, ВКС, същият е споделил - "Танов и Странджев не оправдаха гласуваното им доверие". Съгласно представените справки на ръководството на Агенция "Митници" са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство. Образувано е досъдебно производство.

В този период зачестиха и статиите в средствата за масово осведомяване във връзка с неизпълнение приходите от страна на митницата, вадене на цифри извън контекста, както и телевизионни интервюта на "капацитети" по митническите въпроси, обосноваващи неадекватното поведение на митническата администрация.

Всичко това ми дава основание да считам, че съвсем скоро предстои дискредитация пред обществото и прекратяване на митническата реформа, което от своя страна ще доведе до осъществяване на пълен контрол върху дейностите, извършвани от митническата администрация на Република България.

Г-н министър-председател, моля да бъда правилно разбран, с тази информация до вас не целя протекции от ваша страна. Силно се надявам, че сегашното ръководство на вътрешното министерство няма да избере подхода на своите предшественици, а именно, хвърляйки целия си оперативен ресурс на търсене на "предатели" в редиците си, а ще подходи професионално, принципно и честно при набирането и анализа на постъпващата информация.

Лично аз, а напълно съм убеден, че и генерал Танов, ни най-малко се притесняваме, относно предприетите спрямо нас мерки, защото всичко, което сме вършили, вършим и в момента, е в рамките на законите на Република България.

Осъзнавам много добре, че в условията на финансова криза обществото много въодушевено ще приеме една операция "Митнически октопод" без да е наясно с истинските намерения на нейните организатори. А това, според мен, е много опасно за бъдещото демократично развитие на страната ни. С уважение - Антоний Странджев, зам.-директор на Агенция "Митници", 22 март 2010 г."

И понеже вие ми зададохте въпроса - кога загубих доверието си в г-н Борисов, ще ви отговаря. След като, както виждате, той се е запознал с въпросната докладна записка. Тя му беше занесена по куриер, след няколко дни се обади неговата секретарка и ме попита - "Г-н Странджев, ще дойдете ли да си вземете документа или да го пусна в мелачната машина.

http://www.webcafe.bg/id_1931313680
Гласувай:
5
01. анонимен - До Странджев....
08.01.2011 18:57
Г-н Странджев,реакцията / т.е. бездействието на Борисов/ показва само едно,че той счита митниците за овладяна територия от неговите копои,и акъл от такива знаещи като теб хора не му трябва. Той знае всичко и може всичко. Искам да ти кажа,че много са като тебе изгонените свестни хора професионалисти от Държавните служби и то във всики отрасли на стопанския живот. За да бъдат назначени "наши" хора па макар и келеши и некадърници. За Бойко професионализма и дългия стаж -нямат никакво значение. Така че прогнозирам, че ще ставаме още по зле.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13372290
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930