Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 23:29 - Най-после министър се обяви против подслушването
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1619 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 08.01.2011 23:30


Най-после министър се обяви против подслушването   08.01.2011, 21:30
Webcafe.bg

Сподели: Във FacebookВ SvejoTwitter

image

Снимка: © БГНЕС

Подслушването в случаите, когато няма законови основания за него, е абсолютно недопустимо.

 

Подслушването в случаите, когато няма законови основания за него, е абсолютно недопустимо, това заяви правосъдният министър Маргарита Попова в предаването "Сеизмограф" на бTV.

Това е първият член на кабинета "Борисов", който защитава категорично подобна теза, откакто в сряда избухна поредния скандал, свързан с подслушване - стенограмите от разговори на финансовия министър Симеон Дянков, шефа на митниците Ваньо Танов и заместник-министъра на финансите Владислав Горанов от май м.г. Те изтекоха през изданието "Галерия", свързвано с Алексей Петров, а в следващите дни по-голяма част от миинистрите коментираха пред медиите, че не виждат нищо притеснително в това да бъдат подслушвани.

Прилагането на СРС трябва да става при пълно спазване на закона, коментира днес Маргарита Попова. "Абсолютно е недопустимо за мен да ме подслушват тогава, когато това е против правилата и не искам да чувам подобно нещо, защото то е в противоречие с правовия ред и демократичната държава" - така правосъдният министър отговори на въпроса дали се притеснява от подслушване.

По думите й службите трябва да се придържат към правовия ред, а който не спазва изискванията на закона, да носи отговорност за това. Когато няма контрол върху искането за СРС или контролът е занижен, е възможно да се получат неприятни за обществото и хората последици, каза още правосъдният министър.

За разлика от нея обаче участниците в разговорите многократно повтарят, че знаят, че са подслушвани и не виждат нищо лошо в това. Ден след изтичането на стенограмите премиерът Бойко Борисов потвърди, че има подслушвани министри и обясни, че това е начин да упражнява контрол върху подчинените си. Тезата му повтори и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Попитан дали за да се пристъпи към прилагането на СРС, има съмнения за извършени престъпления, както предвижда законът, премиерът отговори само: "А как идват съмненията, според вас?". Той каза, че за премиера, министрите, техните заместници и шефовете на агенции не важи конституционното право на лична неприкосновеност.

Министрите Симеон Дянков, Николай Младенов, Мирослав Найденов, Росен Плевнелиев, Сергей Игнатов и Александър Цветков отборно заявиха, че не се притесняват да бъдат подслушвани. Министърът на икономиката Трайчо Трайков пък шеговито изтъкна "добрите страни" на подобна практика: "ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив - така, както си пазиш имейлите, остават ти и аудио файлове". След това обаче допълни, че подслушването е "приемливо като метод за събиране на доказателства, когато се извършва по законовия ред, когато е част от цялата полицейска работа, но не е начин на функциониране на държавата".

Според Закона за специалните разузнавателни средства подслушаните разговори се предават на органа, поискал подслушването, а ако до 6 месеца не послужат за образуване на досъдебно производство, се унищожават в срок от 10 дни от прекратяването на подслушването. За всичко това трябва да се уведомява съдът, дал разрешението.


http://www.webcafe.bg/id_1065101736_Nay-posle_ministar_ot_kabineta_Borisov_se_obyavi_protiv_podslushvaneto

_


  Малка, но съществена разлика, за това дали политиците трябва да се подслушват

   

 

Попитали Борисов дали е нормално министрите да бъдат подслушвани.
  Той казал "Властта трябва да бъде слушана за да бъде под контрол". Подобно твърдение изказва и Росен Петров тук. В това изречение има истина. И за това много хора го подкрепят. Но истината е изкривена. И поради това хората се объркват. Да, властта трябва да бъде изложена на контрол. Но този контрол трябва да е публичен. А не в полза на лица, които имат незаконен достъп до СРС-тата, както виждаме. И щом има незаконен достъп до СРС-та, които очевидно не влизат в съдебно дело, и не са унищожени по процедура и закон, а (поредното им) изпадането им (както и излизането на информация до подслушваните, че са подслушвани) е силна демонстрация на неспазване на вътрешните процедури и Законът за достъп до класифицирана информация, е по-добре тези СРС-та да не се събират въобще. Защото те не помагат на обществото. Те вредят на обществото по толкова много начини, че няма да ми стигнат дни да го обясня, най малкото, от които например е, че някой е под контрола на ограничена оторизирана клика, вместо на избирателите си.
В този смисъл премиерът не е прав, напротив греши. Ако властта трябва да бъде слушана, ТО ТЯ ТРЯБВА ДА Е СЛУШАНА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ И, в стил Wikileaks. Така контролът се извършва от този, който в демократичното общество е единствено оторизиран да го прави. Но да бъде слушана, от ограничена клика, без от това да произлиза моменталически дело, в набор от нарушения на закони и процедури, не трябва.

http://delian.blogspot.com/



Гласувай:
3



1. therainss - И какво???
08.01.2011 23:35
Прах, бе, хора, прах! Да имитираме демокрация в тая полицейска диктатура!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616322
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930