Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2011 13:11 - ЗАЩО НА 9 ЯНУАРИ БЯХ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2751 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ЗАЩО НА 9 ЯНУАРИ БЯХ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ В СОФИЯ Posted: 14.01.2011 by vkmarinova in Публикации
3

image

Защото не мога да се примиря с двете лъжи, вградени в самия паметник, чрез надписа върху неговия постамент: „На Съветската армия освободителка – от признателния български народ”.

Първата лъжа е, че Съветската  армия е освободителка. Да оставим „архивите да говорят”.(ЦДА, ф. 146 б, оп.2, а.е.1765, л. 106-10). Става дума за едно писмо-молба в пет точки на Георги Димитров до Сталин и Молотов с дата 22 септември 1944 г. Цитирам буквално точки 3, 4 и 5. (Писмото съм цитирал и в друга публикация. От запознатите с нея, моля извинение за повторението).

„…3. По българското черноморско крайбрежие засега е забранен риболовът. За голяма част от селата риболовът е единственото средство за съществуване. Заедно с това ежедневната загуба на около 100 тона риба много затруднява продоволственото положение на значителна част от населението. Молбата е съветското правителство да разреши този риболов.

4. ЦК на Комунистическата партия и правителството молят да се даде на българското правителство да осъществи своите прерогативи и в заетите от Червената армия територии. Всичко, което е необходимо за удовлетворяването на нуждите на Червената армия-освободителка, българското правителство, разбира се, е готово да осъществи чрез своите органи по места.

5 .Известни са редица случаи на насилие по отношение на местното население на завзетите територии от някои военнослужещи от тиловите части на Червената армия. Така например:

а) произволно се отнемат от местното население работен добитък, каруци, хранителни продукти без знанието на местната власт и без да се оформи по съответен начин изземването на животните и хранителните продукти;

б) произволно се изземват държавните и частни превозни средства и смазочни масла. Това води до срив на есенната сеитба;

в) някои военнослужещи в пияно състояние нахлуват през нощта в частни домове в градовете и селата, грабят, а в някои случаи изнасилват жени и убиват мъже. В с. Див Дядово, Шуменски район, е убит, заедно с други, и стар член на Комунистическата партия.

Мисля, че по-силни аргументи от тези, които се съдържат в писмото в подкрепа на тезата, че Съветската армия не е освободителка, а окупаторка не могат да се намерят. Още повече, писани са от ръката на първия човек в държавата по това време, кумирът на комунистите- Георги Димитров. Раболепие, продажност и безсилие лъхат от него при четенето му.

Впечатляваща е т. 4 от писмото, в частта й: „Всичко, което е необходимо за удовлетворяването на нуждите на Червената армия-освободителка, българското правителство, разбира се, е готово да осъществи чрез своите органи по места.” И българското правителство наистина започва да изпълнява обещанието си. Едно доказателство. Предлагам копие от архивен „Списък на жителите на община Паскалево (село край Добрич-б. а.), които имат иззети вещи, добитък и др. от съветските войски.”; (Оригиналът може да се види в Държавен архив – Добрич, Ф.151К, о.1, а.е.1, л. 270 ). Обхваща осем гъсто изписани на машина страници. На първата е адресатът: „До „Господина Председателя на Реквизицион. комисия гр. Добрич: Приложено тук, изпращаме Ви исканите списъци-преписи за иззетите от съветските войски храни.”

Входящият номер е 911 с дата 3 май 1945 г.

Какви храни и вещи са иззети от жителите на община Паскалево за нуждите на Червената армия? Поради невъзможност да се изброи всичко привеждам само няколко примера:

От Димитър Денев са реквизирани юзди и 2 броя конове (сигурно става дума за коне, б.а.)

От Павел Г. Узунов от с.Врачанци е конфискуван автомобил, варел с 220 л. бензин, друг със 100 л. нафта, 30 броя разни ключове, прасе, овес, ечемик, брашно, юзди.

От други стопани са прибрани отново овес, ечемик, прасета, коне и кобили, овце, каруци, хамути, юзди, количка.

От човек с презиме Митев – прозоречни стъкла, 40 порцеланови чинии, маркуч каучуков, обуща , блуза, маси 9, столове 20, 1 бр.цедилка.

От Атанасов е прибран радиоапарат „Симес”(така е написано- б.а.) за 20 хиляди лева.

По- нататък следват още радиоапарати, юргани, тенджери, тигани, няколко „костума”, черги, кожи за обуща, будилници, огледало, пак стъкла, бельо, бъчви, грозде, търмък железен, обувки 5 чифта детски, 1 цигулка , печки готварски ,ориз, одеяла, дюшеци, стенни часовници 2, ръчни часовници няколко, пишеща машина „Мерцедес”, кревати, куфари, възглавници, кофи, кюнци, панталони, куртка ученическа, пантофи 1 чифт дамски, нощници 5, рокля 1, велосипед, фотоапарат „Кодекс” (може би Кодак-б.а.), ловна пушка и така нататък. На обща сума – според оценителната комисия- четири милиона триста тридесет и девет хиляди четиристотин осемдесет и девет лева.

Този списък е само за една от общините от бившата Добричка околия. Ами списъците от другите общини? Ами списъците (ако има запазени такива или въобще съществуващи) по цялата българска земя, през която е преминала Червената армия? Картината е една и съща. Повсеместно плячкосване. На храни и нужни и ненужни вещи. За 3 години и 4 месеца окупация издръжката на Червената армия е струвала на българския народ 82 милиарда лева.(Вж.Архив на МВнР, СКК, оп. 1,а.е.67, л. 3; пак там, а.е. 514, л.3; а.е.518, л.1; пак там, а.е. 56, л.4 )

Но да се върнем отново на списъка. Обяснима е нуждата на Червената армия от коне, каруци, овце, свине, брашно, фураж, но е необяснимо (за мен поне ) защо му е на червеноармееца стенен часовник? Ръчен-да! Съществува фотография запечатала няколко часовника на ръката на червеноармееца, който забива червеното знаме на покрива на Райхстага в Берлин. Защо са му стъкла за прозорци, рамки за прозорци, пердета, цедилки, детски обувки, железен търмък, бъчви, ученическа куртка, ловна пушка (нали си има шпагин?), порцеланови чинии? На всекиго е известно, че по време на поход, война, войниците не се хранят в порцеланови чинии, а в метални канчета, приседнали на земята под открито небе или в палатки, но не с прозорци с дървени рамки, стъкла и пердета по тях. Най-учудващо обаче е присъствието на железния търмък в списъка! Може би червеноармейците са имали идея да го направят свой символ, заедно с шмайзера. В едната ръка шмайзера, в другата-търмъка. Където мине шмайзера, търмъкът обира всичко!

Това е документирано плячкосване. Има и недокументирани. Те се предават от уста на уста и от поколение на поколение. Превърнали са се във фолклор. Предлагам  ви две случки, които от дистанцията на времето звучат анекдотично. И могат да бъдат отнесени към т. 5.б) от писмото на Георги Димитров, цитирано по-горе.

Първата: Моя позната, сега жена на възраст, от богато „буржоазно” семейство преди 9 септември 1944 г., имала брат русофил (има такава болест, за щастие лечима). Като чул, че Червената армия наближава българската граница, възседнал собствения си мотор с кош и отпрашил от Добрич за Кардам да я посреща. Посрещнал я той, но кой знае защо червеноармейците не припознали в него русофила, а и да са го припознали, изглежда не са се впечатлили от това, защото му „ реквизирали” мотора. Върнал се пеша в Добрич, оклюмал, провесил нос, но излекуван от болестта си.

Втората: Други мои познати от Добрич и досега пазят за спомен в семейния си архив хвърчащ лист с текст „Я, Миша из Москвъй взял машину”. Това е „документ” даден им от червеноармеец, за иззетата им от него лека кола.

Това е армията „освободителка”, на която „признателният български народ” издига паметник в София (а и в много други селища в България). И това е втората лъжа вградена в паметника чрез надписа върху неговия постамент – че целият български народ е признателен на Червената армия.

Дали това е така? Признателни на Червената армия са БКП и нейните членове, на които тя поднесе властта на тепсия. Освен тях има и друга категория българи, които са й признателни по убеждение, породено от невежество, заблуди, промиване на съзнание, с години насаждани митове.

И те венцехвалят не само Червената армия, а и Съветския съюз, комунизма – в повечето случаи без да имат облаги от това. За такива като тях (не само българи) Ленин и Сталин въвеждат и използват термина „полезни идиоти”.Те са с най-различен статус в обществото. Част от тях при първи досег с комунизма и производните му отрезвяват, се освестяват (русофилът с мотора).

Та тези две категории българи в никакъв случай не са българския народ. Те са само част от него и то малцинство. И по време на построяването на паметника и сега. Това малцинство, при съществуващата тогава комунистическа диктатура налага волята си над мнозинството и вгражда двете лъжи в и досега съществуващия паметник- двадесет години след падането и отричането на комунизма от демократичния  свят.

ЕТО И ПОЗИЦИЯТА НА ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ПАМЕТНИКА – световно  известният скулптор , проф. Любомир Далчев:

„Редно ли е на нашата българска земя да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението. Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра – да търпи паметници за възхвала на своите поробители…Пребоядисаните комунисти с непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици.” В-к „Труд”, 28 юли, 2004 г. „Жалоните на поробителя” 

9 януари 2011 г. , Георги Чунчуков, гр. Добрич


http://decommunization.wordpress.com/2011/01/14/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-9-%D1%8F%D0%BD%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B1%D1%8F%D1%85-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81/




Гласувай:
6



1. mom4eto2 - По-добре да бъдем пред народното ...
16.01.2011 13:59
По-добре да бъдем пред народното събрание, където да потърсим сметка на настоящите душмани, вместо да вадим отново и отново старите скелети от гардероба, за да тракаме със сухите им кости и да плашим народа. Тези "жалони" не са вдигнати вчера, нито дори миналата година. Ако мислиш, че със събарянето им ще се подобри с нещо положението ни... Свидетели сме на падането на много паметници по света. И искам да ти обърна вниманието на факта, че където падат паметници, там хората не живеят добре. И ако все пак нещо трябва да падне, то като за начало по-добре е първо да изтрием от лицето на земята паметника на демократите, които бомбардираха София. Още преди да са му стегнали основите!!! Виждаш какви паметници допускаме да се издигат в сегашно време, а ти си обърнал взор пак към старите... Не виждаш ли, че докато чоплим миналото и се караме едни други добре ли беше или зле през онзи режим, през същото това време ни слагат на шиите много по-страшен хомот от тогавашния. Въпросът с паметниците, за които говориш, все някога трябва да бъде решен, все от някъде трябва да се почне, но лично аз не мисля, че точно тези паметници са на дневен ред за нас сега, тъй като има много по-важни и съдбоносни неща, които се случват точно в този момент. Кому е нужно да си отвличаме вниманието по разни паметници, при положение, че нас сега ни джелатят живи хора, нека с тях се занимаваме, а не с умрелите и паметниците им!
цитирай
2. meto76 - Нещата са свързани. А свалянето на ...
16.01.2011 14:23
Нещата са свързани.А свалянето на символите на тоталитарната власт променя съзнанието!
цитирай
3. momchil - Въпросът с паметниците е изключ...
16.01.2011 17:25
Въпросът с паметниците е изключително важен. Това какви паметници държи един народ и коии хора смята за герой е показателно за това как се държи и на какво е способен. Един народ с здрав морал не би търпял паметник на Калигула в центъра на столицата си, пък ако ще той да е от най-талантливият римски скулптор. Точно това първо са направили римляните, когато са разбрали, че Калигула е убит. Изпочупили са статуите му. И на никой до ден днешен не му е хрумнало да ги обвини за това. Аргументът, че където рушат паметници хората не живеят добре е глупав и неверен. Там където хората се кланят на престъпници като Ленин, Сталин, Хо Ши Мин, Ким Ир Сен там хората не живеят добре. Там където се разрушат паметниците на подобни негодници /добре е при възможност негодниците да бъдат убити като Чеушескови/ там хората живеят по добре.
Позоваването на запада също не е адекватно. Там не рушат паметници, но там и много внимават на кого вдигат паметници та не им се налага да рушат.
Всъщност има една историческа несправедливост. Паметници на червената армия трябва да има в страните, в които тя не е стъпвала или се е оттеглила. Това са Австрия, Франция, Англия, Италия,Белгия, Холандия и т. н. западни държави. Те са наистина освободени от пушечното месо на съветския народ въоръжено с американското ноу-хау и суровини. Останалите държави завладяни от СССР трябва задължително да разрушат тези паметници.
цитирай
4. meto76 - Момчиле един + от мен!
16.01.2011 18:15
Момчиле един + от мен!Факт е че така наречената Червена армия - освободителка не е дала нито един убит на българска територия, за наше голямо съжаление, защото нашите войски вместо да охраняват Добруджа и северната ни граница отиват да се бият с немските войски на Запад.След като няма жертви на българска територия то няма смисъл и от паметници на водкаджиите на българска земя.
цитирай
5. анонимен - не е народ,а мърша
16.01.2011 20:49
ДС под вещото ръководство на Гоце-националния предател ,няма да позволят преместването на тоя грозен паметник.Нали Путин-КГБ ще ги СХРУСКА.А вие пишете истината,но народа е стадо овце водено от БСП-ДС.
цитирай
6. анонимен - анонимен
18.01.2011 13:27
Ела и на първи април!Голям смях ще падне.Паметника няма да падне.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605577
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930