Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2011 20:35 - Мит ли е пиянството в Русия?
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1034 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 17.01.2011 20:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Гуляй, страна!
Национални особености на новогодишните празници в Русия

Егор Виноградов, "Deutsche Welle"

17 Януари 2011

 

image
 






Да се преброят след посрещането на Нова година празните бутилки от изпития алкохол е съмнително развлечение, но изглежда само така може да се реши въпросът с пиянството в Русия.

 За мнозина в Русия 10-те дни новогодишна ваканция (по-точно 20 дни, ако се прибавят и предновогодишните корпоративни празненства) са време на дълбок запой. Посрещането на 2011 година не е изключение.

 "По време на новогодишните празници в Русия са изпити 120 милиона бутилки шампанско, 250 милиона бутилки водка, 150 милиона бутилки твърд алкохол-менте, 4 милиона бутилки твърд вносен алкохол от типа на текила или уиски, 25 милиона бутилки коняк, 1 милиард и 500 милиона бутилки бира и 150 милиона бутилки вино", съобщи директорът на Центъра за изследване на федералния и регионалните пазари на алкохол Вадим Дробиз.

Въпреки това не всички есперти са съгласни с твърдението, че за руснаците новогодишните празници са период на непробудно пиянство. Главният редактор на професионалният алкохолен портал "Алкоголь.ру" Михаил Смирнов поставя под съмнение сухите цифри на статистиката: "По време на новогодишните празници общо взето се пие само една нощ – на 31 декември срещу 1 януари", казва той.

Пък и самата новогодишна нощ не е време на непробудно пиянство, смята Смирнов. И въобще руснаците според него пиели повече за радост, а не, за да се напият. В останалите почивни дни потреблението на алкохол общо взето влизало в норма, въпреки че някои продължават да се отдават на пиенето, но, по думите на Михаил Смирнов, "в рамките на разумното".

Мит ли е пиянството в Русия?

С това, че темата за тоталното руско пиянство е заобиколена с множество митове, е готов да се съгласи и Вадим Дробиз. "Русия сама си наложила етикета на най-много пиеща и пропиваща се страна. Даже с оглед на официалните цифри Русия като цяло пие не повече от всяка друга страна", казва експертът. Има обаче наистина особености на потреблението на алкохол, които разбъркват картите и правят статистиката не толкова безспорна.

В Русия по-специално се наблюдава ярко изразен северен тип на потребление на алкохол, тоест, повече се пият силни алкохолни напитки, на първо място водка, а относително малко - вино и бира. И второ, по думите на Вадим Дробиз, пропиват се определени слоеве от населението: малоимотните, жителите на селата, младежта, жените, малочислените народи и бохемата.

Според експерта интензивно употребяват алкохол не повече от 30 милиона от общо 140-милионното население на страната. При това по информация на Центъра за изучаване на алкохолния пазар същите тези 30 милиона пият два пъти повече от цялото останало население на страната. 40 милиона руснаци по данни на изследователския център на Вадим Дробиз пък въобще не пият. Наистина, огромно мнозинство сред трезвениците представляват ... децата.

Забраните не помагат

Главният санитарен инспектор на Русия Генадий Онищенко като цяло потвърждава неутешителните данни на експертите, но гледа с оптимизъм на бъдещето. "Ситуацията с алкохола си остава тежка. Годишното потребление на глава от населението е 18 литра чист алкохол. Но редица региони въведоха забрани и ограничения в продажбите. Примерно Москва. Надявам се, че новото ръководство на града ще продължи тази позитивна тенденция", казва Онищенко.

Не всички вярват обаче в позитивните тенденции. Нещо повече – не ги свързват като санитарния инспектор с въвеждането на по-строги ограничения при продажбата на алкохол. Михаил Смирнов подкрепя въведената отговорност за продавачите, които нарушават правилата за търговия с алкохолни напитки, съгласен е, че трябва да се разреши проверката на паспортите на прекалено младите на външен вид купувачи, но е против ограниченията и забраните.

"Забраната да се продава алкохол нощем е политическо решение, което бе нужно, за да се покаже на населението, че нещо се върши. То обаче по никакъв начин не се отразило на обема на търговията. При това забраната да се продава нощем е тласък към увеличаване на незаконния оборот на алкохол. Някъде бабички търгуват с пиене, таксиметровите шофьори пак ще се заемат, домашното производство ще се засили", казва Михаил Смирнов.

По думите му ограничения трябва да се въвеждат, но твърдите мерки трябва да бъдат съпроводени с други стъпки. Според него ефект ще има само, когато бъде въведен ред като цяло, когато бъде контролиран оборотът на алкохол, когато започнат да се закриват каналите, по които до пазара стигат контрабандата и ментетата. Всичко това трябва да е съпроводено с възпитателна работа и повишаване социалното ниво на гражданите, особено на онези, които днес са в рисковите групи.


http://mediapool.bg/show/?storyid=174890&srcpos=17



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579803
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031