Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 00:05 - САЩ назначават специален пратеник за християните в Близкия Изток
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1371 Коментари: 1 Гласове:
4



24 . 01. 2011          image

САЩ искат специален пратеник за християните в Близкия Изток

   




 Заместник-държавният секретар Тамара Кофман Уатс потвърди желанието на американската администрация да се бори за защита на правата на религиозните малцинства в Близкия Изток. След проведеното заседание на Комисията за правата на човека в американския конгрес, тя декларира готовността на правителството във Вашингтон да изпрати специален пратеник за християните в Близкия Изток. Това става на фона на разгорялата се бурна дискусия в тази институция за положението на християнските малцинства в Ирак и Египет след кървавите атентати от 1 януари 2011 г. срещу коптската черква в северноегипетския град Александрия.

Републиканецът Франк Уолф, който е един от инициаторите на заседанието декларира, че отдавна се упражнява натиск върху правителството (сегашното и предходното, ръководено от Джордж Буш) много по-активно да се намеси, за да предотврати постоянните атентати срещу християнската общност в Близкия Изток. Законодателят отбелязва, че Конгресът ще изиска от изпълнителната власт изработването на цялостна стратегия за защита на това малцинство и задоволяване на неговите религиозни потребности, тъй като християнството има исторически корени в Ирак и Египет. Колегата му по партия Кристофър Смит добави, че „сред египетските християни преобладава мнението, че правителството в Кайро не може да защити основните им права, освен това те остават неравнопоставени спрямо своите съграждани, изповядващи ислямската религия.”

През февруари 2009 г. тогавашното републиканско мнозинство изготви проекторешение, призоваващо египетското правителство да зачита основните човешки права. След промяната на политическите реалности в Конгреса, демократите станаха мнозинство, а проекторешението бе замразено. Сега, след частичните избори, проведени през ноември 2010 г., когато републиканците си върнаха контрола над долната камара на американския законодателен орган, се очаква идеята отново да бъде поставена на дневен ред. Експертите считат, че не е изключено да бъде създаден нов пост - пратеник на американската администрация, който да следи за спазването на правата на близкоизточните християни.

Арабската лига излезе с декларация, в която се изразява отрицателно становище към въпросната инициатива. В специалния документ се отбелязва, че „грижата за защита на правата на близкоизточните християни е задължение единствено на националните правителства”.

Въпросните събития протичат в атмосфера на изострените отношения между Ватикана и най-авторитетната сунитска богословска институция „Ал Азхар”. Последната декларира, че „замразява” традиционния диалог с Римокатолическата църква, поради „изявленията на папа Бенедикт ХVІ, вредящи на добрия имидж на исляма”. Последните са свързани преди всичко с твърденията на папата, че в Близкия Изток има насилие срещу християнските общности и неговите призивите да бъдат защитени в Ирак. От „Ал Азхар” считат, че подобна позиция представлява намеса във вътрешните работи на арабската държава и едностранчиво отразява реалностите.

Лидерът на „Ал Азхар” шейх Ахмед Тайеб отстоява позицията, че е трябвало папата също така да интервенира в полза на защитата на хилядите мюсюлмани, които са убити в Ирак. Едва тогава неговите оценки могат да бъде възприети като обективни и безпристрастни. В момента бившият ливански президент Бешир Джемаел, който е християнин-маронит (католик), се опитва да посредничи за възстановяването на диалога и добрите връзки между двете авторитетни религиозни институции.
 
Позицията на сунитската институция беше подкрепена от популярния египетски проповедник шейх Юсуф Кардауи.

През октомври 2010 г. Ватикана свика двуседмична конференция на епископите от Близкия Изток, на която беше поставен акцент върху съществуващите неблагоприятни реалности за местното християнство. В работата на форума участваха повече от 180 висши духовници, мнозинството от които са от Близкия Изток. За пръв път арабският беше включен сред официалните езици на постоянно свикваната конференция от Светия престол. В предварително изготвения работен доклад, представен на Ватикана през юни 2010 г., бе подчертан фактът, че преди век християните в Близкия Изток са представлявали 20% от населението на региона. Днес те са се стопили до скромните 5% (за повече информация виж „Ориент.бг”: „Християните в Близкия Изток се топят” http://www.orientbg.info/religia/hrist_mi.html).


http://www.orientbg.info/religia/kongres_usa.html



Гласувай:
4



1. pitashtia - Решение има
26.01.2011 01:11
Една термоядрена бомба може би ще реши проблема на принципа: Има свети места има проблем, няма свети места -няма проблем. Освен тава ще разберем имали или няма идиот сътворил този шибан свят и дали държи на него. Според мен резултата ще е дупка и никакъв бог насреща. Същото важи и за Мека. И след като след 4-5 милиарда всички ще станем отново звезден прах защото слънцето ще ни изпепели кокалите, ако са останали, какъв смисъл има да опазваме природата, да строим храмове и т.н. По добре да гръмнем всички бомби и да насъпи мир и тишина.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14625662
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930