Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2011 22:49 - Октоподът ФСБ и неговият дресьор Путин
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1490 Коментари: 2 Гласове:
3



Октоподът ФСБ и неговият дресьор Путин

 

1 / 2преди

  image

Властелинът


ФСБ - Федералната служба за сигурност - е най-могъщият инструмент на властта в Русия. Службата-наследник на зловещия КГБ контролира цялата страна - с благословията на бившия президент и сегашен премиер Владимир Путин.  

 

 

За октопода ФСБ и неговия дресьор Путин пише Борис Райтшустер на страниците на германското сп. "Фокус":

Един новоприет закон дава огромни права на ФСБ. Занапред службата ще може да привиква всеки гражданин, стига срещу него да има подозрение, че евентуално в бъдеще ще се окаже замесен в престъпление. Ако заподозреният не се яви и с това затрудни работата на „чекистите”, наказанието е до 15 дни арест. Според руски правозащитници новият закон не само развързва ръцете на тайните служби за всевъзможни произволи, но и фатално напомня за съветските времена и всесилния КГБ, където офицер е бил и самият Путин.

image

 Централата на ФСБ - там е съсредоточена цялата власт

Вълкът козината си мени, но нрава не...

За разлика от другите държави от някогашния Източен блок, в Русия никой не подири сметка на едновремешните комунистически тайни служби за беззаконията и жестокостите им. Някогашният КГБ успешно преплува през смутните времена на промените, раздели се с няколко отдела и си смени името, а откакто на власт дойде бившият кагебеец Владимир Путин, новата служба ФСБ непрекъснато надува мускули.

През 2003 година тогавашният президент Путин постави на подчинение на Лубянка (така наричат службата по името на площада, където е сградата й) две големи и дотогава самостоятелни подразделения - гранични войски и подслушвателите от ФАПСИ. Според някои наблюдатели, личният състав на тайната полиция е нараснал повече от четири пъти - от 80 000 на 350 000 души.

През юли 2004 година президентът Путин подписа Указ 870, голяма част от който обаче беше засекретена. Разбра се само, че занапред армията от тайни агенти ще остане на подчинение единствено на президента. И няма да се наблюдава от никакви други контролни инстанции. Обяснението най-често гласи: ФСБ трябва да има пълна свобода в борбата срещу тероризма. Владимир Путин аргументира така: „Ще преследваме терористите навсякъде, чак - ще ме извините - до тоалетната. С това въпросът е приключен.”

image


 Винаги затворени и потайни, подозрителни и йерархични

Кагебейците - и днес навсякъде!

Днес руските тайни служби са най-могъщият инструмент на властта в страната, а шефът на ФСБ Александър Боротников се превърна в един от най-влиятелните хора - нищо, че обикновено предпочита да седи в сянка, като истински шпионин. Бившият офицер от ФСБ Кирил Канабов казва, че агенти на службата са инсталирани във всяко министерство и във всяка фирма, а нито едно важно решение в държавата не се взима без благословията на някогашните кагебейци.

Дори прокурорите и съдиите се назначават само с одобрението на ФСБ - който не пасва на всемогъщата служба, просто няма шансове. Държавни концерни като Роснефт и Газпром се смятат за бастиони на ФСБ. Министърът на вътрешните работи и дори двама от вицепремиерите също са бивши служители на тайната полиция. 150 души по най-високите етажи на Русия, хора, контролиращи политиката и икономиката, официално са работили за тайната служба. Наблюдателите смятат обаче, че цифрата е много по-голяма.

Николай Петров от Карнеги-Център в Москва казва, че агентите държат под контрол всичко в Русия, но освен това разпространяват в цялото общество своя манталитет: затворени и потайни, подозрителни и йерархични, те виждат навред около себе си чужди шпиони, които уж са виновни са всички неблагополучия. ФСБ разпространява параноя, вместо да допринася за сериозен анализ на процесите, службата се бои от откритите и демократични политически процеси и от обществения дебат, смята Петров. Нещо повече - под предлог, че се бори срещу тероризма, службата непрекъснато и масивно нарушава човешките права. В това отношение обаче ФСБ се ползва с пълната подкрепа на бившия президент и сегашен премиер Владимир Путин:

image


 Денонощното подслушване продължава да е "на мода"

Октоподът с развързани пипала

„Поздравявам ви, поздравявам и всички други наши специални подразделения. Редом с това ние с вас добре знаем, че терористичната заплаха все още е много голяма и не бива в никой случай да занижаваме оперативната работа в това отношение. Тъкмо напротив - трябва да я усилваме и да повишаваме ефективността й”, казва Путин.

Андрей Солдатов, главен редактор на интернет-изданието agentura.ru, също казва, че ФСБ вече не се контролира от никого. Дори заповедите на президента не се изпълняват. Медведев наскоро нареди да бъдат оповестени заплатите на агентите, но това тъй и не стана - въпросната информация била държавна тайна. ФСБ е като същински октопод: има собствен авиоотряд, собствени бойни части и дори собствен отдел за външен шпионаж, независим от официалната външна разузнавателна служба СВР.

ФСБ може да изпълнява и прокурорски функции и да води разследвания, службата има дори свой собствен институт за изследване на общественото мнение. Както коментират злите езици, Кремъл не вярва на никое проучване на общественото мнение, което не е директно манипулирано от самата власт. Прокуратурата няма право да води разследвания срещу агенти на ФСБ и дори срещу помагачи на службите, а това развързва ръцете на бившите кагебейци.

Германското списание "Фокус" пише по-нататък как заместник-шефът на Лукойл причинил смъртта на двама души в автомобилна катастрофа и се отървал благодарение на имунитета си като служител на ФСБ. Списанието цитира бившия агент Трепашкин, според когото ФСБ масово практикува една нова форма на рекет. Близки и роднини на началници от службата се настаняват по различни фирми и концерни, където получават приказни заплати, за да осигуряват протекция от страна на всемогъщите тайни служби - например срещу данъчни проверки. И обратно: ФСБ може да навлече данъчни проверки на неудобни хора, например на представителите на опозицията, които са под непрестанното наблюдение на агентите в черни кожени тужурки.

image

 За разлика от КГБ, ФСБ не се придържа към ничии правила

ФСБ - по-страшна и от КГБ

Както опозиционният лидер Гари Каспаров, така и многобройни местни или чуждестранни журналисти са обект на денонощно следене и подслушване, тъй че хората отново свикнаха да водят поверителни разговори само в банята, на шумно пусната вода. Известната правозащитничка Людмила Алексеева казва, че ФСБ е дори по-страшна от някогашния КГБ:

„КГБ се придържаше стриктно към правилата, макар че това бяха ужасни правила.” Докато ФСБ днес върши каквото си иска, фалшифицира доказателства, поставя секс-капани, изработва компромати, работи в полза на неясни икономически и финансови интереси, а понякога е в състояние съвършено произволно да руши човешки съдби. Самата 83-годишна дисидентка беше обвинена от ФСБ, че е американска шпионка. Нищо ново под слънцето...



http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5946345_page_1,00.html




Гласувай:
3



1. hatanasov - Все едно, че пише за ДС
26.01.2011 23:29
Никаква разлика.
цитирай
2. анонимен - .....ГОЛЕМ КОНТРОЛ...НЕМА ЩО....
26.01.2011 23:53
...ВЕЧЕ СЪБИРАТ "РЕЗУЛТАТИТЕ" ПО ЛЕТИЩАТА.........ТРАНСПОРТА, НЕ ИМ СТИГА!
С ДЪРТИ,ЧЕРВЕНИ МАЙМУНИ---НОВ БЪРДАК ,НЕ СТАВА....!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580643
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031