Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 12:06 - Алекс Алексиев: Русия ще загуби Северен Кавказ
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1790 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 30.01.2011 12:16


Алекс Алексиев: Терористични атаки винаги могат да станат по всяко време не само в Русия 26 януари 2011 | 10:08 | Радио "Фокус" Начало / Мнение Алекс Алексиев – научен сътрудник в Хъдсън институт във Вашингтон в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”





Фокус : Г-н Алексиев, станахме свидетели на поредния атентат в Москва с много жертви и ранени на летище „Домодедово”. Какъв е вашият коментар за събитията в руската столица?
Алекс Алексиев: Това за съжаление не е голяма изненада. Това е доколкото си спомням деветият терористичен акт в Русия, който според мен е свързан със събитията в Северен Кавказ. Първият беше 2002 г. в театъра, така че това, което може да обобщи човек тук е, че Русия не е в състояние да се справи с тероризма, въпреки всички антитерористични закони. Това е нещо, което ще продължава за съжаление, докато продължава руската политика в Кавказ.
Фокус: В свои интервюта преди време заявихте, че в Кавказките райони руснаците са станали малцинство. Каква е картината, обстановката към днешна дата и Русия ще загуби ли Кавказ според вас чисто етнически?
Алекс Алексиев: Това е наистина така. Аз отдавна твърдя, че Русия неминуемо ще загуби Кавказ най-вече поради две причини. Първо – в Северен Кавказ, говорим най-вече за Дагестан, Ингушетия, Чечня, почти не са останали руснаци. В Чечня и Ингушетия са не повече от 1%, в Дагестан около 3%, с други думи това е един регион, в който Русия, руснаците не играят някакво влияние като етническа група. Второто е, че политиката на Русия се е провалила. Тя в момента се базира на това да се дават огромни пари на местни гангстери като например Кадиров, които по някакъв начин да се опитват да ръководят държавите там. В бюджета на тези три държави близо 80% идват директно от Москва, почти няма икономическа активност, безработицата е според някои близо 80%, така че това не е една ситуация, която може да продължава дълго време. Това, което е най-интересното, според мен, че напоследък доста влиятелни руски политици и изследователи, обикновено противници на режима на Путин съвсем открито вече говорят за това, че Русия трябва да се отърве от Северен Кавказ. С други думи, не че самите кавказци искат да се отделят от Русия, а Русия би трябвало да ги изгони от държавата и да ги остави да станат независими.
Фокус: Казахте за Северен Кавказ, това може ли да предизвика вълна от насилие в Южна Русия?
Алекс Алексиев: Възможно е. Насилието съществува в момента, в който говорим. Само през миналата седмица имаше нов терористичен акт в Ставропол, който си е част от етническа Русия. Постоянно има всякакви насилствени актове. Миналата година 2010 г. броят на терористичните актове, атентати в Северен Кавказ беше близо 2 пъти повече, отколкото през 2009 г., така че ситуацията в никой случай не става по-добра. Другото, което е може би важно да се отбележи, че самите тези, да кажем ръководители, назначени от Кадиров, тези в Дагестан започват да провеждат вече една политика, която в края на краищата води до победа на радикалния ислям в региона. Кадиров например започва да принуждава жените да носят тези хиджаб, забрадки и прочее. С други думи те не са някаква отбрана срещу радикалния ислям, точно обратното.
Фокус: Застраховани ли са другите Велики сили от терористични атаки?
Алекс Алексиев: Не, разбира се. Терористични атаки винаги могат да станат по всяко време не само в Русия, но в Русия ситуацията е особено актуална поради това, че има много силно завишена неприязън, омраза от страна на севернокавказците. Да не забравяме, че Москва е не само един огромен руски град, Той е един огромен мюсюлмански град. Преди 4-5 години аз се занимавах с тези проблеми там в Москва и тогава мюсюлманското население беше 17% от населението в Москва. Сега е вече близо 20% и при положение, че тези мюсюлмани са сравнително по-млади от етническото руско население, руското население средната възраст е над 40 години, при мюсюлманите е по-ниско от 30 години, това ще рече, че младото поколение в Русия мюсюлманите са много по-голям процент. Така че, при положение, че тази етническа омраза се засилва между мюсюлмани и руснаци, аз просто не виждам как те биха могли да овладеят тези насилствени актове.
Фокус: Да се върнем на атентата на Летище „Домодедово”. Има ли нещо различно от досега познатия почерк на атентатите в Русия. През последните години имаше атентати в метрото, в театъра, на площади, в търговски центрове? Намирате ли разлики със сегашния атентат?
Алекс Алексиев: Това, което е различно може би ако се вярва на първоначалните сведения е, че атентатът е извършен от мъж. Повечето атентати в миналото, те бяха 8 на брой, доколкото си спомням, голяма част от тях бяха работа на т. нар. черни вдовици или на жени. Въпреки че има някакви сведения, че и този път е имало присъствие на жена там, но това е една от разликите, които може би е заблудила органите на властта в летището. Тъй като доколкото знам те имат профилактика да спрат жени, които да кажем може да отговарят на този портрет на терористките. Та това е една от разликите, но в края на краищата трябва да се каже, че съвсем ясно е, че въпреки всички взети мерки това е много голямо летище в Москва, изглежда е било много лесно за терористите да стигнат до там, където е трябвало да извършат този акт, без да може никой да ги спре. Това е според мен, и то да отидат там, където практически митническият контрол се извършва веднага след взимането на багажа.
Това например, в американски летища е невъзможно да стане, просто е невъзможно да стигнеш дотам. Явно е, че мерките, които са взели са въобще неадекватни.
Фокус : А може ли да говорим за смяна на тактиката на терористите?
Алекс Алексиев: Аз не виждам тактиката да е по-различна. Терористът е бил от така наречените „смъртници”, с други думи терорист-самоубиец. С горе-долу същите методи – около пет до седем килограма тротилов еквивалент, който вероятно е бил в някакъв пояс, така наречените „самоубийствени пояси” или в чанта, не е съвсем ясно. Но няма нова технология, поне от това, което знаем досега. Проблемът е, че той е могъл съвсем безпрепятствено да стигне до там, където е имало огромна маса хора и да свърши това, което е свършил.
Фокус: А какъв паралел правите между бомбените атентати на 7 юли 2005 година, които убиха 52-ма пътници в лондонската транспортна система, с атентата в руското метро преди години, в театъра през 2002 година, когато група чеченски екстремисти взеха за заложници 900 души, 120 от които в крайна сметка загинаха, след щурмуването на театралната зала от страна на специалните служби с приспивен газ, атентатът на кулите-близнаци и атентата сега в Домодедово?
Алекс Алексиев: Разликата може би е там, че докато в Лондон тези атентати бяха извършени от радикални ислямисти, които просто искаха да накажат, така да се каже, неверниците, беше с други думи, радикални ислямисти срещу не мюсюлманите, докато тук по-скоро е... Има някакъв подобен момент, но по-скоро е фактически резултат на тази дива омраза, която е насадена между севернокавказците към Русия. И това е разликата. Не бих казал, че тези атентатори не са радикални ислямисти, те разбира се са, но има този момент на етническа вражда.
Фокус: Как ще коментирате реакцията на руската власт? Президентът Дмитрий Медведев поиска оставки, освен това заяви, че терористичната заплаха в Русия е по-висока от тази в САЩ. Дмитрий Медведев каза още, че организаторите на атентата на летище Домодедово трябва да бъдат ликвидирани, ако окажат съпротива, как приемате и тълкувате думите?
Алекс Алексиев: По принцип аз съм силно негативно настроен към политиката на режима на Путин. Медведев според мен, е неособено важна фигура. И тази политика на Путин, която фактически в края на краищата значи насилие в Кавказ. Кадиров например, в Чечня е един гангстер, който действа с почти същите насилствени методи, както и терористите – не само убива противниците си, а и семействата им и прочие. Това е нещо, което Путин не само, че не спира, но и насърчава. Може би си спомняте, че преди две-три години, а и по-близко, хората на Кадиров можеха съвсем безнаказано да убиват негови противници, посред бял ден, в Москва. Това не може да стане без знанието на органите в Русия. Така че методите на Путин, според мен, е напълно ясно, че са безрезултатни, а до голяма степен причиняват тази вражда и тази неприязън, която води в края на краищата до тези резултати.
Фокус: Един последен въпрос. Малки страни, като България, трябва ли да се притесняват от терористични атаки?
Алекс Алексиев: Надявам се да не сме уязвими. В никакъв случай не сме толкова уязвими, колкото Русия и Москва. Но не бива никой да мисли, че България също не е уязвима. В България има радикално ислямизиране, до известна степен, не е в никакъв случай дотам, докъдето е стигнало в Северен Кавказ и в други места, но безспорно има опити от чужбина да се ислямизира българската мюсюлманска общност и това не бива да се подценява.
Маргарита КОЛЕВА



http://www.focus-news.net/?id=f16931






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628018
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930