Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 00:33 - Личният касиер на Бойко Борисов контролира контрабандата по турската граница
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 4428 Коментари: 3 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Личният касиер на Бойко Борисов контролира контрабандата по турската граница 02.02.2011 г. 12:22 ч. image image

Явор Дачков

image Депутатът от ГЕРБ Иван Петров

 Депутатът от ГЕРБ Иван Петров бил близък с Иван Тодоров Доктора

 


 

 

Бившият полицай е отстраняван от работа в РДВР-Хасково за пропуснат ТИР с контрабандни цигари


 

 

В скандална докладна записка от 2001 г. Иван Петров е посочен за човека на контрабандистите в СДВР-Хасково


 

Мистериозна смърт

 




На 8 ноември миналата година в 20,30 часа край ГКПП „Капитан Андреево” е блъснат и убит на място 42-годишният служител на "Гранична полиция" Ангел Андреев. Полицаят е прегазен от лек автомобил "Опел Астра", управляван от турски шофьор. Според вътрешния министър Цветан Цветанов водачът на опела се е движил с несъобразена скорост, без никакви светлини и не е бил видян от служителя на "Гранична полиция".

 

 

Според източници на "Галерия" причината за катастрофата е била по-различна. Точно по това време било спряно и без това оскъдното осветление в района на ГКПП-Капитан Андреево, за да могат оттам незабелязано да преминат няколко микробуса и леки коли, пълни с контрабандни цигари. Според нашите източници пълният мрак е основната причина за катастрофата, а мълниеносният коментар на Цветанов, без да е проведено внимателно разследване по случая, на практика го е предрешил, въпреки нелогичното обяснение, че в 20,30 часа вечерта турски шофьор ще кара с висока скорост и загасени фарове в зоната за граничен контрол. Запознати с контрабандния бизнес в района твърдят, че превозните средства, които прекарват нелегалната стока, са едни и същи и са много добре известни на органите на реда, но никой не ги закача. В редакцията получихме даже и конкретни номера на коли, за които се твърди, че и в момента карат контрабанда: УАЗ Х1389; Опел Х4847 СА; Рено ВР4826 ВА;

За сегашен политически покровител на този канал се сочи народният представител от ГЕРБ и бивш шеф на РДВР-Хасково Иван Петров.

Кой е Иван Петров?

Настоящият депутат от ГЕРБ Иван Петров сам призна в едно интервю, че е работил като шеф на РДВР-Хасково за три правителства – на Костов, на царя и на Станишев. В правителството на Сакскобургготски тогавашната му кариера достига своя връх. Той е назначен за шеф на РДВР от Емануил Йорданов и е уволнен от Румен Петков.

Успешната му кариера тогава се дължи на две фигури – известният контрабандист Иван Тодоров Доктора, който бе застрелян показно през 2006 г., и Бойко Борисов, главен секретар на МВР по времето на Симеон Сакскобургготски, а днес премиер на България. В сайта на Народното събрание информацията за депутата от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, както и на комисията за контрол на ДАНС, е твърде оскъдна. Там са отбелязани само датата и мястото му на раждане – 18 май 1956 г., село Бояджик, семейното му положение на женен човек, езиците, които владее – английски, френски, руски и латински, както и фактът, че по професия е юрист. Вярно е, че това класическо образование не се излъчва от снимката, която може да видите на сайта на парламента, както е вярно и това, че под обикновеното име Иван Петров Иванов се крият доста тъмни тайни на прехода, пък и на настоящето. Наскоро името на депутата бе замесено именно в скандал за контрабанда, а няколко представители на различни политически сили твърдяха, че той е бил обект на разработка на специалните служби. Самият Петров отрече енергично тази версия, но никой не опроверга твърденията, които се появиха в различни медии, че едно от визираните лица в докладната записка на заместника на Ваньо Танов Антоний Странджев е именно Иван Петров. Според различни източници той се е подвизавал в митниците още от средата на 90-те години като началник на икономическа полиция в Хасковския район и е предотвратявал операции срещу контрабандата. Като служител на МВР Петров е съдействал за разполагането на бензиностанцията и безмитния магазин на фирма „Братя Василеви” ООД и тези на „Б.Н.К.” на Веселин Балевски в района на „Капитан Андреево”, както и бензиностанцията на турския бизнесмен Гювен в безмитна зона „Ново село”. Служители от МВР твърдят, че е наказан дисциплинарно за пропускане и опит за укриване на ТИР с контрабандни цигари. Две свидетелства – едното пряко, а другото косвено, допълват образа на Иван Петров и обясняват силните му позиции до днес. Прякото свидетелство е

Докладна записка от майор Александър Иванов Димитров, началник РС „Полиция” при РДВР-Хасково, от 14.09. 2001г.



image



image

В тази докладна записка са описани близките отношения на Иван Петров с Иван Тодоров Доктора. Майор Димитров цитира самия Петров, който казва, че са „добри познати” с известния контрабандист, и описва схемата за контрабанда, в която участват Петров и Доктора. Според майор Александър Димитров, който е адресирал изложението си до тогавашния министър на вътрешните работи Георги Петканов, шефът на РДВР-Хасково Иван Петров целенасочено е работил срещу информатори на полицията, както и срещу служители на МВР и митниците, които са си вършили работата съвестно. Любопитна подробност от тази докладна записка е, че Иван Тодоров Доктора по информация на тогавашните служби е бил в много близки отношения с централното ръководство на СДС. Майор Димитров завършва записката си по следния начин – „ненормално и парадоксално е професионалните успехи на всеки един служител да му създават проблеми с ръководството. Това е факт и нека новото ръководство на МВР да реши проблема”. Тези думи, писани през 2001 г., много напомнят на огорчението, записано със СРС, което Ваньо Танов излага пред своите събеседници и което е свързано с факта, че днешното ръководство на МВР в лицето на Цветан Цветанов подлага на репресии и преследва всеки служител на митниците и полицията, който си върши съвестно работата и има смелостта да разследва за нарушения „неподходящите” фирми.

Още една мистериозна смърт

Авторът на тази докладна записка, с която редакцията ни разполага, загива при неизяснени обстоятелства четири години след като я е написал – на 1 септември 2005 г. Александър Иванов Димитров, който по това време вече е произведен в чин подполковник и е шеф на полицията в Хасково, загива около 3 часа сутринта при катастрофа със служебния си автомобил на пътя Свиленград–Любимец.

Връзката Борисов

Друга, този път съвсем не мистериозна смърт, свързва днешния депутат Иван Петров с днешния министър-председател Бойко Борисов. На 11 декември 2003 г. след 24-часова обсада в родната му къща в Харманли е убит след обстрел с над 15 гранатомета Тодор Димов Чакъра. Случката започва на пръв поглед съвсем безобидно, когато сутринта на 10 декември 2003 г. двама сержанти и двама оперативни работници от РПУ-Харманли отиват в дома на Димов, за да го арестуват. Той вече бил официално предупреден, че трябва да излежи влязла в сила двугодишна присъда за склоняване към проституция и кражба на животни. 48-годишният мъж дори си обръснал главата, заколил прасе и направил нещо като изпращане, за да се сбогува с близките си, както твърди в официална информация до БТА тогавашният шеф на РДВР-Хасково Иван Петров. Полицаите били посрещнати от майката на Димов. Докато те обяснявали на жената целта на посещението си, Тодор се показал зад къщата с автомат „Калашников” и стрелял по тях няколко пъти, като същевременно ги ругаел. Служителите на реда успели да се укрият зад големи автомобилни гуми около сградата. Димов изгонил майка си навън и се заключил в къщата, като държал полицаите под непрекъснат обстрел и не им позволил да се преместят на по-безопасно място до падането на нощта. Това е официалната информация за случая. Тя продължава с това, че близо 24 часа по-късно Чакъра бил обсаден от над 150 униформени полицаи, които били пряко ръководени от тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов.

По-късно излезе информацията, че майката и синът на Тодор Димов многократно предлагали посредничество, за да убедят лично или чрез телефонна връзка обсадения да се предаде. Бойко Борисов обаче не взел под внимание предложението им и наредил на отряда от барети, които също били там, да обстрелват къщата с гранатомети.

Разкъсаното тяло на Чакъра било намерено на втория етаж на опожарената къща, а официалната версия за неговата смърт била самоубийство. Неофициалната е, че именно шефът на РДВР-Хасково Иван Петров е изготвил благоприятен доклад за действията на тогавашния главен секретар Бойко Борисов, който го спасява от съдебно преследване. Самият Борисов тогава обяснява действията си по следния начин: „Беше много студено, бяхме се много изнервили, но го обстрелвахме с РПГ-7 не за да го убием, а за да го сплашим”. Още тогава уважавани юристи се произнесоха, че полицаите са превишили правата си, защото не са действали от позиция на неизбежна самоотбрана, а смъртта на Чакъра, който очевидно е бил неадекватен (в медиите се появиха версии, че човекът си е бил лудичък), е можела да бъде избегната. Тъй като Бойко Борисов лично е наредил обстрела, е щял да понесе цялата отговорност за случая, но докладът на Иван Петров и затварянето на очите от страна на тогавашната прокуратура го отървават от съдебен процес и присъда.

Името на Петров се свързва и с още една услуга към друга емблематична фигура от ГЕРБ, а именно на вътрешния министър Цветан Цветанов. Става дума за Тодор Иванов Бояджиев, собственик на фирмата „Ти Ви Би” ООД, която продаде (подари) на безценица два апартамента в един от най-скъпите столични квартали на вицепремиера Цветанов през 2008 г. – годината, в която цените на имотите достигнаха своят връх. Според експерти по това време един квадратен метър се търгува за 1500–3000 евро, а фирмата на Бояджиев ги продава на Цветанов за 600 евро. По-късно Цветанов обясни, че двамата били кумове или кръстници, но не можа да докаже произхода дори на тези смешни пари, за които е купил двата апартамента. Тук обаче също е интересна ролята на шефа на РДВР-Хасково Иван Петров. През 2000–2001 г. в склад на Тодор Бояджиев са открити контрабандни цигари.

Образувано е дело, но след намесата на Иван Петров от обвиняем или най-малкото разследван Бояджиев се превръща в свидетел.

Това са само два сюжета, които говорят за изключително близката връзка на днешния депутат Иван Петров Иванов с първите мъже както на ГЕРБ, така и на държавата – премиерът Борисов и неговия вицепремиер Цветанов. Това са и две от многобройните обяснения защо толкова компрометиран човек, чието име е попадало в не една разработка на службите, е получил имунитет на депутат, а както твърдят източници от ГЕРБ, и най-голямо доверие от самия Борисов, който според запознати го е натоварил с огромната отговорност да се грижи за личните нерегламентирани приходи на премиера.

Показни акции

Сюжетът с Иван Петров е само една от преплетените линии, по които ГЕРБ осъществяват контрол над контрабандата в България. След огласяването на скандалните записи на разговорите на Ваньо Танов, от които стана ясно, че МВР покровителства тази дейност, ръководството и пиар отделът се погрижиха да направят няколко показни акции. Водеща новина от последните дни е поредната операция, „Фабриката”, при която в пловдивското село Патриарх Евтимово бе разбита нелегална група за производство на контрабандни цигари.

Това е само част от рекламната стратегия на Цветанов, който след сериозните въпроси, които му бяха поставени, не можа да отговори с друго освен с показни акции, от които ясно личи, че неговото ведомство контролира процесите и може във всеки един момент избирателно да изгърми по някой бушон, за да хвърли прах в очите на хората. И децата в България вече знаят, че основната част от контрабандните цигари се произвеждат от държавния монополист „Булгартабак”, който отчита доста екстравагантни количества от износ за екстравагантни дестинации като Япония и Дубай, но всъщност работи в голяма степен както за вътрешния, така и за външния контрабанден пазар. Част от водещите фирми за дистрибуция на цигари принадлежат не на друг, а на печално известен депутат от ГЕРБ, който също носи оригинално име. Емил Димитров, който е известен с близките си отношения с президента не само заради лова (говори се, че Първанов обича често да ловува в ловните стопанства на Димитров), но и заради близката си роднинска връзка с шефа на НСО ген. Димитър Димитров – двамата са братовчеди – е един от авторите на идеята за преждевременното вдигане на акциза на цигарите, което доведе до бум в контрабандата на тази стока. Представители на службите за сигурност твърдят, че решението за вдигането на акциза на цигарите е взето в най-тесен кръг на висшето ръководство на ГЕРБ в едно от именията на Емил Димитров само месец след като партията на Бойко Борисов официално пое управлението на страната. Изводът всеки може да си направи сам.

Коментарът е публикуван във в. "Галерия".

http://www.glasove.com/article-11829.php        

 

 

 




Гласувай:
7



1. анонимен - Всички трябва да се обединят срещу политическата патология
08.02.2011 11:27
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=8270&sectionid=5&id=0001001
цитирай
2. tit - тоя се обЕснява тая заран
08.02.2011 15:16
при Дудука - не било вярно...
цитирай
3. meto76 - при Дудука - не било вярно. . . Като ...
08.02.2011 18:55
tit написа:
при Дудука - не било вярно...

Като паднат от власт, тогава ще стане ясно кое е вярно и кое не е ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579759
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031