Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 21:38 - 10 причини за легализиране на проституцията
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1704 Коментари: 2 Гласове:
3



10 причини за легализиране на проституцията

 

публикувана на 01.01.2008 на 16:18 часа Автор: Светла Костадинова




Запазването на статуквото е изгодно за престъпния свят и за отворените за корупция бюджетни служители, имащи отношение към проституцията, но вреди на обществото, на самите проституиращи и на техните клиенти

В българския Наказателнопроцесуален кодекс е записано, че „който склонява лице от женски пол към проституция или свежда към блудствени действия или към съвкупление, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от сто лева до шестстотин лева“. Тоест предлагането/извършването от жена на сексуални услуги срещу заплащане не е забранено, а е наказуемо единствено сводничеството и склоняването към проституция.

Когато говорим в полза на легализирането на проституцията, имаме предвид легализирането на доброволната проституция. Насилствената проституция е в резултат както на забраната в закона, така и поради неуспеха на органите на реда, местните власти и съдебната система да контролират тази дейност. Ето и аргументите в полза на легалната проституция:

1.  Забраната води до прикриване, но не и до преустановяване на дейността. Това не позволява да има контрол от страна на закона, дори и той да е минимален, което води до по-негативни последици за обществото – например намесване на организираната престъпност.

2. 
Забраната означава, че ще са необходими средства от бюджета за контрол от страна на полицията, разход на време на съдилищата и разходи за затвори, ако някой бъде осъден с ефективна присъда.  За съжаление не са правени анализи на евентуалните общи разходи по прилагането и контрола на забраната, но те едва ли ще бъдат пренебрежимо ниски (в случай че полицията и съдилищата си вършат ефективно работата). В анализа задължително трябва да се включат и пропуснатите ползи за обществото от факта, че полицията ще използва част от ресурсите и времето си за контрол на тази забрана и ще пренасочи усилията си от други свои задължения.

3. Забраната прави много по-лесно криминални групи да упражняват контрол над непълнолетни, като по този начин ги принуждават да работят в нечовешки условия. Ако пълнолетна жена реши да предостави подобни услуги срещу заплащане, това ще е неин личен избор. Ако обаче тийнейджър по различни причини реши да проституира, то той лесно може да бъде манипулиран, което най-често има ужасяващи ефекти. Разбира се, това не означава, че сме за проституцията на непълнолетни, но това се случва в момента при наличие на забрана.

4. Забраната е причина за много по-лесно пренасяне на различни болести. Невъзможността да има дори и минимален контрол и стандарти за професията обикновено води до по-голям процент на разпространение на полови болести както на упражняващите професията, така и на клиентите им. За обществото това се проявява като по-високи разходи за здравеопазване, част от които се поемат от държавния бюджет.

5. Забраната и нелегалното упражняване на професията логично водият до невъзможност да бъде обложена с данъци. Скорошните горещи дебати за облагането на хазарта в България показаха, че в обществото има нетърпимост за преференции към определени дейности и професии, когато става въпрос за данъчно облагане. Най-чистият вариант е, когато няма изключения и данъкът е нисък. В тази връзка забраната за упражняването на професията като нормална търговска дейност лишава, от една страна, бюджета от приходи, а от друга, хората, които се занимават с проституция, от нормалните им граждански права.

6. Забраната сама по себе си нарушава свободата на избора на всеки да се занимава с това, което иска, ако успее да намери клиенти. Това е в разрез с основните принципи на индивидуална свобода и не би трябвало да бъде толерирано от обществото.

7. Забраната е причина определени групи от обществото (с ниско образование или липса на умения) да се насочат към престъпни дейности. Тези групи се лишават от доход, което за определени хора означава, че ще разчитат на държавни помощи за оцеляването си. Помощите често създават зависимост, което не е от полза за никого.

8. Забраната е причина за обособяване на райони в градовете, където има концентрация на проституция. Те са по-опасни поради струпването на престъпни групировки, контролиращи дейността, което означава повече средства за опазване на реда, концентрирани на едно място.

9.
Забраната неминуемо води до корупция, което влияе негативно на икономиката. Всеизвестна истина е, че има компрометирани представители на властта, които покровителстват (или не изпълняват задълженията си) тази и други престъпни дейности. В докладите на международни институции за България редовно се споменава, че корупцията е сред главните проблеми на обществото. Затова и колкото по-малко забрани съществуват, толкова възможността за корупционни практики ще намалее.

10. Наличието на забрана води до по-високи тарифи, тъй като освен таксата за самата услуга се калкулират и парите за охрана, посредници и разходите за укриване от закона. При равни други условия може да се очаква, че легализирането на занаята ще понижи цените, което би облагодетелствало клиентите и като цяло би облекчило предоставянето на услугата.


http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/10-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0/417/index.html



Гласувай:
3



1. tit - Легализирането нама да премахне сводниците!
11.02.2011 21:49
Аз съм доста раздвоена по ръпроса!
цитирай
2. meto76 - Аз съм доста раздвоена по ръпрос...
11.02.2011 22:14
tit написа:
Аз съм доста раздвоена по ръпроса!

Сводничеството се преследва навсякъде в Европа, но проституцията почти навсякъде е законова дейност! Сводничеството си е експлоатация на чужд труд!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584400
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031