Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 23:32 - Прокурорът Пламен Панайотов : МВР и Съдът бавят делата за "Софийски имоти" и НЕК
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1822 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 14.02.2011 23:36


    Прокурорът по "Софийски имоти" не смята да се поддава на натиска
МВР също забавило делото, а "притисканият" експерт загубил важни документиказва Пламен Панайотов от Софийската градска прокуратура в интервю на Красен Николов

14 Февруари 2011

 

image
 

Г-н Панайотов, по време на последното съдебно заседание за "Софийски имоти" споменахте, че може напуснете прокуратурата заради случващото се с делото. Обмисляте ли сериозно такова решение?
     

Все още обмислям действията си. Истината е, че след моето изявление получих голяма подкрепа от хората, с които сме работили и тези, които ме познават. Искам да им благодаря. Поводът да кажа това е, че прокурорът е изразител на усилията на много хора - дознатели, следователи, оперативни работници, хора, които подпомагат неговата работа и формират оценката дали едно деяние представлява представление или не.


Свидетелите трябва да повярват, че собствените им твърдения няма да бъде използвани впоследствие срещу тях. Всичко това и, в крайна сметка, виждайки безсмислието на този труд, заявих, че може да подам оставка. Подкрепата, която получих обаче е на път да ме разубеди.

Какво ще се случи от сега нататък с този процес, след като защитата обвинява вас в недопустим натиск, а вие от своя страна твърдите, че сте подложен на такъв натиск? Сега пак ви искат отвод.

Отведен съм по три дела от общо шест, които са внесени в съда. По тях ще влязат други колеги. Остават 3 дела в съдебна фаза, където не съм отведен, както и други 50 досъдебни производства. Изискал съм всички материали по казуса "Софийски имоти", но трябва време, защото материалите са много. След като ги получа, ще ги изпратя до апелативната прокуратура за преценка дали има основания за моя отвод и по тези дела. Две от трите дела в съдебна фаза, където не съм отведен, са все още в начална фаза. Едно от тях обаче е напреднало, разпитани са всички свидетели. Ще изчакам да бъде поискан моя отвод и съдията да прецени. След това ще преценя отново.

Заявихте, че има атака срещу вас. Откъде идва тя и каква е целта?

Да, има атака и това вече е видно. Досега тя беше скрита поради тайната на досъдебното производство, но в съдебната фаза нещата станаха явни. Някой смята, че има пречка аз да работя по тези дела. Това, което е публично, е свързано с твърденията на едно от вещите лица (Владимир Велинов, бел.ред.), работил е по една от петорните експертизи. Твърденията му, че съм оказвал натиск, са чиста клевета. Целта е да бъда отстранен от делото "Софийски имоти", да се забави разследването и да се протакат съдебните заседания, а наред с това да изтекат и абсолютните давностни срокове (след този срок делото се прекратява, а заподозрените се амнистират по служебен път - бел.ред.) по много от тези дела.

Някои от делата са за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, където абсолютния давностен срок е 15 години (за някои от случаите срокът изтича през 2013 г. -бел.ред.). Знаете кога се е развивала основната дейност на "Софийски имоти" - до момента, в който Столичният общински съвет налага мораториум (2003 година). При темпото на разследване и на разглеждането на делата в съда, има реален риск от прекратяване. Искам да отбележа и друго - макар подсъдимите и техните защитници да ни шиканират в съда, по някои от делата вече от година и половина не е даден ход в съдебна фаза, а за тях предстоят 3 инстанции. И какъв ще бъде смисълът от целия положен труд, ако се стигне до горната инстанция и тя установи, че е изтекла абсолютната давност? Според мен това е целта на тези атаки.

Има ли конкретна причина за поведението на експерта?

Конкретната причина бе, че той укри документи, които е изгубил. Тези документи са много важни, защото са свързани с капитала на "Софийски имоти" и по - конкретно едно бордеро за 25 млн. лева. Той ги е получил с протокол и не ги е предал на другото вещо лице. Това се случва няколко дни преди да подаде сигнала срещу мен. Аз твърдя, че това е формалната причина за тази атака. Принципът е "гузен, негонен бяга" или който първи атакува, няма да му бъде търсена отговорност.

Експертът не носи ли наказателна отговорност?

Ние сме сезирали още тогава Върховната касационна прокуратура. Тя извършва проверка на тези обстоятелства, но съдът ги игнорира при взимането на решението да ме отведе, може би правилно. Аз искам единствено да има спор по доказателствата, по юридически аргументи, а не да се хвърлят помии в съдебната зала и удари под кръста. Според мен това говори за гузност и нежелание да се стигне до истинския дебат по правните аргументи, какъвто всъщност трябва да бъде наказателният процес. Аз съм представил един обем доказателства, формирал съм вътрешното си убеждение от тях, съдът също има право да събира доказателства и да преценява, но ето тук се възпрепятства тази възможност на наблюдаващия прокурор.

Има ли вътрешен натиск върху вас от прокуратурата?

Нали не си правите илюзии, че аз сам съм постигнал успех, внасяйки тези дела в съда. Внасянето на тези дела в съда само по себе си е успех. Това стана благодарение на усилията на цялата прокуратура. Аз като изразител на тези усилия виждам сега безсмислието на този труд.

Искате да кажете, че няма никакъв вътрешен натиск, който цели да забави вашата работа?

В прокуратурата няма целенасочен натиск, който да бави моята работа. Никога не е имало. Отделни пречки има, не те не могат да се квалифицират като натиск. Създадена ни е атмосфера на мен и на разследващите полицаи, за да може да работим съвсем законосъобразно по това дело. Знаете, че в един момент бяхме изведени от сградата на градска прокуратура и бяхме настанени в Националната следствена служба с цел да ни се осигури комфорт.

Тук има факти обаче, които съвпадат с действия по разследването, които могат да се квалифицират като натиск. Например, твърдя, че в момента, в който Тошко Добрев беше задържан, имаше реакции, които говорят за това, че някой се притеснява Тошко Добрев да не проговори. А той знае много.

Бихте ли уточнил?

Ако се върнете назад ще видите, че в момента, в който ние повдигнахме първото обвинение на Тошко Добрев, след тази сага с неговото издирване, точно тогава беше разформирован екипът от разследващи полицаи, с който работихме заедно.

МВР ви е попречило?

Разформироването на екипа ни забави. Ние се намирахме в различни сгради, делото беше разделено, не беше във физическия контрол на прокурора.

Обясниха ли ви нещо?

Аз не съм получил обяснение. Не съм и търсил обяснение. Аз съм длъжен да си изпълнявам законните задължения. Даже и след това делото продължи. Направихме всичко възможно, въпреки тази пречка, а обвинителните актове след това доказаха, че ние успяхме да не забавим темпото на разследване. Ние знаем с колегите от прокуратурата и разследващите полицаи колко усилия положихме. Боли ме, че всички тези усилия сякаш отиват напразно.

Каква е общата щета, която показват експертизите по тези общо 56 производства за "Софийски имоти"?

Не съм сумирал отделните щети, но вие сами можете да добиете представа какъв е размерът на щетата, ако вземете дори само сделките за апортиране на земя от дружеството. Не бива да забравяме тук и дъщерните дружества на "Софийски имоти" като "Заводпроект", които по време на мораториума са сключвали сделки в нарушение на решение на СОС. Там също има разпореждане с голям брой имоти. Атаките по делото дойдоха в момент, в който бе готова и капиталовата експертиза.

Някои от лицата, които са обвиняеми по това дело, вече бяха запознати с резултатите на експертизата, а тя показва изключително големи нарушения при формирането на капитала, при апортирането на земя, при воденето на цялостната сметка на собствеността, при продажбите...

Другото голямо дело, по което се вдигна голям шум миналата година, бе делото за продажба на ток от НЕК чрез посредници. Експертизата сочи щета от 90 млн. лева. Какво се случва там?

Имаме да проведем още няколко разпита. За нас разследването на практика е приключило. Предстои да преценим дали някой трябва да понесе наказателна отговорност. По това дело също е поискан моят отвод. Тъй като делото е в досъдебна фаза, то също се намира в апелативна прокуратура, която трябва да прецени основателността на искането за отвод. Самото искане не е мотивирано с конкретните посочени от закона основания, а по този член от закона, по който бях отстранен и от трите дела за "Софийски имоти" (за съмнения за предубеденост -бел.ред.).

Има ли опасност делата за НЕК и "Софийски имоти" да бъдат блокирани?

Аз не бих казал блокирани, но има реална опасност да бъдат забавени. Те са огромни по обем, фактическата и правна сложност е много висока, а всеки, който тепърва влиза в тези дела, ще бъде затруднен в началото. Винаги съществува опасност някой да каже - "аз нямам преценката на прокурора Панайотов, той не е бил прав" - и делото да има друг изход.

Убеден ли сте в правилността на експертизата за НЕК?

Аз нямам експертизата и затова ползвам експерти. Всички разпити и документи са представени на вещите лица. Назначена е допълнителна експертиза за изясняване на обстоятелства. Нямам основание да считам, че експертизата е дала грешни данни.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=176091&srcpos=9
Гласувай:
2
01. meto76 - ВСС защо не вземе и тези дела на сп...
14.02.2011 23:39
ВСС защо не вземе и тези дела на спец-отчет и да привика съдията, който за 1 година и половина не може да даде ход на делото.Този съдия явно е милионер в зелено.ВСС само делата срещу мутрите от Дупница ли ги интересува, а делата срещу мутрите от София.А Цвъчко какво ще каже по въпроса за МВР покровителстването на престъпниците от Софийски имоти.Да не забравяме кой беше кмет доскоро там.Ето защо и медиите не отразяват тези дела.
цитирай
2. meto76 - http://www. dnevnik. bg/bulga...
14.02.2011 23:42
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/02/14/1043637_delata_za_sofiiski_imoti_potuvat_v_iskaniia_za_otvodi/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13140594
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930