Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 21:11 - Хилари Клинтън: САЩ ще се борят за глобална интернет свобода
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1274 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 19.02.2011 15:02


image

 

[Rеuters]

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще представи във вторник нова американски план за глобална интернет свобода. В речта си тя ще посочи Египет и Иран като примери за това как новите технологии могат да предизвикат политически промени.

Според агенция "Ройтерс" Клинтън ще подчертае ангажимента на САЩ към свободен, открит и сигурен интернет.

"Води се дебат в някои среди относно това дали интернет е освобождаваща или репресираща сила. Но събитията в Иран, Египет и други места показаха, че този дебат е изостанал във времето.

Това, което днес има значение, е какво правят хората, които влизат онлайн, и какви принципи трябва да ни ръководят в киберпространството. Този въпрос става все по-настоятелен с всеки изминал ден", ще заяви държавният секретар според откъси от речта, разпространени във Вашингтон.

Клинтън вече инструктира Държавния департамент да работи в посока разширяване на достъпа до интернет по света и предотвратяване на опитите на авторитарни режими да използват комуникационните технологии за потискане на инакомислието. В словото си във вторник тя ще заяви, че няма път назад за все по-обвързаното в световната мрежа общество.

"Историята е показала, че репресиите често сеят революции. Който задушава интернет свободите, може да укроти за малко тежненията на хората, но не може да го прави безкрайно", се казва още в извадките от речта.

"Ройтерс" обръща внимание, че в същото време Клинтън осъди пускането от WikiLeaks на хиляди документи на нейното ведомство с думите, че това са откраднати материали и разсекретяването им застрашава сигурността на САЩ, на конфиденциалните източници, включително на правозащитници и други, чиито имена или данни се цитират в текстовете.

Държавният секретар обаче брани ценностите на свободния интернет и изтъква ,че сайтове и услуги като Twitter и Facebook дават гласност на желанията на хората, както се вижда от протестите в Тунис, Египет, Иран и по други места по света.

"Вярата ни във върховенството на закона не изчезва в киберпорстранството. Нито пък решимостта ни да браним гражданските свободи и човешките права", ще каже Клинтън в словото си в университета "Джордж Вашингтон".

Миналата година държавният секретар сравни опитите за контролиране от властите на достъпа до интернет с "модерен еквивалент на Берлинската стена". Последваха търкания с Китай и други държави, които Вашингтон обвинява в цензура, хакерски атаки и контрол над информационния поток.

В тази група Клинтън изброи Иран, Саудитска Арабия и Египет, където се цензурира интернет и се преследват блогърите, помагащи и за организиране на протести.

"Ню Йорк таймс" посочва, че през последните дни Държавният департамент е започнал масирано да пуска съобщения през Twitter на арабски и фарси.

Докато Twitter и YouTube (притежавана от Google) не се притесняват от ролята си в протестите, заливащи Близкия изток, не е такава позицията на Facebook.

След спирането на интернет в Египет Twitter и Google бързо създадоха алтернативната услуга speak2tweet, която помогна на демонстрантите да комуникират чрез гласови съобщения. YouTube пък създаде със Storyful специален канал за хилядите видеозаписи от демонстрациите, които да са достъпни на CitizenTube.

В същото време Facebook се дистанцира и дори не иска да говори за ролята си в политическите промени, пише "Ню Йорк таймс", защото се опасява някои държави да не наложат забрана за достъп до услугите й. Компанията се опитва да налага изискването си потребителите да се вписват с истинските си имена, макар че в много държави това може да им създаде истински проблеми с властите.

Заради същото това изискване през ноември Facebook закри една от най-популярните страници за политически протест, след като разбра, че Уел Гоним, регионалният маркетинг шеф на Google, се е регистрирал с псевдоним като един от администраторите на страницата.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/02/15/1043752_sasht_obiaviavat_plan_za_svetovna_internet_svoboda/


Хилари Клинтън: САЩ ще се борят за глобална интернет свобода  

 

Ограничаването на интернет няма да попречи на исканията за демократични реформи в Близкия изток или където и да е и Белият дом е готов да помогне на дисиденти да избягнат подобни забрани, за да популяризират човешките права и демокрацията в репресивните държави.

Това е част от речта на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, откъси от която бяха разпространени предварително от Държавния департамент и която тя трябваше да произнесе във вторник вечерта  в Университета "Джордж Вашингтон" (след редакционното приключване на броя).

Клинтън призовава автократични режими, като в Иран например и в други държави в Близкия изток, да осигурят интернет свобода и да отговорят на исканията на кибердисидентите. В противен случай те рискуват да бъдат свалени при вълна от надигащо се недоволство.

"Няма програма за прекратяване на онлайн репресиите", казва Клинтън, и гарантира подкрепата от страна на САЩ за прекратяването на ограниченията в използването на интернет, които станаха все по-често срещани, особено при надигащото се недоволство срещу режимите в Близкия изток.

"Историята е показала, че репресиите често сеят революции. Който задушава интернет свободите, може да укроти за малко желанията на хората, но не може да го прави безкрайно", се казва още в извадките от речта.

"Наблюдаването и реагирането на заплахите за интернет свободата са се превърнали в част от ежедневната работа на нашите дипломати и разработчици", пише още в откъсите от речта на Клинтън. Според топ дипломата на САЩ протестите в арабския свят показват, че дебатът дали интернет е средство за либерализация или за репресии далеч не е на дневен ред. Вместо това единна система от принципи трябва да бъде водеща за всекиго онлайн, твърди държавният секретар на САЩ.

"Вярността ни към върховенството на закона не изчезва в киберпространството" твърди Клинтън. "Нито пък стремежът ни за защита на гражданските свободи и човешките права", казва тя.

"Ройтерс" обръща внимание, че в същото време Клинтън осъди пускането от WikiLeaks на хиляди документи на нейното ведомство с думите, че това са откраднати материали и разсекретяването им застрашава сигурността на САЩ, на конфиденциалните източници, включително на правозащитници и други, чиито имена или данни се цитират в текстовете.
Сирия осъди блогърка на 5 години затвор

Тал ал Малухи, 19-годишна блогърка от Сирия, бе осъдена на пет години затвор за "сътрудничество с чужда държава", т.е. САЩ, от Върховния съд в Дамаск. Момичето, което е внучка на бивш министър, е арестувано от властите през декември 2009 г., когато е едва на 17 години. В блога си тя пише, че копнее да играе роля в изграждането на бъдеща Сирия, която е управлявана от партия "Баас" в последните 50 години.
През октомври миналата година местният в. "Ал уатан" съобщи, че Тал ал Малухи е обвинена в шпионаж в полза на посолството на САЩ в Египет. Администрацията на президента Барак Обама е осъдила в събота тайно проведения съдебен процес над девойката и е поискала "незабавното й освобождаване", допълва "Ал Джазира".


http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/02/15/1044460_hilari_klintun_sasht_shte_se_boriat_za_globalna/





Гласувай:
5



1. анонимен - Мислиш ли за нещо друго
16.02.2011 00:58
освен политика?
Нещо по-сериозно?
цитирай
2. meto76 - Политиката е доста сериозно нещ...
19.02.2011 15:03
Политиката е доста сериозно нещо!По-скоро мисля и за доста несериозни неща :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626260
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930