Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 20:45 - Милен Велчев: Сделката с външния дълг имаше добра оценка на Запад
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1654 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 15.02.2011 20:56


Милен Велчев: Сделката с външния дълг имаше добра оценка на Запад; Не мисля да се връщам там  

14 Февруари 2011

Иван Бакалов  

Нямам нищо общо с хотелския бизнес, казва бившият финансов министър

image Милен Велчев. Снимка: Булфото

Милен Велчев е финансов министър 2001-2005 г. През това време прави операция по преструктуриране на външния дълг, около която още се вдига шум. У нас го обвиняват, че е нанесъл щети на държавата, а на Запад го оценяват като успех. През 2002 г. анкета на списание “Юромъни” сред финансисти и инвеститори от цял свят определи Велчев като финансов министър на годината – най-голямото признание за български икономист до момента. Оценката се дължи основно на операциите по външния дълг. В доклад, който министерство на финансите оповести в медиите неотдавна, се казва, че сделката по външния дълг е ощетила държавата с 1 млрд. лв. По повод доклада Синята коалиция през седмицата поиска Милен Велчев да бъде даден на прокурор.

Велчев е 44-годишен, роден е в София, завършил е Висшия икономически институт (сега УНСС) през 1988 г. След това има магистърска степен по бизнес управление в Рочестърския университет в Рочестър, САЩ. През 1995 г. става магистър по финансов инженеринг в Масачузетския технологичен институт (MIT), САЩ. 1994-1995 работи в Кемикъл банк в Ню Йорк, от 1995 до 2001 работи в банка “Мерил Линч”, Лондон, за последно като вицепрезидент „Развиващи се пазари“.

Включва се в НДСВ през 2001 г. и става финансов министър в правителството на Симеон. Сега има частен бизнес, управлява собствената си консултанска компания “Делта кепитъл”, в която е съдружник с чужди инвеститори.

- Г-н Велчев, отново ви обвиниха, че със сделката си по външния дълг на България сте нанесли вреди на държавата. Доклад на министерство на финансите казва, че щетата е за около 1 млрд. лева. Как ще отговорите на това?

- Вече стана достатъчно ясно, че оценките са не само произволни, но и измислени. В тях се цитира докладът на “Индъстри уоч”, а в самия доклад такава оценка липсва. Нашият екип  показахме с изчисления и презентации, че България не само не е загубила, а напротив, благодарение на редица преки и косвени ефекти държавата е спечелила около 1 млрд. лева, а гражданите, благодарение на по-ниските лихви, са спестили около 200 млн. лева за няколко години след сделката.

- Добре, на какво се дължи все пак, че постоянно от различни страни ви обвиняват за сделката по външния дълг? И предишният финансов министър Орешарски, като стана министър, ви обвини по същия въпрос, дори каза, че загубите от вашите операции са 1,5 млрд. лева?

- Г-н Орешарски беше против тази сделка в самото начало като стана министър, което може да се обясни с някаква ревност, тъй като той е бил зам.-министър на финансите в предходното правителство, преди мен. Когато обаче той беше министър по-нататък, не мога да го обвиня, че спекулира по този начин с темата. Той си даде сметка, че такива сделки по света не се оценяват като последствие, а оценката може да се направи само към момента на сключване на сделката. Не случайно и никой наблюдател на Запад от Калотина не е казал и една лоша дума за тази сделка.

- Но някои политици  у нас смятат, че вие сте направили нещо в интерес на Запада, а не на България?

- Мисля, че времето на конспиративните теории, когато се смяташе, че империалистите от Запад се опитват да ни прецакат, отдавна е минало. На Запад не само банките, които са работили по тази сделка, направиха комплименти за нея. Същата позиция заеха и Международният валутен фонд, и всички специализирани медии…

- Тоест, получава се така - тук смятат, че сте направили “далавера” с външния дълг, а на Запад експертите дават положителни оценки и дори заради тази сделка ви направиха “Финансов министър на годината”? Защо има такова противоречие?

- То и тук оценките далеч не са еднозначни. Има популистки по характер позиции, отляво и отдясно, които бяха против сделката по външния дълг от самото начало. Те изцяло се вписват в стила на българското политическо говорене. Що се отнася до икономически експерти в България като Мартин Заимов, Емил Хърсев, Красен Станчев и др., те също не са казали нито една лоша дума за проведената операция.

-    А как си обяснявате - защо точно сега министерството на финансите изкара тоя доклад, че сте нанесли щети със сделката по външния дълг, а не още в началото на мандата на правителството?

- Това е лесно обяснимо. Плод е на желанието да се отклони общественото мнение от провалите във финансовата политика, в частност сриването на митническите приходи, скандалите около това, свързани със СРС-тата.

-  Други бивши министри като вас се изказват доста за сегашното положение, някои дори агресивно, а вие като че ли предпочитате да мълчите. Нямате ли критики за сегашната политика на вашия колега Дянков?

- Ние по принцип сме оставили агресията на други политически сили. Но това не ни прави по-малко критични. Много неща могат да бъдат критикувани в политиката на правителството в последната година и половина.

- Можете ли да кажете накратко в три точки кое е най-лошото в политиката на правителството?

- Трябва да се огранича все пак в икономическата политика, защото иначе само в три точки ще ми бъде много трудно. В икономиката – пълната липса на реформи, сриването на бюджета и дефицит вече втора и трета година, огромният ръст на контрабандата.

- Някои смятат, че контрабандата се дължи, да речем, на цигарите, защото им е вдигнат акцизът?

- Това е една от причините. Защо беше вдигнат акцизът, въпреки предупрежденията и отляво и отдясно, че това ще доведе до ръст на контрабандата? Едно от обясненията е, че това е било с цел да се създадат по-добри условия за контрабанда.

- Стефан Софиянски каза, че България е имала традиционно силни финансови министри и най-слабият от 1990 г. насам е Симеон Дянков. Вие ще се съгласите ли да направите оценка? Наистина ли той е най-слабият?

- Стефан Софиянски не е бил финансов министър. Аз съм бил и ми е по-деликатна позицията. Ще се въздържа от оценка.

- Вашата партия понесе негативи от участието си в тройната коалиция и дори изпадна от парламента на изборите. Вие нямахте ли желание да заминете на Запад отново? Защо останахте тук?

- Аз още преди години казах, че нямам намерение да се връщам на Запад. Добре ми е в България, чувствам се полезен. Макар да не съм в активната политика, мисля че мога да допринеса с привличане на инвеститори в България.

- Играете ли на борсата? Сега всеки може да го прави от компютъра вкъщи?

- Не в този смисъл да играя… Имаме инвестиции на борсата.

- Българската или световните борси?

- И българската, и други борси. Това е в рамките на необходимото за всеки инвеститор, от гледна точка на диверсификация на инвестиционния потрфейл.

- И още неща се говорят постоянно за вас в медиите – че имате имоти и хотели по морето? Ще разкриете ли за какво става дума?

- Това е напълно невярно. Лично аз нямам нищо общо с хотелския бизнес. Брат ми инвестира в един единствен хотел, който той е придобил по време на управлението на Иван Костов. След това, активите на групата “Сигма” (б. а. – която притежава хотели по морето и в която шеф е братът на Велчев) не са негови лични, а на инвеститори от чужбина, които включват уважавани и известни имена, а той е един от управителите на този фонд. Още когато той ми каза, че възнамерява да се занимава с този бизнес в България, когато още бях министър, аз изрично настоях да няма никакви взаимоотношения с държавата, да не се създава впечатление за конфликт на интереси.

- Доста българи, които са живели и работили на Запад, а после са се върнали в България, след известно време прекарано тук искат пак да заминат на Запад. Не защото са се опарили в политиката - просто емигранти с различни професии, тук им се вижда трудно и безсмислено и т. н. На вас не ви ли се искало да се върнете пак там? С тази титла “Финансов министър на годината”, която ви дадоха на Запад, нямахте ли предложения за работа?

- Не се оплаквам от липса на предложения. Но не разглеждам възможността да живея в чужбина.

- У нас има и такива хора - казват на емигранти, които са се върнали – отивай си обратно в чужбина, като не ти харесва тук. Не са ли ви казвали?

- Не. Страсти има всякакви, ако човек иска да им обръща внимание, може да си загуби достатъчно време…

- Като бивш финансов министър и финансист сигурно имате поглед – вярно ли е това, което се говори в средите на икономисти и др., че в момента има стъкмистика на данните за финансовата сфера у нас? Че се манипулират данни?

- Наистина, сегашното правителство много фриволно работи с цифрите и аз лично им нямам особено доверие. Ние разчитаме на независими източници, на НСИ или на данни, които са потвърдени от обективен наблюдател като Европейската комисия.

- За вас пишат и по жълтите вестници. Последно имаше публикация, че някаква мис България ви е била любовница и изкопчвала от вас шпионски данни?

- Да (смее се). Това за Мис България е стара история, измислици, които са ги писали още преди. Сега беше ново за шпионажа. Не можах само да схвана много смисъла, защото става дума за времето, когато вече не бях финансов министър.


http://e-vestnik.bg/11068/milen-velchev-nyamashe-losha-otsenka-na-zapad-za-sdelkata-s-vanshniya-dalg-ne-mislya-da-se-vrashtam-tam/


http://money.bg/material/id_1654605373


Ако се прочете статията в money.bg

Според Таблица 1 в статията благодарение на сделката на Милен Велчев България е спестила плащания по главницата на външния дълг за времето от 2003 год до 2011 год. в размер на около 750 милиона. Отложени са плащания, когато икономиката е била по-слаба за времето, когато следва да е по-силна през 2013 год.

 




Гласувай:
1



1. grigorsimov - Милен Велчев: "Сделката с външния дълг имаше добра оценка на Запад".
15.02.2011 21:01
Естествено е, за голям и успешен грабеж, главатарите на мафията да хвалят своите бандити с бели якички. Но питаш ли ни нас - потърпевшите?
цитирай
2. meto76 - Естествено е, за голям и успешен ...
15.02.2011 21:18
grigorsimov написа:
Естествено е, за голям и успешен грабеж, главатарите на мафията да хвалят своите бандити с бели якички. Но питаш ли ни нас - потърпевшите?

Ако четеш вестниците и електронните медии на мафията в България няма да имаш вярна предстваа за света и винаги ще правиш грешен избор на управници. Пък после ще се чудиш, защо две мутри ще са конкурират на изборите за президент!Хората няма да го обявяват за най-добър финансов министър в света за годината, ако няма за какво. Там медиите поне са независими, а не е като в България.
цитирай
3. yanev - Просто западните банки спечелиха ...
15.02.2011 22:57
Просто западните банки спечелиха милиарди от сделката за сметка на българската държава. При подаръците, които им направи, наградите бяха най-малкото, което можеха да му дадат. Ние ще плащаме сметките през 2013 и 2015.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579900
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031