Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 19:59 - За правото на българина и на швейцареца да носят оръжие…
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1965 Коментари: 3 Гласове:
2



За правото на българина и на швейцареца да носят оръжие…  

15 Февруари 2011

Иван Бакалов  

Въоръжаването у нас става с ловен билет или с разрешително от МВР. Всички мутри са с пушкала

image Швейцарски и други армейски карабини, окачени на стената вкъщи на жител на Женева. Снимка: личен архив

Какво ли ще стане при един референдум у нас да се даде правото на българина да си държи бойна пушка вкъщи? На всеки запасняк да му зачислят по един автомат „Калашников” и да седи в гардероба…

В неделя швейцарците защитиха с референдум точно това си право - да държат бойни карабини вкъщи - с 57% от гласовете. У нас малцина знаят за какво става дума. В Швейцария с удивление открих що за държава е това и как буквално във всяка къща и кола има оръжие.

Едно сравнение между хората тук и там показва интересни особености на българския и швейцарския мозък. Да, въпросът не е до закони, а до психологически особености, темперамент, култура…

Случи се така, че с един колега пътувахме из Швейцария с кола. И станахме свидетели на пътен инцидент. Помогнахме на пострадалия възрастен швейцарец да си смени гумата. Той се блъсна леко на магистралата с друга кола, по нейна вина. Като отворихме багажника на огромния опел, вътре имаше една швейцарска карабина, подобна на американските М16, и пълнители. Гледахме учудено, а магистралните полицаи, които бяха дошли за 5 минути на мястото на инцидента, въобще не се впечатлиха. Това беше първият шок от швейцарската държава, в която не преставахме да се учудваме в продължение на 10 дни.

Най-напред, когато колата на възрастния господин пострада заради другата шофьорка, той нито за секунда не се ядоса, не повиши тон, не се скара. Слезе от колата със загрижен вид и я попита добре ли е. После се загледа в смачкания си заден калник и се зае със спуканата си гума.

Всеки швейцарец от 20 до 60 години е войник. Не служи по 2 години, а цял живот. Всяко лято го взимат запас за 2 седмици до месец – зависи от специалността му, възрастта, колко пъти е ходил до момента на военно обучение. И – най-важното – на всеки швейцарец зачисляват по една такава автоматична карабина и той си я държи вкъщи. И с нея пристига на следващия запас догодина. Тоест всички швейцарци имат в къщата си автоматична карабина. На една ръка разстояние. С няколко пълнителя.

Представих си за момент – ако раздадат на всички българи от 20 до 60 години по един автомат “Калашников” с по 2-3 пълнителя…

image Един от моделите швейцарска армейска карабина, каквито зачисляват на всеки швейцарец, годен за военна служба, да си я държи вкъщи. Снимка: блог за колекционери на оръжия

Ще настане веселба – пукотевици по сватби, за празник, по съседа, по крадеца, който ми е обрал черешата, по идиота, който ми е надраскал колата и т. н.

Най-редовно у нас се чува, че някой пиян или изтрещял военен открива безразборна стрелба. Имаше един в Младост-3 в София, който започнал да стреля вкъщи и жена му и детето му избягали. Военен гръмна с пистолета си по автобуса за Варна на магистрала “Хемус” и рани жена в ръката – нещо го изпреварили на платното и той се ядосал.

За последните години има десетки случаи, в които военни или полицаи стрелят безразборно и много често убиват по някого. Пияно и дрогирано ченге на пъпа на София – на “Патриарх Евтимий” - излизайки от кръчма, гръмна с пистолет и уби ученичка, която била на улицата 50-ина метра по-надолу. Случаите са десетки. А може би стотици. В полицейските хроники не влизат всички, освен ако не се разчуе и няма как да не съобщят.

Доколко е годен средният българин да носи оръжие? Щом военни и полицаи стрелят безразборно…

За подобни инциденти в Швейцария не чух. Поне няма масовост. Макар че сегашният референдум беше провокиран именно от няколко самоубийства и от няколко подобни инцидента.

Всичко е някак различно там. Дори кравите им гледат по друг начин. И полицаите изглеждат интелигентно, а не както у нас. Някак трудно го асимилирах – цял народ въоръжен, а не се гърмят.

Бяхме на гости на един швейцарец, 20-годишен. Попитахме го къде му е карабината, той я свали от един шкаф и се снимахме с нея за спомен на масата. Напихме се, слава Богу, до гърмежи не се стигна. А човекът не си даде сметка, че е сложил карабината в ръцете на българи, употребили алкохол. Трябваше да се замисли, може би…
Защото у нас, уж само военните, ченгетата и мутрите са с пищови и карабини, ама стрелят като за световно.

Как става така, че всички мутри са снабдени с най-разнообразни оръжия? Кой им издава разрешителни - МВР, разбира се. На какъв принцип, не е ясно. Но е факт - армия от охранители и добре облечени бизнесмени с криминални досиета и със законно оръжие. Има и с незаконно, за което по закон се предвижда до 6 години затвор. Но досега не се е чуло някой да е осъден от мутрите за това. Макар че има поводи, залавяни са.

Има още нещо - българинът се въоръжава по пътя на ловен билет. Първо взима един стандартен ловен билет, за което плаща по цени в момента 400-600 лв. за курсове, който може и да не посещава, после му издават тапията. Никакъв проблем. С него си купува пушка двуцевка, надцевка, може и с пушка помпа да се уреди, маскирана като ловна.

След това обаче завършва още един курс за подборен ловен отстрел, с тапията за който може да си купи бойна карабина. Това е пушка като „Манлихер”, убива човек на 1,5 км разстояние. Има една известна българска марка - ловна карабина „Мазалат”, която е с оптически мерник, точно с такова действие. Повечето мъжаги у нас се снабдяват с такова пушкало като продължение на онази си работа, а не защото им е нужна да носят дивеч вкъщи.

Та в България има към 300 000 ловци с пушки (подобно било в Афганистан, Йемен и др.). Колко от тях са с карабини, не се знае. Но и с двуцевка се избиват. Ловните излети обикновено са съпроводени с много пиене на алкохол, още отрано и често завършват с ранени. И дори убити, но за това малко се пише. Самата полиция гледа да потулва такива инциденти, не е ясно защо. Така че тук до референдум няма въобще да се стигне, мераклиите се уреждат с пушки, стига да имат пари.

В Швейцария признаха официално за повече от 2 млн. карабини в населението… Има да ги гоним швейцарците. После разбрах, че има швейцарци с по няколко карабини вкъщи, не само една. И не само карабини. В Лозана видях дори кротък човечец, който се качи на трамвая с една картечница – отивал на военен сбор, както ми обясниха. И си носи картечницата, която му е зачислена и стои в къщата му. Е, това вече ми дойде много…


http://e-vestnik.bg/11074/za-pravoto-na-balgarina-i-na-shveytsaretsa-da-nosyat-orazhie/




Гласувай:
2



1. анонимен - "Е, това вече ми дойде много… "
15.02.2011 23:41
И на мен. Като си помисля, че докато отслужвах много набори имаха Калашниците за нещо като тояги и дори при една смотана игра с оръжие един беше ранен...Представям си, как някакъв "стрелец" се качва в градския транспорт с ЛПК или със СПГ. А - а - аз, таковата ... ще си стоя в къщи. Мисля, че е по - безопасно да дадем оръжието на маймуните в зоопарка - щетите ще са по - малко.
цитирай
2. анонимен - Проблемът е по-дълбок
16.02.2011 01:23
Поздравления за автора, че захваща тази тема. Благодаря и за посланието. Макар и малко недоизказано и недоизведено докрай, но го разбирам.
Въпросът, който той повдига за мутрите и безотговорните ченгета с оръжие, пък за народа без оръжие си има причина. Всеки народ винаги е имал някакъв режим за снабдяване с оръжие. За първи път оръжието се конфискува от народа на 100 % само при комунистическо управление. Защо?
Много просто. За да му бъде отнета възможността да се защити от комунистическия терор и от вълната на кланета, на грабежи и на тотално пътъпкване на закона и справелдвивостта.
След 1989 г. промени ли се нещо? Не. Същите, които управляваха преди това (комунисти де) управляват и сега. Е, добре, техни деца и внуци. Ама народа казва: "крушката не пада по-далеч от дървото".
Затова и капитализма ни е един перверзен такъв - ченгеларски и... лявооринетиран. Че и демокрацията и тя си е чиста проба маскирана диктатура на малцинството комунисти.
Е тогава що се чудим, че народа пак няма право на оръжие, а имат право ченгетата и всичките им слуги - мутрите. По същата причина.
Народът да продължава да е беззащитен пред произвола на бандитите, наречени за благозвучие "политици", "бизнесмени" и "управляващи".
Ето, затова от Швейцария хората не емигрират. И не им грабят имотите, не им намаляват заплатите и не им вдигат храната само в рамките на една седмица.
А в България всичко е коренно различно - това тук е тотално криминализирана държава, управлявана от Мафия.
Че тя никога няма да позволи на хората да се въоръжат. Та нали това ще значи край на нейното неограничено и несмущавано от нищо деспотично господство?
Така че, моите уважения към анонимния по-горе, ама въобще не е наясно със същността на проблема. В случая изобщо не става дума за отделния Българин и склонността му да стреля безотговорно.
Големите престъпления в страната ги прави не той, а облечения във власт - с пагон и без пагон изрод, защитен от закона след 9.ІХ.1944 г. с неограничени права, та чак до днес...
цитирай
3. анонимен - Който има очи, ще види. Който има уши, ще чуе.
25.12.2011 18:31
Мисля, че по-горният пост изчерпва красноречиво, вярно и достатъчно точно въпроса. Моите адмирации....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581913
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031