Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 19:27 - 168 часа: Почва войната Борисов-Цветанов
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
2



Почва войната Борисов-Цветанов

Дата: 15.02.2011; рубрика:
Герб;

автор: Петя Минкова, Сима Владимирова


Сподели:   image Svejo   image Twitter   image Публикувай   image Бъди с нас   

  

Войната Цветан Цветанов-Бойко Борисов взе първите си жертви, твърдят депутати. Досегашните съпредседатели на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова и Тодор Димитров, които минават за близки до вътрешния министър, бяха свалени от постовете. За да не изглежда съвсем очевидна работата, двамата ще отидат в предизборния щаб, където лобито на Борисов лесно ще се справи с тях, твърдят източници от ГЕРБ.
Самият премиер е поискал да владее парламентарната група чрез най-доверения си човек там - Красимир Велчев. Двамата живеят един до друг в Банкя и са приятели от години. Чрез Красимир Велчев премиерът ще се опита да контролира групата, която е събирана в кампанията от Цветанов като тогавашен председател на партията.
За да не става ясно откъде е предложението за отстраняване на Фидосова, Борисов играл чрез свои хора в групата. Преди две седмици на заседание на ГЕРБ в "Кремиковци" няколко депутати обявили, че

няма нужда от трима съпредседатели

защото се получавал хаос. След това изпълнителната комисия на партията просто взела решение Фидосова и Димитров да бъдат махнати.
За напрежението между премиера и вътрешния му министър се говори от доста време. И двамата категорично отричат това, но напоследък събитията сочат обратното. Титаничен сблъсък между двамата в най-скоро време предричат депутати пот ГЕРБ и отсега треперят от това, което може да последва.
Че нещо става в групата, е показателен и фактът, че миналата седмица 16 депутати се въздържаха по искането на Синята коалиция за изслушване на Цветан Цветанов за случая в горнооряховската болница.
Като основен проблем между Цветанов и Борисов се сочат изтеклите СРС-та.

image ЗАГАДКА: Само Борисов и Цветанов си знаят дали ще опазят приятелството си след подслушванията. Премиерът подозирал вътрешния си министър, че това е станало с негово знание.
"Ако Цветанов не е знаел, че подслушват министър-председателя, това също удря много сериозно по имиджа му. Какъв вътрешен министър е, след като не знае за такива важни неща, случващи се в повереното му ведомство. След като не знае, че подслушват премиера, как може да му се има доверие, че е наясно с каквото и да било оттук нататък" - казват депутати.
Веднага след като излязоха записите на разговори, премиерът извикал довереника си да го попита какво става. Вицепремиерът нищо не знаел, твърдят източници от ГЕРБ. Според опозицията министърът е имал информация, че са подслушани и разговори на премиера, но

се правел на ударен


Как точно е протекла срещата между двамата, знаят само Борисов и Цветанов, разказват гербери. Като резултат веднага след нея започнали брожения в групата на ГЕРБ, че няма нужда от трима съпредседатели и трябва само един. Според някои отстраняване на ключови фигури, подкрепящи Цветанов в партията, е едно от условията, които са му били поставени от Борисов.
"Цветанов лично предложил Искра Фидосова и Тодор Димитров да минат в обоза, за да спаси собствената си глава - твърди пред "168 часа" лютият враг на вътрешния министър Яне Янев. - Това е компромисът на временната им договорка с Бойко Борисов.

image СВИДНИ ЖЕРТВИ: Искра Фидосова и Тодор Димитров ще бъдат "пенсионирани" в предизборния щаб. Трябва да има жертва, но да не е Цветанов."
За конфликти между двамата се заговори още когато избухнаха скандали по места между кандидатите за кметове от квотата на Цветанов и квотата на Борисов.
В групата на ГЕРБ официално отричат рокадата да е част от конфликта Цветанов-Борисов. В неофициални разговори депутати твърдят, че отдавна е имало брожение в групата срещу хората на Цветанов в ръководството. Затова Борисов използвал скандалите и факта, че МВР шефът е в слаба позиция, за да разчисти хората му от шефските постове. Всички са убедени, че Красимир Велчев е на 100% лоялен към Борисов и ще приема нареждания само от него.
Явно ориентирайки се накъде духа вятърът, голяма част от депутатите вече са започнали да се изказват много внимателно за вътрешния министър, на когото не са такива фенове, каквито бяха в началото. Цветанов бе издигнат на пиедестал, защото избраниците знаеха, че

той ще ги защитава до дупка

Това безпокоеше верните на Борисов хора, които виждаха как по-голямата част от групата стои като един зад Цветанов. След скандалите с внезапното забогатяване на вътрешния министър и апартаментите му подкрепата в групата намаля, казват гербери.

image Яне Янев
В групата са обезпокоени, че Цветанов вместо да поеме отговорност за скандалните подслушвания, започна да си мие ръцете с прокуратурата, съдиите и службите.
"Ясно е, че службите не правят нищо, без той да им разпореди", казват депутати от опозицията.
"Цветанов е разписвал всички нареждания за подслушвания - ако каже, че не е знаел, няма да му повярвам", казва Йордан Бакалов от СДС.

Яне Янев, лидер на РЗС:

Не могат да поделят милиарди

- Г-н Янев, има ли делене на лагери в ГЕРБ?
- Аз пръв казах на управителния съвет на РЗС, че има два лагера в ГЕРБ и разделението все повече ще се задълбочава, докато единият от двамата - Бойко Борисов или Цветан Цветанов отиде в политическото небитие. На 8 февруари тихата война Цветанов-Борисов взе първите жертви - Искра Фидосова и Тодор Димитров. Тази война от тиха ще става все по-явна и все по-гласна, докато стигне до гръмовен отзвук в България и в Европа.
- Защо?
- Войната е за няколко милиарда, за контрол над контрабандата на горива, цигари и алкохол.
- Фидосова и Димитров защо да са жертви? Отиват в предизборния щаб!
- На Фидосова ще й падне имунитетът. Знаете, че когато кажа нещо, то рано или късно се сбъдва. Платежното нареждане е достоверно. То ми е предоставено от депутати от ГЕРБ, които, като се наложи, могат да свидетелстват. Проблемът с нейното кредитно досие тепърва ще става явен, но по този въпрос сега не искам да влизам в подробности. Това, което става в ГЕРБ, е свлачище. Честните и почтените депутати няма да издържат и съм убеден, че те един ден ще кажат, че повече не могат да живеят в концлагера, наречен ГЕРБ. Пред управителния съвет на РЗС казах, че това е началото на края на ГЕРБ, процесите там се развиват скорострелно. Като знам колко корумпирана партия е ГЕРБ, умът ми не го побира какво ще се случи в близките месеци.


Ваньо Танов в дъното

ВЪТРЕШНИЯТ министър е на нож и с шефа на митниците Ваньо Танов, откъдето всъщност тръгнаха проблемите с подслушваните разговори. Показателен в това отношение е фактът, че минаващият за близък до Цветанов депутат Иван Петров също нападна Танов, обвинявайки го, че едва ли не сам е записвал разговорите си и пречел на контрабандата.
"Тези процеси тепърва предстоят да се задълбочават. Явно някой много пречи на друг и нещата няма да останат само дотук" - прогнозират източници от ГЕРБ.

 

Поддържащи Цветанов

Искра Фидосова (бивш съпредседател на групата на ГЕРБ)
Иван Петров, Павел Димитров, Румен Иванов и повечето от бившите служители в регионалните РДВР-та
Тодор Димитров (бивш съпредседател на групата на ГЕРБ)
Светлин Танчев (бивш шеф на комисията по еврофондовете)


Поддържащи Бойко

Цецка Цачева (председател на парламента)
Красимир Велчев (шеф на групата на ГЕРБ)
Менда Стоянова (председател на бюджетната комисия)
Лъчезар Иванов (бивш личен лекар на Борисов)
Моника Панайотова (председател на комисията по еврофондовете)
Дорброслав Димитров (шеф на външната комисия)


http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=774087




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623847
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930