Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 19:15 - Докладът на Брюксел: Конфискувайте имуществото на незаконно забогателите - без присъда!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1418 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 18.02.2011 19:23



Докладът на Брюксел: НК да се подобри срещу корупцията
image

 

 

 

Подобряване на разпоредбите в Наказателния кодекс,свързани с корупционни престъпления, гарантиране на наказанията за случаите, в които облагата е за трето лице, както преразглеждане на съществуващата по българския закон разпоредба, че не се наказва този, който е предложил или обещал подкуп, но незабавно и доброволно след това е съобщил на властта.

Това са част от препоръките в междинния доклад на Европейската комисия за напредъка на България в реформите на съдебната власт и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, публикуван днес. В него изрично се уточнява, че съдържа техническа актуализация на съществените промени в последните шест месеца.

Експертите на ЕК препоръчват също конфискация на имущество без присъда и по анонимни сигнали, подобряване на съдебната практика по делата за икономически и финансови престъпления и засилване на сътрудничеството между митниците и полицията.

Реформа на съдебната власт

Регистрирано е намаляване на случаите със злоупотреби, свързани с представянето на болнични листове, след създаването на Изпълнителна агенция "Медицински одит".
Експертите, изготвили доклада, отбелязват като особено важни приетите по препоръка на ЕК промени в Закона за съдебната власт. Като положителна стъпка се приема фактът, че вече се пише нов Наказателен кодекс, като се очаква той да бъде приет до края на 2011 г. 

Комисията отчита и дисциплинарните наказания, които бяха наложени на магистратите, замесени в скандала "Красьо" и най-вече последното уволнение на бившия член на Висшия съдебен съвет Иван Димов.

В доклада се отбелязва "обществената тревога" за прозрачността при назначаванията на висши магистрати, в следствие избора на новия председател на Върховния административен съд Георги Колев. Еврокомисията подчертава, че Висшият съдебен съвет е задължен по закон да гарантира "независимостта и качествата на назначенията".

Все още обаче не се публикуват в интернет всички съдебни решения, както настоява ЕК в пореден доклад. Отбелязва се обаче, че вече е въведена неокончателна версия на Единната информационна система за противодействие на престъпността, по която се работи вече 15 години. В доклада е записано, че за завършването на системата ще бъдат използвани и средства на ЕС.

Борба с организираната престъпност


Брюксел отчита положително продължаването на активната политика за справяне с организираната престъпност чрез полицейски проверки и арести, но отбелязва, че тези действия са довели "до малко на брой повдигнати обвинения".

Докладът оценява положително целта, с която е създаден специализираният наказателен съд за делата срещу организираната престъпност. Настоява се обаче за усилия в цялата съдебна власт за подобряване на практиката, най-вече по разследванията и делата за икономически и финансови престъпления. Комисията препоръчва по-тясно сътрудничество между съдебната власт, администрацията и полицията в тази област.

Според Брюксел България е предприела добра стъпка като е обединила дирекциите "Досъдебно производство" и "Криминална полиция" в МВР. "Въпреки това е необходимо полицията да подобри работата си по събирането и обработването на доказателствата", отбелязва доклада.

Препоръките на европейските експерти по проекта на закон за конфискация са изцяло противоположни на критиките на правозащитниците. Експертите от Брюксел заявяват, че е важно да се запази принципът за конфискация на имущество и без присъда, както и възможността процедурата по отнемане да може да започва по анонимни сигнали.

Борба с корупцията


Еврокомисията отбелязва, че през последните шест месеца са "произнесени две важни присъди и повдигнати няколко обвинения по дела, свързани с корупция по високите етажи". В бележка под линия и без да се назовават конкретните имена се изреждат присъдите на бивш директор на Националната агенция по приходите (Мария Мургина - бел. ред.) и на бизнесмен, обвинен в присвояване (Александър Томов - бел.ред.), както и делата за присвояване и за ощетяване на държавния бюджет срещу бивш министър на труда и социалната политика (Емилия Масларова - бел.ред.) и срещу бивш министър на здравеопазването (Божидар Нанев - бел.ред).

В доклада се обръща внимание и на оправдателните присъди по "емблематични" дела за корупция по високите етажи на властта, конфликт на интереси, измами и организирана престъпност срещу бивш министър на отбраната (Николай Цонев - бел. ред.), бивш заместник-министър на вътрешните работи (Раиф Мустафа - бел. ред.), бивш директор на Държавен фонд "Земеделие" (Асен Друмев - бел. ред.) и председател на партия, представена в парламента (Ахмед Доган - бел. ред.).

В сила остават препоръките на Брюксел за подобряване на разследването. От ЕК настояват да се прилагат всеобхватни и проактивни стратегии при разследванията и най-вече да се разглеждат възможните връзки между организираната престъпност и представители на администрацията. Според комисията е необходимо българските магистрати и разследващи да си сътрудничат с международни експерти.

Според Брюксел България е подобрила законодателството си за предотвратяване на конфликт на интереси, което е положително. Те обаче отчитат като слабост премахването на възможността конфликт на интереси да се преследва по анонимен сигнал.

"Важно е чрез реформата в агенция "Митници" да продължи да се укрепва независимостта и ефективността на нейните разследвания", се отбелязва в доклада, като се подчертава, че сътрудничеството с полицейските служби и прокуратурата трябва да бъде засилено допълнително. Идеите за митническото разследване са били обсъдени и с експертите от Брюксел, става ясно от доклада.

Положително се гледа на проекта за борба с корупцията БОРКОР, както и на усъвършенстването на системата за обществени поръчки.

В доклада се отбелязва скандала с подслушванията, но няма препоръки за законодателни промени. Препоръката е обаче България да гарантира спазването на законовите разпоредби за използването на специални разузнавателни средства.


http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2011/02/18/1046605_dokladut_na_brjuksel_nk_da_se_podobri_sreshtu/

Фотограф: Жени Колева

image

image

Еврокомисията иска от Румъния по-прозрачен и ефикасен съдебен процес - 18 фев

Съдебната власт изрази удовлетворение от доклада в писмени комюникета - 18 фев

Външният министър: България е удовлетворена от оценката в доклада - 18 фев

Докладът на Еврокомисията за България: Нужни са още усилия и задълбочаване на реформите - 18 фев

Брюксел иска от България: Активно разследване на връзките престъпност - власт - 17 фев

Пенсиите на военни и полицаи изяждат по 280 млн. лв. от другите - 17 фев




Гласувай:
3



1. meto76 - Къде са платените адвокати на ч...
18.02.2011 19:25
Къде са платените адвокати на човешките права, хората на Ковачки и Черепа, които бяха загрижени как щели да пострадат невинни по край мафиотите.Всяко имущество, на което не може да се докаже, че е има доход и платен данък върху този доход да се конфискува.
цитирай
2. meto76 - http://www. dnevnik. bg/evrop...
18.02.2011 19:29
http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2011/02/18/1046784_evrokomisiiata_iska_ot_rumuniia_po-prozrachen_i/
цитирай
3. hatanasov - Кушлев
20.02.2011 23:28
Разходите на "Комисията Кушлев" са 30 милиона лева, а събраните пари - 1 МИЛИОН ЛЕВА?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605962
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930